За приложението на "западният модел" в българското семейство

• 21 675
  • 371
  •   1
Отговори
# 345
Именно. Въпросът е в баланса. Никой няма право да ангажира бабата, дядото нон стоп, но всеки има нужда от няколко часа лично за себе си. Независимо дали става въпрос за това " да се поглезиш" на фризьор, козметик,на сауна или да се видиш с приятелки на кафе. Всеки може да вземе детето със себе си в подобни случаи, не е че е невъзможно, но пък защо трябва да е така. Жената освен, че е майка е и личност, със свои собствени потребности. Ако децата са оставени за два часа при бабата, това е и почивка за майката и радост за самата баба. Не смятам, че едно гостуване на внуче би било бреме за някого. Но другата крайност- бабата да се превърне буквално в майка, цялата отговорност да е нейна и да е денонощно с внуците, категорично не съм съгласна.

Има ситуации, в които се налага. Не си мислете, че всички майки умират от желание да се отърват от децата си, и да ги метнат да ги гледат бабите. Много от тях просто нямат избор.

# 346
Има случаи, в които се налага, разбира се, но често се злоупотребява. Наблюдава отблизо подобен случай, бабата е близка приятелка на майка ми. Вярно е, че дъщеря й е самотна майка и няма как да се справя сама. Тя ходи на работа, а бабата гледа детето по цял ден. Това добре, но майката се връща към шест и няма никакъв ангажимент към детето. Вечеря си, пуска си телевизор в друга стая, седи си на копютъра или най-често излиза с приятелки. През уикенда- същата работа. Не спира да излиза, да се вижда с приятели, да ходи в Мол-а, или просто си седи вкъщи, без да помисли нито да сготви нещо на детето, нито да го изкъпе, или да се поинтересува за уроците( в първи клас е). Най-лошото е, че според дъщерята майката няма право на личен живот. Примерно майка ми и се обажда, за да я покани на театър. Тя буквално заеква по телефона, не знае какво да каже, защото дъщерята крещи: " ще ходиш на театър, а кой ще гледа детето". На разходки излиза само с внучето, да излезе да си разхожда ей така безцелно, или не дай Боже да седне на кафе, невъзможно е.Лично аз съм влизала в пререкания с дъщерята, понеже в мое присъствие е крещяла на майка си" не виждаш ли , че детето не е обуто, защо го държиш босо, веднага го преобуй..." а през това време тя самата си седи спокойна. Майка ми беше ужасена, че веднъж отишла да я взима за разходка и дъщерята ги изпратила с думите " иди се разхождай, щом си толкова безсърдечна и искаш да се мъча сама с детето вкъщи"... Shocked

# 347
 Е, това е случай, който е извън нормата. Явно жената злопотребява с майка си. Не всички са такива, това според мен е изключение.

# 348
Танче - колко шоколад хапна днес? Диетата ли е причината да си толкова отчаяно глуповата?  Laughing
4естно ,не съм виждала 4овек ,който толкова хора открито не понасят в този форум да е толкова самонадеян и сляп. Сериозно ми липсва времето когато имаше Бан за теб за такива изказвания !Информирам модератор за тона ти!
райно време беше - твоите обиди отдавна трябваше да се стопират, но пък да ти кажа - нито "муле",  ме обиди, нито "самонадеян и сляп", нито елементарния ти опит да се заяждаш от самото начало - защото ти беше тази, която за почна ...от такива като теб няма начин да се засегна, ти си прекалеено "висока" класа    Joy Joy
И сама се замисли теб на какво направиха в темата ти за стандарта - там беше наистина фурор  Joy
Не ме мисли мен,гледай себе си,4е от всяка тема се  лее неприязън към твоите коментари,а ne към мен!
ЗА мен този модел е приемлив,стига да не се стига до караници,взаимно вменяване на вина и задължаване  на някой да прави нещо по дефолт.

Последна редакция: ср, 11 май 2011, 09:47 от tanyatais

# 349
Нима има лошо - да оставиш детето на баба му? Нима има лошо до ри вие двамата със съпругът ти да останете една вечер насаме? Не мисля. И това е много различно от - бабата гледа детето постоянно, винаги и тн.  Peace
Няма лошо.Ако бабата иска!   Peace
Ама ако не иска всеки път,да я набеждаваш за безчувствена ...  или да се оплакваш ,че не искала да си гледа внучето....

Ами аз такива в темата не видях да има  Laughing
Нел спомена нещо, но то е коренно различно от "всеки път" и "набеждаване". Ако прочетеш пак -сама ще видиш. То от там тръгна спора.

Иначе, разбира се - има си граници - във всичко. Прекаляването, преекспонирането и неразбирането - винаги водят до драматични обрати. НО в случая - говорим за западния модел, според който степента на самостоятелност и отчужденост - лично на мен ми идва малко в повече.

Танче - за последно - след като изръси куп обиди по мой адрес, пък  после сама поиска намеса на модератор / Joy/ - накрая взе, че си изтри абсурдните епитети и определения...Е, ето това показва именно теб и неуспехът ти да комуникираш нормално. Престани вече да се занимаваш с мен- извън темата и контекста  Stop

# 350
Нима има лошо - да оставиш детето на баба му? Нима има лошо до ри вие двамата със съпругът ти да останете една вечер насаме? Не мисля. И това е много различно от - бабата гледа детето постоянно, винаги и тн.  Peace
Няма лошо.Ако бабата иска!   Peace
Ама ако не иска всеки път,да я набеждаваш за безчувствена ...  или да се оплакваш ,че не искала да си гледа внучето....

