Ноемврийския дъжд заваля, АЗ ли ще съм следващата или тя? №20

• 16 682
  • 344
  •   1
Отговори
# 210
Тонивил, Маринче, да са ви честити дечицата!

Cuftaike, не знам киселяк ли е, ама моят чак сега заспа като  се принудих да му дам биберон!  Embarassed Знам, че не е хубаво да се дава, ама...нищо не мога да направя. Дори и тука пиша с него. Сложа го на възглавницата за кърмене, той си суче, аз пиша.
Мише, и ти веднага го избра за твой лекар, нали?!  Joy Joy Joy
Мимоза, аз си позволявам да пия кафе. Чисто мляко с една малка лъжичка нескафе. Имаше тема май в Бременни точно за това и почти всички момичета бяха писали, че са пиели!

# 211
Честити бебченца Тони и Маринче!   bouquet

# 212
  • Козлодуй
здравейте и от мен Simple Smile
Честито на новите мами!
Днес ходихме на преглед с бебка заради сополите и кашлицата.Изписаха ни капки - Коларгон и Стодал. Хич не ми се искаше да давам лекарства но само с физ.разтвор явно няма да стане. Все още не са ни били противохепатитната ваксина. Другата седмица пак сме преглед. Надявам се до тогава да сме вече здрави.
Направо не знам как ще изкараме тази зима. Каката май ще разреди посещаемостта си в детската градина. Иначе постоянно ще ни носи болести.
А забравих да ви кажа - малката има малко пъпчици по лицето. Ядох малко повечко шоколад преди няколко дни. Днес доки като я видя.......и ми вика - този обрив от шоколад или от мъхести плодове е? Simple Smile
Изрично ми забрани - освен тях и газираното, кафето, алкохола, бобови, зелеви. От шоколада и мъхестите плодове можела да развие алергия.

# 213
  • В две мънички очи...
Поли добре завърнали се. Дано скоро успеете да намерите добрия вариант за кърмене.
Аз засега успявам да се справя, ако не броя това че малкия спи когато трябва да яде и обратно.
Честито бебче на Тони днес тъкмо си мислех че най-вероятно е родила но все още не са се прибрали за да ни каже.
Марси, чакаме и теб да си вземеш бебчето за да се преместим Simple Smile и вообще да не ти пука че преносваш детето си знае кога да се появи.

# 214
  • София
Insolence, белегът от секциото не го мажа и сега, и предишния път. Къпя се спокойно след 8-ден, когато ми махнаха конеца.

Поли25, добре завърнали се вкъщи  Hug.

slb83, бързо оздравяване на Алекс  Hug.

Тонивил, Маринче, Честити ви бебоци! Да са здрави, послушни, папкащи, късметлии! На вас бързо възстановяване!
Добре завърнали се вкъщи!

# 215
ВЕСТИТЕЛСКА НОВИНА

Днес мама galinanik си роди втора дъщеричка Димана  Heart Eyes с перфектните мерки 3500/52

Гале , да ви е жива и здрава Димана и много да ви радва  Heart Eyes

Честито на Тонивил и Маринче , да са ви живи и здрави бебчовците   bouquet

Аз съжелявам , че така късно се включвам с новината , ама нямах нет  Embarassed чак сега ми го пуснаха  Wink

Хриси, за зелените акита хем от опит , хем от доктори знам. И двете ми педиатърки са на това мнение.

# 216
Честити бебчета на galinanik, Тонивил и Маринче! Да са ви живи и здрави дечицата и много слушат, хапват и спинкат!

Момичета, как се справяте с носенето на ръце? Моята хубавица или е на ръце или се кърмим и в общи линии най-малко си стои в леглото. В него е само ако е напълно заспала, ако е будна задължително е на ръце. Ако я оставя след хранене в леглото започва да буйства, да се напъва и в крайна сметка повръща  newsm78 Нямам сили вече... Ох, не знам и какво става с кърмата - имам чувството че сериозно намалява. Толкова много реве от тези колики, а и без да има колики пак реве, че ми действа на нервите и предполагам и на кърмата. Тъпча се с млека, айряни, бози, ядки и какво ли не и ефект - 0.

