Отговори
# 135
А защо трябва да се надгражда? И какво значи самоцел? Ами да, самоцел е. Лошо ли е да учиш и да трупаш нови знания? Да се развиваш в желата насока? Къде тук е лошото, че не схващам? Wink

Ще се опитам  да ти отговоря защо Simple Smile  Какво значи да се развиваш в желаната насока?   Ако не работиш по специалността си, как  точно се развиваш в някаква насока?  Ако целта е да станеш някакъв всезнайко по 5 различни специалности - можеш да си учиш , никой не може да те спре Simple Smile  Но за мен да се развивам, означава да се развивам в професията си , да вървя нагоре в йерархията, и да , става въпрос за пари. Ако влагам пари, за да уча , очаквам това да ми донесе по-висока позиция , по-добри доходи и по- добро самочуствие като професионалист.  За съжаление истината е , че в България висшето образование на дава достатъчно практически умения, затова тук много от форумките непрекъснато говорят за стаж. Човек с няколко висши и нито ден работен стаж за мен изглежда странно.(Не говоря за случаите когато през това време жената е гледала деца - това си е занимание на цял работен ден Simple Smile )

Може би има хора, които могат да си позволят да учат само за удоволствие. Аз  лично обаче не съм от тях. Затова смятам, че образованието трябва да се надгражда, а не да се скача от специалност на специалност.
Има специалности , които много добре се стиковат с други. Но човек трябва да подхожда с визия за бъдещето, да проучи новостите и евентуалните възможности, които може да получи от дадена компбинация. И според мен да има опит поне в едната специалност.

Може пък и да съм глупава и да си мисля така , защото осъзнавам, че не мога да бъда специалист едновременно по няколко неща. Има една английска поговорка , много подходяща в случая -"Jack of all trades, master of none" -човек , който  разбира от много неща, но в нито едно от тях не е специалист. Не , благодаря!

И към авторката - за ученето няма възраст и  дано да откриеш това , което ти е приятно. Ако не можеш на този етап , поне учи езици.  И не е задължително да е висше образование. Може да се насочиш към курсове и сертификати,  понякога е по-удачно и обикновено е по-краткосрочно.

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 18:16 от *Oryx*

# 136
Клеми, самоцел е когато ти е важна само дипломата. Сещам се за жена с 6 висши, която се оплакваше по Тв, че е безработна. Е, добре, да приемем, че е любознателна. Но 6!- кому са нужни, още по малко да ги изтъкваш. Естествено, на почти всеки, в т.ч. и на мен са ми минавали мисли за коренна промяна на дейността. Но , ако утре реша да се занимавам с КСТ, и го направя, в СВ-ти си само мимоходом, или пък изобщо не бих споменавала нерелевантното ми счетоводно образование. Това е и една от грешките, допускани в СВ-та- пишат се всевъзможни неща, които в един момент почват да говорят негативно. А ако станат прекалено много, това говори за неориентираност, неспособност да направиш преценка за какво те бива и какво те влече.
Винаги се сещам за едно изречение от Осъдени души, цитирам по памет: 'отецът говореше английски толкова зле, колкото може да говори човек, владеещ 20 езика'. Та така Simple Smile

pp. да допиша, аз лично, ако се видя с време и пари, бих учила История на изкуството. Но не за да изкарвам пари или да го работя,а  по същия начин, по който чета книга , или отивам в музей. За удоволствие, за хоби или както щете го наречете.  Теоретично то ме развива, но не професионално,а лично.

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 16:21 от Рокси

# 137
Който има пари, желание и време да учи, нека учи! Така мисля аз. Лично аз след като завърших и поработих по специалността си, вече съжалявам, че съм избрала тази професия. Ако сега разполагах с достатъчно пари щях да запиша ветеринарна медицина и да работя поне с желание. Мисля, че си струва да учиш и да работиш това, което искаш, пък било то и с дете.
И много се възмутих от коментарите за възрастта и ученето и всичко било с времето си. Не винаги нещата се случват точно тогава, когато искаме или когато се очавка от нас. Означава ли, че трябва да се примирява човек след определена възраст и да се остави на течението, защото според обществото вече му е късно?

