КИНО клуб

• 23 609
  • 733
  •   1
Отговори
# 675
  • Далече
Мисля, че Alica е разочарована от "Сериозен човек" http://www.imdb.com/title/tt1019452/  newsm78 Лично на мен и той ми хареса, макар че стои някак странно на фона на цялото им творчество (по-скоро като начин по който е разказана историята, иначе си ги има всичките им характерни прийоми - черен хумор, натрупване на напрежение,  мрачен сюжет и т.н.)...Някои критици казват, че бил филм като за след "Оскар", т.е., че са си позволили да направят доста личен филм...
Като цяло Коен и много ги плюят и много ги възхваляват, което е добър знак за това, което правят Laughing

Да  "Сериозен човек"  имах предвид и аз ги харесвам Коен , но този филм не ми хареса, а въпреки всичко беше номиниран миналата година. Та гледма сега всички (журналисти и блогъри, които пишат за Оскарите)  включват "True Grit"  в предполагаемия списък на 10- те номиниране за Оскар, без никой да го  е гледал още. Филмът може би ще е добър, но номинацията за "Сериозен човек" ми изглеждаше правена като по - инерция, само защото филмът е на братята Коен, та затова се дразня Simple Smile

Кога започваме да коментираме "Социалната мрежа", аз го изгледах снощи , изтеглих го от линка, който Aurora е пуснала в другата тема (благодаря ти  Aurora) и съм готова да пиша Simple Smile

# 676
  Ами да започваме дискусията....

"Социалната мрежа" за мен е най-обикновен, с нищо незабележителен филм. Освен с добрата актьорска игра, но ми се струва че това не е достатъчно при високите изисквания на съвременния зрител.
  Ще бъда кратка, просто ще изброя достойнствата и недостатъците, които аз видях.
  Диалогът- на места претрупан, препускащ, неразбираем също...Не всеки е длъжен да бъде компютърен спец и да познава терминологията. Все пак филмът е художествен, а не научно-популярен.
  На персонажите им липсваше душевност, бяха като маркирани. Единствено героят на Тимбърлейк в това отношение беше добре представен.
  За играта на актьорите вече казах- добри бяха. Но само толкова.
  Сега сякаш е модерно да се правят филми с лудо, препускащо темпо. Конкретно за "Социалната мрежа" динамичността на действието беше добър похват, но ми се стори всичкото това препускане по-скоро като бягане на едно място. Нямаше събития, достатъчно сюжетни линии,а и персонажи, ако щете, които да запълнят и осмислят цялата тази динамика...
  С една дума, може за Киноакадемията филмът да е достоен за Оскар, и за няколко Оскара даже, но за моят вкус той си остава най-вече комерсиален, което го прави  посредствен, за съжаление.  Peace

# 677
Чета ви... когато имам време.  Hug

# 678
Мен пък точно Джъстин ме впечатли най-малко с играта си. Jesse Eisenberg от друга страна показа в дълбочина образа на харвардския nerd, който в стремежа си да избяга от неразбирането на другите и самотата, реализира идея, която по никакъв начин не му помогна да постигне исканата социална приспособимост. Ще ми се да разбера доколко този образ съответства на реалния.
"Препускането" на диалозите наистина е объркващо, но аз винаги обвинявам неспособността си да възприема скорострелно случващото се на екрана и се укорявам, че пропускам детайли в цялата бързина. Като че новото кино изисква да реагираш на бързи обороти. Mr. Green

# 679
  • в сърцето на един мъж...
Аз си признавам, че го догледах само до половината, не успях целия, днес ще го догледам.
Соня, права си за диалога, просто останалите неща няма как да се направят по-разбираеми, все пак това е филм за програмирането и начина на създаване на една компютърна империя един вид. Предполагам и филм за Бил Гейтс би бил също толкова пълен с компютърни термини.
За филма - за мен главния герой си беше типичен програмист - обсебен от това, което прави, без живот, освен съсредоточен в байтовете Grinning Човек, който тръгва през зимата с джапанки и живее на течна храна Grinning Интересна ми беше идеята, как се е зародила, как е стигнала до този си вид и какво е направило толкова привлекателна една такава страничка. Изобщо за мен беше повече от интересен, но си признавам, че и познаването до някъде на компютрите, програмирането, връзките, които се разглеждаха вътре ми помогна да го разбера по-добре. Ще видим след края с какво впечатление ще остана Mr. Green

# 680
  • Далече
Аз не съм съгласна, че е с нищо незабелижим филм.
На мен много ми хареса, особенно диалозите Simple Smile Най накрая нещо свежо и съвремено и без това вече ми е писнало от любовни драми, хомосексуални истории и филми за страданията на евреите или някоя война или историческо събитие.

