Майчинството счетоводно - 33

• 49 607
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
Здравейте, добри майчета Simple Smile
Имам нужда от малко помощ, за да се ориентирам. Случаят ми  е следния:
Дъщеря ми е на 1г. и 6м. Върнах се се на работа при навършване на годинката. Сега ме съкращават, в крайна сметка по взаимно съгласие, срещу обезщетение.  Плановете ми са веднага да забременея, евентуално мислим за собствен бизнес. Има и фирма, в която могат да ме назначат.
Опитвам се да разбера кой е по-добрият вариант за мен - да открия фирма и да се самоосигурявам или да ме назначат? Искам да се осигурявам на сравнително висок доход, около 1500-1700 лв., за да взема и добро майчинство след това. Въпросът е кое ще ми е по-изгодно. Ако регистрирам собствена фирма, тя първоначално няма да има кой знае какви приходи, мога ли да избегна поне данъка, да плащам само осигуровки? И сумата същата ли е, както когато друг ме осигурява? Уточнявам, че ще плащам от парите от това обезщетение, на което първо трябва да му платя веднъж ДОД, после ако съм на договор пак ДОД и осигуровки - моите и на работодателя и сумата стана страшна. Трябва и да живеем някак до евентуалното ново майчинство и докато подкараме нещо. Ако е през моя фирма по-лек вариант ли ще е? Можете ли да ме посъветвате? Или пък има трети вариант?
Благодаря предварително на всеки отзовал се   bouquet

Позволявам си да се самоцитирам, дано получа отговор.

# 631
  • Пловдив
Бyxта,щом фирмата ще е с цел майчинството няма да е рентабилно.По-добре да те назначат на ТД

# 632
  • Варна
Не, фирмата ще си е реална, с цел собствен бизнес, който обаче тепърва ще започваме. ЕТ или ЕООД.

# 633
Еlfita,значи си подавам отпуска до 15 число на декември и от 15 -45 дневния болничен.И предполагам в 2 екземпляра,защото съм на 2 договора.После оставам ли си и на двата и до кога?До втората годинка на детето и мога ли да премина на минимална,ако се наложи?

# 634
  И аз като  Бyxта, с молба за отговор!

А какво би се случило, ако реша да се върна на работа за ден или два между двата болнични?

кои два болнични?
Знам, че позакъснях с отговора (в допълнение на въпроса  Mr. Green), но става дума за първия болничен за раждане 135 дни и последващия 135-410 дни. Интересува ме, в случай, че работя няколко дни, вторият болничен ще ми се преизчисли ли за 12 месеца назад от самия него, или отново ще се вземе изчислената среднодневна сума за първия болничен?
Благодаря за търпението!  bouquet

# 635
  • София-Младост
За периода 135-410 не се издава болничен. Изчисленията за обезщетението се правят веднъж с първият болничен за 45 дни. То се запазва од 410-ти едн. Ако се върнеш на работа няма да получиш обезщетение, говоря са периодът до 410 тия ден.

# 636
E, да ама ако го прекъсна на 30-ти ноември няма да ми вземат ноември при изчисляването на майчинството, а това ми е супер важно, там се осигурявам на 2000лв.

защо да не ти вземат ноември newsm78

базата ти е декември09-ноември10
И аз бих искала да знам, не е ли вярно че месеца в който започва 45 дневният болничен не влиза после в изчисленията? Т.е. трябва да се взема предвид за майчинството периода от ноември 2009 до октомври 2010?

# 637
  • София
Здравейте,

интересува ме ако съм в отпуск за гледане на дете и го прекратя, излизам в платен годишен отпуск и се връщам на работа,в някакъв момент по време на моя годишен отпуск или след това мога ли да прехвърля майчинството на майка ми? Или на свекърва ми /всъщност със сина й нямаме брак, а съвместно съжителство?/

Мерси

# 638
  • Пловдив

И аз бих искала да знам, не е ли вярно че месеца в който започва 45 дневният болничен не влиза после в изчисленията?-да,така е  Т.е. трябва да се взема предвид за майчинството периода от ноември 2009 до октомври 2010?-при Тони не е това базата

Здравейте,

интересува ме ако съм в отпуск за гледане на дете и го прекратя, излизам в платен годишен отпуск и се връщам на работа,в някакъв момент по време на моя годишен отпуск или след това мога ли да прехвърля майчинството на майка ми? Или на свекърва ми /всъщност със сина й нямаме брак, а съвместно съжителство?/

Мерси

ти си в момента в обезщетение за бременност и раждане.може да прехвърлиш на бабата като ти изтекат 410 те дни
може да ползваш отпуск и после да го прехвърлиш на бабата
по време на отпуска за отглеждане на дете до 2 г може да го прехвърлиш по всяко време на бабата

Еlfita,значи си подавам отпуска до 15 число на декември и от 15 -45 дневния болничен.И предполагам в 2 екземпляра,защото съм на 2 договора-да.После оставам ли си и на двата и до кога?-оставаш си на двата докато не прекратиш едининя До втората годинка на детето и мога ли да премина на минимална,ако се наложи?-като решиш да се връщаш на работа това ще го обдъсиш със счетоводителя.по привцип е възможно,да

Последна редакция: сб, 02 окт 2010, 18:33 от Elfita

# 639
  • Варна
E, да ама ако го прекъсна на 30-ти ноември няма да ми вземат ноември при изчисляването на майчинството, а това ми е супер важно, там се осигурявам на 2000лв.

