ПОВЕЧЕ СИГУРНОСТ ЗА ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ

• 10 236
  • 152
  •   1
Отговори
# 30
Поредната тема, която ще завърши с обидни квалификации. И аз прочетох много противоречива информция, но за мен по-важното е, че учителите и лекарката не са знаели за сериозното заболяване на детето. Та то дори е трябвало да е освободено от ФВС. Господ да помага на родителите в този тежък момент, но това е голям пропуск. Често родителите го правят, за да не се разбере, че детето им има проблем. Ок, не е нужно всички да знаят, а и проблемите са различни. Но  кл. ръководител и уч. лекар - задължително!

# 31
Аз не предлагам у нас да се използват акселерометри, а да се събуди цялата бюрократична машина и се задейства цялостна СИСТЕМА за гарантиране на безопасна училищна среда. Това "събуждане" е възможно само, ако гражданското общество е будно и оказва натиск върху бюрократите да си вършат съвестно работата. Затова създадох тази тема тук, в най-посещавания български форум (а не за да си "чешем езиците"). Не ме интересува, дали в някое си габровско училище родителите са орязали клоните на дърветата или са боядисали пейките. За мен е важно да знам, че държавата прави нужното, във всички (не само в габровските или варненските) училища, децата да имат гарантирана безопасност. И, че това не е оставено на "ентусиазма и инициативността" на родителите, защото те са аматьори. Знам, че сега тя, държавата, не го прави. Много ли искам?
  Това, което се прави в училището на детето ми не е плод на " ленински съботник", т. е. нито е направено от родителите, нито са ни събирали пари за целта. Извършено е от училището и с негови средства. Нещо повече, прави се непрекъснато. Освен това, в края на миналата година представител на Община Габрово посети училището и проведе разговор както с училищния персонал, така и с родителите (  като най-общо ставаше дума затова с какво конкретно Общината може да помогне на училището ( ставаше дума основно за ремонтни дейности и осигуряване на средства). Доколкото ми е известно подобни разговори са проведени във всички училища на територията на общината. Само да поясня. Става дума за обикновено квартално училище с около 250 ученика.
   А за пясъчника споделих, за да се види как един държавен служител си върши работата, като се опитва да го поддържа, а някои представители на " будното гражданско общество" активно му " помагат".

# 32
Всички искаме сигурност за децата си, но максимална сигурност няма. Извънредната сигурност е свързана не само със загриженост, но и с пари, и още по-важно с ограничения. Вижте само какви предложения има- да не се товарели децата с нормативи, че можело да се ударят. Ми някои деца посягат на живота си като получат двойка. Защо ли не забраним изпитването? Други деца биват зарибявани с дрога от другарчетата си в класа - ми хайде да не си пускаме децата на училище. Но дори да направим училището абсурдно сигурно, нали децата прекарват там само няколко часа! После излизат на улицата, стоят сами у дома. Там какво да правим? Мен лично десет пъти повече ме е страх какво може да се случи с детето ми на улицата. В училището рисковете са микроскопични спрямо рисковете във външния свят.
И не, че не искам и училището да е сигурно, но нека претенциите са с мярка. И най-важната превантивна мярка си остава обучението на децата да се пазят сами.

Не може и не бива да поставим бодигард на всеки ъгъл. Пък и да го направим, децата пак ще намерят къде да се сбият и сритат. И от гума и дунапрен да направим сградите, пак ще намерят къде да се спънат. Такъв си е животът. Всякакво издигане на сигурността в училище на много по-високо ниво, отколкото в реалния свят, само ще отслаби бдителността на децата и ще ги направи по-лесна жертва навън.

# 33
Имам чувството, че говорим на различни езици. Не искам да гледаме децата си като в саксии. Искам само злополуките да не завършват със смърт, когато има шанс това да не бъде така. Т.е. нека децата бягат и скачат, колкото си щат, обаче като си разбият главата, да има кой да им помогне, а не после да ги оплаква. Да пускаш децата да се учат да оцеляват, когато можеш що-годе да предотвратиш фаталното, е важно и полезно за развитието им; да го правиш със съзнанието, че няма да помогнеш и може да се стигне до непоправимото, само защото не си си мръднал пръста да научиш някои неща, е безумно, безотговорно и престъпно.

