Родителска среща No1

• 17 883
  • 155
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Виж, аз покрай организирането на протестите съм малко "по-специална" и всяко мое негодувание се приема за заяждане. И затова гледам много, много да не споря, защото всъщност много си ги харесвам и обичам всичките в градината.
Аз съм в родит.актив, но не съм касиерка...а доколкото знам касиерката подписва едни протоколи, официално представени пред директорката, т.е. има някакъв контрол над управлението на парите.

На родит.среща учителките обясниха, че около 50лв са учебните помагала+още пари за водата на месец. И отделно вече за консумативи+подаръчета за 1-ви юни.

Сега, тази година на баткото взеха 40лв, защото е предучилищна, но преди по толкова- по 80лв.

Аз по принцип съм готова да скачм на протести за всичко, но нямам подкрепа. И негодувам не лично против персонала, а против системата и манипулациите, с които подвеждат родителите.

Глупости, от къде на къде ще се отчитате на директорката #Crazy Тя пари за касата даде ли?

# 61
Ние сме в 1 гр ,но решихме за уч.м-ли да съберем по 30 лв/от които 18 лв.са за уч.книжки ,а остатъка за фулмастри,моделин,ножички и т.н /;по 15 лв за първото полугодие за театрални представления и 5 лв -за рождените дни на децата;Отделно решихме и по  30 лв за материалната база на групата в която децата ни ща са  до края на предстоя си в ДЗ изобщо .Ще подменим масите на които се хранят и ще закупим играчки ,които са изпочупени особено за момчета ,книжки и т.н Мина в добър тон и разбирателство общо взето .Съгласихме се че всичко което правим не го правим заради някой или нещо а за самите ни деца Simple Smile

# 62
  • София
Здравейте съфорумци.
И аз бях на Родителска среща тази седмица първа група. Учителите са добри според мен. Събрахме по 50,00лв. за нещата, които и Вие изброявате. Имаше много родители, който не дадоха или дадоха половината. Според мен много хора няма да дадът цялата сума.
Записах се в родителския актив, въпреки, че съм доста заета.
Не ми е ясно защо учебните помагала не се поемат от общината? newsm78
Дефакто, ние плащаме за всичко без, заплатата на учителите....
И може би като си сметнеш парите на полугодие сигурно ще излезе на половината от частните градини  newsm78
Но както и да е?
Сега един друг въпрос ме турмози - как да купим, помагала, моливи, пластелин, играчки ... и всичко останало на най-добра цена, без да се лишаваме от качество?
Защото както споменах няма изгледи да съберем всичките пари.
Вие от къде ще пазарувате?

# 63
  • София
мне изобщо няма да излезе на половината на частна детска., това че 1 път в годината събирате 50 лв далеч не ускапява толкова нещата Wink

Как и от къде да купите помагалата - питайте учителите, мисля най-точно ще ви насочат, точно какво , от къде и колко да вземете, просто имат опит....то даже обикновенно както играчките, така и тези неща се купуват от 1-2 родители заедно с учител.
Не виждам защо си мислиш, че другите няма да дадат пълната сума.

# 64
Не виждам защо си мислиш, че другите няма да дадат пълната сума.

от опита ми в яслата разбрах, че има такива, които просто не дават  Rolling Eyes казват - това е задължение на общината, да се оправят ...  Rolling Eyes подобен пример - позната събираше в ясла за 1 юни по 12-15 лв. /щяха да купуват нови чаршафи/ - наистина имаше родители, които не ги дадоха ...
Сещам се и за още една група, където родителите решиха да махнат 30 годишните легла и да купят нови, някои родители отказаха и децата им останаха да спят на старите легла. Наистина събраха повече пари, но в крайна сметка децата им ще "живеят" там в близките години и го правят за тях ...

при нас също предстои 1-вата родителска, ще пиша след нея. В единственото ми влизане в спалнята видях походни легла  Confused при 25 легла приемат 30 деца ... споделих пред учителката  дали евентуално да не се съберат пари и да се купят още 5 легла - жената беше много любезна, каза да не се притеснявам, тя също го имала това предвид, постепенно щели да се решат нещата ... каза също - каквото ме притеснява, да питам. Много човешки се държа ...

а за финансовата част - наистина всичко се прави от родителите. Тъй като работя на държавна работа и го изпитвам на собствен гръб - няма пари, спасявай се ... в частните градини това се спестява на родителите, тъй като те си го плащат всеки месец.
Хубаво е да се знаят правилата, защото има хора, които настина не им пука - примерно за отсъствията, хем не се обаждат, че детето им ще отстъства, хем се сърдят, че им начислили такса. Лихви върху закъснелите такси се плащат във всички общини вече - това не е приумица на домакина... и така ... може много да се пише по въпроса, но в общи линии базите на градините са еднакви, въпросът е и да случим на учители и възпитатели.