# 217
  • 42.016399,23.101179
Честито и от мен на galinanik, marin4e и tonivil! Да са живи и здрави малките бебоци! newsm51 smile3525 newsm51
Ysabell, момичета, наистина съм ви много благодарна че ме изчаквате още. Вече имам чувството че постоянно ще си ходя с този корем. Joy

# 218
Мише, и ти веднага го избра за твой лекар, нали?!  Joy Joy Joy

какво говориш, веднага стана моят човек  Mr. Green

аз пия кафе и изобщо не го мисля - през цялата бременност пиех сутрин мляко с нес, после през деня едно 3 в 1, сега гледам да избягвам 3в1, но зависи колко мнг ми се спи
Предният път се съобразявах с всяко залче, което слагах в устата си и не мисля, че по някакъв начин помогнах  с/у коликите, с/у газовете, с/у алергиите... Така че сега го давам ларж - ям и пия каквото искам, без да прекалявам с количеството

# 219
  • В две мънички очи...
Марси на мен на жк като пренасях и вече наближи време за влизане в болница акушерката ме успокояваше - не се притеснявай който е влезнал тук с корем без корем е излезнал  Joy

# 220
Добрутро! Снощи ви писах, писах и стигнах до никъде.. Blush

Бръмбазела / микки , имам  сериозен проблем...Много съм притеснена  Cry Бяхме на консултация с Алекс днес.Той е на 20 дни. Оказа се, че все още има жълтеница и петък ще правим изследвания на кръв и урина , но според лекарката вероятно е жълтеница от майчината кърма. Какво е това? Другия далеч по сериозен проблем е , че теглото ни е 3780 при 4400 рожденно  Shocked Изписали са ни 4190 , като най ниското е било 4170. Алекс  е спокойно дете , не плаче много и спи добре.Храни се на 2,30-3 часа , като нощем има случаи и на 4 часови паузи.Имаме напишани памперси почти всеки път , а ака обилно поне 2 пъти на ден.Не изглежа недохранен. Не очаквах такъв шокираш резултат.Освен че съм изумена съм и страшно изплашена.Опитах да цедя с помпата .Оказа се, че почти не мога да изцедя нищо.Цедих на ръка.От двете гърди успях да изстискам около 50 гр. час след като беше ял.Гърдите ми са омекнали , чувствам ги празни.От вчера яде на 1 час.Мислех , че е скок в растежа.У дома го претеглихме на кухненската везна.За нея съм сигурна , че тегли точно.С дрехи и памперс излезе 4600.Дрехите  са 270 гр. , а памперса беше пълен и тежеше 150гр.По груби сметки излиза , че у дома сме го претеглили 4180. Това малко ме успокои .Има разлика в двата кантара цели 400 грама.Възможно ли е? Въпреки всичко е ясно , че Алек не наддава  ooooh! В паника съм.Къде бъркам, какво да направя? В петък сме на пробно хранене. От сега знам ,че ще мине зле.Вероятно ще ни изпишат АМ, а толкова много исках да го избягна.Кърмя често и колкото той поиска , храня се много добре , пия течности , мляко , ядки , чай за кърмачки... защо се получава така?

Капри,  Hug, представям си колко се измъчваш в момента! Моля те, успокой се!   bouquet
Повечето бебета имат физиологична жълтеница, като при някои е възможно да е по-упорита. При "кърмаческа жълтеница" понякога може да се наложи фитотерапия - бебето се поставя за няколко часа под синя лампа. Кърменето трябва да продължи в обичайния си ритъм, защото това помага за изхвърлянето на билирубина.

Възможно е да има разлика в кантара и затова е хубаво, ако имаш възможност, да отидеш в Родилното отделение и да помолиш да претеглят Алекс на везната, на която са го мерили там. Имаш това право в рамките на 30 (или до 40) дни от раждането. Не би трябвало да ти откажат, още повече като им разкажеш колко си притеснена за наддаването му. За твое спокойствие можеш да следиш и теглото му вкъщи, но все пак не стигай до крайности и допълнителен стрес. Вземай предвид храненето му за 24 ч. в рамките на няколко дни.

Пробното кърмене може наистина да мине зле не за друго, а защото бебето точно в този момент може да не е много гладно и да не поеме това, което се очаква според таблиците, мерките и теглилките.  Rolling Eyes Но ако педиатърката прецени, не е драма дохранването и не е необратимо. Кърмене колкото може по-начесто и за по-дълго, без вода, чайове, би трябвало да помогне. Ако жълтеницата го успива, е добър вариант да се стараеш да го будиш и да го стимулираш да суче. Много често помага компресия на гърдата, за да поеме повече мляко бебето за по-кратко време. Ето подробно описание: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683

... Ама голям ми е зор кърменето, мляко има за 2 бебета, но зърната така ме болят  #Crazy , едното прокърви сутринта. Та към консултантите, да й давам ли да суче от тази гърда (но със силиконово зърно), или докато заздравее трябва само от другата? И след като се насуче едвам изцеждам по 10-20 гр, това не е ли малко? newsm78...