# 34
Вече разбрахме, че в Габрово всичко е ОК - и училищата са на ниво и техните директори и дори общинарите. Може би това се дължи на удачното съчетание между кадърен кмет (но той вече е министър) и будни граждани. Сега да помислим как ВСИЧКИ училища - и в Пловдив, Исперих, Тервел, с.Изгрев (общ. Нови Пазар) и стотици други, да достигнат нивото на габровските ПО БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДЕЦАТА.
 Това, което предлагам е да се въведе и стриктно да се спазва единен стандарт за безопасност, като училищата периодично да бъдат подлагани на целенасочен одит от компетентни хора. Така и родителите на децата в училището на с. Изгрев ще са сигурни (както всички родители в Габрово), че децата им се намират в безопасност докато са в училище. Или, г-жо Дидева, ще отречете това право на родителите от другите селища? Здравето и животът на децата са твърде важни неща, за да бъдат оставяни на инициативността, съвестта и организираността на местните кметове и директори на училища - някъде (в Габрово) те може и да са на висота, но на десетки други места са "ден да мине, самун да загине". По аналогия - сигурно знаете, че всяко производствено предприятие подлежи на периодичен одит за наличието на  здравословни и безопасни условия на труд? И на повечето места този одит съвсем не е формален - защото проблемът не е оставен само на съвестта и инициативността на работодателите, а има стриктни държавни изисквания, органи, които контролират и високи санкции за нарушителите.

# 35
Имам чувството, че говорим на различни езици. Не искам да гледаме децата си като в саксии. Искам само злополуките да не завършват със смърт, когато има шанс това да не бъде така. Т.е. нека децата бягат и скачат, колкото си щат, обаче като си разбият главата, да има кой да им помогне, а не после да ги оплаква. Да пускаш децата да се учат да оцеляват, когато можеш що-годе да предотвратиш фаталното, е важно и полезно за развитието им; да го правиш със съзнанието, че няма да помогнеш и може да се стигне до непоправимото, само защото не си си мръднал пръста да научиш някои неща, е безумно, безотговорно и престъпно.
ibm, точно това е и моята позиция!

# 36
    А за пясъчника споделих, за да се види как един държавен служител си върши работата, като се опитва да го поддържа, а някои представители на " будното гражданско общество" активно му " помагат".
Да поставяте габровските си съседи, които крадат с кофи пясък от училищната спортна площадка в категорията "будно гражданско общество"???!!! Екзотични разбирания за гражданско общество  newsm78

# 37
http://sou125.com/index.php?option=com_content&view=article& … =87&Itemid=62
Понеже ми стана интересно, реших да се поровя в мрежата. Това е един от правилниците, които открих. Има и още и те доста си приличат по структура и съдържание. Това ме навежда на мисълта, че вероятно са базирани на някакъв нормативен документ.

# 38
http://sou125.com/index.php?option=com_content&view=article& … =87&Itemid=62
Понеже ми стана интересно, реших да се поровя в мрежата. Това е един от правилниците, които открих. Има и още и те доста си приличат по структура и съдържание. Това ме навежда на мисълта, че вероятно са базирани на някакъв нормативен документ.
Такива документи ще откриете във всяко училище. Директорите са длъжни да подписват такива документи. Но те често се прилагат формално и за съжаление няма ефективен външен контрол. Но дори и те, директорите, не са експерти по безопасността на учебната среда.
Ще ви дам пример в училището, в което е станала трагедията (варненското "Св.св. Кирил и Методий"): кабинетът на лекарката е на най-горният, трети етаж на сградата. Зоната с най-висок риск във всяко училище е.... училищният двор - там децата се събират на много големи групи, вероятността от конфликти и инциденти е в пъти по-висока, отколкото в класните стаи. Вие как мислите, колко време трябва, за да отиде някой до 3-ти етаж и съобщи за инцидент в двора и  една "лекарка с 35 годишен стаж" да слезе до двора и окаже ефективна помощ на дете, което си е глътнало езика? Ако това училище бе одитирано от експерти - едва ли щяха да оставят лекарския кабинет на най-близкия до покрива етаж. "Детайл", но важен.

