Отговори
Здравейте. Сигурно и преди е имало такава тема, но в момента не откривам. Моля да споделите мнение и опит относно следното: на вас давали ли са ви неща за първот ви дете, вие давали ли сте нещата си от първот си дете и с идея, че ще имате и второ и съответно подарявали ли сте ги или сте си ги искали обратно? Когато аз родих на мен нямаше кой да ми деде и копче. Всичко сами си купихме - от-до. Сега най-добрата ми приятелка очаква първото си детенце, а финансовото им състояние не е цветущо и ми се иска да им помогнем колкото можем, тъй като знам какво перо в бюджета е появата на първо детенце. Приготвила съм да й дам неща от първа необходимост. Например повивалник, контейнери за кърма и храна, помпа, разни дрънкалки, чувал за спане, космонавт, възглавничка против колики и т.н. По-натам вероятно ще им дадем стола ни за хранене, проходилка и пр.)
       Тъй като обаче със сигурност искаме поне още едно детенце, ми се ще да си искам обратно вероятно почти всичко. Не мисля, че ще се разсърди, но пък сме толкова близки, че ми е неудобно да кажа 'направи си списък какво съм ти дала и ми ги върни'  Shocked А за дрехи въобще не знам какво да правя - да й дам ли каквото би могло да е подходящо (тя чака момче, а аз имам момиче) или тях да си запазя изцяло? Предварително благодаря за споделеното мнение.

# 1
Винаги можеш да й кажеш да ги запази, защото планираш да ги ползваш пак.  Simple Smile
Но, нали знаеш, че някои неща си имат определен живот и проходилката например може да се счупи, помпата също, дрехи, чували се износват при прането и пр. така че, ако очакваш да си получиш всичко обратно, във вид, близък до този, в който си ги дала, по-добре не ги давай изобщо.

# 2
Да, страхотно е да се помага и да има кой да ти помага, когато е между блиzки...
След като сте блиzки наистина можеш да кажеш, няма какво да е ти притеснително, да ти ги паzят, zащото се надяваш скоро пак да ти трябват и готово  Peace Което обаче става zа трето полzване, Кейси е съвсем права.
Иначе аz всичко годно и добро раzдвам и не си искам обратно. Така правих с нещата от сина ми и иzобщо не съжалявам. Много хора ми каzваха "ама паzи си ги, може да ти потрябват". Е, не ми потрябваха, имам второ момиче, а и с таzи раzлика между тях всичко щеще да е морално остаряло сега и пак нямаше да полzвам... И ако не ги бях раzдала после просто щях да ги иzхвърля, zнаех си и zатова ги давах, така бях доволна.
Тогава обаче също имаше кой да ми дава. А сега с малката съм си купила сама абсолютно всичко. И абсолютно всичко, което можах, дадох на най-добрата си приятелка, която роди година и нещо след мен момиченце. И още давам каквото мога. Не си ги искам. Така съм щастлива, че малко носени/полzвани неща не отиват по чували в маzето.

# 3
И моето мнение е,че няма проблем да й кажеш да ти пази нещата. Аз си оставих само няколко дрешки от малката за спомен,а всичко друго дадох на приятелката ми защото са много зле финансово. Специално дрешките не си личат,че са носени и не ми се искаше да ги изхвърля при положение,че мога да й помогна. Ако се решим на второ детенце,най-лесното е да му купя всичко от магазина. На мен никой не ми е дал нищо,но аз не бих и приела.

# 4
  • София
Мисля, че няма нищо лошо в това да споменеш пред приятелката ти, че очакваш да ти върне нещата след време, не мисля, че ще се разсърди, след като сте си близки. Мои приятелки често ми дават по нещо от техните деца, като веднага щом дрешката омалее на моят син я връщам обратно. Сега събирам малките дрешки на бебо за да ги дам на моя приятелка, която ще ражда всеки момент Simple Smile

# 5
  • Бургас
И моето мнение е да споделиш,че най-вероятно пак ще имаш нужда от нещата които и даваш сега.Съмнявам се да не те разбере правилно.

# 6
на мен почти всичко ми дадоха - при все че приятелките ми имаха момченца, а аз момиче, ползвам си сините дрешки Simple Smile и вана, и помпа, и активна гимнастика и др.

според мен можеш спокойно да и кажеш че каквото оцелее ще си искаш обратно (в смисъл да не ги подари на някой друг по-натам) но не можеш да очакваш всичко да се запази - нещата се амортизират, чупят, късат, ликьосват. наистина ако има вещи на които много държиш, по-добре не ги давай.

# 7
Аз лично, бих се засегнала, ако близък приятел ми каже това и това си го искам обратно. Естествено, че по-скъпите вещи ще ги върнем. Ние сме получавали и давали. В момента даже давам някой неща на близка приятелка (стерилизатор, помпа и други по-дребни неща). Обикновено процедирам така: ето това ви го подаряваме, а това ви го даваме да го ползвате. И в крайна сметка, нали ти е близък човек и винаги, ако ти потрябва нещо можеш да си го поискаш обратно.

