Монтесори - обучение у дома

• 105 589
  • 695
  •   1
Отговори
# 45
Моят въпрос е, как се прилага Монтесори метода за проговаряне? Ние сме в чуждоезична среда и дъщеря ми има трудности с проговарянето на български, за френския още е рано /четох че трябва да минат поне 6 мес. от попадането в чуждоезична среда/. Някакви практически насоки Rolling Eyes

Всякакви упражнения за финна моторика, всякакви прецизни, финни движения на пръстите и ръцете - рисуване, оцветяване, писане, низане, промушване, сгъване, търкаляне, подреждане, сортиране, преливане и т.н. - с тези дейности се стимулира проговарянето.

Мерси Yammy  bouquet Тези дейности ги правим, тя обича такива игри, но може би не отделяме достатъчно време по 30мин-1час едва ли е достатъчно Rolling Eyes, все пак гледаме и книжки да четем, а ходи на градина. Не че се оправдавам Blush, но явно не са достатъчни нашите усилия в тази насока.
Ще се радвам да чуя и други мнения и се извинявам, ако измествам темата Embarassed

# 46
И моята дъщеря не иска да говори, не ходи на ДГ, изцяло я занимаваме у дома, от скоро я водя на логопед.
За книжките - пропуснах да ги спомена, изключително са полезни, нека се стимулира максимално интереса към тях - показвай какво има по картинките, обяснявай, разказвай,чети приказки, питай кое какво е, как прави и т.н. Децата обичат стихотворна ритмична реч...

# 47
  • София
Предавам ви съобщение от Българската Монтесори Асоциация:

Цитат
Скъпи родители,

Като дългогодишна традиция в много страни по света в края на февруари и началото на март се провежда седмица на Монтесори образованието. Тази година за първи път Българска Монтесори Асоциация (БМА) съвместно с детските заведения и педагозите работещи по тази система ще отпразнуват седмица на Монтесори образованието и в България. Във връзка с това са организирани много мероприятия, които да помогнат за популяризирането на Монтесори педагогиката в нашата страна. Моля, препратете инициативите до свои приятели и колеги, които биха могли да се присъединят към нас и да участват в мирното шествие на  2.03 от 11 до 12ч. Осен тези инициативи, Диана ще говори за Монтесори философията по БгРадио и БМА ще участва в ТВ предаване " На кафе" по Нова Тв, което ще бъде посетено на Монтесори.

Ще се радваме да Ви поканим и да Ви разкажем за Мария Монтесори и програмата известна като „Монтесори метод”.

Ще бъдем благодарни на тези от Вас, чиито деца имат щастието да посещават нашите центрове да разкажат за нас.

Надяваме се да споделим опита си и да покажем спецификата на Монтесори на колеги педагози.

Честването ще се проведе в трите града, където работят Монтесори центрове за деца от 1 до 6 години – София, Варна и Бургас.

Пълната програма можете да намерите на БМА фейсбук страница: http://www.facebook.com/profile.php?id=100000528560931#!/pages/Bulgarian-Montessori-Association/163380437046161

Предлагаме на Вашето внимание:

28.02.2011 – Лекция на тема „Монтесори – педагогиката на настоящето и бъдещето”

Дом на Културата Средец – ул. Кракра 2А,            19:00ч. – 20:30ч.

Лектор: Росица Кунева, дългогодишен Монтесори терапевт и педагог, съосновател на БМА

1.03.2011 – Посрещане на Баба Марта
изработване на мартеници и веселия (организира се по центрове, а при хубаво време сред природата)

2.03.2011 – Мирно шествие от СУ Климент Охридски до МОМН под надслов: За радикални промени в Закона за образованието и легализирането на алтернативни форми за възпитание и обучение на нашите деца

Сборен пункт: градинката срещу Софийски Университет        11:00 ч.– 12:00ч.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ, АКО СТЕ ЗАГРИЖЕНИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА! ЕЛАТЕ, ЗА ДА ПОКАЖЕМ, ЧЕ СЪЩЕСТВУВАМЕ И ИМАМЕ ЖЕЛАНИЕ И ВОЛЯ ЗА ПРОМЯНА!