# 39
Ще ви дам пример в училището, в което е станала трагедията (варненското "Св.св. Кирил и Методий"): кабинетът на лекарката е на най-горният, трети етаж на сградата. Зоната с най-висок риск във всяко училище е.... училищният двор - там децата се събират на много големи групи, вероятността от конфликти и инциденти е в пъти по-висока, отколкото в класните стаи. Вие как мислите, колко време трябва, за да отиде някой до 3-ти етаж и съобщи за инцидент в двора и  една "лекарка с 35 годишен стаж" да слезе до двора и окаже ефективна помощ на дете, което си е глътнало езика? Ако това училище бе одитирано от експерти - едва ли щяха да оставят лекарския кабинет на най-близкия до покрива етаж. "Детайл", но важен.

Конкретно в това училище рядко постъпват "случайни"  деца. Практика е децата да се приемат със спонсорство. Публична тайна между педагозите в града е как се работи там. Трагедията е голяма, но беше въпрос на време да се случи точно в това училище, където децата и родителите диктуват условията.

# 40

Абсолютно, както и много други.

Помислете си колко от вас познават добре схемата за евакуация от работното си място? Колко от вас помнят какво пише в инструктажите за безопасност на труда, които със сигурност сте подписвали в работата си? Колко пъти са ви провеждали ефективни учения за евакуация, които са задължителни навсякъде или поне на местата с повече служители? Колко от вас знаят къде се намират пожарогасителите? Сега си дайте сметка, че същото е в училищата. Учителите механично се подписват, че са минали инструктаж за безопасност, представа си нямат къде се намират пожарогасителите, половината от евакуационните изходи са заключени или недостъпни и се отварят специално за посещения от пожарната или за показни учения. Да не говорим за недомислици къде е лекарският кабинет или откога съответният лекар или мед. сестра в него не си е осъвременявал знанията по първа помощ. А хиляди деца, между които и нашите, разчитат, че ако се наложи, учителите ще реагират адекватно и ще им помогнат. И при все това, някои тук продължават да настояват, че всичко по отношение на безопасността в у-щата си е наред, и че ако се инциира нещо по въпроса, то е равнозначно на отглеждане в саксия.

# 41

Конкретно в това училище рядко постъпват "случайни"  деца. Практика е децата да се приемат със спонсорство. Публична тайна между педагозите в града е как се работи там. Трагедията е голяма, но беше въпрос на време да се случи точно в това училище, където децата и родителите диктуват условията.

Това твърдение е една много голяма глупост. Извинете ме за израза, но в написаното от край до край няма нито една истина и по-деликатна дума не намирам.

# 42

Чудех се дали има смисъл да пиша мнението си в подкрепа на MariDerm, при положение, че темата се превърна в изливане на злоба и чесане на езици. Тук обаче вече не мога да замълча. Уважаема госпожа dimana27, бихте ли ни обяснили как във Вашето училище, където децата не се приемат със спонсорство и където не децата и родителите диктуват условията, би се развила подобна ситуация?
Жалко, че една добра и благородна идея не може да намери подкрепа сред родителите. Жалко, че се примиряваме с всичко и живеем с мисълта, че никой нищо не е можел да направи или "че това е възможно само в белите държави".
MariDerm, въпреки огромното ми желание да Ви подкрепя, вероятно това ще е първият и последният ми пост в тази тема. Не виждам смисъл да споря с тези хора и да превръщам добрата идея в губене на време.

# 43
_Nadinka_ , истината не винаги е приятна. Нямаше да го напиша, ако нямах лични впечатления и наблюдения. Просто знам как се гледат децата в това училище. Съжалявам, но е така.

# 44
Напротив, стана ми приятно като разбрах че не съм случаен човек.  Laughing Само дето забравих в какво точно се изразяваше спонсорството ми.  newsm78

Относно останалото от постинга - за работата на педагозите там и това че било въпрос на време да се случи подобна трагедия точно в това училище, силно се надявам да дойде време, когато всеки човек ще бъде отговорен за написаното от него в интернет, по същия начин по който е отговорен за думите си в реала. Говоря за клевети, лъжи, злепоставяне и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт