Отговори
Интересно ми е дали при всички нещата вървят по нормалният начин-първо висше образование,после кариера,после брак и дете Thinking Има ли жени,които рано примерно са родили,отдали са се изцяло в отглеждането на детенцето си.Гледали са си го докато стане по големичко и едва тогава са започнали да учат??При мен случаят е точно такъв-завърших средно образование и по това време се запознахме със съпругът ми.Работих известно време последва сватба,дете.Решихме ,че най добре за детето е аз да се грижа за него.Пуснах го на градина когато навърши 4год.Запонаха болестите ,една след друга..След това дойде второто така желано от нас детенце.Изтъркаляха се още 4год от живота ми!Сега тръгва и тя на градина и аз след толкова години отдадени на децата се питам-Ами сега на къде??Късно ли е вече за всичко,изпуснах ли всички влакове ??На 35съм,нямам образование,нямам стаж,нямам нищо...кому съм нужна..Замислям се мога ли тепърва да бъда студентка..??

Дано не ви се стори безмислена  темата.За мен ще е важно да чуя различни мнения,да видя има ли подобни съдби на моята...

# 1
  • София
Разбира се, че можеш да си студентка - зависи от теб и от твоята отдаденост. Поне за образование никога не е късно. За намиране на работа - възможно е да срещнеш някакви трудности в началото, заради лиспата на опит и стаж;  но ако си упорита и отдадена на целта си, няма начин да не успееш.

Познавам хора, включително баща ми, които след 40 се преквалифицираха, започнаха на чисто в изцяло нова област на реализация... В началото е нормално да срещнеш трудности. Но не се отказвай.

# 2
Разбира се, че можеш да си студентка - зависи от теб и от твоята отдаденост. Поне за образование никога не е късно. За намиране на работа - възможно е да срещнеш някакви трудности в началото, заради лиспата на опит и стаж;  но ако си упорита и отдадена на целта си, няма начин да не успееш.

Познавам хора, включително баща ми, които след 40 се преквалифицираха, започнаха на чисто в изцяло нова област на реализация... В началото е нормално да срещнеш трудности. Но не се отказвай.

Благодаря за подкрепата  bouquetВ интерес на истината трудно се виждам в ролята на ученичка ,но мисля ,че нямам много голям избор.Чесно казано дори не зная на къде да се насоча  newsm78Знам само ,че трябва да бъда сериозна и амбициозна,трябва да взема бързо решение,че току виж се истъркаляли ей така още десетина години от живота ми  Simple Smile

# 3
О mama nely - направо ти завиждам! Ще си супер студентка, стига да имаш желание. Аз за себе си осъзнавам, че най-интересните психологически неща, които учех в университета ги разбирам в дълбочина едва сега. Надявам се и от есента да изкарам втора магистратура по литература. Да си студент в една осъзната, зряла възраст е невероятно!

# 4
Майка ми завърши на 43. Аз също бях студентка по това време. Убедена съм, че ако има желание човек може да се справи:) Успех!

# 5
Аз изпитвам ужас!!Трудно помня-може и от възраста да е  Mr. Green Страх ме е да не би да се захвана и да не успея да се справя.Да не се изложа ooooh! На младини някак си по лесно приемаш нещата,а сега примерно се замислям-какво ще кажат близките ако не успея.Явно ми трябва малко повече воля ,хъс,амбиция.Настъпи време да променя изцяло начина си на живот. Laughing

# 6
  • София
Аз съм почитателка на класиката, за себе си съм преценила, че е по-добре първо да уча, после да поработя и след това- дете. Не ми харесва да стоя някак си зависима, дори и решението да е взето от двамата, още нямам 30, а към момента хич не ми се мисли за второ висше и пр., а по-скоро за допълнителни квалификации.

Разбира се, всичко е до човек, ако майката има желание и хъс, и Вашият вариант може да е супер успешен и работещ. Баба ми, за съжаление, е обратен пример, гледала си е децата до 7 годишна възраст, след това цял живот е била зависима финансово от съпруга си, тъй като не е успяла да направи "кариера"- дори и в онези времена. И понеже има малко стаж- започнала е да работи на около 40 години, доходите й като пенсионер са от най-ниските- не че обратното е гаранция.