# 138
И aз зaвърших,омъжих се,родих...нямaм дипломa,но пък стaж имaм Peace Никогa не е късно,дa зaпо4неш с у4енето.Все още се помотвaм,но един ден и този a Peaceкъл ще ми дойде Mr. Green
Знaм едно-никогa нямa дa у4a сaмо зaрaди у4енето и зa дa имaм дипломa кaто вси4ки
Зa специaлносттa-некa сме 4естни.Колко хорa рaботят по тяснaтa си специaлност?И колко излишни нещa у4aт през тези 4-5 години ooooh! Вместо дa обу4aт специaлисти в дaденa сферa,се изу4aвaт 1001 глупaви и безмислени мaтерии.В днешно време е вaжно дa имaш тaпия и колкото дa спорим фaктите сa си тaкивa.
Относно рaботaтa-не е зaдължително дa продaвaш хляб щот си сaмо със средно.Ли4но aз не съм го прaвилa Peace Толковa хорa сaмо с товa голо обрaзовaние изкaрвaт пове4е и от вишистите Whistling
Тa aвторке-дерзaй.Щом искaш-нa4ини хиляди

# 139
.Колко хорa рaботят по тяснaтa си специaлност?И колко излишни нещa у4aт през тези 4-5 години ooooh! Вместо дa обу4aт специaлисти в дaденa сферa,се изу4aвaт 1001 глупaви и безмислени мaтерии.
Значи ти нямаш диплома, не си учила, но знаеш, че се учат излишни, глупави и безмислени неща?Simple Smile
Хайде сега, да не си чешем клавиатурите.  Освен това се предполага, че в темата пишат достатъчно мотивирани хора, а не такива, които дремят по банките или в общежитията, за да заслужат месечна издръжа от родителите си.

# 140
  • София
А защо трябва да се надгражда? И какво значи самоцел? Ами да, самоцел е. Лошо ли е да учиш и да трупаш нови знания? Да се развиваш в желата насока? Къде тук е лошото, че не схващам? Wink

Неслучайно се обърнах към конкретна съфорумка, питаща за специалност, която да й свърши работа. КСТ няма да допринесе за намиране на работа в сферата на финансите.   
Трупането на дипломи не е лошо, стига да има кохерентност и предполага да се превърне в научен кадър в съответната област.
За удоволствие, занимавка, личностно самоусъвършенстване и както искаш го наречи, всеки е свободен да учи каквото иска. Това не означава, че се превръщаш в специалист.

# 141

Неслучайно се обърнах към конкретна съфорумка, питаща за специалност, която да й свърши работа. КСТ няма да допринесе за намиране на работа в сферата на финансите.   
Трупането на дипломи не е лошо, стига да има кохерентност и предполага да се превърне в научен кадър в съответната област.
За удоволствие, занимавка, личностно самоусъвършенстване и както искаш го наречи, всеки е свободен да учи каквото иска. Това не означава, че се превръщаш в специалист.

А понякога "кохерентността" се получава от привидно изключващи се неща (дипломи)  Wink, все си мисля, че никой не трупа дипломи само за спорта, ей така, за да си начеше крастата.

А не споменавам, какви са ми двете специалности по мои си причини, наред с това, че не искам да размивам темета, нека авторката споделя, аз не съм толкова важна, само исках да й дам кураж  Peace

P.S. Ако толкова те вълнува, пиши ми на лични, инфо само за твоя консумация  Wink

# 142
Еййййй, най много мразя такива постове. Аз знам едно нещо, ама ми пиши на лични. Какъв е смисълът да пишете в темата изобщо? Общувайте си на лични и спазвайте някакъв етикет публично. Напоследък е много модерно явно  Tired.

