Бебето от Горна Оряховица е родено мъртво

• 37 974
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 150
Джуди, а ти колко души си защитавала, знаейкИ, че са виновни? Или при тебе е невинни до доказване на противното? Същото е и при лекарите: "Първо: не вреди!".

# 151
„Най-вероятно става въпрос за инфекция, която е предизвикала преждевременното раждане. В момента се правят изследвания. Плодът може да е загинал и при самото раждане, и преди това, но той така или иначе не е жизнеспособен и шансовете му за преживяване – дали ще се роди живо или ще загине веднага след това, няма съществено значение. Така или иначе плодът е силно увреден“, обясни проф. Чернев.
http://frognews.bg/news_29977/Espertiza_vzrivi_otnovo_lekarskiia … _v_G_Oriahovitsa/

"Най-вероятно", "може " и "дали" не ми звучат особено убедително като за член на експертна комисия..  Rolling Eyes Какви изследвания правят още, нали експертизата уж е готова?

Прави ми впечатление, че в интервюто д-р Чернев набляга на това как бремеността е била нежелана и не е проследявана, а момичето потърсило помощ чак на другия ден. Има ли доказателства за инфекция или няма? Какви са били уврежданията на плода, какво показва хистологичното изследване..? Данните за това, че бебето е родило мъртво на какво се базират? Нищо по въпроса.. Дано да огласят тази експертиза, а не да я покрият покрай празниците, верно..

# 152
А това чели ли сте го?

По думите на Росен Йорданов снимката от видеозона, за която беше съобщено, че доказва липсата на сърдечна дейност преди изваждането на плода, била манипулирана: „Видеозонът е манипулиран, изрязани са части, където трябва да личи датата и пациентът, на който е направена снимката".

в Медиапул пък пише: Петорната съдебно медицинска експертиза, назначена по случая със смъртта на недоносеното бебе в Горна Оряховица е готова от няколко дни, но резултатите от нея се пазят в тайна.
Вътрешният министър Цветан Цветанов повтори в понеделник пред БНТ, че според разсекретените данни от СРС-та, които той изнесе в парламента, става дума за умишлено умъртвяване на недоносеното бебе.
В края на миналата седмица бе съобщено от неофициални източници, че експертизата ще стане известна “до дни“, “всеки момент“ и по-конкретно в “понеделник“, тя продължава да не се оповестява.
Предаването на експертизата се протака под предлог, че всеки от медицинските експерти трябва да
напише становището си, след което да се проведе финално заседание и да се изготви общо заключение от директора на съдебна медицина.
Екипът, който подготвя експертизата по случая в Горнооряховската болница се състои от патолог, акушер-гинеколог, неонатолог и 2-ма патоанатоми от Александровска болница и Майчин дом.Дори след като са готови с експертизата медицинските лица нямат право да оповестяват данните от нея, а ги предават на на органа, назначил експертизата – МВР и прокуратурата.

# 153
  • София
Джуди, а ти колко души си защитавала, знаейкИ, че са виновни? Или при тебе е невинни до доказване на противното? Същото е и при лекарите: "Първо: не вреди!".

Ама и въпрос  ooooh!

Виж, душичке, "невинен до доказване на противното" е конституционен принцип, не е "при мене" или "при тебе". И друг такъв принцип е, че всеки има право на правна защита.  Дано не ти се налага да се защитаваш за нещо, което не си извършила... Пък дори и да си го извършила... Не ми се вярва да се откажеш от презумпцията за невинност или от правната защита...

Професионалната етика при лекарите и при юристите е различна. Защото са различни професии все пак. И въобще не разбирам какво се мъчиш да кажеш или докажеш с този безумно неетичен, безсмислен и нетактичен въпрос... Лично ли се опитваш да го раздаваш, другите аргументи ли ти свършиха...

# 154
 Гледам че и Primum non nocere се тълкува по форумски Laughing
Another way to state it is that "given an existing problem, it may be better not to do something, or even to do nothing, than to risk causing more harm than good."
Като казваме нещо, поне да знаем какво значи.
 Невена Виролан не случайно изписа една кофа мастило за методите на действие в аналогични случаи по света.
Право на правна помощ има всеки, дори и да не може да си я плати, я плащаме данъкоплатците. И да защитаваш някой, означава да му помагаш да получи справедливост според закона, а не да пледираш невинност. Такива неща отличават цивилизацията от мракобесието.

# 155
Аз не вярвам на експертиза изготвена от бг лекари.
Ще повярвам само на експертиза изготвена в чужбина.
Между информацията, която се коментира за изхода от експертизата и СРС тата има абсолютна несъвместимост и няма никаква логична връзка.
Чакам официални данни .
Да видим и дали прокурорът ще назначи нова експертиза.
Искам да знам истината и искам справедливост.
Откак самата аз съм майка, всички случаи, в които има пострадало дете много ги изживявам, много присърце ги приемам, много страдам.

# 156
Multimodal, и аз цитирах това малко по-напред, ама няма кой да коментира.
Сигурно, защото е доста красноречиво. Лекар от комисията, изготвяща експертизата, да говори с такива хипотези...

...
  Peace Съгласна съм. И не ме интересува кой ще я плаща.

