За забраната за остъкляване на тераси в новите кооперации

• 37 814
  • 157
  •   1
Отговори
# 30
Ако в договора за покупка на жилището е забранена промяната на фасадата - лошо, всеки съсед може да те натопи. Ако не пише нищо и фасадата не гледа към главна улица си добре. Поставяш остъкление, а на любопитните съседи се хвалиш колко добре се е получило, колко е топло.... Скоро и други ще сложат остъкление и всички ще си траят. Я се разходи да видиш, как всички северни тераси на панелките във Варна са остъклени или усвоени. Дори и тези дето гледат към централните улици са остъклени. Направете си остъклението, а ако има проблем ще го свалите и ще го продадете. За глоби не се притеснявайте, обикновено първо дават предписание да се премахне и чак после може да глобяват.

# 31
Ако в договора за покупка на жилището е забранена промяната на фасадата - лошо, всеки съсед може да те натопи. Ако не пише нищо и фасадата не гледа към главна улица си добре. Поставяш остъкление, а на любопитните съседи се хвалиш колко добре се е получило, колко е топло.... Скоро и други ще сложат остъкление и всички ще си траят. Я се разходи да видиш, как всички северни тераси на панелките във Варна са остъклени или усвоени. Дори и тези дето гледат към централните улици са остъклени. Направете си остъклението, а ако има проблем ще го свалите и ще го продадете. За глоби не се притеснявайте, обикновено първо дават предписание да се премахне и чак после може да глобяват.
Shocked Sick  Stop Явно нещо аз съм луда май като се възмущавам от такива съвети... Моля се правителството да стигне и до терасите на блоковете Praynig Аман, аман, явно няма да има оправия в тази държава - просто хората са сбъркани Confused

# 32
Shocked Sick  Stop Явно нещо аз съм луда май като се възмущавам от такива съвети... Моля се правителството да стигне и до терасите на блоковете Praynig Аман, аман, явно няма да има оправия в тази държава - просто хората са сбъркани Confused
Не разбирам какви са твоите съображения. Ето-аз съм написала защо искам да остъкля терасата, а теб какво те притеснява (като изключим наистина "загрозяването" на фасадата или развалянето на фасона й)? Без никакви лоши чувства, просто се интересувам защо си против  Peace.
 А иначе-да, терасата е северна, малка, гледа към една отвратителна кална, неасфалтирана улица-ето ти на инфраструктура...всъщност, ако ми обещаят че ще асфалтират тоя лунен пейзаж пред блока, ще се съглася да не си остъклявам терасата.

# 33
  • София
Ако със сигурност занеш, че са носещи стени, по-добре подай жалба от гледна точка на общата ви безопасност. Поне аз така бих направила Peace Ако не са носещи - все ми е тая.

Точно, защото са местили вътрешни стени искам да подам жалба. При панелите са носещи. Не знам с кой акъл са го решили, но е факт. Говоря за 2-ри ет. от общо 9.
Не знам дали новоизградените стени компенсират натоварването, не съм инженер. Искам някой да дойде и да провери, да се изкаже дали има нарушение в стабилността на конструкцията. Разбира се, тези съседи ще приемат подобно действие като лична атака към тях, а не е.

# 34
Ако е панел, аз бих продала жалба(молба) за проверка! Не е нужно съседите да разбират кой точно е алармирал. Това което са направили е недопустимо!

# 35
С това безразборно остъкляване,затова градовете ни приличат на гета.всеки си прави каквото иска.трябва закон да забрани тези своеволия. Crossing Arms

# 36
чета и се възмущавам,как може нормални хора да разсъждават така.едни без да се замислят ПРОДАВАТ ЖАЛБИ(МОЛБИ),други пък са експерти по носещи стени,от къде ли разбират дали съборените стени не са компенсирани по някакъв начин,има си разни греди които си носят на тежест,а и какво толкова ви пречи като е уютно на комшията.аман от такива съседи като вас.

# 37
  • София
А аз се чудя как има хора, които приказват, колкото да им върви разговора, без да четат написаното. При панелното строителство няма неносещи стени. В най-добрия случай подпрозоречните панели не са носещи и са компенсирани от трегери.
Ако комшията иска да му е уютно и за целта преобрази целия апартамент, нека да не го прави безразборно. Не е нормално всеки да кърти, както му дойде музата. Неслучайно има специален режим за подобни преустройства.
Както и да е, извинявам се на авторката за отклонението, темата не беше за вътрешните преустройства.