Честита Ванеса!   bouquet

При много майки за заздравяване на зърното помага често мазане с естествен ланолин за кърмачки, който не се отмива преди кърмене. Също така няколко капки изцедена кърма върху зърното, имат антибактериален ефект и съдействат за по-бързото възстановяване.

Преди всичко, обаче, е хубаво да се увериш, че поставяш бебка правилно на гърда, защото много често проблемите с рагадите идват от лошо засукване. Главичката на бебето трябва да е леко назад, тялото в права позиция, коремчето й обърнато към твоя корем, едната й ръчичка (според гърдата, от която кърмиш) да те прегръща. Можеш да сменяш различни пози докато откриеш тази, която е удобна и приятна и на двете ви, предвид секциото ти и разраненото зърно.

Ако предпочиташ да кърмиш с изкуствено зърно, имай предвид, че това е нож с две остриета, тъй като има бебета, които привикват към силикона и после си трябва време да се върнат към истината, а освен това поради липсата на директен контакт между устичката на бебето и разположените по ареолата ти рецептори, кърмата може да не се стимулира достатъчно. Разбира се, това не е задължително да се случи при вас, просто имай предвид.  Peace Та, ако се кърмите известно време със силиконови зърна, ако има момент, в който не усещаш напрежение и болка върху болното ти зърно, можеш нежно да прекъснеш кърменето, да свалиш силикона и отново да я върнеш на гърда.

Няма значение колко кърма изцеждаш или за колко време, това не е признак за количеството кърма. Бебето е в състояние да изсуче много повече отколкото помпата може да изцеди, освен това помпата не може да стимулира така добре кърмата, както бебка. Ориентир за добро наддаване и правилно хранене са: изключително кърмене на поискване; 5-6 пълни напишкани, от които поне 2 наакани; ефективно сучене; спокойно бебе; добър тургор на кожата и общо състояние. За дененощие е хубаво да имате между 8-10-12 хранения, като не повече от една 4-часова пауза.

Сигурна съм, че се справяте страхотно и двете и дано бързо да отмине разраняването!  Hug

Микки, Бръмбазела, нормално ли е бебо да спи по 7-7,5 часа непробудно  Shocked айде 6 - ок, ама по-дълга пауза между храненията от 6 ч. може ли да му се отрази зле?  При положение, че е на 20 дни  Thinking Вода не му давам, само на кърма е. След храненето в 6 сутринта пак заспа като заклан и едва едва се размърда  (с моя помощ) чак в 10 Crazy През останалото време от деня яде на 3 ч. Не знам да се радвам ли, да се притеснявам ли...

Мравке, има ли причина за тази сънливост? Колко хранения ви се събират в денонощие? Пелените как са като количество и брой? Добре ли суче - чуваш ли гълтоци, добре ли изпразва гърдата, т.е. успява ли да стигне до задното мляко?

Има бебета и бебета - за някои може да не е добре да правят такива големи паузи, но при други да е ОК, стига да сучат ефективно и да наддават добре. Все пак за 20-дневно бебче толкова много сън може да е за сметка на кърменето и наддаването и да даде отражение. Може би е добре да поговориш и с педиатърката, която го познава, виждала го е на живо, преглеждала го е.  Peace

Вариант ли е за теб да будиш Никола, за да суче поне на 2,5-3 часа и да не прави повече от веднъж за 24 часа пауза от 5-6 часа? Като следиш броя на памперсите и го кърмиш по-често, ще си спокойна, че всичко е наред.

# 221
  • София
galinanik, Честита ви дъщеричка! Да е здрава, папкаща, послушна, лъчезарна! На теб бързо възстановяване!

# 222
Добро утро!Минавам на бързо да честитя на родилите мами и на завърналите се Poli25-добре сте си дошли.
И да попитам Бръмбазела / микки-ние с бебка от хранене първо на 3часа,после на 2 и сега стигнахме до висене на гърдата непрестанно  #Crazy Кърмя я,след което тя ме пуска унесена и след 5мин.се буди и пищи отново да цока  newsm78 направо съм в шах.Снощи се опитах да и дам и от другата гърда да не би да не и стига от 1ната,а и немога да преценя тъй като цедене след хранене трябва да предприема,но то при мен е само на ръка,но когато стисна излиза на капка и на струйка.Немога да разбера това временно ли е?Ако е така за колко ли време ще е ?Или не и стига от 1та гърда?И може ли така да сме непрекъснато да цокаме  Thinking,усещам че ще ме разрани.Дайте ми съвет моля.  bouquet