защо да не ти вземат ноември newsm78

базата ти е декември09-ноември10
Ами аз честно не те разбрах какво имаш предвид и затова. Според мен в първия отговор си пропуснала дума и нещо не ми се върза Simple Smile
Тоест прекъсвам си договора считано от 01. дек. тоест това ми е неработен ден по този договор. А от 01-ви дек. съм в болничи. Правилно ли разбирам?

# 640
Здравейте и от мен момичета. Направо започвам с малоумния ми въпрос. От май 2009 година съм осигурявана на МРЗ. Бременна съм в първи месец. Ако започна да се осигурявам на 500 лв. , какво майчинство ще получавам?

Благодаря предварително Hug

# 641
  • София

Здравейте,

Мерси

ти си в момента в обезщетение за бременност и раждане.може да прехвърлиш на бабата като ти изтекат 410 те дни
може да ползваш отпуск и после да го прехвърлиш на бабата
по време на отпуска за отглеждане на дете до 2 г може да го прехвърлиш по всяко време на бабата

а когато реално вече съм прекратила отпуска за гледане на дете и съм вече със статут на работеща майка, мога ли 2 мес. след това да реша да прехвърлям прекратения отпуск за гледане на дете на 1та баба, /ако не дай си боже остане без работа/?

и мога ли да кандидатствам от общината да я назначат - имаше някакви такива неща преди време

благодаря

# 642
Момичета, моля ви помогнете ми. Бременна съм в 5 месец, налага се до края на бременността да бъда в болничен. Имам повече от 12 месеца непрекъснати осигуровки на 2000 лв.  Продължителният болничен ще се отрази ли на майчинството и колко ще бъде то приблизително. Сигурно сте го коментирали безброй пъти, но сега съм в болница и нямам време/достъп да ви изчета. Благодаря предварително.

# 643
  • Пловдив

Ами аз честно не те разбрах какво имаш предвид и затова. Според мен в първия отговор си пропуснала дума и нещо не ми се върза Simple Smile
Тоест прекъсвам си договора считано от 01. дек. тоест това ми е неработен ден по този договор. А от 01-ви дек. съм в болничи. Правилно ли разбирам?

пропуснала съм дума,но смисъла се запазва-базата ти е декември-ноември.прекъсваш единия дог на 30 ноември,щом искаш да си с един дог към момента на издаване на 45 дневния ти

прекъсването на 2 я договор няма да те ощети-обезщетението ще се изчислява въз основа на двата си осиг дохода,независимо,че към момента на издаване ще си на единия договор само
втория го прекъсни на 30 ноември-ще те ощети с един работен ден от осиг доход за ноември.защото 45 дневния ти започва на 1 число,ако почваше на 2 ро число,щеше да прекъснеш втория дог на 1 и нямаше да те ощети изобщо

Здравейте и от мен момичета. Направо започвам с малоумния ми въпрос. От май 2009 година съм осигурявана на МРЗ. Бременна съм в първи месец. Ако започна да се осигурявам на 500 лв. , какво майчинство ще получавам?

кога ти започва 45 дневния ти

а когато реално вече съм прекратила отпуска за гледане на дете и съм вече със статут на работеща майка, мога ли 2 мес. след това да реша да прехвърлям прекратения отпуск за гледане на дете на 1та баба,-да,можеш по всяко време да прехвъриш както писах /ако не дай си боже остане без работа/?-но щом ти останеш без работа няма и майчинство т.е няма какво да прехвърлиш.дори вече да е прехвърлено на бабата и тогава да ти прекратят ТД пак оставаш без майчинство

и мога ли да кандидатствам от общината да я назначат - имаше някакви такива неща преди време-имаеш социални програма,които мисля,че са прекратени-питай в социалните.но пак трябва майката да работи

благодаря

Момичета, моля ви помогнете ми. Бременна съм в 5 месец, налага се до края на бременността да бъда в болничен. Имам повече от 12 месеца непрекъснати осигуровки на 2000 лв.  Продължителният болничен ще се отрази ли на майчинството и колко ще бъде то приблизително. Сигурно сте го коментирали безброй пъти, но сега съм в болница и нямам време/достъп да ви изчета. Благодаря предварително.

ако имаш 6 м на 2000 лв преди 45 дневния ти /а ти имаш/,болничния няма да ти се отрази
обезщетението ще е грубо 1560 лв

Последна редакция: сб, 02 окт 2010, 22:13 от Elfita

# 644

кога ти започва 45 дневния ти

Мисля че ще започне през април 2011

Общи условия

Активация на акаунт