Родителска среща No1

• 17 905
  • 155
  •   1
Отговори
# 75
"Как минаха вашите родителски срещи? Излишно ли се притеснявам? Има ли смисъл да търся частна градина, докато е време, или в крайна сметка
и държавната ще свърши работа?" PeaceИмаш 2 варианта:Частна ДГ за баровци/сам пишеш,че персональт приемал и болни деца,че и лекарства давали ooooh!/ или Дьржавна

,кьдето има ред и правила,които трябва да се спазват.Ако не си доволен от Дьржавното,освободи място за друго дете,защото на "опашката "са много Mr. Green
Стига с тия разделения - частна градина за баровци, държавна за хората от народа. В частна градина ходят и много хора, които са далеч от категорията баровци. Ред и правила има не само в държавните ДГ. Лекарства в нашата частна детска градина не са давали. Оставяла съм на сестрата обаче, мехлем за екзема на детето, който се маже 3 пъти на ден да и го мажат. Да седи вкъщи ли, че да има кой да я маже???
Едва ли вкъщи детето спи на 30-год. легло с идеята, че нали не се е разпаднало....................!
Точно на 30г легло спи! Моето бебешко легло, сега ще примъкна и на брат ми кревата. И не защото не мога да си позволя ново, имам едно ново. А с идеята да пестя ресурси. Какво му има на легло на 30години?! Буквално нищо му няма. Матрци, възглавници, одеяла се сменят, но дървото и талашита си ги ползвам.  Пък и за 30г талашита е намалил излъчването на вредни вещества и е 100 пъти по-добре от някое ново ПДЧ или МДФ или нов лак за дърво.
ooooh!

Последна редакция: нд, 03 окт 2010, 17:45 от chovecheto

# 76
  • София
като е 3 пъти дневно къде е проблема - маже се сутрин, след градина и преди сън....
аз съм си оставяла не болното дете в къщи, когато има нещо което трябва, а не мога да давам/мажа и т.н. последно беше за капки за очи 4 пъти дневно през там еди колко си часа и не виждам нищо ненормално в това.
За баровците, мисля си , че в този случай се имаше предвид именно това - детето да си ходи болно с лекарство, вместо родителя да трябва да седи в къщи да го гледа, а не финансовото състояние на родителя.

за 30 год мебели надали има проблем ако видимо изглеждат като нови, ама обикновенно нее точно така...пък когато идва момента и част от децата да спят на походни легла, изобщо не бих се замислила, дали се налага подмяната.

# 77
А какъв е проблема да я намажат наобяд? На кой точно пречи?

# 78
  • София
принципно не пречи, ако наистина го прави сестрата, а не се оставя на госпожата и въпросното да седи близо до децата, в стая, върху/в шкафчето или нещо подобно...и все пак намирам по-редно всякакво лечение да се провежда в къщи и заради лечението и заради комфорта на детето...примерно - екземата може да боли или да се замърси допълнително когато детето излезе да си играе в пясъка на двора и т.н. разни ситуации....

иначе то по същата логика какво пречи и капките за нос да им капят и сиропчето да му дават на детето?

# 79
И аз не одобрявам носенето на лекарства в детската. Ако не може да се намери начин в къщи да си взима лекарствата, по-добре изобщо да не ходи в градината.
Едва ли вкъщи детето спи на 30-год. легло с идеята, че нали не се е разпаднало....................!
Точно на 30г легло спи! Моето бебешко легло, сега ще примъкна и на брат ми кревата. И не защото не мога да си позволя ново, имам едно ново. А с идеята да пестя ресурси. Какво му има на легло на 30години?! Буквално нищо му няма. Матрци, възглавници, одеяла се сменят, но дървото и талашита си ги ползвам.  Пък и за 30г талашита е намалил излъчването на вредни вещества и е 100 пъти по-добре от някое ново ПДЧ или МДФ или нов лак за дърво.
ooooh!

Тук, какво точно те възмущава? Напълно подкрепям Янтра - и аз така правя. Не купувам нови неща, които не са ми необходими.

# 80
Предимството за мен на частните градини, че правилата им  все пак са по-гъвкави. Екземата на дъщеря ми се се проявява на сгъвките на ръцете, на алергична основа е и не е заразно заболяване. Няма как да си взема болничен, за да я мажа вкъщи, а и оставено на сестрата мазилото не притеснява никой. Да, принципно бих могла да я намажа в 6 след като я взема, и в 9 преди да си легне, но все си мисля, че някакъв диапазон между намазванията не е излишен.Това обаче предполагам, не би могло да се случи в държавната градина, заради по-строгите правила както някой беше написал по-напред. За мен това не е водене на болно дете, а е улеснение на родителя. Незнам автора на темата  какво обче е имал предвид с носенето на лекарствата в тяхната градина.
За мен е мит, твърдението, че в частната градина взимали болни за да си взимат таксите. Таксата в частната градина се заплаща независимо от това дали посещаващ или не. Има някъкво намаление за 10 поредни дни и то само за храната, така че те парите си ги взимат при всички положения. Просто и там както и в държавните има родители, които прикриват истината и си водят болните деца.