# 223
...Та моите въпроси съм Микки и Бръмбазела са следните:

значи положението при нас е следното: плоски зърна и течащо мляко.
Купих си още в болницата силиконови зърна, и тъй като докато тя суче от едната гърда от другата изтича достатъчно си мислих че детето си се храни добре. Направихме обаче едно контролно кърмене и се оказа че тя изцоква през силиконовото зърно 20 мл.а от другата изтичат 40 мл. Това което реших е да я опитам без силикона, но много се дразни и рядко успява да захапе зърното (което всъщност нямам). Това което правя е първо да и дам да поцока със зърната, после се опитвам да ги махна, и ако стане добре, а ако не и давам да доизпие това което е изтекло от другата. Но се притеснявам че все пак и го давам със шише и да не вземе съвсем да ми отказва гърда...
и другото, което не ми се струва много логично е че, когато суче сега гърдата от където суче накрая е напрегната а от другата са изтекли 60-80 мл. и тя вече е свободна.

Благодаря ви предварително и се извинявам ако вече някоя мама е питала...но май няма да мога да доизчета всичко назад.

Привет, poli и честита малка Тея!   bouquet

Обикновено когато майката има плоски зърна, може да използва разни трикове, за да стимулира бебето да суче. Това не е проблем за продължително кърмене, защото много мъничета успяват да оформят зърното, като дори с течение на времето, то може трайно да изпъкне.  Simple Smile

Като начало можеш да опиташ да кърмиш Тея когато е спокойна и показва ранните сигнали за глад - въртене на главичката, търсенена гърда, примляскване, лапане на юмручетата. Плачът е късен сигнал и ако бебето е твърде изнервено (интервала между храненията е бил по-дълъг или пък сменяш памперс преди кърмене и отлагаш с още няколко минутки храненето), може да не успее да засуче. Тъй като то има малко повече работа от останалите бебета - хубаво да изтегли зърното чрез вакуума при засукване и да подаде сигнал, за да слезе млякото - е хубаво да й предлагаш гърда по-често, докато е още спокойна. По този начин и кърмата ти ще се регулира според нуждите й, и ще й дадеш възможност да изтегли зърното.

При много майки помага и смяна на позата. Ако, да речем, в поза люлка не успява да засуче, можете да опитате легнали, кръстосана люлка и т.н. Виж в тази тема има няколко пози и техните вариации.  Simple Smile Можеш да опиташ преди кърмене, да оформиш зърното с помпа и да поизцедиш малко гърдата докато усетиш слизането на млякото, така че да помогнеш на Тея да се ориентира какво да прави. Много често няколко капки кърма усилват желанието на бебето да засуче.

Ако всичко това не помага, можеш да опиташ и силиконово зърно, но внимание! Потърси възможно най-тънкия силикон и размер, подходящ за новородено бебе. Имай предвид, че изкуственото зърно може да не стимулира достатъчно кърмата и бебето да привикне към него. За да избегнеш тези странични ефекти, би могла когато Тея засуче, да прекъснеш кърменето и да свалиш зърното. После бързичко да й дадеш отново да суче от теб...

А гърдите ти как са обикновено? Наливат ли се като в първите дни след раждането или вече са спокойни и меки? По принцип е възможно все още да се регулира кърмата и да усещаш гърдите по-тежки, но все пак след кърмене би трябвало да не са напрегнати. Това може да означава, че бебка не е достигнала до задното мляко. Хубаво е да не сменяш гърдата, от която кърмиш, докато не усетиш облекчение в нея. Ако прецениш, че Тея е още гладна, можеш да я оригнеш и да й предложиш втората. Ако заспива и се уморява често, което е напълно обичайно, опитай да я стимулираш да суче. Нека да изпразни едната гърда хубаво, а теча от втората - можеш да замразиш или пък да й го предложиш с лъжичка, чашка, пипетка. Шишето наистина може допълнително да усложни нещата.

