Отговори
# 45
Добре де, сладкарството или хранително-вкусовата принципно допада ли ти? Там има хляб...
В офис ли искаш да работиш? Допада ли ти това да стоиш пред компа или с купчини документи целодневно? Или предпочиташ друго нещо...как си представяш идеалната работа за себе си?

Това съм учила с кеф и го работих с кеф,но честно казано е доста трудна и уморителна работа.Нямаш точно определено време.Сега вече съм с деца и не мога да си го позволя.Предпочитам да седя пред купчина докоменти пред себе си в интерес на истината Blush
Ще взема решение какво да уча,просто ми трябва малко време.Не очаквам някой да ми определя съдбата.

# 46
Ами провери си къде се приема с по-малко изисквания, къде има за дочно или дистанционно - също добър вариант за теб, къзе ще ти е удобно като място и време на лекциите и тн. Администрация, счетоводство...нещо от сорта. Аз бих тръгнала обаче отзад напред- тоест първо избор на място и начин на обучение.

# 47
  • на плажа
 мама Нели, щом си завършила хранително-вкусов техникум и ти допада, защо не пробваш ВХВП? Можеш да станеш технолог http://uft-plovdiv.bg/?act=show_page&id=78.

# 48
  • София
Ако си решила да учиш, трябва да учиш нещо, което има реализация. Т.е да си намериш добре платена работа, освен ако не искаш цял живот да си продавачка. Не че има нещо лошо, но заплатите не са високи - освен в София може би, а гърчът е тотален.

Макар и далеч от тази сфера последните няколко години имам пряк поглед какво се получава когато една жена е без сериозно образование, без езици, компютърни умения и т.н. И то в Пловдив примерно. Работи по 12 часа дневно за 400 лева.  ooooh!

# 49
Да, тръгни от това какво би искала да работиш, какво можеш и какво знаеш. После провери кои са балообразуващите оценки за различните специалности и виж как ти е дипломата от средното, кандидатствай с това което ще ти донесе най-висок бал  Peace
Ето - аз например съм работила цял живот в сферата на туризма и съвсем естествено избрах специалност Туризъм.
Ти например би могла да се ориентираш към Педагогика, след като имаш добър опит с деца, а персонал в детските заведения, и частни и държавни се търси непрекъснато.

# 50
Да, тръгни от това какво би искала да работиш, какво можеш и какво знаеш. После провери кои са балообразуващите оценки за различните специалности и виж как ти е дипломата от средното, кандидатствай с това което ще ти донесе най-висок бал  Peace
Ето - аз например съм работила цял живот в сферата на туризма и съвсем естествено избрах специалност Туризъм.
Ти например би могла да се ориентираш към Педагогика, след като имаш добър опит с деца, а персонал в детските заведения, и частни и държавни се търси непрекъснато.

Тя иска добре платена работа, доколкото разбрах, а учителите са далеч от това... За съжаление

# 51
 Laughing Е, то всеки иска добре платена работа, но това само с голо образование не става- пък ако ще да е и супер рядка и търсена специалност. Навсякъде се иска И стаж, и препоръки....
А и все пак се изхожда от това какво може да прави - ясно е че няма начин да стане ядрен физик или известен адвокат.

# 52
Мама Нели, нямам време да изчета мненията, извинявай, ако се повторя с някого.
Темата ти е много актуална и много важна за жените.
На 35 според мен е добре да помислиш по този начин:
Какво искам да работя? До каква позиция искам да се развивам в този бранш?
И като видиш дали и колко образование не ти достига - да си го набавиш.
Може да се окаже, че и с по-малко или с по-нестандартно образование ще постигнеш успехи!
Важно е да намериш ниша, където има търсене и работа , която правиш с голямо желание.
Пожелавам ти ги от сърце!

П.П. Попрочетох нагоре  ....   Идеята на всяка цена да имаш няк'вУ виШУ ... ми се струва детинска. Не забравяйте, че ученето е 5 г., а работата е около 25 - 30. На по-зрели години дори още повече ще ви се работи, защото децата стават самостоятелни и именно работата е мястото, където доказваме себе си и се чувстваме полезни. Така че е разумно да сме учили за тази работа - да сме дпбре подготвени за нея, а не просто ей така. И освен това - по време на работа, независимо от бранша, човек продължава да учи, защото непрекъснато излизат нови неща. Но си е друго да имаш здрава основа по специалността.

Последна редакция: вт, 18 яну 2011, 19:40 от white s.