# 81
  • София
Просто и там както и в държавните има родители, които прикриват истината и си водят болните деца.

това всъщност би трябвало да зависи от сестрата....тя е човека, който пуска или връща болното дете в къщи...за съжаление в доста държавни градини липсва такъв контрол....въпреки, всичко друго...ама чак пък и лекарствата...малко в повече ми идва...

както казах, за вашата екзема го разбирам, ако е просто тип лишеи алергични още повече...но ако има например и рани, сърбежи и т.н аз не бих си пуснала детето - заради него, не заради правилата... и да, това няма проблем да се случи и в държавна впрочем, но все си мисля, че в първият пост не ставаше дума за мазане на екзема с мехлемче...

# 82
принципно не пречи, ако наистина го прави сестрата, а не се оставя на госпожата и въпросното да седи близо до децата, в стая, върху/в шкафчето или нещо подобно...и все пак намирам по-редно всякакво лечение да се провежда в къщи и заради лечението и заради комфорта на детето...примерно - екземата може да боли или да се замърси допълнително когато детето излезе да си играе в пясъка на двора и т.н. разни ситуации....

иначе то по същата логика какво пречи и капките за нос да им капят и сиропчето да му дават на детето?
:peace Работим,като луди и не можем да си позволим болнични.Но,това не означава,че сестрата в ДГ е ДЛЬЖНА да ни "лекува" децата,докато сме на работа.При най-малкият симптом/за нещо/ вече ми звьнят и после в кьщи.За нас е по-важно здравето на децата,отколкото някакви загубени пари от работите ни.А,носенето на лекарства в нашата ДГ-абсурд. Naughty

# 83
Просто и там както и в държавните има родители, които прикриват истината и си водят болните деца.

това всъщност би трябвало да зависи от сестрата....тя е човека, който пуска или връща болното дете в къщи...за съжаление в доста държавни градини липсва такъв контрол....въпреки, всичко друго...ама чак пък и лекарствата...малко в повече ми идва...

както казах, за вашата екзема го разбирам, ако е просто тип лишеи алергични още повече...но ако има например и рани, сърбежи и т.н аз не бих си пуснала детето - заради него, не заради правилата... и да, това няма проблем да се случи и в държавна впрочем, но все си мисля, че в първият пост не ставаше дума за мазане на екзема с мехлемче...
И аз това казвам, че не знам автора какво има предвид под това, че са си носили лекарствата, и за какви медикаменти става въпрос.
Аз също не смятам, че сестрата е длъжна да ми лекува детето, пък не видях и някой писал по темата да го мисли.
Съвсем скоро четох в една друга тема, ставаше въпрос за държавна детска ясла, че майката вдигнала скандал, разревала се и не и върнали болното дете с кашлица и хрема. Родителите според мен са тези които сами трябва да се контролират, не да седи пъдарин на вратата.

# 84
  • София
chovecheto - всъщност е двустранно и родителят и сестрата....все пак не вс са така съвестни или просто казват, че нямат възможност да отсъстват от работа и няма кой да им гледа детето....така че тук трябва и сестрата да си поеме частта.

# 85
... Това обаче предполагам, не би могло да се случи в държавната градина, заради по-строгите правила както някой беше написал по-напред. За мен това не е водене на болно дете, а е улеснение на родителя. Незнам автора на темата  какво обче е имал предвид с носенето на лекарствата в тяхната градина ...

Това е нещо нормално и за държавната, поне в нашата е. Запознаха ни още при приемането. Алергията не е заразна, има и др. заболявания, които не са такива, но налагат даване на лекарства, редът е да се предадат на сестрата, тя ги съхранява заключени, заедно с всички останали и ги дава по предписание, представено от родителите.
Но авторът говори за забоявания, причинени от вируси, които вече са заразни. Личнона мен и те не ми пречат, но спазвам наредбата и не посещава градината в тези случаи.

