Математически турнири - 5

• 63 337
  • 799
  •   1
Отговори
# 330
С добро приближение състезанията по информатика са почти математически турнири и затова с голямо удоволствие копирам новината за пореден успех на българските деца, занимаващи се с математика и информатика (надявам се да не се приеме като off-topic)

Българският отбор по информатика се класира на първо място на XVIII балканска олимпиада по информатика в Черна гора, като завоюва 3 златни медала и един сребърен.

http://www.minedu.government.bg/news-home/2009/10-11-08_IT.html

Браво на децата и ръководителите им!

# 331
Здравейте, в събота в СМГ е имало нови резултати от ЧХ, а в сайта на турнира все още са старите резултати. Промяната била заради прословутата "параолимпийска задача" и грешният отговор 6 за 3 и 4 клас.
Извинявай, но някой за втори път ти подава грешна информация.
Смени информатора! Peace
Не си спомням вече кога е бил първият път с грешна информация, но тази вечер минах през СМГ и имаше налепени нови листове с резултати за 3 клас върху старите. За 4-ти клас не мисля, че има промяна.

Браво на децата, спечелили поредното състезание!

Последна редакция: вт, 09 ное 2010, 11:54 от VAVA

# 332
  • София
И ако целта е да стигнат в точка Б, която е отдалечена на 12 км, може единият да стигне с колелото и да се върне, междувременно "пешака" върви, пресрещат се и "пешака" продължава с колелото, а другият си е изминал неговите 12км?! Имам чуството че много задълбавам, може би?!
Ами то като се замисли човек си си много права. Ако половината върви пеша, половината кара, то колелото сума време ще си седи без да се ползва.
А ако първия вземе колелото и кара от А до В и обратно ще срещне втория преди да е минал и един час (5 км.). Тогава вторият ще вземе колелото и ще стигне по-бързо до В, а първият ще се върне по-бързо в А. И колелото няма да кисне безпризорно до пътя. Т.е. по този начин времето до първата среща е 5ta+20ta=24 (ta е времето, което първия върви пеша, а tb - кара)
ta=24/25
Sa=5*24/25
Sb=12-5*24/25=36/5
tb=36/5*1/20=9/25.
ta+tb=33/25h<1.5h
Момичета, искам да ви попитам следното. Гледах задачите от Коледните състезания за първи клас от минали години. Те са без условия. Как се дават на практика на децата - казва ли им се какво се очаква от тях, или те трябва да се досещат на всяка една задача?
Предварително благодаря!   bouquet
Някъде по-напред се коментираше - сами се досещат какво да правят. Явно трябва да си ги досетим предварително, поне за задачите давани предни години. Моят като му седя на главата и му казвам какво се иска ги решава за по-малко от половин час. Ама на всяка пита "А тук какво да правя" А то наистина разбирането на условието е 70% от решението. Иначе той решава някакви други задачи, които ми е странно как са му хрумнали. А понякога по негова преценка си натрескал някакви цифри... лапешка работа

# 333
Аплодисменти на отбора по информатика! Още златни медали да ни донесат децата! bg
На сайта на ЧХ са качени резултатите от Ямбол. Историята с тазгодишните резултати би била смешна, ако не граничеше с трагична безпомощност. Ако Варна извадят ново класиране,  то ще е третото поред в рамките на 6-7 дни. Просто нямам думи.
На сайта на " Академия 21 век" има качени резултати за Пловдив, но отново са без 3-6 клас.

# 334
Ами то като се замисли човек си си много права. Ако половината върви пеша, половината кара, то колелото сума време ще си седи без да се ползва.
А ако първия вземе колелото и кара от А до В и обратно ще срещне втория преди да е минал и един час (5 км.). Тогава вторият ще вземе колелото и ще стигне по-бързо до В, а първият ще се върне по-бързо в А. И колелото няма да кисне безпризорно до пътя. Т.е. по този начин времето до първата среща е 5ta+20ta=24 (ta е времето, което първия върви пеша, а tb - кара)
ta=24/25
Sa=5*24/25
Sb=12-5*24/25=36/5
tb=36/5*1/20=9/25.
ta+tb=33/25h<1.5h

Нещо не мога добре да ти проследя решението, но идеята е накрая и двамата пътници да се намират в точка Б, а не първият да се връща в А.
И ако първият с колелото кара от А до Б ще стигне в Б за 36 минути. После като тръгне наобратно ще се срещне с пешеходеца, който си върви през цялото време след още 21,6 минути. Т.е. след 57,6 минути те ще са пак заедно на 7,2 километра от Б. И отново трябва да тръгват към Б, като единият пак трябва да върви пеша и... накрая става повече време.