Много ми хареса Джеси Ейсинбърг като Марк Закърбърг. Много добър образ и според мен много реално представен. Не съм съгласна, че му липсва душевност, голям фен му станах на Закърбърг след тоя филм. Аз не съм съгласна с идеята, която се прокарва, че той прави Файсбук, за да подобри социалния си живот, да си хване гадже или да отмъсти на Ерика.Ако се погледне в биографията му ще се види, че е бил изключително умен и според мен амбициозен да направи нещо голямо (to invent a job not to get one Simple Smile). И в идеята за социалния сайт, той вижда тази възможност и знаейки способностите си, че може да я реализира се захваща с нея.

От Andrew Garfield очаквах повече като игра, не беше лош, но можеше и повече. Стана ми мъчно за неговия герой, но смятам че Закърбърг постъпи правилно като се премести в Пало Ауло и не искаше реклама на сайта, почти съм съгласна с всички негови решение като изключим начина по който постъпи с Едуардо и според мен той съжаляваше затова и после го реабилитира.
Джъстин Тимбърлейк беше добър, но според мен игра образ близък до него в реалния живот искам да го  видя в нещо извън комфортната му зона,
преди да го обява за добър актьор.

Очаквах повече от момичето, което играеше Ерика (Rooney Mara), избраха я да играе Лизбет в американската версия на
"The Girl with the Dragon Tattoo ", но не ми хареса .

Хареса ми как ретроспективно е направен филма, едно дело, друго дело, обратно пак към историята.  Правилно си е динамичен, ами тя цялата история е динамична и почти невероятна, момчето написва първоначалния сайт за 42 дена. Ами откъде тръгват и докъде стигат за толкова кратко време и то с 1000 долара + още 18000 долара Simple Smile

# 681
Ааа, Алиса, аз не казвам, че е без душа, просто програмистите са особено племе Mr. Green Живота при тях влиза с байтовете, които обработват Grinning Затова и при него изведнъж се промениха нещата - той живееше на компютъра, спеше на лекции и изведнъж се променя, оживява, когато пише код. Просто толкова типичен, идеален представител на тази каста. Много ми хареса как е направено пренасянето на сцените, почти като кликане от линк на линк, за да получиш цялостната картина.

# 682
  • София
за мен "Социалната  мрежа" бе абсолютна глътка свежест, имах нужда, че много интелектуално го дадох последните филми и се уморих и леко отегчих от символизъм, тежка драма, загадъчни и сложни персонажи.
аз и преди съм казвала, обожавам Финчър и вероятно е да съм много пристрастна, но филмите му са абсолютно култови за мен. и да, нека е комерсиален, няма лошо един филм да е комерсиален, ако е добър. нека се гледа от повече хора и се оцени. сама по себе си историята на Зак е невероятна, защото той е феномен.
дори ако щете - омръзна ми от филми за човешките провали, гледаше ми се нещо за човешките постижения. и то човешките постижения за една личност, която е сред нас, а не отдавна ритнал камбаната.
прекрасен филм, със свежите диалози, толкова типични за Финчър, с лафове, които да помниш, бързина, динамичност и тематика, представена така, че макар и далечна не ти изглежда скучна и неясна.

СОНЯ, защо смяташ, че на персонажите им е липсвала душевност? и ако си го усетила не мислиш ли, че е търсен ефект? душевност в смисъл, че не играят добре или в смисъл, че това са банда печелбари, на които не им дреме за нищо, освен за парите, които ще изкарат. много сериозно си го зачеркнала филма, не съм програмист, но не ми се видя никак сложен терминологично.
а и наистина ли смяташ, че всички филми, насочени към по-голяма аудитория са скапани? и че непременно Оскар се дава за посредствен филм? или това са само думи, които вадя от контекста и не съм права?

Алиса, радвам се, винаги се радвам, когато усетя, че по отношение на някаква емоция се намирам "в една стая" с някого Hug

Последна редакция: пт, 19 ное 2010, 00:35 от Aurora

# 683
Догледах си го - хареса ми, особено края и думите, че не е неудачник и е време да спре да се прави на такъв. Оригинален и лично за мен интересен - аз все още не мога да намеря за себе си къде е феномена на "фейсбук" Laughing

# 684
  • София

някои добри моменти от филма:

Mark Zuckerberg: Ma'am, I know you've done your homework and so you know that money isn't a big part of my life, but at the moment I could buy Mt. Auburn Street, take the Phoenix Club and turn it into my ping pong room.

Mark Zuckerberg: If you guys were the inventors of Facebook, you'd have invented Facebook.