# 86
Моето дете ходи само в общинска детска градина в София. Доколкото знам държавни градини няма, всички са общински. Май отделните ясли бяпа държавни, но градините поне в София са общински. Също съм против болните деца. А пък ако разбера, че ходят деца с лекарства, ще им пращам РИОКОЗ всяка седмица. Това не значи, че не се водят болни деца. Но според мен тези с лекарствата, трябва да си седят в къщи. Сега за екземите - има много екземи, които не са заразни, така е. Ние нямаме никаква слава богу. За парите - в яслата дадох 30 лв. - за учебници и играчки, отделно плащах водата, въпреки че дъщеря ми пие от чешмата. В първа група сега - 50 лв. (18 лв. учебници, 32 лв. за вода, играчки и подаръци за всяко дете, когато има рожден ден или имен ден - книжки за оцветяване). Не ми се виждат много, тъй като сумата е еднократна.  Иначе предпочитам да си говоря всяка вечер с учителката как се справя моето дете, отколкото  тя на род. среща да обяснява кои деца са по-палави и др. подобни (моето е от кротките). За доп. занимания, споко - при нас се плащат заедно с таксата, като се изнася на бележка колко пъти е ходило детето и колко дължи, така че не ви трябва никакъв счетоводител. Виждала съм го за по-големите групи. В детската градина не ви лъжат със сумите. Единственото, което е, че приеха в Общината миналата година да се заплаща поне 50% процента от таксата, ако детето не е посещавало детска градина повече от половината време. Иначе счетоводителката си има специална програма на компютъра, която изчислява колко дължи детето Ви в зависимост от присъствията.
Аз също няма да дам пари за креватчета, прозорци и др. подобни. Това е работа на общината, там аз плащам данъци. Ако някое дете е по-развито, ще трябва да изчака другите. Засега не съм чула дори в някое училище децата да ги делят на класове за напреднали и по-западнали. Ако някой иска нещо повече да намери друг начин извън детската градина. Моята дъщеря също познава някои букви, но това е защото иска ние да и ги обясняваме. По принцип децата, които знаят повече, поне в първи клас им е доста скучно и това им пречи, съдя по мои познати, чието дете както знаеше всичко, изведнъж във втори клас се оказа, че изостава, защото беше свикнало да не учи в първи клас - можеше да чете и пише, само с математиката му вървеше, тъй като трябваше да полага усилия за нея, а нея знаеше от преди.
За частните детски градини, нямам мнение, доколкото съм чувала има и хубави има и лоши, както при общинските.

# 87
Най-нормалното нещо при постъпване в една нова институция е да ви запознаят с правилника за вътрешния ред. Не виждам нищо лошо в това, напротив.
Както майките до тук са обяснили в държавната ДГ има недостиг на средства и това налага да се събират допълнителни такива от родителите. Аз лично винаги с готовност съм давала такива, защото знам, че това прави живота на децата в детското заведение по-лесен и по-интересен. Даваме ги за нашите деца, които прекарват там по 8-10ч на ден.
За даване на лекарства на болни дечица съм абсолютно против, освен ако не е хронично заболяване.
В частните ДГ незнам какви са порядките, но в държавната са такива. И след като искаме да ползваме услугите им сме длъжни да се съобразяваме.
За различното развитие на децата - в ДГ програмата е съобразена с възрастта на децата. Ако наистина детето е по-напред в образоването си от другите, наистина ще трябва да изчака. Може да продължавате да си го занимавате вкъщи, но тогава ще му е скучно по време на занятия.
За допълнителните дейности - не съм изпитвала затруднения при плащането на таксите /дъщеря ми ходи на 2 такива/. Дори и да са сбъркали посещенията й с +/- 1 не мисля, че 2 лева биха се отразили на семейния ми бюджет. Само да си създавам излишни нервни напрежения...Колкото ми кажат, толкова плащам. 
Към автора на темата: не се навивайте още от начало. Нака детенцето да походи извстно време, да посвикне. А аз съм сигурна, че Вашата първоначална уплаха ще поразмине и ще се убедите, че наистина персонала не се интересува само от правилника и парите, а преди всичко от работата си, а именно - грижите за децата.

Последна редакция: пн, 04 окт 2010, 13:31 от leni_vas

# 88
Здравейте, и аз да си кажа за нашата първа родителска среща. Четоха правилника, после една госпожа говори за родителско настоятелство и след това госпожите казаха по-колко ще се събират за материали. Това, от което на мен ми докривя бе, че когато започна да се обсъжда от какво имат нужда децата в групата, една майка се изпъчи - нека да съберем по 100, по 200 лева. И аз ми докривя и й казах, да остане първоначално избраната сума от 50 лева. А после всеки родител според възможностите си да направи средатат на децата по-уютна и приятна. А тя ме погледна все едно ми се свидят парите за детенце и ми каза, ама нали за децата го правим. Ами да де, ама аз получавам по 200 лв майчински. Не знам дали ме разбирате, аз и хиляда да бяха казали, пак щях да ги дам, щях да ги събера,но някъде трябва да има граница. Граница в отношението на родителите и доказването им. Та така. Лек ден на всички ви и здраве за малчовците.

# 89
  • София
За съжаление, ако родителите представят бележка от лекар, че детето е здраво, тя няма право да оспорва лекарско мнение. Не са виновни сестрите, а системата.

Аз имам опит с частна и с държавна градина...ами държавната си е друга работа  Peace  И там се получи другата крайност...взеха си лекарка, която сутрин преглежда децата...сещате се, че повече от половината група бяха болни  Laughing Все пак в частната таксата си тече..ходил или не Wink

Общи условия

Активация на акаунт