# 65
  • София
е колкото и каквото и да се събира допълнително, никога не може да се добрлижи дори до таките на частните градини, така де...най-евтините са около 500лв на месец...

въпросът е и да случим на учители и възпитатели.
 това всъщност за мен е най-важното.

# 66
Посмях се доста, като прочетох първия пост на автора на темата. За това, че родителската среща е като партийно събрание, и за получените заплахи и числа в лева, си е доста прав.  Laughing. И аз бях леко втрещена на първата родителска - някак останах с чувството за соц. времената. Дали защото от мойто детство до сега, почти не виждам промяна в детските градини, незнам. За мен продължава да е абсурдно искането за купуване на щори, килими, шкафове и прочее, това според мен трябва да си е задължение на общината. За учебните материали нямам нищо против да си ги закупим със собствени средства. И, да - аз не виждам с какво 30-годишните легла са по-неудобни от новите. Ако не са счупени, не виждам за какво трябва да се сменят, пък и пари от родителите да се събират за това.

# 67
Стига с това, общината е длъжна, държавата е длъжна и т.н. Нищо ненормално не виждам, да дам пари за да се чувства детето ми добре. Бих ги дала и в частната, както съм ги давала и в държавната. Незнам как очаквате с таксите от 60 лв. на месец децата хем да се хранят добре, хем да имат качествена храна, хем условията да са добри, играчки да има и т.н. Единици са хората, и в това съм напълно убедена, които не могат да отделят 15-20 лв. годишно за да се чувстват комфортно собствените им деца. Едва ли вкъщи детето спи на 30-год. легло с идеята, че нали не се е разпаднало....................!
Аз лично нямам против с каквото имам възможност да помогна, нито пък бих се сърдила на тези, които няма да дадат ако причината е, че финансово са затруднени.

# 68
За мен продължава да е абсурдно искането за купуване на щори, килими, шкафове и прочее, това според мен трябва да си е задължение на общината.

всяка от нас, пишеща тук, знае, че е задължение на общината  Wink Факт е обаче, че общината НЕ дава и НЕ подобрява! И кво да правим тогава? Да дишат децата ни праха на старите стогодишни щори или старите килими /да не говорим мокетените какви прахоляци събират отдолу/ , или старите легла, дето им се лющи боята, че са боядисвани поне 10 пъти Stop Против съм да се събират пари на поразия и да спонсорираме градините за прищявки и глупости - но има неща, които наистина можем да си позволим и няма да ни оскъпят живота  Peace /да не говорим, че всеки може да си направи икономия на 20-30-40 лв. от друго нещо - ако щете цигари, разходи, ако щете и от храна, за да плати сумата/. И винаги ще има такива родители, които няма да дават, тъй като е задължение на общината  Crazy без да се свенят, че другите събират и че децата им са там повече време, отколото са вкъщи ...

/сещам се за една майка, която най-редовно й се молеха да плати таксата  и винаги закъсняваше, че не й платили детските, а в същото време не слизаше от колата при все, че живееше на не повече от километър от градината  Wink/ разни хора, разни ... идеали, както е казал поетът!

# 69
Незнам как очаквате с таксите от 60 лв. на месец децата хем да се хранят добре, хем да имат качествена храна, хем условията да са добри, играчки да има и т.н.
Това с таксите е многократно обсъждано, и е ясно на всеки, че детето не се гледа с тези 60 лева, защото по-голямата част от издръжката на едно дете се поема от общината. Аз винаги съм била за повишаване на таксите, но да има ясен регламент, кое се поема от родителите, кое - не. Това, че общината не давала - ами докато всички си траят и безропотно плащат, защото "така трябва" положението няма да се промени.

# 70
Сега един друг въпрос ме турмози - как да купим, помагала, моливи, пластелин, играчки ... и всичко останало на най-добра цена, без да се лишаваме от качество?
Учебните помагала - "Приказни пътечки" работни листове и дидактичните табла за първа и втора група /групата на сина ми е смесена/, ще ги взема директно от  офиса на Мобилис с 10% отстъпка. Може да се поръчат и от самото издателство Булвест, но и там отстъпката е толкова. Все пак ми ги дават на цена по-ниска от коричната.  Канцеларските материали - имам клиент , който има книжарници и ще ми ги уреди на цени на едро. За детските играчки - имам и клиентска карта от Марсел и на всяка  закупена от тях стока, ползвам 10% отстъпка. За мен Хиполенда е скъп магазин, в Джъмбо продават откровени боклуци, но някои от нещата и оттам могат да се купят.

