Купуване на ЧИСТА ХРАНА

  • 831 846
  • 6 804
  •   2
Отговори
# 5 535
  • Мнения: 12 909
За киселото мляко си копирам част от мнението от една друга тема и добавям малко.
Цвикът не е причина за истинност, много зависи от закваската. И също дали млякото се подквасва директно в кофичката (и тогава хваща формата на кофичката, както по принцип сме свикнали да го виждаме - води се set yoghurt) или се подквасва в големия казан и после се дозира в кофичките (по-меко и кремообразно е като активния да речем - води се stirred yoghurt). Нито едното не е по-малко истинско от другите.

Това най-вече оказва влияние върху вида на млякото и усещането в устата, както и по-резсливият или мек вкус. Това са различни щамове, комбинаци и др. Обикновено се работи със стандартизирани закваски, диви такива трудно се поддържат и въдят вече... А и са трудни за унифициране при голямо производство.
Влияние оказва и техниката, с която разполагат - хомогенизатори например. Ако няма такова нещо и се излива дюс млякото директно за подквасване - тогава става като домашното малко на парцалчета, тук-таме с мазнина - т.е. нехомогенно като магазинското. Но това не го прави фалшиво.
Скрит текст:
Домлян и Ведраре позват подобни закваски.
Аз по принцип не харесвам киселото кисело мляко - и съм супер хепи, че има и по-меки вкусове на пазара. Елена-та си държи традиционния по-остър вкус например. Жълтуша...

# 5 536
  • София
  • Мнения: 8 253
Много полезна информация!
Аз мисля, че се преекспонира въпросът с истинско / фалшиво и в областта на млечните продукти. Трудно ми е да си представя когато някой човек си мисли, че един млечен продукт ( кисело мляко примерно ) е фалшив, то какво си мисли че е фалшифицирано ... Изключвам, разбира се, имитиращите продукти, които отделиха и правно от млечните.
Грешно е мнението, че кофичка кисело мляко трябва да се разваля бързо или да киселее или да не сладни и т.н.
Техника, технологии, закваска играят много голяма роля, както duhi_puhi обясни по-горе.
Пък харесва ми/не ми харесва съвсем не може да е критерий за истинско / фалшиво и е напълно субективно.

# 5 537
  • София
  • Мнения: 5 348
Цвикът е типичен за българското кисело мляко.  Има си традиции, има си стандарти.

# 5 538
  • Мнения: 12 909
Цвикът е типичен за българското кисело мляко.  Има си традиции, има си стандарти.
Има стандарти, да. Тогава като има Верея по БДС (например), защо не ви е достатъчно истинска, а търсите мандра Кукувица от село Горно Нанадолнище...

# 5 539
  • София
  • Мнения: 20 720
Всъщност повечето хора купуват това, което харесва на вкусовите им рецептори.
Но все пак сме българи, т.е. неверници

# 5 540
  • Мнения: 1 316
Това, което би разграничило чистото истинско кисело мляко (или който и да е млечен продукт), малко трудно можем да го хванем, освен ако нямаме информация от кухнята.
Конкретно за киселото мляко това би било употребата на: сухо мляко с неизяснен произход, желатин, нишесте, друг вид сгъстител, за растителна мазнина не съм чувала, но да кажем и това потенциално.
Всичко останало по отношение на вкус и консистенция е въпрос на вкус, и зависи от технология, съотношение на бактериите, и не на последно място хигиената.

След като купих 2 кг неузряло сирене с косми, размазващо се и лигавещо се от домашен производител във фейсбук група, титуловащ се ветеринар, реших за себе си да прекратя експериментите и да заложа на продукти от търговската мрежа, за които поне знам че на вкус отговарят на вкусовете ни. За сега за сирене и кашкавал са Пастир. За кисело мляко пробваме различни по БДС, Ведраре доста често - и за критиците му, млякото си пуска цвик. Много е вероятно да е подобрено със сухо, но за цената си се надявам да няма от другите подобрения поне.