... И аз имам въпрос към Мики и Бръмбазела: Когато педиатърката ни дойде в къщи и гововихме за кърменето , към абсолютно забранените неща като алкохола и цигарите тя сложи и кафето, /дори и слабото кафе или 3 в 1/. А аз без кафе не мога , цял ден съм като пребита. Та въпроса ми е наистина ли кафето вреди наравно с цигарите и алкохола  Crazy

Не, можеш спокойно да пиеш по едно кафе на ден, както и чаша вино за релакс и бира за настроение.  Wink И шоколад за всички случаи!!!! Ако все пак се притесняваш за бебка, можеш първо да я накърмиш и после да се отдадеш на "забранени" удоволствия.  Mr. Green А пък 3 в 1 е толкова слабо, че според мен изобщо не може да се каже, че е кафе.  Wink

... Имам питане към КОНСУЛТАНТКИТЕ ПО КЪРМЕНЕ.
От както съм родила се палпират бучки в горната и външна част на дясната ми гърда ,които изчезват когато кърмя от нея.Мислех че ще изчезнат с времето,но явно не е така.Какво е редно да направя и е ли възможно някой от консултантите да дойде у дома ако се наложи?Надявам се да не съм усложнила нещата,като съм отлагала въпроса си 21 дни.

cuftaika, разбира се, че може да те посети консултант когато прецениш. В кой град живееш?
Има ли болка на мястото на бучките, зачервено ли е? Винаги на дясната гърда ли се случва?

Тези бучки може да не са проблемни щом се разнасят при кърмене, но е хубаво, че им обръщаш внимание. Може би е добре да поговориш и с личния лекар за консултация. Ако някой път усетиш, че все още има твърдини след кърмене, могат да помогнат компреси и масажи. Наистина е възможно напълно да изчезнат с времето, но след някой и друг месец вероятно.

... Бръмбазела / микки-ние с бебка от хранене първо на 3часа,после на 2 и сега стигнахме до висене на гърдата непрестанно  #Crazy Кърмя я,след което тя ме пуска унесена и след 5мин.се буди и пищи отново да цока  newsm78 направо съм в шах.Снощи се опитах да и дам и от другата гърда да не би да не и стига от 1ната,а и немога да преценя тъй като цедене след хранене трябва да предприема,но то при мен е само на ръка,но когато стисна излиза на капка и на струйка.Немога да разбера това временно ли е?Ако е така за колко ли време ще е ?Или не и стига от 1та гърда?И може ли така да сме непрекъснато да цокаме  Thinking,усещам че ще ме разрани.Дайте ми съвет моля.  bouquet

Дидка, ако усещаш зърното и ареолата по-сухи, болезнени или някак.. не в обичайно им състояние, можеш често да ги мажеш с кремче от естествен ланолин, както и да сменяш позите.

Със сигурност минавате през някакъв период, но колко ще продължи, само Дея си знае.  Wink Ако е скок в растежа, обикновено преминава за няколко дни до седмица. За теб остава да не се предаваш, да вярваш, че бебето може и знае какво прави и да се довериш и на двете ви чрез кърмене, кърмене и пак кърмене, много гушкане и обич.  Hug

Компресия опитваш ли? При много майки и бебета тя помага, защото стимулира бебето да суче ефективно, да поема повече мляко и да не заспива на гърда. Също така може да е добра идея да я будиш по време на кърмене, защото е възможно да се събужда от глад, да се унася от умора, пак да търси гърда и така в един непрестанен цикъл. Можеш да й дадеш възможност за кратки почивки докато суче, кърменето е трудно, но не и да заспива. Хитринки за събуждане: масаж на крачето, ръчичките, раменцата; побутване на брадичката и бузката; нежно говорене; смяна на поза; разсъбличане; смяна на памперс и каквото още се сетиш според темперамента на бебка.

Търпение, Дидка!   bouquet

# 224
Писах, писах и си загубих писанията с някакъв бутон.

Добро утро момичета, кой ще ми прави компания за кафето?

Аз съм от смелите и ям и пия това, което ми се прииска.
Боб ми се е приял  и днес ще си сготвя, па макар и само веднъж да хапна.
Всяка вечер с вечерята пийвам по половин чашка червено вино.
Кафе сутрин и следобед.
И по един шоколад на ден. Ден без сладко не мога, става ми лошо, само при мисълта, че няма.
Досега не съм забелязала да се отразяват зле на Миланко моите хранителни страсти ,затова продължавам.

Честито на galinanik, tonivil и marin4e. Момичета пожелавам ви здрави и послушни бебета, а на вас бързо възстановяване. Много хубави имена сте избрали на дечицата си. Поздрави и прегръдки  Hug

Днес е слънчево от сутринта и от сега се точа на разходката.
Пожелавам ви хубав и слънчев ден на всички.
А и чакаме новини от Марси.

Общи условия

Активация на акаунт