Учениците в провинцията с по-добро образование от софиянчетата

• 8 557
  • 233
  •   1
Отговори
# 210
не, бе, те нищят разликата западни и източни провинции!

И западна и източна столица?  Mr. Green
Пу-пу-пу, имало по-зле и от нас! Не ми се мисли, ако София вземе, та се разцепи на две през жълтите павета!  newsm43

Уф, ма то там не беше ли на южни и неюжни квартали?
Неинформирана съм задълбочено , затова питам.
Кои са по- грамотните- според местната аристокрация май бяха южните, но може и да греша, че не съм се много подробно интересувала.

# 211
  • Пловдив
Специално в Сопот няма работа, тук се спи и се ходи да се работи в Пловдив.
След като си преебахме и погребахме военните заводи и промишленост.
Факт. Заплатата на инженер там е под 400лв.  

# 212
Просто защото отличниците си плюят на петите към омразната София в момента, в който ги приемат да учат и няма сила, която да ги накара да се върнат в Сливен, или Сопот или където там са умните деца. От моята група нямам колега от провинцията, който да се е прибрал в родния град, след като е завършил. Живеят и работят в София, някои са в чужбина, разбира се.
Може, ама не е общовалидно. Уверявам те в Пловдив има достатъчно специалисти по каквото си поискаш. Особено уверена съм за разни инженерни специалности. Поне 5 фирми знам да се занимават с производство на машини и да успяват. Конкретно фирмата, където моя съпруг е системен администратор въобще не работи за българския пазар, и въпреки кризата са много добре, работят и много съботи, защото не насмогват с поръчките. Няма криза за тях. Специално в Сопот няма работа, тук се спи и се ходи да се работи в Пловдив.

Ами значи не е вярно казаното от Андариел, че в тая страна има 1 център и така е по конюктура во веки веков.
Има поне 3.

# 213
  • Пловдив
Три има, ама наблегни на факта, че казвам, че в Сопот няма работа. Пловдив е на 50км. Най-способните хора се привличат от 3-4 града в страната, и ако нямаш късмета да си на  до 50км от тях си увиснал, има части на страната където просто работа няма. Няма и условия да има.

# 214
 Joy
Зачетох се и след цитата, на който се бях спряла мимоходом. Ми то много смешно, бе!
Колкот' по- дребен човечец- толкоз по- на едро ги приказва.
А сега да не вземете да нищите статистика в кой край били високите и в кой- по ниските.      Laughing

# 215
  • София
И кои са другите два центъра , Пловдив и Варна или Бургас ли?Да, би могло да се каже, ама саа слаба работа. Хайде да видим кои са браншовете там, заети от чуждите компании! Гледа се цялостната картинка, а тя показва, че много хора И от тези градове гледат да се придърпат към София. Причини много. Лично аз зная за чужди компании от някои браншове, които първо са опитали да направят бизнеса си в някои от тези градове, но са се отказали, защото не са им излизали сметките откъм административно обслужване и инфраструктура и колкото и да не им е било приятно да плащат по-големите заплати и наеми в София, накрая са се установили тук.
Пак подчертавам, става въпрос за тенденция, тук не играят моите лични пристастия. Аз и без това съм провинциалистка, която през половината си живот (който е целият на възрастенн човек) е в София. За себе си съм стигнала до извода, че за добро и лошо, всичко е концентрирано тук - като започнеш от работата и свършиш с болниците и университетите.

# 216
Страната ни е малка.  Разстоянието София-Пловдив в някои страни си го пътуват всеки ден за работа. 

# 217
  • Ямбол
И може би, точно защото всичко си има там в столицата, ограмотяването остава на втори план.

# 218
  • Има много детски смях.
Страната ни е малка.  Разстоянието София-Пловдив в някои страни си го пътуват всеки ден за работа. 

Факт.
Но тук излизането от Сф доста често отнема повече време, отколкото пътуването Сф- Пд (от табела до табела).

# 219
  • София

а може би пътищата им са без дупки? а може би влаковете им са бързи? а може би в другите страни разстоянието София-Варна, например, го вземат не за шест часа, а за три, че и по-малко? Аз затова казвам, че И инфраструктуурата има значение.

# 220
Естествено, че има.  Ще се подобрява и нещата още повече ще се концентрират къв София. Която постепенно ще достигне до Варна.  Но не е оправдано такава малка страна да имам нам колко си центъра.

# 221
# 222
  • България-Швейцария
Тази малка страна е оправдано да е равномерно развита, има всичките условия.
Също така това много лесно е могло и все още може да се осъществи, но за политиците ни по-важно е да крадат и да притискат хората на ръба на оцеляването, за да са сигурни, че някой ден няма да им отрежат главите на площада.

# 223
Да, едната фирма ще е в София, другата - във Варна, третата - по средата, и ще си правят срещите в Павликени. И в Лондон ситито е в Ситито.
Ченох някъде за ООН - при тези развити комуникации, защо се събират всички в Ню Йорк, при което се харчат доста пари. Може всеки да си работи на компа.  Или да се събират в пустинята. Има резон. 

# 224
  • България-Швейцария
Това са съвсем различни неща, Трещи и мисля, че ме разбираш.
Говоря за следното - инженер, SAP консултант или друг по-рядък специалист в Швейцария може да избира между X.GmbH в няколко града на немската част, Y.SA пак в най-различни градове във френската част или Z.SpA в италианската. Заплатата е еднакво висока навсякъде, има и закован мининум, под който не може да се пада, защото следват глоби за работодателя.
Това важи и за по-обикновени професии като водопроводчик, шофьор, продавачка или чистачка.
Какъв е изборът на един инженер от малък град в България, освен да хване бохчата и да се премести в София?
Ми тъпо е, откъдето и да го погледнеш.

Общи условия

Активация на акаунт