Ами аз такива в темата не видях да има 
Не знам в темата дали има и колко са ....не ми се четат отново 20 страници.
Но че във форума са много такива мами....
Една се оплаква ,че не смогвала ,свекървата била пенсионерка,ама не се сещала да помага....  Shocked
Друга ,че откакто се родило детето,нямало на кой да го остави ,че едно кафе да изпие спокойно...
Или пък не можели сметките си да платят ,ако са с детето....
Ти писа ,че на фризьори и козметик не можеш да го заведеш....явно мъжа ти не може да го гледа....
Това се сещам на първо четене....
Ако имам време да се поровя ,и други оплаквания ще изнамеря....
Е,няма как от всичко това да не си направя извода ,че повечето майки смятат за задължително бабите да помагат.
Повсеместно е разбирането ,че като стане баба, една жена трябва да забрави какво е личен живот, ходене по почивки без внуци,да не говорим за нещо по-времеотсъстващо.....     Mr. Green

А не дай си боже ,баба да откаже под предлог  "Ами,снахо/дъще,сега не мога ,отивам на кафе/пазар/театър с приятелки!"   ....направо да се готви да я разпънат на кръст.
Ако изобщо има оправдание да не иска да помогне,то трябва да е работа,болест....но в никакъв случай развлечение.

# 351
 Joy Ама ти наистина четеш невероятно интересно и странно  Joy

Сто пъти съм писала, че лично моя мъж през два дена гледа детето, та не знам как стигна до извода, че не го гледал  Joy
Само че аз давам примери - напълно реални. Не само за себе си пиша. Повечето ми познати работят до 18.00 вечер, докато се приберат е станало 19. Е - как тепърва жената да ходи напред назад? Не че е невъзможно, но наистина понякога има и такива случаи. Има и работещи до късно вечер - за да осигурят прехраната на семейството си. Не виждам как такъв мъж ще си позволи да се прибере няколко часа по-рано, та жената да отиде да си изпили ноктите...Абе примери хиляди...

И наистина, когато има добро и сплотено семейство - няма нужда от молби, възрастните сами се сещат и това е напълно естествено. Но когато те целенасочено или нарочно отказват каквото и да било - да, и за мен би бил повод да се отчужда. И силно се надявам моето дете да възпитам така, че да може да разчита на мен, както и аз на него. И сега, моля ти се - не приемай  крайно нещата и не започвай пак с обобщения  Stop

# 352
Цитат
Но когато те целенасочено или нарочно отказват каквото и да било - да, и за мен би бил повод да се отчужда.
Добре,де ,на теб ти се налага например....
Обаждаш се на майка си /свекърва си да дойде за два-три часа.
А тя ти казва :
"Вили,не мога сега.Уговорила съм се с едни приятелки за кино/пазар.....!"

Това според теб целенасочено и нарочно отказване ли е?

# 353
Краси - ако я викам - защото детето е болно - ДА, определено гнусно би ми прозвучало, че киното е по-важно! Не схващаш ли сама разликата?  Tired

# 354
Краси - ако я викам - защото детето е болно - ДА, определено гнусно би ми прозвучало, че киното е по-важно! Не схващаш ли сама разликата?  Tired
Така можем да си теоретизираме до безкрай.
Ако детето е болно ,това влиза в графата кризисна ситуация и аз поне не познавам баби,които биха отказали в подобен случай.
А и винаги можеш да си вземеш болничен...

Докато:
Искаш да отидеш на фризьор,козметик,да лекар,да платиш сметки....абе не ти е опряло яйцето до гъза.
Ама си решила ,че детето само ще ти се пречка ....и викаш бабата.
А тя си е уредила срещата ....
Та ,целенасочено ли ти отказва?

# 355
Оооо, не  Tired Наистина трябва да си малоумен след толкова постове да не схванеш идеята, а да си пишеш ей така  Stop

# 356
Оооо, не  Tired Наистина трябва да си малоумен след толкова постове да не схванеш идеята, а да си пишеш ей така  Stop
Ами наистина не схващаш...!    Peace

Моята вина в случая е ,че обяснявам ли ,обяснявам.....да ме пита човек защо!    Laughing

# 357
Наистина - защо ли?  Thinking

# 358
Случаите, когато майката търси помощ от друг, когато детето й е болно, са изключителна рядкост.
Не се сещам нито една позната, близка, приятелка да е отишла на работа, ако детето й е с висока температура и се нуждае от неотложна грижа.
Ако ситуацията не е спешна, то се намират и по-лесни начини сигурно и едва ли има нужда от сърдене, фасони и разваляне на отношения.
Примери и ситуации - много и всякакви.
И ако детето ми се разболее изведнъж, не бих се сърдила на майка ми, че не може да се телепортира у дома, а по-скоро бих се сърдила на бащата на това дете, ако не намери начин да присъства...
Макар че и тук не е много сигурно как, какво и защо...

# 359
Ами наистина не схващаш...!    Peace

Моята вина в случая е ,че обяснявам ли ,обяснявам.....да ме пита човек защо!    Laughing

HugМисия невъзможна!
Не са длъжни естествено!

Общи условия

Активация на акаунт