Не реагирах, а май трябваше

• 1 994
  • 21
  •   1
Отговори
Тя ,случката е "след дъжд качулка", но да си кажа, защото "ме гризе".
Днес работих до късно и към 19ч. излязох от работа.Работя в  центъра  на Варна. Вероятно сте виждали във Варна вече запалените Коледни украси, красивите сини лампчки.Три деца на възраст 3-4 клас подхвърляха дървета към тях и се хилеха глуповато.Децата бяха с униформи на "Климент", т. е.,предполага се стремящи се към добро образование./Това е едно от уж добрите училища н Варна/ Много се ядосах, но...не реагирах.Вероятно заради главоболието след наистина дълъг и изтощителен работен ден.Само ги позагледах укорително и ...толкова.А вероятно ми задействаха и инстинкти, че "Чужди деца не се възпитават".И сега ме "гризе" Трябваше ли да им се скарам?

# 1
Ммм дааа. До скоро аз бях дете и мразех да ми правят забележки за детсите ми глупости, а сега вече аз самата се случва да направя забележка на дете в подобна на твоята ситуация. Та на твое място може би бих реагирала и то не за друго, а защото правеното от тях би могло да свърши зле за доста хора на улицата. Но чак да те гризе... недей Wink Пак ще ти се отдаде такава възможност, та макар и с други деца.  Grinning

# 2
Да уточня- в един момент се притесних за децата, ако тези лампички се счупят точно над главите им.Бяха усилено замеряни с дървета.А после си помислих как  децата не оценяват направеното.Не бяха никак малки и доста самонадеяни...и да, отказах се да реагирам с което им дадох погрешна представа за това, че каквато и гаменщина да се извършва е правилно.Впрочем, никой от възрастните около тях не им направи забележка.Но вероятно ако го беше сторил, щеше да има тема-"как може да ми възпитават децата случайни хора"

# 3
  • Талант на 2012,2013 г.
Да. Може би е трябвало да реагираш. Но както ти самата пишеш била си достатъчно уморена за да имаш сили за още нещо такова. Не се укорявай! Все пак ти е минала и мисълта за това да не се наранят, за това колко труд е положен, а те не го оценяват... Всичко това показва, че не си безразлична. Просто смачкана от ежедневният труд не си успяла да се справиш с още едно... да го наречем предизвикателство. А това, че след това щеше да има нова тема за разискване... о, да със сигурност. Изобщо не трябва да се съмняваш в това. Peace

# 4
Не, ако им се беше скарала, щяха напук на теб да продължат още по-усилено, освен ако в "карането" не се бяха включили още много хора. По-добре може би би било да се обадиш... не знам дали в кметството, дали в полицията (за вандалство примерно), но честно, вероятно никой от нас не би направил нещо на твое място. Грозно и жалко е да видиш как децата се опитват да развалят нещо красиво, но в крайна сметка 1. Те са деца (щуротии са им в главата), 2. Ако хората на улицата държат на лампичките, щяха да се намерят двама-трима по-едри жители на Варна от мъжки пол, които да спрат вандалщината само с вида си и 2 думи към малчовците, и 3. Общината ще се погрижи, ако възникне проблем с лампичките, а те държат да ги има (те или жителите на Варна).
П.С. 4. Да се бяха счупили тия лампички над главите на хлапетата, да се научат...

# 5
  • София
Ще ти отговоря с точен пример - от два дена правят детска площадка отзад в междублоковото пространство. Вижда се от балкона ни и децата ми наблюдават с интерес, кога ще стане готова /дори вчера ходихме със ситната да питаме/. Днес са я приключили и вечерта няколко пубера вече се опитваха да потрошат пързалката и люлките /видимо люлките са за малки деца - на вериги, ниски, а парзалката е пластмасова - няма как да издържи пубертет, люлеещ се върху люлката и подскачащ върху парзалката. Видях ги от балкона, побеснях, облякох се /мъж ми отказа/ и изприпках до там, направих им остра забележка - гледаха ме като изкопаемо - аз бях около 20-30-50 см. по-ниска от тях, но се изнесоха. Ами така постъпих днес, но дали утре ще направя същото? Мисля да снимам площадката, че сигурно повече от седмица няма да издържи Peace

На въпроса ти - бих им направила забележка, нищо че "чужди деца не се възпитават"  Peace

# 6
Лично аз бих ти благодарила, ако моето дете, е било сред тях. На тази възраст движенията им изпреварват мисълта. Изобщо не мислят, за последствията. По отделно всички са много мили и добри, но съберат ли се група...