Пожелавам успех и Ви съветвам да наблегнете на ученето на език /или два/, дори и с най-"непрактичното" образование, знаенето на език отваря врати /и работни места/.

# 7
Мама Нели   bouquet

Макар да смятам, че една жена трябва да работи! мисля, че си направила много добре със живота си.
Аз съм по-млада, но смея да ти дам съвет  Mr. Green

Имам няколко приятелки, които са обратното на теб, на 35 години и нямат семейство и деца, но имат криера. До една реват като магарета, защото са цитирам 'като с отрязани крака' и до една казват, че е много по-важно една жена да се реализира в личен план до 35 години, отколкото в професионален. Това е тяхно мнение, не мое.

Аз мисля, че може би е било по-добре да учиш докато си с едното дете, но разбира се, трябва помощ от баби.

# 8
  • София
...че е много по-важно една жена да се реализира в личен план до 35 години, отколкото в професионален. Това е тяхно мнение, не мое.

И аз съм на това мнение  Peace

# 9
Мисля, че всичко е възможно, но все пак трябва и да сме реалисти.
Да се реализираш успешно като лекар, адвокат или архитект е почти невероятно.
Да следваш обаче е напълно възможно ако имате финансова възможност. Следването струва пари.
Научаването на език също струва пари.
Избери област, в която имате някакви познанства, които биха могли да ти помогнат.
Каквото и да решиш успех и не се отказвай.
Тъжно е да видиш успели професионално жени без семейство и деца. Но и жени, които са чисто и само домакини без всякакви други дейности и напълно финансово зависими не са весела гледка.
Още един път успех.

# 10
  • Пловдив
Аз изпитвам ужас!!Трудно помня-може и от възраста да е  Mr. Green Страх ме е да не би да се захвана и да не успея да се справя.

Нормално е да ти се струва така, понеже ти е  отдавна забравено/непознато поле.

# 11
  • Стара Загора
Аз завърших университет на 35г.

# 12
Моята майка завърши бакалавърска степен на 47 години.

# 13
  • Варна/UK
Аз съм от тези, които гледат дете и учат, паралелно. Всичко е до желание и организация, поне с мен е така. Имам син на почти 4 години и съм четвърта година студентка - задочно обучение. Реших, че ще уча, явих се на изпит и след месец бях ученичка Simple Smile Когато имам изпити, намирам време да чета. Докато малкия е на градина или докато спи, все намирам време. Беше ми трудно само първата година, но с времето всичко си дойде на място. Ако преди съм се подготвяла за един изпит примерно 10 дена, сега за 4-5 дена съм готова. Що се отнася до помненето, след няколко изпита и това се промени при мен. В началото имах усещане, че чета, чета, а главата ми е празна. Оказа се, че с всеки следващ изпит, нещата се оправяха. Измислих си и системата, как да уча, за да помня по-лесно. Тази година ще навърша 38 години и не съжалявам, че се записах да уча. Ако наистина си решила да учиш - дерзай! Успех! Peace

И все пак, нали знаете, че жените могат да вършат няколко неща едновременно newsm64 newsm63 wash 1ironing newsm28

Последна редакция: пн, 17 яну 2011, 18:36 от luska

# 14
Аз съм от тези, които гледат дете и учат паралелно. Всичко е до желание и организация, поне с мен е така. Имам син на почти 4 години и съм четвърта година студентка - задочно обучение. Реших, че ще уча, явих се на изпит и след месец бях ученичка Simple Smile Когато имам изпити, намирам време да чета. Докато малкия е на градина или докато спи, все намирам време. Беше ми трудно само първата година, но с времето всичко си дойде на място. Ако преди съм се подготвяла за един изпит примерно 10 дена, сега за 4-5 дена съм готова. Що се отнася до помненето, след няколко изпита и това се промени при мен. В началото имах усещане, че чета, чета, а главата ми е празна. Оказа се, че с всеки следващ изпит, нещата се оправяха. Измислих си и системата, как да уча, за да помня по-лесно. Тази година ще навърша 38 години и не съжалявам, че се записах да уча. Ако наистина си решила да учиш - дерзай! Успех! Peace

И все пак, нали знаете, че жените могат да вършат няколко неща едновременно newsm64 newsm63 wash 1ironing newsm28
Ще споделиш ли ти какво реши да учиш?

Общи условия

Активация на акаунт