Машина за хляб-39 част

  • 62 258
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
  • София
  • Мнения: 2 461
Я да попитам и тук, че сте специалисти  Hug. В рецептите на моята машина често фигурира "химична мая", особено за козунаци, кексове, сладки хлябове и т.н. Що за чудо в това? Различно ли е от сухата мая (примерно тази на Др. Йоткер)? Може ли да се замести със суха мая?

Да не е неточен превод и да става въпрос за набухватели като бакпулвер, амонячна сода, сода бикарбонат? newsm78  Във всички рецепти ли е така? Ако да, значи е грешка при превода- суха мая трябва дае. Ако е за кексове и сладки хлябове само може и да е сода.

Може и грешка да е, но в някои рецепти е суха, в други "химична". Содата си е сода, там, където фигурира  newsm78, но бакпулвер не срещам...
Във въведението пише само "Химична мая : тя служи единствено при приготовление на кексове и торти и никога не се използва при направата на хляб"

# 181
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ами това е значи, химичните набухватели са бакпулвер , амонячна сода, содата бикарбонат.
Маята е органичен набухвател. Peace

Последна редакция: ср, 09 фев 2011, 13:06 от Джемма

# 182
  • София
  • Мнения: 2 461
 Hug
Благодаря ти, Джемма!

# 183
  • Мнения: X
alys, хлебчето е прекрасно. Честит ти Панасоник, добър избор. Hug

Джемма, благодаря!   bouquet

Елфа, каквато и машинка да видя, на този етап препоръчвам, естествено  Sunglasses, Panasonic SD-257.

# 184
  • Мнения: 69
alys честито! Най-после, след толкова бури и у вас изгря слънце. Да си ползваш новата придобивка със здраве. Първият ти хляб е удар в десятката. Все така да е. newsm10

# 185
  • Мнения: X
bolqrka64, благодаря! Да ти се връща!  Sunglasses С голямо притеснение изчаках вчерашния хляб, защото по рецепта беше:

1 1/2 ч.л. суха мая
2 ч.л. сол
2 с.л. захар
40 г масло
600 г бяло брашно
420 мл вода

Бях готова да намаля водата, обаче синът и половинката искаха да видим какво ще излезе по рецепта и за голяма изненада, хлябът се получи! Днес съм сложила типово и бяло брашно 1:1 и замених маслото с олио (и сложих сусам в отделението за добавки). Да видим какво ще се получи.  newsm78
Единствената ми забележка, засега, е ужасният непълен, неточен, сумарен за 3 вида пекарни, превод на български. То бива, бива, ама това е уникално зле. Нищо, де, ползвам си английския вариант и си изтеглих едно ръководство на руски.  Simple Smile

# 186
  • Мнения: 3 695
Алис, честита машинка! Със здраве да си я ползвате и много вкусни неща да приготвя!  bouquet
А може ли да попитам какво се случи с Мулинексите ти?

# 187
  • Мнения: 63
момичета помощ....имам фурничка от септември,много и се радвам,имала съм 1 провал,и днес май ще е вторият,тестото откачи,излезе от контейнерчето,махнах една част(вече се печеше)сега пак го погледнах,освен че пак е излязло,вече е и до капака,което ме кара да мисля че няма как да се опече така, да го оставя така или да го допичам във фурната,въобще не знам какво да правя,моля някой ако може нека помага...

# 188
  • Мнения: 7 779
момичета помощ....имам фурничка от септември,много и се радвам,имала съм 1 провал,и днес май ще е вторият,тестото откачи,излезе от контейнерчето,махнах една част(вече се печеше)сега пак го погледнах,освен че пак е излязло,вече е и до капака,което ме кара да мисля че няма как да се опече така, да го оставя така или да го допичам във фурната,въобще не знам какво да правя,моля някой ако може нека помага...
има и момчета  #2gunfire
щом сега не е опрял в капака го остави да се допече. може и във фурната да го прехвърлиш , но
тя да топла .
а защо си допуснала тестото да стигне до капака ?   bouquet

# 189
  • Мнения: X
Алис, честита машинка! Със здраве да си я ползвате и много вкусни неща да приготвя!  bouquet
А може ли да попитам какво се случи с Мулинексите ти?


Благодаря, tini-mini!   bouquet
Едната машинка е на село (ползвам я 2-3 дни в седмицата) - тя е Мулинекс 5000 и засега нямам оплаквания от нея. Другата машинка (Мулинекс 5003) за 3-ти път е на сервиз. Още е в гаранция, но ще ми я държат сигурно около 3 седмици и едва ли ще издържи много, без да се развали. Казаха, че има вероятност да поръчат нова основа (спря да върти едната перка). Първия път смениха платката. Втория път май само позакрепиха положението (тогава си купих ново казанче, защото едната ос на перките излезе от казанчето). Затова решихме да купим нова и дано с купуването на трета машина най-после да сме направили правилния избор (е, то и втората машина е добре, засега).  Laughing
Днешното хлебче е перфектно! Леко промених солта и захарта по наш вкус, а другите промени (писах по-горе) не се отразиха отрицателно.   superuu

Последна редакция: ср, 09 фев 2011, 18:55 от Анонимен

# 190
  • Мнения: 63

има и момчета  #2gunfire
щом сега не е опрял в капака го остави да се допече. може и във фурната да го прехвърлиш , но
тя да топла .
а защо си допуснала тестото да стигне до капака ?   bouquet

[/quote]

извинявам се на момчетата Wink изпече се,само ако успея и да го извадя ще е чудесно, а стигна до капака,защото нямах време да го гледам постоянно и стана тя каквато стана,но изглежда добре,дано да става и за ядне,мерси за помощта

# 191
  • Мнения: 120
Aз да дам отчет.С моят нов Ронсън правих до сега 2 пъти хляба на основната програма- с прясно мляко, бяло брашно и масло и стана перфектно. Правих и капама хляба на Ердинч- стана много вкусен, но не ми се пукна отгоре и отвътре е малко на петна-сигурно е трябвало да размеся хубаво бялото и пълнозърнестото брашно.Още го ядем...Правих и тестото за козуначени кифли на Валя- стана много добро - всичко е превъзходно, но не можем да изяждаме такива количества тестени, с каквато скорост аз искам да експериментирам.Май ще трябва да се включим към темата на "Храбрите шивачки" как да си преправим отеснелите  дрехи Laughing

# 192
  • Мнения: 22 867

Алис, честита ти машинка! Най-вкусните хлебчета да ти прави!  bouquet

Днешното ми картофено хлебче, страшно вкусничко! Peace



# 193
  • Мнения: 3 428
Лабрекс, картофеното хлебче със сварени картофи ли го направи или с картофени люспи?

# 194
  • Мнения: 22 867
Лабрекс, картофеното хлебче със сварени картофи ли го направи или с картофени люспи?

mama Tin, правя го за пръв път,  със сварени картофи е, както си беше по рецептата (по руска рецепта е). Първия път карам строго по рецептата, импровизациите по-късно. Но ми се стори страшно вкусен. Баба ми навремето правеше едни такива меки пухкави самуни с картоф, но все казваше, че не били трайни и трябвало бързо да се ядат. Иначе месеше хлябове и печеше в пещта по за цяла седмица. Peace

Общи условия

Активация на акаунт