Отговорен млад човек се възпитава основно като му даваш възможност да прави нещо сам за себе си, а не като го гледаш в саксия и те ползва за килимче.
Има начини да подпомагаш детето си, без да го отглеждаш.
Ако имаш възможност, дай му да ползва без наем твое жилище, но не му плащай сметките. Ако имаш възможност, помогни му да започне добра работа, но не прикривай грешките му. Ако имаш възможност, подари му печка, но недей да готвиш всеки ден манджи на нея и да му купуваш продуктите. Ей такива неща...
На мен също ми преотстъпиха за временно ползване жилище, но не са ми плащали сметките. Покриваха ми таксата за университета, но не ми даваха пари за заведения, а ме изпратиха да кандидатствам на работа и да трупам стаж, който щеше да ми е полезен след завършване /майка ми ме прати при нейна позната и каза "Ще имаш предимство да започнаш, защото ме познават, но съм заложила името си и ако нещо не е наред, ще имаш и предимството да си отидеш преди останалите."/.
Каниха ме често на вечеря, но нито веднъж не ми напълниха хладилника.
За което съм им много благодарна.
Малко като с къпането - ако не ти покажат как става и не те оставят на 3-4 г. да си къпеш сам косата, после и на 10 мама продължава да те къпе.
Хипотетично е, да. Но и вашите теории за трудностите на свободния пазар са хипотетични, защото пазарът на труда може да изглежда по съвсем друг начин след 10-15 г.
Тук говорим на база собствен опит и на база очаквания за децата ни. Просто децата ни са на такава възраст, че все още теоритизираме.
И аз никъде не споменах живот под наем или нещо подобно. Говоря за работа. Ако е кофти на свободния пазар, ще водя децата на вилата и ще им връчвам по една мотика - като прекопаят картофите, ще има и за дънки, и за телефон, и за учебници, и за друго. Като не - няма да има.
И да, децата се възпитават с труд, за да знаят кое как се случва - моите деца вечер слагат масата, сутрин си оправят леглата и на вилата плевят ягодите, което не значи, че ги оставям да мизерстват, нали...