Отговори
# 150
  • софия
Аз пък бакалавърка завъришх на 23, вече имах едно дете. Магистър станах на 25 май, вече с две деца. Гледахме ги сами, без баби и съмс е справила. Оглеждам се за нова степен в момента. Бих завършила и още една магистърска. дава нови хоризонти. Защо трупанео на стаж да ми е таргет номер 1?
Да развиваш себе си е много по-интересно и смислено, разбира се хубаво е успоредно да върви и стаж, както и семейна реализация. Не е невъзможно, само се иска желание. Hug
Ето точно това имах пред вид - ти си пример, който е направил всичко с времето си - и образование и деца. Не е важно трупането на стаж, а това какво можеш да правиш. Просто ми стана странно някак, че човек на 40 години например е работил като нещо си без съответната квалификация за това. Все пак на тази възраст жени, които са решили да работят нещо или да са"добри" в нещо трябва да могат да кажат - да аз съм ИТ специалист, аз козметик, аз съм мед. сестра или каквото и т.н и то защото съм го учил и съм го поработил. Все пак не можеш да си икономист без да си учил за това, струва ми се тъпо да работиш 20 г ТРЗ и после да записваш да учиш за същото. Е, кой ти е разрешил да го работиш като нямаш квалификация за това все пак.....Някак нещата трябва да са в реда на учиш за нещо и го работиш, а не обратното. А ако искаш да си учиш за хоби, за преквалифициране и за разширяване на хоризонти-ОК. тогава си мотивиран, амбициран и знаеш какво искаш, а не питаш форума към какво да се насочиш. Щом питаш за насока над една определена възраст от около 18, не знам......в конкурентна ситуация като сегашната малко ми е смешно....Все пак човек трябва да знае какво иска да прави в живота си доста по-раничко.....

# 151
Ами ти си авно много оргазинирана и практична. Аз съм учила едно, работя друго - трето примерно ми се иска, а какво точно искам ....въобще си нямам на идея  Laughing

# 152
daniart1 ,или си страхотна късметлийка или  просто не си се сблъсквала с реалния живот ако питаш как може човек да е учил едно , а да работи друго. За съжаление често се случва. Познавам счетоводители на по 40 години , които имат само икономически техникум, също така мениджър "Качество" в голяма фирма - с английска филология; философ, работещ като  травъл агент , и още много, много примери мога да дам. В случая хората се записват да учат "същото"  , за да могат  да се развиват в тази област, за която поради една или друга причина нямат образование.  Една такава счетоводителка, не може да мръдне по - нагоре от оперативен счетоводител, а може да е много по-компетентна от колежките си висшисти без никаква практика.
 А по въпроса " Е, кой ти е разрешил да го работиш като нямаш квалификация за това все пак?" Погледни само в Jobs.bg например за колко много позиции пише просто " Висше образование"...  

Последна редакция: пн, 14 мар 2011, 20:32 от *Oryx*

# 153
  • София
Разбирам всички гледни точки!
Но...също така виждам, че има много жени, които записват някакво висше, под натиска или просто "съвета" на родителите. После някой от тях се усещат, че това съвсем не им харесва, не е "тяхното" нещо и е логично да искат да учат нещо в област, която им харесва или в която се "виждат".
Не е ли така? Или може на 18 да не си се открил още, а на 30 вече да имаш други искания и виждания. Трябва ли до живот да робуваш на това, което си мислил на 18? Само заради стажа?
Иначе, лично аз каквото и да въртя и да суча все е в областта на изкуството, така че генерална промяна няма как да има (т.е. СК няма как да запиша  Joy ), но има хора подложени на натиск в ранните си години.

# 154
Докато учих бакалавърската имах 4,5 колежки,които вече имаха семейства и големи деца.Всичките от тях им трябваше дипломата,защото и без това работеха по специалността си или искаха проф.издигане.По време на магистратурата пак беше същата работа,половината от групата бяха жени над 35 годинии с деца абитуриенти .Хора,които вече се бяха реализирали професионално,със собствен бизнес и това,което се учеше за магистратурата им доставяше ново и полезно инфо.Всичките бяха с по едно виШУ  Wink,но далеч различно от това,с което се занимаваха.Според мен по добре с няколко дипломи,отколкото без нито една.

# 155
daniart1 ,или си страхотна късметлийка или  просто не си се сблъсквала с реалния живот ако питаш как може човек да е учил едно , а да работи друго. ....
 А по въпроса " Е, кой ти е разрешил да го работиш като нямаш квалификация за това все пак?" Погледни само в Jobs.bg например за колко много позиции пише просто " Висше образование"...  