Ако не съм те разбрала добре опиши по-добре примера си, но не мисля, че е верен.

# 335
На страницата на ЧХ вече са качени резултати за всички класове от Пловдив.

# 336
Моето момче е на първо място в Пловдви с 108 точки!Най-накрая дочакахме,явно чакането си е струвало.

# 337
  • София
slon , браво на детето ти!
Браво и на отбора по информатика!!

Моята девойка е на 4-то място в СМТ, пише че има награждаване за първите 30 деца, какво представлява някой знае ли, да знам дали да молим г-жата да отсъства от училище ?

# 338
Моето момче е на първо място в Пловдви с 108 точки!Най-накрая дочакахме,явно чакането си е струвало.

Поздравления за момчето! Успех и на следващите състезания!

# 339
  • София
Двама души трябва да изминат 12 км с един велосипед, като двамата не могат да се возят едновременно. Скоростта на всеки един от тях пеша е 5 км/ч, а с велосипеда - 20км/ч. Намерете най-краткото време, за което те могат да изминат разстоянието.
А) 75мин.; Б) 90мин.; В) 2 часа; Г) 144мин.;  Д) 160мин.
Чудя се какво всъщност се търси? Ако някой има идея....................

Черна станция, никъде не е казано, че и двамата накрая трябва да са в т. В. Те просто трябва да го изминат. И ако го приемем по този начин и сметнем двата варианта:
1. да остави велосипеда на средата на пътя и да тръгне пеша
2. да отиде и да се върне и да даде велосипеда на втория
То вторият вариант е по-бърз. Ако вторият човек върви пеш само докато му се върне велосипеда, то ще стигне до В за 33/25 часа, а първият ще е там за 12/20 часа и ще е тръгнал обратно, което не е противоречие с условието.

То е ясно, че организаторите са очаквали накрая и двамата да са в т. В и тогава могат да стигнат за 90 минути, ама не са го казали.

# 340
slon , браво на детето ти!
Браво и на отбора по информатика!!

Моята девойка е на 4-то място в СМТ, пише че има награждаване за първите 30 деца, какво представлява някой знае ли, да знам дали да молим г-жата да отсъства от училище ?

Има тържество, дават на децата грамоти и фланелки. Според мен действа стимулиращо за децата. Заведи я и браво на детето!

# 341
никъде не е казано, че и двамата накрая трябва да са в т. В. Те просто трябва да го изминат. И ако го приемем по този начин и сметнем двата варианта:
1. да остави велосипеда на средата на пътя и да тръгне пеша
2. да отиде и да се върне и да даде велосипеда на втория
То вторият вариант е по-бърз. Ако вторият човек върви пеш само докато му се върне велосипеда, то ще стигне до В за 33/25 часа, а първият ще е там за 12/20 часа и ще е тръгнал обратно, което не е противоречие с условието.

То е ясно, че организаторите са очаквали накрая и двамата да са в т. В и тогава могат да стигнат за 90 минути, ама не са го казали.
[/quote]

Аз имам предвид именно решение 2, при което вторият достига точка В след 33/25часа. В последно време карам детето да разписва по-интересните задачи, все едно че са с "отворен" отговор с цел тренировки. И така хванахме тази задача. Излиза, че задачата има едно решение за примерно 5 клас и друго за по-горни класове. Просто е трябвало малко още да уточнят условието, за да е по-коректна задачата.

# 342
Честито навсички дечица заели призови места - нека и занапред да продължават така! Любовта към математиката е любов за цял живот.

# 343
Честито на всички спечелили! И аз да се похваля мята дъщеря е първа по точки в Ямбол, но при нас момента с награждаването е мираж.......... само се пъчат, като има резултати, а стимулиране никакво.

# 344
  • София
И в София май няма награждаване на ЧХ?! newsm78

Общи условия

Активация на акаунт