# 157
Сигурно, защото е доста красноречиво. Лекар от комисията, изготвяща експертизата, да говори с такива хипотези...
.
Очевидно изказването е направено преди да е завършена експертизата, защото самият д-рЧернев в цитираното казва, че се правят още изследвания.

Най-вероятно става въпрос за инфекция, която е предизвикала преждевременното раждане. В момента се правят изследвания. Плодът може да е загинал и при самото раждане, и преди това, но той така или иначе не е жизнеспособен и шансовете му за преживяване – дали ще се роди живо или ще загине веднага след това, няма съществено значение. Така или иначе плодът е силно увреден“, обясни проф. Чернев.

# 158
  • Бургас

...
 Peace Съгласна съм. И не ме интересува кой ще я плаща.
Значи тук за мен е загадка. Вие повярвахте на 100%, на извадки от разговори, които дори не сте чули, но не вярвате на експертиза  newsm78 Просто не отговаря на вашата истина. А не на истината.

# 159
Аз  едно не мога да разбера.
Всичко е плод на пресата, но какво правят тези лекари в медиите?
До тук четох само изказвания на лекари/изключвам Ц.Ц./.

# 160
Между информацията, която се коментира за изхода от експертизата и СРС тата има абсолютна несъвместимост и няма никаква логична връзка.
Чакам официални данни .
Да видим и дали прокурорът ще назначи нова експертиза.
Искам да знам истината и искам справедливост.
Откак самата аз съм майка, всички случаи, в които има пострадало дете много ги изживявам, много присърце ги приемам, много страдам.

Аааа, няма логична връзка -
          ЦЦ заявява от трибуната на НС, че се касае за "желана бременост" - д-ра от Репортажа по ТВ-то, упорито натъртва, че явно бремеността е ненаблюдавана и нежелана"
          ЦЦ заявява от трибуната, че се касае за дете, което е умишлено умъртвено - д-ра от Репортажа по ТВ-то, упорито твърди, че плода е мъртвороден.

Ахх, Журналисти..., ах Медии.

Ох, Цецко Първи, и аз като Сесили, се надявам Последни, каква я надроби /ама аз още в предната тема си писах, че на никого добро не прави Дон Цеце, с тези си публично обявени СРС-та, ама.../  ooooh!

# 161
За какво говорим изобщо,ако бебето беше мъртво при раждането нямаше да има какво да записват подслушвачите.Можем да спорим до безкрайност и това няма да доведе до нищо.Дано поне лекарите станат по внимателни в изказа и действията си!

# 162
F_Diamond, аз ще го коментирам, макар да е интерпретирано.
Всъщност не е ясно дали Д-р Чернев е участвал при изготвяне на заключението, или само при аутопсията. Предвид забраната за разгласяване на следствена тайна, по -вероятно е, да не е вещо лице по делото.
Цитат
Зам.-директорът на „Майчин дом“ в София проф. д-р Тодор Чернев, един от лекарите, извършили аутопсията
И дори да е участвал, естествено е да говори за вероятности, когато става дума за инфекции при майката. Лекарите не са правили експертиза за причините за започналото преждевременно раждане, не са изследвали майката.
Пък и не вярвам по света на има лекар, който да се ангажира с точен час на смъртта.

Допълвам - според друга статия, Д-р Чернев е участвал.
Цитат
При случая с бебето в болницата в Горна Оряховица не става въпрос за невъзможност за реанимация, тъй като е присъствал педиатър. Той е реагирал много адекватно," заяви пред БНР заместник директорът на Майчин дом проф. Тодор Чернев, който участва в експертизата по случая. Според него категорично бебето в болницата е родено мъртво.

Последна редакция: вт, 21 дек 2010, 16:11 от Хърмаяни

# 163
  • София
Рокси, точно за подправената снимка от видеозон се сетих тези дни. Мъжът ми го пратиха на ЯМР заради възпаление на коляното. На снимката, която му дадоха, точно в горния ъгъл е оставен един изрязан бял правоъгълник - няма нито имена, нито дата, час, нищо... Може би допълнително там изписват имената на пациента, не знам... Но се сетих за този аргумент по случая с бебето от ГО и помолих мъжа ми, като иде на контролен преглед, да ги попита каква им е практиката. Може и да не е подправена снимката.

Sesana, и аз питах как така ЦЦ като каже нещо на трибуната, то е светата истина, а експертизата не заслужава доверие... Нали писах вече - инерция. Съзнанието човешко не обича да си признава, че някъде в миналото е сбъркало - предпочита да си построи цял измислен свят от доводи, само и само да потвърди първоначалната си теза  Peace

# 164
Флип, аз не мисля, че това е доказателство. В смисъл не ти искат лична карта в лекарския кабинет, можеш да кажеш че си Гинка, а пък да си Пенка. В Бг на снимките от ехограф не са ми писали името никога. Тук понякога ги въвеждат и си излизат автоматчно, в т.ч. и на монитора, който ти следи жизнени показатели, понякога не.
Нали имаше и случай в Добрич, когато една родилка казала, че е друга. Та чак акт за раждане с друго име беше издаден.

Общи условия

Активация на акаунт