# 71
  • София
Учебните помагала - "Приказни пътечки" работни листове и дидактичните табла за първа и втора група /групата на сина ми е смесена/, ще ги взема директно от  офиса на Мобилис с 10% отстъпка. Може да се поръчат и от самото издателство Булвест, но и там отстъпката е толкова. Все пак ми ги дават на цена по-ниска от коричната.  Канцеларските материали - имам клиент , който има книжарници и ще ми ги уреди на цени на едро. За детските играчки - имам и клиентска карта от Марсел и на всяка  закупена от тях стока, ползвам 10% отстъпка. За мен Хиполенда е скъп магазин, в Джъмбо продават откровени боклуци, но някои от нещата и оттам могат да се купят.

Благодаря ти, за инфото.
Днес ходих в Джъмбо. Честно - видя ми се по скъп от другите магазини. Записах си цените на някой неща ще сравня отново. Дори от Марсел ми се видя по-скъп. За Марсел имам карта с 15% и май ще я ползвам.
Освен това се замислих за Илианци. Дали няма някаква борса за играчки с добра отстъпка. Те са едни и същи китайски играчки навсякъде.
Къде са тези Мобилис?

# 72
  • София
Посмях се доста, като прочетох първия пост на автора на темата. За това, че родителската среща е като партийно събрание, и за получените заплахи и числа в лева, си е доста прав.  Laughing. И аз бях леко втрещена на първата родителска - някак останах с чувството за соц. времената. Дали защото от мойто детство до сега, почти не виждам промяна в детските градини, незнам. За мен продължава да е абсурдно искането за купуване на щори, килими, шкафове и прочее, това според мен трябва да си е задължение на общината. За учебните материали нямам нищо против да си ги закупим със собствени средства. И, да - аз не виждам с какво 30-годишните легла са по-неудобни от новите. Ако не са счупени, не виждам за какво трябва да се сменят, пък и пари от родителите да се събират за това.

Хем плюете социализма, хем искате държавата да поема  Laughing Няма как да стане- или социална политика, или не.

...всяка от нас, пишеща тук, знае, че е задължение на общината  Wink Факт е обаче, че общината НЕ дава и НЕ подобрява! И кво да правим тогава? ...

Не е ли по-разумно, когато се прганизират протести те да се подкрепят? Така ще има по-дълготраен ефект, отколкото всяка година всички ние да купуваме всичко необходимо?

Нямам против да се вдигат такси, да се събират пари, но да се знае кое перо поемаме ние родителите и кое- общината. Както и като се купува шперплатова врата да не струва 250лв...НО това е мноого трудно постижимо в нашата мила държава.

Колкото до събирането на парите- една година заместих касиерката и всички платиха...просто се иска малко повече умение в общуването и желание да загубиш малко време и пари за да говориш по тел. с всички. Факт, имаше някои които ме питаха "аз защо да давам, като вече всичко е закупено от вас"  ooooh!
Аз съм ОК с това, че някои хора наистина не могат да отделят пари, НО те намират други начини да помогнат на групата. Едната каза, че ще избродира имената на децата в/у кърпите, друга, че ще разпечата от работата си картинки за оцветяване, трета- ще ксерокопира и т.н.  Една даже предложи да изплете вълнени чорапки за всички от домашна прежда...Ние не поискахме, но тези хора, които нямат възможност и са искрени се виждат от далече. Повечето, обаче, могат, но не дават. Но и не ходят по протести за да отстояват своите "искрени" убеждения хаха...

Последна редакция: нд, 03 окт 2010, 12:38 от Dachy

# 73
  • Пловдив
Едва ли вкъщи детето спи на 30-год. легло с идеята, че нали не се е разпаднало....................!
Точно на 30г легло спи! Моето бебешко легло, сега ще примъкна и на брат ми кревата. И не защото не мога да си позволя ново, имам едно ново. А с идеята да пестя ресурси. Какво му има на легло на 30години?! Буквално нищо му няма. Матрци, възглавници, одеяла се сменят, но дървото и талашита си ги ползвам.  Пък и за 30г талашита е намалил излъчването на вредни вещества и е 100 пъти по-добре от някое ново ПДЧ или МДФ или нов лак за дърво.

# 74
"Как минаха вашите родителски срещи? Излишно ли се притеснявам? Има ли смисъл да търся частна градина, докато е време, или в крайна сметка
и държавната ще свърши работа?" PeaceИмаш 2 варианта:Частна ДГ за баровци/сам пишеш,че персональт приемал и болни деца,че и лекарства давали ooooh!/ или Дьржавна

,кьдето има ред и правила,които трябва да се спазват.Ако не си доволен от Дьржавното,освободи място за друго дете,защото на "опашката "са много Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт