Отговори
# 120
Честно казано се колебая в две насоки-едната е КСТ, а другата е СК.
И ако трябва да съм честна,точно амбицията ми ме притеснява.
Свикнала съм да се справям отлично, а не знам с един бебок,доколко ще ми стигат нервите и силите. Crazy .
Вие на мое място ( с бакалавърска степен-финанси и магистърска-корпоративни финанси) кое бихте избрали ?
Счетоводство и контрол или компютърни системи и технологии ?

# 121
Аз да ти кажа не виждам логика - да учиш още - ти пак стаж няма да имаш. Каква точно ти е идеята  Thinking

# 122
Честно казано се колебая в две насоки-едната е КСТ, а другата е СК.
И ако трябва да съм честна,точно амбицията ми ме притеснява.
Свикнала съм да се справям отлично, а не знам с един бебок,доколко ще ми стигат нервите и силите. Crazy .
Вие на мое място ( с бакалавърска степен-финанси и магистърска-корпоративни финанси) кое бихте избрали ?
Счетоводство и контрол или компютърни системи и технологии ?

Честно казано ако запишеш СК ще ти признаят доста от изпитите , които си  взела. Но няма смисъл , защото за работодателите е все едно дали си завършил Финанси или счетоводство.  В такива случаи те гледат стаж. Т.е ако си завършила финанси , но имаш стаж като счетоводител , никой няма да се впечатли ,че не си завършила точно Счетоводство и Контрол.
 От друга страна КСТ е специалност , която е доста сериозна. Не зная за кой университет става въпрос , но ако мислиш да го учиш между другото няма да ти е лесно. Има доста програмиране и предмети - препъникамъци като електротехника , полупроводникови елементи , схемотехники и т.н. Общо взето предмети трудни за жена , особено с хуманитарно образование преди това.  Говоря от собствен опит и от гледната точка на човек учил КСТ .  В случая е по-добре да видиш кои специалности могат да се комбинират с финансите  и да  ги допълнят.

# 123
И откога финансите станаха хуманитарна наука  Joy

# 124
И откога финансите станаха хуманитарна наука  Joy
Говорих за средното , а не за висшето образование на жената. Преполагам е завършила гимназия, а не техникум по  радио-телевизионна техника например...
 Ама човек е по- интересно първо да се заяде после да мисли... Crazy

# 125
Аааа, не знаех, че и средното има значение. За мен - нямаше, та затова.
В случая иначе си напълно права - и аз попитах защо нещо различно иска да учи, като и в двата случая - ще си е без стаж. А липсата на стаж беше нейн довод да учи още  Thinking

# 126
По принцип английска гимназия съм завършила, но както обичам да казвам беше по-скоро недоразумение ( по мое време позволиха да се кандидатства и с математика в езиковите гимназии). Иначе безспорната ми сила са точните науки  Simple Smile!
Ще трябва да проуча въпроса из основи, но наистина мисля да се доразвия в IT-областта, но засега съм изключително доволна от "финансовия" си избор.
Вие в какви области се насочихте Simple Smile?

# 127
Тя работата малко риба или рак:) Не виждам сечението между финанси и КСТ, освен ако едното не го изполваш за обща култура и самочувствие. Ако искаш да се развиваш в сферата на КСТ- ок, учи го. Ама ако си решила да се занимаваш с финанси, има достатъчно други възможности да се ъпгрейднеш професионално, без да учиш второ висше. Има специализирани магистратури и следдипломни квалификации, има международни сертификати, които със сигурност се гледат с добро око от работодатели, възможности за МБА. Но все пак е редно и да поработиш малко, без значение в каква сфера ще си избереш да си търсиш хляба, защото иначе се получава само едно сухо трупане на теория. Е, разбира се, можеш и да избереш научна или преподавателска работа, но едва ли е такъв казуса.
Аз лично съм завършила СК, след това имам следдипломна за вещо лице ( дава възможност за допълнителни доходи, без да те обвързва с работно място, добър вариант за майки според мен), сега карам изпитите за АССА.

# 128
  • софия
Каква е целта ти да започнеш да учиш на тази възраст? Прощавай не исках да прозвучи грубо въпроса ми, тъй като възрастта няма значение, когато човек иска да научи нещо, но хората, които започват образованието си малко по-скъсничко трябва да са доста добре мотивирани за какво го правят. Ако просто ке чудиш с какво да запълниш времето си, защото вече децата ти са поотраснали това е едно, ако искаш да започнеш да учиш, за да се намериш добра работа с перспектива, развити е и добро заплащане-това е съвсем друго. Прецени си само и избери.
Аз за себе си съм привърженик на класическата схема - не е хубаво жена да е без професия - не говоря за кариера. Аз завърших магистратурата си на 24, а работя от 21 годишна. Като родих гледах дъщеря ми до почти 4 години, сега отново съм на работа, тя ходи на градина. Живот и здраве и с второто ще е така-ще си го гледам максилмално, а ще помагам и на каката в предучилищната. Имам много приятелки, които са на моята възраст-35, но нямат деца и семейства. Направо ги същалявам. Имам и такива, които родиха дечицата си на по 20 години учиха и си ги гледаха, на тях се възхищавам-имат и кариера, и образование, и семейства и дечица. За себе си съжалявам, че не се случи така да родя на 25, а на 29, но какво да се прави....
Така че ми се вижда нелепо нещата да се разделят-образование или деца първо. Всичко е добре да върви с времето си. Някак ми се срува малко смешно да завършвам първото си образование с дъщеря ми....и аз като учих имах колеги на по 40 години и направо им се чудих за какво им е....Ами така е, аз на 35 имам вече 14 години стаж, от който 11 по специалността. Не го казвам за да се хваля, но като ми се налага да избирам персонал за работа и жена на 40 години има примерно 1 година стаж, аз ще избера нейна връсничка с 10 години например. Предполага се, че в тази зряла средна възраст хората са с опит да правят нещо - фризьори, икономисти, хуманитаристи, разнообразни техници и каквито и да са там по профисия.

# 129
daniart1, в това, което си писала има много верни неща... Но не съм съгласна, че един 40 годишен човек няма смисъл да учи нещо и / или дасе развива. Само помисли - на тези хора им остават повече от 20 години докато се пенсионират. Но според мен мъдрото решение е да се развививат в сфера близка до тази , която са работили, да надграждат образованието си с неща , които го допълват.  За мен е много логично ако един човек е учил преди 20 години например Организация на труда, цял живот ( до 40:) ) е работил като ТРЗ  , сега да запише например Човешки ресурси. Хем в областта има много новости , хем няма да разчита на архаичните си знания, хем ще му е интересно и ще разбира за какво става въпрос.  И могат да се дадат  примери за всички специалности. Нещата се променят и развиват и вече времената са такива , че ако разчиташ на образованието  си отпреди 20 години , не си конкурентно способен.

# 130
Така че ми се вижда нелепо нещата да се разделят-образование или деца първо. Всичко е добре да върви с времето си. Някак ми се срува малко смешно да завършвам първото си образование с дъщеря ми....и аз като учих имах колеги на по 40 години и направо им се чудих за какво им е....Ами така е, аз на 35 имам вече 14 години стаж, от който 11 по специалността. Не го казвам за да се хваля, но като ми се налага да избирам персонал за работа и жена на 40 години има примерно 1 година стаж, аз ще избера нейна връсничка с 10 години например. Предполага се, че в тази зряла средна възраст хората са с опит да правят нещо - фризьори, икономисти, хуманитаристи, разнообразни техници и каквито и да са там по профисия.

Не се сърди -  но постнатото от теб звучи малко ограничено. Ами ако е била безработна? Ами ако не е могла да натрупа "стаж по специалността", въпросната 35-годишна жена? По някаква си друга причина...
Да не говорим, че "стаж" определено не значи "професионализъм". Все още много хора цъкат карти на компа и трупат "стаж", наблюдавала съм го и от това избягах. На 33 завивам кардинално, и да ти кажа честно, това с пенсиите е направо несериозно, при сегашната ситуация, така или иначе ще се пенсионираме късничко, ако изобщо се пенсионираме. Размислите по въпроса са поглед в нищото...
И какъв е този срок - "до 30 да си направил нещо с живота си, ако не е така - не ставаш". Ами ако си опитал, ама - нъц - животът ти се е изплезил и не ти е позволил да реализираш еди-какво си.
А, и защо пък да се ограничаваш само с една компетенция - завършил каквото завършил, хайде блъскай само там...

Подобно осъждане ми е много тесногръдо.  Crossing Arms

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 20:20 от Big Bad Mamma

# 131
  • София
Аз пък бакалавърка завъришх на 23, вече имах едно дете. Магистър станах на 25 май, вече с две деца. Гледахме ги сами, без баби и съмс е справила. Оглеждам се за нова степен в момента. Бих завършила и още една магистърска. дава нови хоризонти. Защо трупанео на стаж да ми е таргет номер 1?
Да развиваш себе си е много по-интересно и смислено, разбира се хубаво е успоредно да върви и стаж, както и семейна реализация. Не е невъзможно, само се иска желание. Hug

# 132
Вкарвате темата в дупка по този начин.То и аз имам над 15 години трудов стаж, а нямам още 35, че съм и с две деца даже.Обаче живях в бурни времена, в началото не ни искаха студенти, гледаха да изстискат от теб максимално, работеше се ненормирано, без договори.Така изминаха едни 5-6-7 години, когато си дойде възраст И за дете.Така че ето ме и мен-чак сега ми дойде реда и уча.На 23 живеех на доларов наем, като долара скачаше с всеки час, инак желание за учене и дете едновременно не ми е липсвало, липсваха условия за много от нас.Нещата не са само черни и бели и живота не се случва само с желание, трябва и доза късмет, защото при мен късмета лиспваше доста време.За да излезнеш от въртележката с оцеляването се искат ред условия изпълнени.На някои тези условия са им даденост, при други се стичат обстоятелствата по друг начин и ей на-няма как всички на 20 да сме с деца и кариера.Други пък не срещат подходящ партньор и до 40г, за да родят на 20.Иначе много голямо желание искат, ама на....
Категорично по места има/ше дискриминация за майка с деца, а аз, като Имала късмета да съм с адекватни работодатели пък отчитам факта, че децата са стопер за развитие в едно определено време.За да можеш да учиш след работа се искат часове свободно време, а когато си с децата си-това се случва нощем.Аз например не мога да оставам на работа до по-късно, защото водя две деца по занимания.Това води до нереализиране на по-висока заплата, "крадене" от времето за учене и работа, а пък за да учиш пак пари се искат, така че-всичко е навързано.
Аз пожелавам успех на авторката .Пък вие я сочете колкото си искате какво може, иска и т.н....

# 133
  • София
По принцип английска гимназия съм завършила, но както обичам да казвам беше по-скоро недоразумение ( по мое време позволиха да се кандидатства и с математика в езиковите гимназии). Иначе безспорната ми сила са точните науки  Simple Smile!
Ще трябва да проуча въпроса из основи, но наистина мисля да се доразвия в IT-областта, но засега съм изключително доволна от "финансовия" си избор.
Вие в какви области се насочихте Simple Smile?

Видях, че Рокси ме е изпреварила с отговора.  Mr. Green
Със същия успех след тези Финанси можеш да запишеш и Авиационна техника - никаква връзка с предходното ти образование. Трупането на дипломи изобщо не е гаранция за успех, даже напротив - превръща се в самоцел. Запиши нещо, с което да надградиш постигнатото, не го сменяй. Аз съм с образование като твоето, също боря изпитите за АССА. С това образование ще ти признаят 3 изпита, имаш още 11, които можеш да ги разпределяш по твое желание в рамките на 10 години. Да имаше някой, който да ме беше ритнал отзад да ги подкарам на по-млада възраст, ама...

# 134
  • София
А защо трябва да се надгражда? И какво значи самоцел? Ами да, самоцел е. Лошо ли е да учиш и да трупаш нови знания? Да се развиваш в желата насока? Къде тук е лошото, че не схващам? Wink

Общи условия

Активация на акаунт