# 5 541
  • София
  • Мнения: 20 720
Именно, изразът "селски хитрец" е измислен отдавна и не визира толкова месторождението, колкото манталитета.

# 5 542
  • Мнения: 3 654
Ми то косъма си е мода от доста време и никой не е застрахован.Аз лично купувам  сирене в тенекии от производител вече 4г за сега всичко е точно.Кашкавал така и не успях да нацеля на вкус евтин скъп.На вкус мн ми харесва в Кауфланд като пуснат Елена от голяма пита,иначе купувам смес.

# 5 543
  • Мнения: 1 316
Ми то косъма си е мода от доста време и никой не е застрахован.Аз лично купувам  сирене в тенекии от производител вече 4г за сега всичко е точно.Кашкавал така и не успях да нацеля на вкус евтин скъп.На вкус мн ми харесва в Кауфланд като пуснат Елена от голяма пита,иначе купувам смес.
То не беше косъм, а косми - при това масово Rage
Радвам се, че сте намерили производител за вас.

Най-последно пробвахме младежа, който продава уикендите пред Икеа, купихме от него мляно месо, гюбек и пилешки филенца замразени.
Ами честно казано нищо от трите не ме впечатли дори на вкус,а в мляното месо имаше жили.

Пробвахме замразеното мляно месо смес на Чифлик Ливади, и бургурите им, и двете ни харесаха. Пробвахме и пилетата им, но доста едрички и жилави ни идват сякаш. И все пак за пилешко бих купувала от тях и едни френски замразени пилета от Метро.
В търсене съм на пилешки гърди от свободни и що годе чисти пилета, защото в магазина на Чифлик Ливади нямаше, а детето яде много пиле, но само гърдите обича.

# 5 544
  • Мнения: X
Имам не малък селски опит, и 10 дни домашно мляко без да мръдне ... за мен е невъзможно. Но тук в темата всички са такива чистници, че знае ли човек.
Пасивната агресия е излишна и с нищо не допринася за информативността на темата. Аз също имам достатъчен селски опит, за да твърдя, че домашно заквасено мляко стои без проблем 10 дена в хладилника пр спазени условия за елементарна хигиена. С периодичната ревизия съм наясно. Купувам закваска от Елби.

# 5 545
  • Мнения: 1 342
Нищо особено. И не е кисело мляко
Бихте ли обяснили по-подробно?

# 5 546
  • Мнения: 2 511
Да попитам добро прясно мляко напоследък от къде взимате - за София и на каква цена.
Същото питам и за домашни яйца.
Благодаря!

# 5 547
  • София
  • Мнения: 8 253
танита, пилешки гърди от пасищни пилета са все още налични на сайта на Сънифарм.

# 5 548
  • България
  • Мнения: 439
Имам не малък селски опит, и 10 дни домашно мляко без да мръдне ... за мен е невъзможно. Но тук в темата всички са такива чистници, че знае ли човек.
Пасивната агресия е излишна и с нищо не допринася за информативността на темата. Аз също имам достатъчен селски опит, за да твърдя, че домашно заквасено мляко стои без проблем 10 дена в хладилника пр спазени условия за елементарна хигиена. С периодичната ревизия съм наясно. Купувам закваска от Елби.
Домашно кисело мляко издържа и по месец в хладилника. Ако е повече закваската става по кисело и леко газирано, тече някаква верментация. Аз повече харесвам заквасено мляко с бифидус бактерия, леко сладни и дори на месец не е кисело. Последното, което хапнахме преди 2 дни, беше квасено началото на декември в Родопите със моя закваска, хваната от ЕЛБИ кисело мляко и беше страхотно.

# 5 549
  • Мнения: 1 331
Ми то косъма си е мода от доста време и никой не е застрахован.Аз лично купувам  сирене в тенекии от производител вече 4г за сега всичко е точно.Кашкавал така и не успях да нацеля на вкус евтин скъп.На вкус мн ми харесва в Кауфланд като пуснат Елена от голяма пита,иначе купувам смес.

Кои сирена са в тенекии и от къде ги купувате?

Общи условия

Активация на акаунт