# 53
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Аз съм от тези, дето искаха  всичко  да им е наред, преди  да станат майки. Завърших едно висше, десет години работих  на  страхотна, мечтана и обичана работа, записах второ висше и докато се усетя, навъртях 33. Огледах се и какво видях- ами нищо. Кариерата ми се срути, тези години сякаш ги бях хвърлила на вятъра.Вярно, имах  дом, но  купен  със заем.И един мъж до себе си.Това е. Установих, че всичко е било  безсмислено. Станах късно майка, през пролетта  завършвам второто си  висше. Тепърва ми предстоят държавни изпити, стажове и  реализация в съвсем нова област, всичкото  това съчетано с работа, домакинство и с грижите по едно малко любопитно човече, което търси нонстоп вниманието ми. Понякога съжарявам, че не родих по- рано.Мои връстнички вече имат 16-17 годишни деца, а аз на приличната възраст от 36 години тичам по парковете подир  свръхенергично създание, което  ме прави на луда калинка Laughing
Не е късно  да учиш, не е късно  да се развиваш.В нашия курс имахме колега на 73 години, който почина, бог да го прости. Ясно беше , че няма  да практикува.Човекът  беше записал  да учи  за  собствен кеф.
Искам да ти кажа още нещо-  за мен разликата в това да си студент на 18-19 и на 30+ е огромна.В полза на по- късната възраст.

# 54
  • София
В крайна сметка всичко е до това, да можеш да си го позволиш. Моите родители не са могли да си позволят майка ми да ни гледа до 10 годишни примерно и ето: и аз си и сестра ми израснахме, изучихме се и тръгнахме по своя път. В крайна сметка сме 2 деца, не 10.

Сега и аз не мога да си позволя финансово да стоя у дома да гледам н на брой години бъдещите си деца, но разумно до 23 годишна бях приключила с висшето и сега на 27 имам почти 6 години стаж /по едно време работех и учех/. Не съм престаряла, докато работя.  Едно е да си завършил, да си работил и да си наясно с трудовия пазар неговите изисквания- и на 40 да се преквалифицираш, друго е да започваш от 0 на тази възраст.

# 55
Абе вие като чме ли  жената иска да става министър председател  ooooh!
Какви кариери и издигания...Да имаш образование и да работиш не е задължително да си болно амбициозна и да очакваш да станеш голЕма работа  Stop

# 56
  • София
Абе вие като чме ли  жената иска да става министър председател  ooooh!
Какви кариери и издигания...Да имаш образование и да работиш не е задължително да си болно амбициозна и да очакваш да станеш голЕма работа  Stop

Ти четеш ли предишните постове или си пишеш просто така?

Никой не говори за болна амбиция. Просто без образование и ценз ще си работи като продавачка в някой магазин за 400 лева месечно с осигуровки на 240 лв.

# 57
А защо първо не помислиш къде точно искаш да работиш и не кандидатстваш за длъжност "технически сътрудник" на въпросното място, ако има такава. За тази длъжност се изисква средно образование. Можеш да започнеш да работиш и да запишеш същата специалност задочно. Така ще трупаш опит и ще учиш по едно и също време, а след завършването ще имаш шанс да те назначат на щат за висшист. Иначе, ще е доста по-трудно само да учиш и едва след 5 г. да тръгнеш да търсиш работа по специалността - няма да имаш опит, а и на 40+ да се конкурираш с хора, които може спокойно да са с 10 г. по-млади и с минимум 10 г. стаж, няма да ти е лесно. Peace
Естествено, трябва да си готова да се конкурираш, като "технически сътрудник", с 18-20-годишни хора.

# 58
azaf - вече дори за общ работник искат компютър, шофьорска, опит и език дори  ooooh!
Много са завишени критериите и много са намалени заплатите, факт. Обединяват в една длъжност за дълженията на две или три стари. И т.н. В тази безработица винаги ще е предпочитана жена с висше, макар ветеринарно, пред такава със средно - дори за продавачка.

nana77 - прочети ТИ какво пиша аз - точно същото като теб. Аз реагирах на постовете - как ще се развиваш, как ще се изкачваш в еди коя си сфера, как на 30+ ще е трудно и тн. Но на ко го му е лесно? От младите също се иска стаж, което те пък няма как да предложат...

# 59
А защо първо не помислиш къде точно искаш да работиш и не кандидатстваш за длъжност "технически сътрудник" на въпросното място, ако има такава. За тази длъжност се изисква средно образование. Можеш да започнеш да работиш и да запишеш същата специалност задочно. Така ще трупаш опит и ще учиш по едно и също време, а след завършването ще имаш шанс да те назначат на щат за висшист. Иначе, ще е доста по-трудно само да учиш и едва след 5 г. да тръгнеш да търсиш работа по специалността - няма да имаш опит, а и на 40+ да се конкурираш с хора, които може спокойно да са с 10 г. по-млади и с минимум 10 г. стаж, няма да ти е лесно. Peace
Естествено, трябва да си готова да се конкурираш, като "технически сътрудник", с 18-20-годишни хора.

Много добър вариант.
Другият добър - собствен бизнес.

Общи условия

Активация на акаунт