А някои от нас са започнали трудовия си стаж във времена, когато и договори не се подписваха и не те искаха студент и шанса да учиш, ако не живееш при родителите си и някой не те издържа беше минимален. CrazyАз съм пример за дълъг трудов стаж без диплома от наше висше училище, с деца междувременно, но далеч от студенството-малки са още, и същевременно чак сега ми се освобождават финанси да уча аз.Съответно съм записала да уча Именно това, което работя, за да добавя знания, които осъзнавам, че ми липсват, за да се движа нагоре, а не да стоя на едно място.Та-не е да не съм знаела какво искам да правя с живота си.Обстоятелствата не позволяваха в Онзи период.Явно не съм била само аз "късметлийка".

# 156
Честно казано не го разбирам това:
Цитат
Погледни само в Jobs.bg например за колко много позиции пише просто " Висше образование"... 
да работиш нещо дето не си го учил  newsm78
То за това сме на този хал, и държавата не може да се оправи  ooooh!
Не казвам за тези които имат средно и се занимават със същата дейност, а за "Минен инжинер" работещ като "Икономист" например  Peace
Това обаче е повсеместно явление, и рядко изискванията са за работник/ служител със определена специалност.

Jizzlobber - винаги съм се радвала на хора които дерзаят въпреки всичко да постигнат и усъвършенстват познанията си   bouquet

# 157
 Laughing Дам, държавата е на този хал, заради хората - работещи не по специалността си. Никак не е нейна задача да осигури именно възможност за развитие на нацията. Доста по-добре би било тези хора да стоят гладни, но до последно да търсят само по специалността.

# 158
Не говоря буквално за държавата viliko , а за това че в останалите страни всеки си върши това за което е учил, а не както при нас всичко да знаем и умеем ...
"ВСЕСТРАННО РАЗВИТИ ЛИЧНОСТИ" - комунистически отживелици!!!

# 159
О, напротив - именно време оно се осигуряваше работа на всеки, завършил в съответната област. Сега е време на свободно движение на работна ръка, сега всеки може да прави това, което иска. Не мисля, че човек трябва цял живот да прави само това, дето пише в дипломата му, дори ако не му се харесва вече. От друга страна много хора имат желание за работа по специалността си, но...чела ли си статистиките за размерите на безработицата у нас?  Tired

# 160
Цитат
От друга страна много хора имат желание за работа по специалността си, но...чела ли си статистиките за размерите на безработицата у нас? 

ей това имам в предвид... заети места от други хора с различни професии, а тези който искат да работят по специалността си не успяват да се вредят, и се занимават с други нежелани дейности заради прехраната си  Peace

И аз преди да завърша висше икономика се занимавах с шивашка дейност  Peace, не че ми беше по вкуса но това беше положението...

# 161
Оф, klodia - подобни заключения са неверни просто. Няма работа, защото няма като ц яло. Не защото неук циганин ти е заел мястото в БАН.

# 162
Оф, klodia - подобни заключения са неверни просто. Няма работа, защото няма като ц яло. Не защото неук циганин ти е заел мястото в БАН.
Уф пък цяла България иска да работи в БАН  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 163
Не говоря буквално за държавата viliko , а за това че в останалите страни всеки си върши това за което е учил, а не както при нас всичко да знаем и умеем ...
"ВСЕСТРАННО РАЗВИТИ ЛИЧНОСТИ" - комунистически отживелици!!!

Ама чакай сега...никой не иска да знае всичко, най-малкото, защото не му се заплаща за всичко.Никой не иска да съвместява 5 длъжности в една, ама на една заплата, не на 5.Реалностите ни поднасят изненади обаче....Като си учил за инженер, но няма за теб място, да умираш от глад ли?Ми ще станеш таксиметров шофьор, макар и да не си корифей зад волана, то е ясно... TiredИли аз-дай да не бях наемана, защото друг с тапия не може да започне заради мен.

# 164
Тая тема май я превърнахме в политическа трибуна и признавам си май аз го започнах, но нали се сещате защо няма работа за машинен инженер.. Защо няма работа за физик или работата е кът?
А я да се опитаме да пресметнем, колко предприятия работят ама не търговски, а производствени?
Колко деца завършват без да са сигурни, че ще си намерят работа по специалността макар и при висока конкуренция?
Колко са излезлите извън България да се реализират и ако са кадърни са успели да покажат, какво могат и да ги оценят?
Аз познавам доста такива и то с БГ дипломи, но със златни умове и ръце  PeaceSimple Smile
Цитат
Или аз-дай да не бях наемана, защото друг с тапия не може да започне заради мен.
но все пак си доказала че можеш, а и времето е такова за това и не се учудвам   bouquet

Последна редакция: вт, 15 мар 2011, 15:40 от klodia

Общи условия

Активация на акаунт