# 143
Еййййй, най много мразя такива постове. Аз знам едно нещо, ама ми пиши на лични. Какъв е смисълът да пишете в темата изобщо? Общувайте си на лични и спазвайте някакъв етикет публично. Напоследък е много модерно явно  Tired.

Разбирам възмущението, но по-горе съм обяснила , защо аджеба не ми се ще да давам детайли.

Четете всичко написано, моля.

От друга страна, съфорумката може да има желание да съпостави нещо за себе си, та са това съм се показала услужлива  Wink

Да не говорим, че "това нещо си, коеот знам", си е само мое, не касае другите като детайли (все пак), нали въпросът е принципен, а не - "да уча ли нещо си след някаква възраст"...

Пийс, лов анд софт дръгз, както се казва  : Wink

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 20:14 от Big Bad Mamma

# 144
Да , голяма лоша майко, втората част от поста ти можеше просто да си я изпратиш като ЛС на когото желаеш, без да уведомяваш широката общественост за това.
Знам, че каузата е пердута, и все пак..

# 145
Да , голяма лоша майко, втората част от поста ти можеше просто да си я изпратиш като ЛС на когото желаеш, без да уведомяваш широката общественост за това.
Знам, че каузата е пердута, и все пак..

Това ми е последния спам по темата, но повече чета във форума, по-малко пиша, и това от години и все се чудя, защо ли толкова потребителки се дразнят от неща, които реално дори не са преднамерено агресивни, вредящи и прочее.

Е, да приемем, че не съм от определена класа, не отговарям да високите изисквания във форума, но определено заставам зад всичко, писано от мен. Другото не е важно.

Peace

# 146
По принцип идеята ми не е била да трупам дипломи, а да отворя повече врати пред себе си. А още по-малко съм учила, за да имам диплома .
И между другото аз лично намирам голямо сечение между финанси и ИТ .
Най-малкото, че всичко е "електронизирано" и "компютъризирано".
Например сключването на арбитражни сделки става чрез специализирани софтуери .
 Grinning
Имам време да мисля, така или иначе ще се учи,че от бездействието много затъпявам... ама много ooooh!  .

# 147
E, не е нужно да учиш 4 или 5 години КСТ, за да въвеждаш фактури в специализиран софтуеър, или дори за да врътнеш един бърз спот или форуърd в Ройтерс  Wink
Все пак ако говорим за специализиран софтуеър, той е направен така, е да удовлетворява нуждите и да отговаря на образованието и уменията точно на хората, които го ползват. За десет години стаж в банковата сфера съм работила - къде пряко като потребител, къде като тестов юзър, къде съм участвала в писането на бизнесзадания- с поне 10 софтуеъра.
Има си ИТ екип, който поддържа ИТ страната, и потребители ( икономисти най общо), с различни нива на достъп, които просто използват по същество.
Не познавам ИТ разработчик с икономическо образование освен инжинерното. Съвсем друг е въпросът, е индийци и пакистанци са обсебили пазара и конкретно в тази област бих казала мястото на българите е доста ограничено.

# 148
  • София
Коментарът беше към коректен пост за продължението на двете финансови специалности.
Дали ще е ройтерски терминал, сайта на НАП, платформата на Комисията  и БНБ или пък ERP система, все си прост юзър. Разписването с ел. сертификати, търговията през Кобос или Ройтерс, подаването на документи през някакви платформи, се прави от прости икономисти.
Самите приложения се пишат от дивелопъри, които са с друго образование.

# 149
Аз направих 3 в 1
първо 2 деца:
второ започнах работа
трето започнах да уча и завърших висше
после заградих кариера
а сега гледам 3 то детенце

ЧЕстно казано и двата варианта са приятни Simple Smile

Първия обаче е доста труден. Трябва да си доста отговорен родител, работник и студент за да жонглираш и с трите неща наведнъж. Като навреме приключиш и с магистратура Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт