Отговори
# 15
Аз пък противоположно на другите бих казала,че не бих дала нищо,при положение,че ще ми трябва след време.За помпа и контейнери за кърма изобщо не може да става и на въпрос.Това са неща,които не бих раздавала току-така на приятели.Пък после да ги ползвам отново.
Твоята приятелка е с ясната представа,че чека бебе и навярно си е направила някаква сметка.Едва ли чака на теб всичко.

# 16
Аз също при положение,че планувам второ дете не бих дала бебешките неща.Дори и тя да ти ги върне-ползването на нещата става трето и едва ли всичко ще изглежда така ако е ползвано веднъж.Да не говорим,че някои неща се износват,захабяват,чупят и т.н.От първото ми дете всичко пазя,нищо не съм раздала,но честно казано и много неща са купени наново за второто дете,просто немогат да се ползват

# 17
Бърборанче, много добре си се сетила да подпомогнеш приятелката си. Ще ти е страшно благодарна - убедена съм.
Когато й даваш нещата обаче, направи уговорката да ти ги пази и върне, след като станат излишни.

За моят син купихме абсолютно всичко ново. Сериозно изхвърляне беше, но аз не обичам ползвани неща. Голяма част постепенно подарявам, нещата, които искам да си запазя - не ги давам.
Когато съм приготвяла умалели вече дрешки или вещи - стерилизатор, вана и пр. ги давам с уговорката, че е безвъзмездно, без да изисквам връщане.

# 18
  • Бургас
Аз пък противоположно на другите бих казала,че не бих дала нищо,при положение,че ще ми трябва след време.За помпа и контейнери за кърма изобщо не може да става и на въпрос.Това са неща,които не бих раздавала току-така на приятели.Пък после да ги ползвам отново.
Твоята приятелка е с ясната представа,че чека бебе и навярно си е направила някаква сметка.Едва ли чака на теб всичко.
Съгласна съм.Попма за кърма аз не бих взела вече ползвана от друг.Не бих дала и неща,които смятам да ползвам,защото не бих искала детето ми да ползва трета употреба вещи,а е ясно,че повечето за трето ползване няма да стават.Като Ема беше малка нищо не съм давала.Когато след 2 години и половина отново родих си ползвах някой от нещата.Ако ги бях дала не бих ги взела обратно да ги ползвам.А и е ясно,че например дрешки и т.н се изхабяват от пране  и не могат да се носят.От дъщеря ми ползвах за малкия столчето за хранене,помпа,проходилка,някои дрешки и подобни неща.Много дрехи на дъщеря ми раздадох понеже нямаше как да ползвам роклички,полички,розови неща за сина ми.Съветът ми е не давай неща,които смяташ да ползваш Peace!

# 19
  • София
Помпа за кърма и аз не бих дала нито пък бих взела, но дрешки съм взимала. Има един момент с пазенето на дрешките за второ дете, че ако първото е момче, а второто момиче и ако едното е родено ноември а другото април, на практика голяма част от дрешките стават неизползваеми.

# 20
  • София
Дрехи са ми давали. Стерилизатор, помпа, шишета, бебефон, активна гимнастика,...
Това последното ми е от кумата. Не ми е казвала, че ще си ги иска, но аз пазя. На стерилизаторът му се спука долната купа, нямам представа как и защо, ще купувам нов ако се налага.
Когато малкият прохождаше една комшийка ми даде колани, и ме помоли да ги пазя и да й ги върна. Ползвах ги малко и ги върнах.

Абсолютно всичко от сина ми дадох на братовчед ми, дрехи, количка, люлка, бебефон, ..., с една дума всичко. Вуйна ми рече "ще ги пазим и ще ти ги върнем", но аз за сега съм категорична, че трето дете няма да имаме Simple Smile
Казах да ги пази за второто си внуче Simple Smile

Мисля, че спокойно можеш да кажеш, че някои от нещата може да ги пазят, и че след време ще ги използваш пак.
Дрехите обаче се амортизират. Шишета, биберони също. А и те по принцип се купуват нови.

Аз лично бих казала да пазят "големи" неща, т.е. ако си дала техника, люлка, проходилка, люлка и т.н.

# 21
Аз давам само нещата, които няма да ползвам. Никога не бих си искала нещо обратно и няма да взема нещо, което ми се дава при такова условие. Най-малкото ще му треперя непрекъснато и ако се счупи или повреди, ще се чудя какво да правя и как да се обяснявам. Защото ако ще се налага да купувам ново, то по-добре да е за моето дете.