# 38
Shocked Sick  Stop Явно нещо аз съм луда май като се възмущавам от такива съвети... Моля се правителството да стигне и до терасите на блоковете Praynig Аман, аман, явно няма да има оправия в тази държава - просто хората са сбъркани Confused
Не разбирам какви са твоите съображения. Ето-аз съм написала защо искам да остъкля терасата, а теб какво те притеснява (като изключим наистина "загрозяването" на фасадата или развалянето на фасона й)? Без никакви лоши чувства, просто се интересувам защо си против  Peace.
 А иначе-да, терасата е северна, малка, гледа към една отвратителна кална, неасфалтирана улица-ето ти на инфраструктура...всъщност, ако ми обещаят че ще асфалтират тоя лунен пейзаж пред блока, ще се съглася да не си остъклявам терасата.
Емма, аз не съм против остъкляването - нали и аз точно за това бях пуснала тема и сложих линка в началото. Аз искам да остъкля едната от двете тераси в бъдещия апартамент, защото е източна и гледа към друг блок, а аз искам зимна градинка за цветята. Само че аз предпочитам да спазвам законите, което явно ме прави бяла лястовица... Поразяват ме хора, които са приели, че беззаконието и самоуправството са в реда на нещата, например БориславМ, elisita и, вероятно, 99,9% от останалите, които явно са последвали предложеното от БориславМ Shocked Това ме шокира. Фактът, че никой не се изказва по същество какво да се направи, за да се остъкли по законен път една тераса. Представи си колко човека пишат ежедневно в този форум, вероятно много от тях новодомци, сигурно има стотици, които са правили ремонти и вероятно са остъклявали или усвоявали тераса в апартамента си. И как не се намери нито един да сподели собствен опит. Такъв няма Shocked Това ме поразява Confused
Всъщност не, получих информация за процедурата на ЛС, за което благодаря. Значи има 1 човек във форума, спазил закона...

# 39

Всъщност не, получих информация за процедурата на ЛС, за което благодаря. Значи има 1 човек във форума, спазил закона...
Има още един, който има намерение да го спази.
При нас нещата ще се случват на пролет обаче, затова не бързам.
Ако може да ми кажеш какво си разбрала до сега, каква е процедурата?

# 40
АААА разбрах  Mr. Green. Аз реших да ида в приемният ден на нашия архитект и да го питам как точно седят нещата, и в зависимост от това с какво безумие ще се оправдае ще реша какви ще са по-нататъшните ми действия.

# 41
чета и се възмущавам,как може нормални хора да разсъждават така.едни без да се замислят ПРОДАВАТ ЖАЛБИ(МОЛБИ),други пък са експерти по носещи стени,от къде ли разбират дали съборените стени не са компенсирани по някакъв начин,има си разни греди които си носят на тежест,а и какво толкова ви пречи като е уютно на комшията.аман от такива съседи като вас.
Какви греди, какви компенсиращи стени, какви 5 лева в панел?? Има си разни греди...
Правили сме укрепване на къща строена на колони, за да може да носи горната плоча като етажа беше само един - ти знаеш ли за какво укрепване става въпрос? Нали за това е жалбата - да дойдат компетентни органи да проверят нарушена ли е конструктивната цялост на сградата!
Аз пък се възмущавам от такива които си правят каквото си искат без да се съобразяват, че не са единствените собственици на сградата и ремонтите им може да застрашат не само техния живот, а и този на съседите.

п.с. за протокола да отбележа имам една тераса в новото си жилище. Адски е малко, но няма да си остъкля балкона, защото така съм решила.
Успех на авторката!
Ще е добре информацията, която намери да публикува и тук. Сигурна съм, че има доста други, които биха спазили процедурата - просто заради явно трудния достъп до нея доста хора го карат по тънката лайсна.  Peace

Последна редакция: нд, 05 дек 2010, 08:43 от Миоки

# 42
  • York
Сигурно ще се изненадате, че и за външна изолация трябва разрешително  Wink

Съгласна съм с това, че градовете ни приличат на гета. Всеки си остъклява с каквато дограма реши, слага изолация и не го интересува, че на съседа е боядисана в бяло - той иска да е зелена, и т.н.

# 43
Милинка, на твое място и аз ще подам жалба веднага. Да дойдат, да замерят, да направят проверка, да видят ... Все пак говорим за вашата сигурност! Аман от безобразия и своеволия - всеки си прави, каквото си иска, без да го интересува за последствията. Помните онази сграда в центъра на София, която се срути и уби две момичета в кола на улицата.
Аз също бих подходила по законния начин, така че ставаме две бели лястовици (ако не и три). Имам опит с архитекти, от чийто подпис ти зависи всичко и когато не може - не може. До подкупи не бих прибягнала, но ако има наредба, закон или правилник, които уреждат тези неща, ще държа да се спазват.
От написаното разбирам, че въпросната тераса не гледа към главна улица, така че не би трябвало изгледа да е проблем. А и като си представи човек съображенията съвестно и открито (в случая притесненията за близостта на терасата до покрива и възможността някой да влезе през там), може и да срещне разбиране. За мен поне това си е основателна причина.

# 44
  • sofia
Едва ли някой ще ходи да проверява кои остъклил кои не.Според мен си остъклявайте,то пък са ни много чисти и красиви градовете та остъклените тераси ще загрозяват точно
Извинявай, ама точно заради такива разсъждения (не само в случая с остъкляването) сме на това дередже. Всеки си прави каквото си иска щото и другите така правят и никой няма да дойде точно на мен да ми прави проблем. Вече все повече започват да гонят за такива неща, най-вече в новите блокове. В моя квартал бая съседи накараха да си махнат "красотите" и да възстановят фасадата.

Подкрепям Миоки.. Peace
Лично за мен остъклените тераси (на нов блок; панелките така или иначе са си грозни) е изключително НЕестетично, най-меко казано. И архитектите с право не разрешават това да се прави. Просто в БГ еклектиката е пълна и архитектурата се губи все повече...ориент му казват.
А още повече се учудвам, че ако не си остъклил/усвоил, едва ли не си 'балък'. Crazy
Скоро си говорихме с един познат и стана дума за терасата ни, та той ме попита дали е усвоена - ами не е - последва учудване. Crossing Arms Обичам си терасата точно такава и никога не бих я усвоила. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт