Зимната ни приказка продължава - Франция 27

• 34 390
  • 732
  •   1
Отговори
# 150
Аз да се изкажа относно изтеклите БГ документи  Simple Smile Ако ЛК е изтекла през 2010-та, до 6 месеца след изтичането и не се дължи глоба  Wink, ако обаче изтича през 2011-та си плащаш глоба, ако не я подновиш преди срока на изтичане.

# 151
Аз да се изкажа относно изтеклите БГ документи  Simple Smile Ако ЛК е изтекла през 2010-та, до 6 месеца след изтичането и не се дължи глоба  Wink, ако обаче изтича през 2011-та си плащаш глоба, ако не я подновиш преди срока на изтичане.

Който ми каже къде е логиката в това ще го черпя бира.

# 152
Ха-ха, Мистичная, няма логика. Просто през 2010 изтичаха картите на целокупното население и явно беше мисия невъзможна всички да сменят наведнъж, затова удължиха срока (от което се възползувах в последния момент и се отървах на косъм без глоба)  Ама за 2011 вече не важи 

Ех, кога ли ще изпием с теб някоя бира и къде ли.... - бях се затъжила вече че се загуби толкоз време, даже пак те сънувах наскоро

# 153
Хей момичета , кокичета  Simple Smile Здравейте ...Минавам само да кажа , че ваканцията в БГ мина супер и много емоционално ... И французите се впечетлиха от нашата традиция и история ...
Поздравявам всички минали рожденици   bouquet през януари !
Успешна и усмихната седмица  Simple Smile

# 154

Иначе в началото на април и през седмицата (но не в сряда) не би трябвало да има много народ.

Роца, защо не в сряда?

# 155

Иначе в началото на април и през седмицата (но не в сряда) не би трябвало да има много народ.

Роца, защо не в сряда?

Защото в сряда във Франция не се учи Simple Smile

# 156

Роца, защо не в сряда?

Пак да се включа без да ме питат, но Wink...срядата е неучебен ден тук. Учат само пон-втр-четв-пт.

Чумби, спечели си бирата майсторски! cheers И аз бях подоула това инфо, но без обяснение, та си помислих, че нещо грешно съм разбрала (сефте щото...). Нооо... ти втора бира няма как да изпиеш! Crossing Arms
Петя, не знам как може да стане номера с касата, но ти пожелавам да намериш начин, защото наистина с бг здравеопазването по-добре да си нямаш взимане-даване. И моля те, не си мисли че ние веднага сме се устроили и сме си намерили работа, момиче о пер и макдоналдс смятат ли се? Но усещането, че си си "на мястото" не е свързано само с това, то е съвсем различно нещо.Да не говорим, че мен вечно ме тегли да ходим някъде другаде (уви, засега немислимо), като чуя, че някой е стегнал куфарите за другия край на света и все си мечтая да съм на неговото място. Все врънкам мъжо "Айде поне да сменим къщата!" #Crazy

Обувки по нета само за малката мога да купувам, със стандартно краче, каквто и да и пробвам в размер 28 и пасва. Каката обаче е малък ужас, има странен крак (като майка си hahaha , по едно нещо поне се е метнала на мен!), освен че е и с талиоза, което пък означава че и трябва дебела подметка. Четири чифта кикерс поръчах и нито един модел не и беше удобен ooooh!, всичко замина обратно. И в магазина пробва де-що имаше в 37, та дори и 38, е не би!

Ох, сега, знам, че ще ми опъвате ушите, ама пратете един дребен вирус де, не се стискайте, искам болнични! Sick Такава умора ме е налегнала в последно време, все съм сама с децата, а тогава ме е страх да спя, първо ,все ми се причуват стъпки из дома и второ, се притеснявам да не се успим. hahaha  

# 157
Иве, аз да си поясня, като една педантична личност Grinning, че не плюя по Дисни. Просто идеята ми беше, че нямаме в повечето случаи достоверна информация за цени и прочие.
Аз също обичам такива развлечения по принцип. Яд ме е, че в Дисни е толкова скъпо и пренаселено. И аз съм ходила там "мома" Joy, с едни приятели преди единадесет години, струваха билетите 240 франка (какво знаете вие!). Супер изкарахме, сто пъти се връщахме на атракцията на Индиана Джоунс и тази дето симулира летене в космоса, до тъмно стояхме Laughing
Но когато иде човек с  дете на три години и трябва да чака 80 мин! за една малка въртележка (Дъмбо например), точно 45 минути да купи един сладолед на детето и да го води н пъти до тоалетна-ами отщява му се от такива преживявания.
Моите цели в близко време са Астерикс и някой по-малък парк, Пясъчното море например.