Gage: Mr. Zuckerberg, do I have your full attention?
Mark Zuckerberg: [stares out the window] No.
Gage: Do you think I deserve it?
Mark Zuckerberg: [looks at the lawyer] What?
Gage: Do you think I deserve your full attention?
Mark Zuckerberg: I had to swear an oath before we began this deposition, and I don't want to perjure myself, so I have a legal obligation to say no.
Gage: Okay - no. You don't think I deserve your attention.
Mark Zuckerberg: I think if your clients want to sit on my shoulders and call themselves tall, they have the right to give it a try - but there's no requirement that I enjoy sitting here listening to people lie. You have part of my attention - you have the minimum amount. The rest of my attention is back at the offices of Facebook, where my colleagues and I are doing things that no one in this room, including and especially your clients, are intellectually or creatively capable of doing.
[pauses]
Mark Zuckerberg: Did I adequately answer your condescending question?

Eduardo Saverin: Sorry, my Prada is at the cleaners, along with my hoodie and my 'fuck you' flip-flops, you pretentious douche bag!

Sean Parker: You know what's cooler than a million dollars?
Eduardo Saverin: You?
Sean Parker: A billion dollars.

Marylin Delpy: What are you doing?
Mark Zuckerberg: Checking in to see how it's going in Bosnia.
Marylin Delpy: Bosnia. They don't have roads, but they have Facebook.
[Mark says nothing]
Marylin Delpy: You must really hate the Winklevosses.
Mark Zuckerberg: I don't hate anybody. The "Winklevii" aren't suing me for intellectual property theft. They're suing me because for the first time in their lives, things didn't go exactly the way they were supposed to for them.

Gage: Did you initially give $1000 to be used in the startup of theFacebook.com?
Eduardo Saverin: Yes.
Gage: And then did you also give an additional $18000 after that?
Eduardo Saverin: Yes.
Gage: So $1000 plus $18000 makes a total of $19000 that you gave...
Mark Zuckerberg: Hang on.
[starts scribbling]
Mark Zuckerberg: Just checking your math there... yeah
[slams his pencil down]
Mark Zuckerberg: . I got the same thing.

# 685
  • София
... аз все още не мога да намеря за себе си къде е феномена на "фейсбук" Laughing

Гея, аз не съм от феновете на Фейсбук. имам профил там от няколко месеца, но много рядко влизам. предполагам, че на 20 щеше да съм от обсебените фенове, но сега нито имам време, нито ми се занимава с такъв тип общуване.
това обаче не променя факта, че идеята е абсолютно иновативна, много оригиална и създателя й с чиста съвест може да бъде наречен гений.
да създадеш нещо, което зарибява 500 000 Милиона души не е шега работа. и разпиления, непоследователен, противоречив и смахнат Марк З. го прави на 20 години. как може да махнеш с ръка и да кажеш "е, и?". пак ще се повторя, но обичам филмите за човешките постижения. но Финчър се се справил блестящо с пресъздаването на образа и историята.

# 686
Ми да се включа от отбора на противниците първа  Grinning Филмът е поредната добре направена холивудска пропаганда за една успешна компания в Америка. Нищо повече. "Вижте, какво може да се постигне в Америка, само да си предприемач с идея, да ритнеш няколко приятеля по пътя нагоре и пак да си останеш добро момче. Да продадем американската мечта на света отново, особено по време на сериозна америко-мечтанна криза." Не ме разбирайте погрешно, не говоря за конспиративна теория, а за самозаблудата за американската мечта, че ей така с талант и добра идея ще станеш милиардер. Не че ФБ не е постижение, ама чак такова огромно не мисля. Ще покаже времето. Капитализъм и етика, парите и приятелството. Богатите също плачат. Общо взето, нищо, което не сме виждали много пъти вече.

# 687

СОНЯ, защо смяташ, че на персонажите им е липсвала душевност? и ако си го усетила не мислиш ли, че е търсен ефект? душевност в смисъл, че не играят добре или в смисъл, че това са банда печелбари, на които не им дреме за нищо, освен за парите, които ще изкарат. много сериозно си го зачеркнала филма, не съм програмист, но не ми се видя никак сложен терминологично.
а и наистина ли смяташ, че всички филми, насочени към по-голяма аудитория са скапани? и че непременно Оскар се дава за посредствен филм? или това са само думи, които вадя от контекста и не съм права?