# 48
  • София

Ето това е Краси в работилницата на баща си развива финната моторика и се учи да фокусира внимание в/у нещо повече от 5 мин.
Такива примери имаме много.Мисля,че колкото му предложиш като база данни то ще си ги приеме и асимилира на по-късно ниво.Но засега успешно,,копира,,

# 49
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
Прекрасно, Сън в лятна нощ, наистина и аз мисля, че тези неща са много полезни за него, като, както казваш, то асимилира и после ще възпроизведе - имено абсорбиращия ум, за който говори Монтесори

благодаря на jam за информацията, която публикува, сложих го като статия и в блога

http://mechtai.com/vazpitanie-po-montesori/2011/02/sedmica-na-motessori/

# 50
  • Варна
Много полезна тема! Ще следя с интерес.
От опит мога да кажа, че е лесно и забвано изучаването на заобикалящия свят и за двете страни.
Нашия батко имаше големи затруднения с писането в първи клас. Преодоляхме ги заедно с помощта на букви, изработени собственоръчно от глина/пластелин. Преди това за цветовете помогнаха споменатите тук методи.
Сън в лятна нощ, Краси е страхотен! Колко е съсредоточен само! Hug

# 51
  • София
Благодаря мила.Краси е ,,тя,,Красимира Mr. Greenно мисля,че ще бъде мъжко момиче Twisted Evil
Освен това за по малките деца1и 2-3 месеца мисля,че е добре да го оставяте да ходят пеша и по неравен участък по малко.Краси беше на год.и 1/2 когато започнахме да я водим с нас по планините и да ходи самостоятелно,пеша по неравния терен.Сега е на 2.3мес. и е невероятно уверена в себе си и даже проявява известна доза съобразителност от къде да мине и как да преодолее препятствието.

# 52
  • Германия
Следя темата с интерес!
Днес ми попадна този сайт-  nienhuis.com. Предлагат се неща по програмата монтесори. За мен са доста скъпи,но повечето са неща от ежедневието,които всички имаме у дома,просто не ми е хрумвало,че мога да ги използвам и за игра Simple Smile
Доста от предлаганите артукули могат да се направят с подръчни материали вкъщи.
Моите деца играят от няколко часа с макарони-нижат герданчета,сортират по форма или просто прехвърлят от една купа в друга и много се забавляват.

# 53
  • Pb
Ако се  е коментирало, се извинявам, но да си кажа: Настоящата седмица е Седмица на Монтесори обучението - в София, Варна и Бургас. Програмата: http://www.estestveno.com/node/1831. Блазе ви на всички, които ще се възползвате.

# 54
Ако се  е коментирало, се извинявам, но да си кажа: Настоящата седмица е Седмица на Монтесори обучението - в София, Варна и Бургас. Програмата: http://www.estestveno.com/node/1831. Блазе ви на всички, които ще се възползвате.
Седмицата пише че продължава до 5.03. а след 2.03 няма никакви събития...а аз много исках да ги посетим. newsm78

# 55
До преди малко в предаването на Гала темата беше именно Монтесори.Показаха доста полезни неща,но не знам кога ще бъде качено предаването от днес в Нова Плей,за да го видят хората,които се интересуват от темата,но са го пропуснали. Peace

# 56
Току що ми попадна това:

http://www.montessorimom.com/montessori-free-printouts-downloads/

Готови шаблони за разпечатване. Дано да е от полза за някой.  Peace

# 57
Днес научих за този метод. Впечатлена съм и определено ми се иска да науча повече а приложението му в домашни условия. Темата ще ми бъде полезна. Дано един ден и аз да мога да споделя нещо с вас от опит!

# 58
  • София
 Може ли някой да даде линк към предаването на Гала. Сутринта го гледах съвсем откъслечно заради децата, а много ми се иска да го гледам пак.

# 59

Общи условия

Активация на акаунт