А за картата ба мъжа ми въпроса ми по-скоро беше дали не можем някакси да се разминем с изкарването на такава. Може да не ми вярвате, но никога не сме ползвали тези карти. Когато напуснахме Бг бяха още зелените паспорти, после в 2000 ни накараха да изкараме карти, но все ги забравяме тук като ходим на ваканция, а и за нищо не са ни дотрябвали там (нещо не сме нормални ние Laughing). Аз миналата година я смених с целия набор документи, ама господина не е  и майще направим експеримент дали ще го засекат....Дали има такава зависимост-колкото по-дълго закъснение, толкова по-голяма глоба?!

Ла Пинтад, не ти е лесно с това безсъние... Ние миналата година така като бяхме в една селска къща с децата с една приятелка без мъжка закрила Laughing си спомян , че умирах от страх по цяла нощ.....

Петя, може би има начин да "прикачиш " майка си на твоята здравна осигуровка. Моята свекърва беше така закачена за мен, но по алинеята, че се грижи за две деца под 14 години...
Трябва да декларираш, че майка ти е тук без средства и на твоя издръжка от 12 месеца, за да стане твой ayant droit. Ето виж сайта на касата:

http://www.ameli.fr/assures/droits-et-demarches/par-situation-pr … e-ayant-droit.php

Être ayant droitLa statut d’ayant droit vous permet de bénéficier d’une protection sociale. Selon le lien familial que vous avez avec l’assuré, vous pouvez ou non demander ce statut. Pour les jeunes de plus de 16 ans, il existe le statut d’ayant droit autonome. Vérifiez votre situation.

Vous êtes membre de la famille d'un assuré social ? Vous partagez sa vie et vous êtes à sa charge ? Sous certaines conditions vous pouvez bénéficiez de la qualité d'ayant droit.

Qui peut-être ayant droit ?
•Cohabitant à charge
C'est-à-dire toute personne vivant chez l'assuré social depuis au moins 12 mois, et qui est à sa charge totale, effective et permanente.
Une seule personne peut être ayant droit d'un assuré social à ce titre.

Мия какво посетихте в БГ?

# 158
Привет сладурки  Simple Smile
Мария К. Ходихме на много места . София , Пловдив , Троян, Габрово . В София видяхме целия център и историческия музей . Останах приятно изненадана от музея  Heart Eyes , изпитах гордост че съм българка и имаме такава история . Горещо го препоръчвам  Peace После в Пловдив главната и стария град . Този град има страхотен дух  Heart Eyes В Троян спахме в един страхотен хотел , който се казва Шато Монтан Laughing . Обслужването беше страхотно  Simple Smile От там ходихме до Габрово и видяхме Етъра и Боженци . Пак ме изби на гордост и национализъм  Heart Eyes Страхотна ваканция  Peace А най - готиния ресторант беше в Пловдив , с едни шишове едни чудеса малеее , страхотно беше   Simple Smile А да Хепи много ни хареса в Мол София .Беше пълно с емоции , заредих се на макс  Crazy
Весел ден  Simple Smile

# 159
Добре Чумбе, разбрах, ама и не разбрах; то е типично по нашенски, няма нищо за разбиране.
Ти ме сънуваш? Неее, трогната съм просто  Laughing

Този един ден в Париж се очертава много скъп за мен, 500е до момента само за влак, хотел, такси и глоби за паспорт. И как един най-прост хотел с две звезди е над 80е за нощ. Егати! И ТЖВ-то само ми спами пощата с оферти, ама как няма и една за Страсбург.

За Дисни и аз да се изкажа. Бях веднъж кято дете и втори път няма да има.
Такъв тип увеселения са за хората със стаден инстинкт. Плащаш за нулев сървиз, чакаш като овчица за някакви инфантилни атракции, пък недай си боже да огладнееш. Тогава за порция пържени картофи ще платиш десетина евро.