# 8
  • Варненска клюкарка
Като се сетя колко неща получих от снаха ми, която роди само 5 месеца преди мен... Имаше един чувал с дрехи, помпа и безброй други неща. По- късно получих и проходилка и обувчици от нея(тя планираше второ дете след 2-3 години) и нито веднъж дори не ми намекна за връщане.
Приятелката ми също се отчете достойно с няколко торби дрехи, одеалца, ваничка, играчки и т.н. Мога спокойно да кажа, че през първата година от живота на детето ми, ми се наложи да купувам само някои неща.
След като сте толкова близки, какво пречи да и кажеш, че след време планираш още едно детенце и, ако може да ти ги върне, когато потрябват?

# 9
Момичета абсолютно сте прави и всичко, което казвате го знам, осъзнавам, разбирам.. Въпреки това май ми се искаше да прочета малко насърчаване и уверение, че не съм егоист и материалист защото бих си искала нещо обратно, за което ви благодаря.  Hug Сигурна съм, че няма да се засегне. Като се замисля дори вече съм говорила с нея на тази тема - така апропо, да го наречем, че опипах почвата. Убедена съм, че всичко ще е ок, но не знам защо все пак се увствам неудобно.

Nova, точно в т.нар. правене на списък кое искам обратно и кое не е проблемът. Неминуемо ще се наложи да си запиша и аз и тя (или само едната) кое е дадено и кое си искам. Струва ми се кофти, макар в същност да е съвсем естествено, тъй като както тя, така и аз след някой друг месец няма да помним какво съм й давала, какво си искам и какво не. След някоя друга годинка пък (дай Боже) ще съм бременна с второ детенце и ще се чудя аз имах ли еди какво си, дала ли съм го и т.н. Между другото ето ти би се засегнала, ако някой ти каже 'ако може да ми го върнеш', защото за теб е съвсем естествено да връщаш скъпи неща. Но не с всички хора връщането се подразбира, а и не всички си искат нещата обратно (както Сова например).

# 10
  • София
Няма нищо странно да си ги поискаш обратно Peace.Етърва ми постоянно ми дава дрехи,правим им снимки и после връщам.То няма как да забравя кое е мое,кое е нейно,помня си Embarassed,ама така бързо отварям място за новото попълнение.Сега тя роди второ и пак се въртят едни дрехи.....не ти е работа hahaha.Споко,не го мисли толкова Hug.

# 11
  • у дома
Една година след раждането на първото ми даде,дадох почти всичко на една приятелка,която не бяха добре финансово ,още при даването й казах,че което оцелее и не се счупи или скъса ,ако може да ми го върне ,защото планирам да имам още едно дете.Още тогава имах пълното съзнание,че нещо може да се скъса или счупи и й казах да не се притеснява ,ако стане така...Не е имало проблем,жената беше много благодарна,защото бяха теглили заем за жилище и наистина бяха финансово затруднени.Честно казано изобщо не съм си записвала какво съм й дала ,тя заедно с моите неща ми даде после и доста нейни дрехи за второто ми дете.

# 12
  • Бургас
Няма нищо срамно в това да си ги поискаш после.Все пак това са вещи,които няма смисъл да купуваш наново и то само след няколко години.Аз лично също бих изпитвала неудобство да си ги поискам,макар да знам,че не е повод за притеснение.Съветвам те да и кажеш още от сега,че евентуално след няколко години ще ти трябват.Ако не можеш и ти е неудобно,просто не и ги давай,в това няма също нищо лошо Peace.

# 13
Аз също съм "за" даването на вещи и дрехи на близки. Мисля че дори и да не си ги поискаш е редно да ти ги върнат. За да си спокойна най-добре ти си запиши какво си дала и като си го искаш тактично ще подсетиш за него, ако са забравили нещо. На мен са ми давали дрешки и въпреки, че не са ми казали че искат да ги върна, тези които вече са му малки съм ги върнала, а другите ги помня и също ще ги върна. А нещата отмоето бебе не смятам да ги ползвам за второто, ако имам. Отделила съм си само някои, които са за спомен, като комплекта от изписването, от кръщенето и подобни. Имам само една приятелка с бебе. То е 1 мес. по-малко от моето и което става и давам, а другите неща, ги оставям в оказион.
И нещо, което е горе долу по темата-вчера четох една статия за бебешките обувки, според която не трябва да се слагат на бебето вече ползвани обувки
Цитат
Какво да избягваме?
Много често малкото братче износва дрехите на по-големите си братя, но що се отнася до обувките, износването на стари е недопустимо. Всеки крак е анатомично различен от краката на другите хора и всяко дете има различни точки на опора и тежест, ходи по различен начин, поради което носейки стари обувки, крачето му може да се деформира. Ходенето със стари носени обувки може да е много неудобно за мъничето и да предизвика наранявания, които ще попречат на правилното развитие на краката на детето.
Така че не е добра идяе да се жзимат или да се дават обувки

# 14
В нашата компания от 5-6 семейства, всяка година се ражда по едно дете. На първо раздаване всички имаме момчета, а сега на второ запчнахме да раждаме момиченца. Не спираме да прехвърляме едни чували с бебшки дрехи /които разбира се  се обновяват/, проходилки, бънджита, кенгура, огромни музикални масички, шейни, помпи за кърма...
Не сме зле финансово, но мисля, че не е необходимо всички да си купуваме едни и същи неща, които се ползват много кратко време, а след това само се чудиме къде да съхраняваме.

Общи условия

Активация на акаунт