Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 47 582
  • 886
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
dark_aurora задай питането си тук  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=562260.240

# 346
искам да попитам, какво значат тези 18 мес?

ако през тези 18м. въобще не си работил , но си внасяш сам здравните /само тях /....? не взимаш нищо ?

взимаш сигурни 240 лв. -  в продължение на 2 год. след раждането , но трябва фиктивно да имаш поне 1 ден работен 45 дни преди термин ?

а ако последните 18 мес. си работил , то тогава през 1 та год. взимаш 90% от заплатата, а през 2-та -само 240 лв ?

Последна редакция: пн, 21 фев 2011, 07:38 от мойри

# 347
  • Пловдив
искам да попитам, какво значат тези 18 мес?

ако през тези 18м. въобще не си работил , но си внасяш сам здравните /само тях /....? не взимаш нищо ?-да,оставаш само на социал и то защото в момента на издаване на 45 дневния не работиш.това че през 18 те м не си рабитил не е толкова важно-просто ще си на минималното

взимаш сигурни 240 лв. -  в продължение на 2 год. след раждането , но трябва фиктивно да имаш поне 1 ден работен 45 дни преди термин ?-да,и да имаш 12 м стаж през живота си

а ако последните 18 мес. си работил , то тогава през 1 та год. взимаш 90% от заплатата, а през 2-та -само 240 лв ?-да,но първата година е 90 процента от брутото,но не повече от нетото-т.е реалната ти заплата

харесвам хора,които са прочели и са се опитала да разберат
и задават въпроси само да си доизяснят нещата

# 348
  • София
Моля за помощ HugОт днес ми почва 3-я болничен,който е след раждането,от фирмата ми казаха заедно с него да занеса и акта за раждане на бебето-забравих да питам оригинал или копие и попълнено Приложение1-откъде да го изтегля Нищо друго ли не трябва до изтичане на 410те дни Много ви благодаря за отговора  Hug

# 349
Моля за помощ HugОт днес ми почва 3-я болничен,който е след раждането,от фирмата ми казаха заедно с него да занеса и акта за раждане на бебето-забравих да питам оригинал или копие и попълнено Приложение1-откъде да го изтегля Нищо друго ли не трябва до изтичане на 410те дни Много ви благодаря за отговора  Hug

http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.1.doc
Носете оригинала и копие.

От 136-я до 410-я ден се подава Заявление-декларация http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc

# 350
  • София
Моля за помощ HugОт днес ми почва 3-я болничен,който е след раждането,от фирмата ми казаха заедно с него да занеса и акта за раждане на бебето-забравих да питам оригинал или копие и попълнено Приложение1-откъде да го изтегля Нищо друго ли не трябва до изтичане на 410те дни Много ви благодаря за отговора  Hug

http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.1.doc
Носете оригинала и копие.

От 136-я до 410-я ден се подава Заявление-декларация http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc
Много брагодаря Simple Smile

# 351
Гггъбка, тук има подробно описание на документите: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=562260.0

# 352
С риск да ми се скарате..но може въпроса ми да не е видян назад в темата. Rolling Eyes
Благодаря Simple Smile

# 353
С риск да ми се скарате..но може въпроса ми да не е видян назад в темата. Rolling Eyes
Благодаря Simple Smile
Ами аз щях да ти отговарям, но деца... и оставих на Елфита, но тя нали е ЗЛАТНА... може и да е пропуснала. Въпроса е защо не си знаела за тази отпуска? Основна практика е да се ползва веднага след изтичането на двегодишното майчинство като естествено продължение на гледането на бебето.
Нищо де! Работата е там че до миналата година можеше да се отлага стара отпуска до безкрайност... НО заради някои чиновници натрупали с хиляди дни отпуски се налагат промени... Никой работодател (основно Държавата) вече не иска при съкращение или пенсиониране да изплаща такъв натрупан отпуск. И се разреши/ задължи всичкото това натрупано да се изчисти. Задължават работодателите да правят графици и да правят каквото си искат вече с нашите отпуски. (има много изписано по темата). Най- новото е че от 2011 няма да може да се натрупва толкова отпуск и ако не се използва се губи (най-обще казано).

# 354
Благодаря за отговора...но остава дилемата дали могат да ме задължават да я използвам точно през първата половина на 2011г.?А колкото за това защо не съм знаела....сигурно за да не си я искам Simple Smile

# 355
  • Пловдив
да,могат-точно затова са графиците
толкова старата отпуска трябва да си изчисти максимално бързо

защо се дърпаш да я ползваш???

# 356
Благодаря за отговора...но остава дилемата дали могат да ме задължават да я използвам точно през първата половина на 2011г.?А колкото за това защо не съм знаела....сигурно за да не си я искам Simple Smile
Aко отпуската ти е преди 31.12.2009 год. то тя е без давност и може да си я ползваш ако щеш и след 10 год. Не могат да те задължат по скоро се страхуват да не би да напуснеш и да трябва да ти я плащат.

# 357
Aко отпуската ти е преди 31.12.2009 год. то тя е без давност и може да си я ползваш ако щеш и след 10 год. Не могат да те задължат по скоро се страхуват да не би да напуснеш и да трябва да ти я плащат.
От там идва цялата гадост. Покрай тези с по цяла година и повече отпуск, горим ние майките. Но да не спамим темата. С тези графици се позволи всичко на работодателя.

# 358
  • Пловдив
zornica_a и как горим ние майките
отпуската ни се струпа по време на майчинстовото-не се губи
и се ползва след майчинството

# 359
Елфита, ами моето майчинство (второто поредно) ще свърши на 4 януари 2012г. Според най- новите промени от платения отпуск за 2011 ще се прехвърлят само 10 дни, а на мен по кодекс би трябвало да ми се полагат 20 + 2 дни. Мисля си че ще загубя 12 дни от 2011, ако не ги ползвам през 2011г.  
Моля те, опровергай ме!
За 2008, 2009 и 2010 - доколкото разбрах съм в заварено положение и не ги губя.
Също така незнам какво ще стане с натрупания отпуска на майките, които излизат в майчинство от 2011г. Ще се натрупва ли или ще изчезва?

Общи условия

Активация на акаунт