А това за обувките не знаех. Винаги съм носила 37, а пък в последните години купувам даже 36 понякога  Grinning Но пък в Бг не съм си купувала никога обувки, може там да съм с 36, кой знае.

Последна редакция: ср, 02 фев 2011, 12:16 от mystic

# 160
Мария К,благодаря ти за пълният отговор ,но това озна4ава ,че та трябва да живее тук при мен 12 месеца.значи не става,защото тя си работи в Бг,ще търсим други начини.
По въпроса с Дисни ленд вие почти ме отказахте ,ние се гласим да идваме април месец и знам ,че е доста  скъпо ,аз бях гледала за две вечери в хотел-едната вечер в хотел на Дисни и една вечер в някой друг хотел,за да разгледам Айфеловата кула,но сега се чудя дали да не изчакаме за другата година.Хич не ми се иска да чакаме толкова много по опашките с това малко дете....Май целият ти ден минава във висене по опашки.
Иначе аз продължавам да търся работа......стискайте ми палци.....че ми писна мразя ги тези от pole-empoi .....

# 161
Здравейте, френски мами! Пише Ви една майка от Бг, която има нужда от съдействие! Трябва ми връзка с болницата Робер Дебре в Париж. Не говоря френски и ми трябва човек, който да разпита нещо там. Моля Ви, ако сте близо до нея, познавате някого, който работи там или можете да ме посъветвате какво да направя, пишете ми!

# 162
Мария - не съм чак такава мазохистка  Laughing. Отивам в магазина и винаги налитам на 38 номер, после минавам на 39 и естествено купувам тях, защото са по-удобни. В нета често налитам на 38 номер, какво да се прави - навик, например с летните обувки нямам проблем, но другите, които ми стискат ги връщам директно. Заради последното избягвам да купувам обувки без да съм ги мерила, понякога много зависи и от модела.
НЕЛИ - по-добре напиши тук за какво става въпрос, така има шанс повече хора да видят какво те интересува. Не си мисли, че като живеем в ( до ) Париж познаваме лично лекари, това е огромен град. Аз съм чувала  само името и знам, че за такива големи болници се чака с месеци за среща със специалист. Например, ако искаш среща с някой доктор, трябва да имаш епикриза от лекар, писмо от твоя лекар до болницата, писмо от пациента до болницата, това всичко се изпраща на техния адрес и се чака отговор. Чак като се запознаят за какво става въпрос, евентуално могат да отговарят на някакви ваши въпроси по телефона. Пиша по-прицип, не знам дали питането  ти е свързани с взимането на час за преглед.
Петя - преди имаше ед дета (aide d'йtat,) абсолютно безплатни медицински услуги за всички чужденци пребиваващи във Фр, които не са осигурени и нямат доходи, но пребивават на адрес. Потърси повече информация в Интернет, в първите си месеци бях с aide d'йtat и посещавах всички кабинети в държавни болници безплатно.

# 163
  • Пловдив
Момичета, да попитам: как стои въпросът с ваксините във Франция?
Задължителни има ли и кои? А реимунизации?
Проблем с училището има ли, ако детето няма някои ваксини?
А дали има натиск спрямо чужденците да се ваксинират?

Децата ми са освободени от ваксини в БГ чрез Комисия за освобождаване, но дали това ще важи и там... newsm78

# 164
Бенджи, тук задължителни са три ваксини (които се правят заедно)-дифтерия, тетанус, полиомиелит. Задължителни са и реваксинациите на 6, 11 години и тн. По принцип трябват за записване на градина, в училище, центъра в сряда (когато децата не са на училище), за записване на ваканции, спорт? и изобщо всички колективни занимания.
Допреди няколко години беше задължителна БЦЖ и на мен се опитваха да ми я наложат от яслата на сина ми, защото сме българи и там било опасен район. Педиатърката каза, че няма смисъл и аз отказах, нямаше последствия. Не съм останала с впечтления , че заради чуждестранния произход ми правят натиск за ваксините, но аз не съм и отказвала задължителните.
Не знам как стои въпроса с освобождаването. По принцип французите не признават чужди мнения и може да изискат местно такова, взависимост от причните за освобождаването.

Общи условия

Активация на акаунт