# 7
Ами добре би било да им беше направила забележка. Поне нямаше да ти е неспокойно сега.

# 8
Разбира се, че се възпитават чужди деца! Те да не би да живеят в космоса? Нали са част от това общество? Ако действията им си засягат само тях самите, тогава само родителите им имат право да се намесват. Но щом пораснат достатъчно и действиията им започнат да засягат и околните, то всеки има право на каквато прецени забележка.
Ако го правеше възрастен, щеше ли да реагираш или както чужди деца не се възпитават, така и на непознати не им се прави забележка?
Друг е въпросът каква е била правилната реакция в случая, понеже една забележка е можела да ги накара да се чувстват още по-значими и велики в собствените си очи и да ги настърви за по-големи "подвизи".

# 9
Тя ,случката е "след дъжд качулка", но да си кажа, защото "ме гризе".
Днес работих до късно и към 19ч. излязох от работа.Работя в  центъра  на Варна. Вероятно сте виждали във Варна вече запалените Коледни украси, красивите сини лампчки.Три деца на възраст 3-4 клас подхвърляха дървета към тях и се хилеха глуповато.Децата бяха с униформи на "Климент", т. е.,предполага се стремящи се към добро образование./Това е едно от уж добрите училища н Варна/ Много се ядосах, но...не реагирах.Вероятно заради главоболието след наистина дълъг и изтощителен работен ден.Само ги позагледах укорително и ...толкова.А вероятно ми задействаха и инстинкти, че "Чужди деца не се възпитават".И сега ме "гризе" Трябваше ли да им се скарам?
Не винаги изборът на училище се дължи на стремеж към добро образование. Често е въпрос на първенющина у имотни хора без особен багаж между ушите.
Но по въпроса ти. Много хора вече не правят забележки. Лично аз също спрях. Много са малко децата, които реагират на забележка адекватно. В повечето случаи стават агресивни и груби, но не прекъсват заниманието си.

# 10
Много са малко децата, които реагират на забележка адекватно. В повечето случаи стават агресивни и груби, но не прекъсват заниманието си.
Абсолютно съм съгласна.
Имах случай, когато аз щях да ям бой - просто едни деца висяха на полуоткъснат клон и той пращеше застрашително и ги помолих да слязат. Те ми се изсмяха и веднага долетя от някъде една раздърпана буля по пеньоар и ме попита, с ръце на кръста - тип делва, к`во искам от децата и!  ooooh! Crazy

# 11
Трябава да се правят забележки, пък дори и да нямат нужният ефект. Не може съвсем да подминаваме подобни изстъпления, а после да плачем че искаме да е красиво около нас.
Винаги правя забележка и нещо отгоре. Но аз живея в малък град, познавам почти всички деца и родителите им, пък и е и в някакъв смисъл част от работата ми.

# 12
Видях ги от балкона, побеснях, облякох се /мъж ми отказа/ и изприпках до там, направих им остра забележка - гледаха ме като изкопаемо - аз бях около 20-30-50 см. по-ниска от тях, но се изнесоха. Ами така постъпих днес, но дали утре ще направя същото?
И утре го направи! Ако има около всяко местенце по един такъв БУДЕН, които реагира, може би ще се запазят градинките, оградките, различните съоръжения за игра, лампите и тн. Колко тъжно е,че трябва да се реагира остро, за да спрат хайманите,а не самите те да имат съвест да не разрушават. Как им прави кеф, ей  #Cussing out

# 13
И аз бих направила забележка. На мнение съм, че "цяло село възпитава"
Все пак не живеем сами на този свят и нашите действия неминуемо оказват влияние и на други хора.
Винаги правя забележка, но може би и факта, че живея в малък град и повечето деца ги познавам си оказва своето влияние, както каза Шматчица.

Последният път, когато се наврях между шамарите беше на празника на града. Както обикновено дойдоха всички люлки, влакчета, шашкании и простотии. На един от батутите за скачане се оказа, че му пречи дървото наблизо. Голямо, почти вековно сигурно. И нашите "братя" решиха да му счупят клоните. Звъннахме на полицията, точно след 5 минути им пишеха акт. Но клоните вече бяха счупени  Tired

# 14
Не бих направила забележка, а по-скоро бих ги попитала с усмивка не им ли харесват лампчките и украсата, та се опитват да ги счупят. Бих обяснила, че така е много по-красиво, забавно и създаващо настроение, отколкото ако ги счупят. Също така бих им казала за евентуалните последствия от падането на лампите върху главите им. И то не защото съм мила и добра, а защото на сърдита забележка от типа "ей, вие недейте да чупите" ще реагират или агресивно или напук ще продължат.

Общи условия

Активация на акаунт