Ами липса на душевност в смисъл, че емоционално никой от персонажите не ми стана нито симпатичен, нито антипатичен. Пълно безраличие към всеки един от образите, може би само леко съчувствах на Едуардо.
 Мисля, че е добро сравнението с "Боен клуб". Какво имаме там, един човек, на който буквално му влизаш в душата, в съзнанието, в цялата му емоционална същност, ставащ съпричастен с него. И не само главният герой. В " Боен клуб" дори второстепенните образи са обрисувани ярко, запомнящо се, докосват те осезаемо.
   А тук, в последния си филм, Финчър сякаш наблюдава отстрани една истинска история и гледа набързо да я разкаже, при това доста едностранчиво.
  Гея хубаво го е казала, като няколко последователни кликвания в интернет...Липсват зпечатващи се сцени, дори образите са някак размити, едноцветни. След време ще помня само сухите факти около създаването на Фейсбук, но няма да се сещам нито как е изглеждал Марк Зукърбърг, нито подробности около личността му. Защото подробности нямаше...
  Скучен ми беше филмът, не бих го гледала пак. Свежарско художествено-документално филмче, но нищо повече.
  Biz е засегнала и другия аспект. Напълно съгласна. Пропагандно и оттам комерсиално звучене.
  А иначе не мисля, че във всички случаи масово гледаните филми са посредствени. Има и изключения, разбира се.
  Пак ще посоча "Боен клуб". Филмът пожънва невероятен успех и насочва вниманието на повече хора към романа, въпреки критиките към големите дози насилие в действието .
  Или "Изкуплението Шоушенк" например. И до момента води класациите, и винаги ще е на първите места. Но това са много редки филми, и обикновено са базирани върху стойностни литературни творби или действителни истории, което е най-същественото всъщност. Защото заслугата за "Боен клуб" е на Финчър, на актьорите, но най-много е на Чък Паланюк. Най вече. Дали създаването на Фейсбук ще се окаже такова революционно и пророческо откритие, като романа на Паланюк, времето ще отсъди.

Последна редакция: пт, 19 ное 2010, 14:08 от С О Н Я

# 688
Мисля си, че нарочно е разказана така - т.е. той е имал някаква цел за това, ама още не съм я открила Embarassed Със сигурност в момент на криза, този филм си е сериозен тип пропаганда - виж как на 20 може да успееш и да станеш супер милионер, но пък не ми хареса моралната поука - един вид, може да нариташ няколко човека, но ако им платиш, си ок с тях. Но пак казвам мен ме впечатли факта, че човек на 20 години може да зариби 1 милион души. Ето - в Босна нямат пътища, но имат фейсбук Grinning Ето това е супер впечатляващо. Признавам си, допреди този филм нито знаех кой е Марк З., нито пък съм се напъвала да го запомня и си признавам, че откакто имам фейсбук редовно "благославям" програмистите, направили кода, защото не е особено добър, но въпреки това си оставам на мнение, че са много зарибяваща компания.
Дали липсата на реално общуване, факта, че повечето хора са затворени в офиси и социалния живот е сведен до минимум е причината "Мрежата" да заживее свой собствен живот? Феноменален е филма до толкова, до колкото разглежда самия феномен "Мрежата" и от там отражението й върху хората.
Не знам, много е противоречиво усещането, което остави върху мен Embarassed

# 689
  • София
не знам, аз дори съм против така с лека ръка да се обявява нещо за посредствено, защото е достигнало до масовия зрител. и това с пропагандата също е клише.
в никакъв случай не иска да обидя Биз или СОНЯ, не го казвам с зла умисъл, просто ми се иска да можем да не гледаме така префинено винаги. принципно тук ние сме като някакъв клуб (точно като онея клубове за тежкари в "Социалната мрежа"). та в нашия клуб се обсъжда елитарно кино и затова вероятно този филм няма място тук, защото той е направен наистина за масовия зрител. а не знам защо е така обидно за всеки да бъде приравнен с масовия зрител?!
защо? и всъщност Биз наистина можеш да създадеш нещо в тъмна стая, с двете си ръце и то да покори света. аз вярвам. нека се нарича "американска" мечта, все ми е тая, истината е, че има сили, които са у нас и  никой, освен Бог не е дръзнал да си представи колко необятни са те. и понеже сме на такава тематика, нека ви подсетя, че и youtube, и Google (които аз безкрайно ценя!) са създадени от по двама души в мазе.
защо не искаме да вярваме, че всичко може да се направи и всичко може да се постигне? защо все със скептицизъм и иронична усмивка?

Фейсбук е явление, независимо дали ни харесва или не. неуместно е, според мен, да бъде сравнен с Паланюк, който е четен от шепа хора (всъщност идеята е добра, но книгата не струва, според мен). утре децата ни ще висят във Фейсбук и изобщо това е нашето съвремие и не е нужно да кажем, че нещо не ни касае, само защото лично не сме замесени или не желаем да участваме.

Hug

Общи условия

Активация на акаунт