# 22
Моята помпа за кърма пък е втора ръка и не съжалявам. И проблеми не съм имала. Купих нова за 120лв - пълен боклук. Еми няма да дам пак толкова пари за друга я. Та втората ръка си ми свърши перфектна работа, макар и за кратко. Не мисля, че има проблем с помпата или контейнерите, при положение, че всичко се стерелизира.  Peace

Така или иначе разбира се, че ще дам неща, които или няма да ме е яд, ако нещо им се случи или са по-устойчиви и могат да се ползват дълго време (като стерелизатор, вана, стол, повивалник, бейби фон, проходилка и др подобни) и има малка вероятност нещо да им се случи. Но и нещо да се случи на нещо, което си искам, никога не бих накарала човека да ми купува ново, защот знам, че такъв риск винаги има, а и все пак говорим за най-близък човек.

Последна редакция: пт, 07 яну 2011, 20:32 от Бърборанка

# 23
  • В.Търново
Аз ако съм решила да имам следващо дете не бих си дала нещата,защото ми е ясно,че няма да се върнат в същото състояние.Не всичко си има дълъг живот,дрехите се доизносват от обличане,пране,прокъсват се,защото знаем ,че при бебенцата често се перат дрешките,проходилката е твърде възможно да се счупи,както стана с нашата още в началото на ползването й,стола за хранене също може да се повреди,помпата  и т.н.Това означава да се подготвиш да си купиш повечето неща на ново.Знам,че искаш да помогнеш,но ако си решила да имаш друго детенце се подготви тогава да му облечеш дрешки от тип "втора употреба",в случая трета.Ти си решаваш все пак.Ако решиш все пак да си дадеш нещата я предупреди от началото,че ще ти трябват отново и като й свършат работа да ти ги върне,но с едно на ум,че ще са изхабени дрешките и евентуално повредени другите приспособления.

# 24
  • Шумен
Когато даваш с очакване да ти се върне, трябва да си наясно че няма да е същия вида после. Много хора са ми давали дрешки и играчки за малките. Не отказвам стига да са здрави и не много захабени. Аз понеже друго дете изобщо не планувам запазените давам на свой ред а тези които не стават хвърлям.

# 25
  • Бургас
Моята помпа за кърма пък е втора ръка и не съжалявам. И проблеми не съм имала. Купих нова за 120лв - пълен боклук. Еми няма да дам пак толкова пари за друга я. Та втората ръка си ми свърши перфектна работа, макар и за кратко. Не мисля, че има проблем с помпата или контейнерите, при положение, че всичко се стерелизира.  Peace

Така или иначе разбира се, че ще дам неща, които или няма да ме е яд, ако нещо им се случи или са по-устойчиви и могат да се ползват дълго време (като стерелизатор, вана, стол, повивалник, бейби фон, проходилка и др подобни) и има малка вероятност нещо да им се случи. Но и нещо да се случи на нещо, което си искам, никога не бих накарала човека да ми купува ново, защот знам, че такъв риск винаги има, а и все пак говорим за най-близък човек.
Е,ти си решила значи,че ще ги дадеш.Според мен стерилизаторът,повивалникът и проходилката най-вероятно няма да можеш да си ги ползваш.Моят съвет,който вече ти дадох е да дадеш неща,които вероятно няма да ползавш или ще можеш да си позволиш да купиш наново след това.Бейбифона,ваничката,столчето вероятно ще се запазят,естествено ако са пазени от приятелката ти,но за другите неща не мисля така.Повивалникът се износва,захабява,разкъсва и т.н.Едва ли ще може да се ползва 3ти път.Проходилката също.Стерилизаторът ползван дълго време в повето случай се разваля,пука и т.н При мен така стана след ползването му за второто ми дете,та ни мисля,че и с него е възможно 3то ползване.Затова прецени,от кое няма да имаш нужда и ще можеш да си купиш наново.

# 26
Благодаря за съветите, момичета! Май темата се поизчерпа.   bouquet

Последна редакция: сб, 08 яну 2011, 12:10 от Бърборанка

# 27
  • Бургас
Благодаря за съветите, момичета! Май темата се поизчерпа.   bouquet

Дано сме ти били полезни  Hug.Леко раждане и здраво бебче пожелавам на приятелката ти!

# 28
Видях, че сте изчерпали темата,но исках да кажа,ако искаш да ти се върнат нещата да е спредварителна уговорка.Защото една комшийка ми даде на мен дрешки и ми каза,да не се притеснявам тя трето нямала да има и ако реша да пазя за второ или да хвърлям,да раздавам и т.н.Обаче преди един месец дойде и каза да и ги върна понеже някаква нейна съученичка имала бебенце и искала да и даде нещата на нея.Добре,че ги пазех,ами ако ги бях хвърлила?Какво щях да правя тогава.Върнах и ги,но бях много обидена,че не ми е казала предварително.А мои вещи бих дала без да искам да ми ги върнат.

# 29
И аз не виждам проблем да дадеш и да поискаш после нещата да ти се върнат. Аз обаче при такива условия не бих взела нищо. Много бих се притеснявала да не повредя или скъсам нещо и това със сигурност би ме карало да се чувствам неспокойна  и под напрежение непрекъснато. Но пък това си е до натура.

Общи условия

Активация на акаунт