Монтесори - обучение у дома

• 105 586
  • 695
  •   1
Отговори
# 315
Madame, ето тук една страхотна идея за сядобни боички  Laughing http://www.theimaginationtree.com/2011/03/homemade-edible-finger … paint-recipe.html
Целия блог е пълен с много интересни идеи, ние вече изпробвахме няколко  Wink

# 316
Не знам дали някой е пускал този блог, но той съдържа един по-модерен поглед върху нещата

http://www.modernparentsmessykids.com/search?updated-max=2011-02 … amp;max-results=7

# 317
А на какво играете с деца около годинка?

# 318
  • София
Азарея, Титина благодаря за мненията. Мйто дете сравнително трудно се концентрира за момента. Роден е 3 месеца преждевременно, има двигателни проблеми и се изнервя много бързо, като не може да направи нещо. Мноого сме далче от дълги занимания със сортиране например. Иначе е любознателен, говори, учи лесно думи, понятия.
ЗА идеи около годинката- ние почнахме с пъхане на костилки в шише, беше му интересно. Сега го карам да сортира кестени от костилки, например. Безпогрешно казва какво взима, но още ги слага заедно.
За по-малки е интересно да завъртат различни капачки на различни шишенца, но все пак това е подходящо за около година и половина.

# 319
Ето едно тълкушание за тишината:

Ти бъркаш играта на тишина с правилата за поведение вътре.

Не мога да нарека свобода на избора, работата с 3 или 4 възможни предмета. Както и работата с точно определени предмети (одобрени от Монтесори)

Досадна ставаш вече. Къде ги видя тези 3-4 предмета  ooooh!???

madame, а защо просто не я слагаш да спи в 19.30ч.? Мойто става сутрин в 7.15-7.30 ч. за градина, не спи следобед, вечер ляга в 19.30 ч.

# 320
Madame, ето тук една страхотна идея за сядобни боички  Laughing http://www.theimaginationtree.com/2011/03/homemade-edible-finger … paint-recipe.html
Целия блог е пълен с много интересни идеи, ние вече изпробвахме няколко  Wink
Siiu, страхоен линк!
Някой пробва ли да направи тези боички? Снощи бъркахме царевично брашно, но по дадената рецепта не се получи (стана течност). Опитахме наново, с мерки "на око" и горе долу стана гъста маса, която да се разнася по лист хартия, но определно не бях доволна, никак не приличаше на консистенцията от картинките.  ooooh!
Дъщеря ми не беше очарована от рисуването, но остана много доволна от оцветяването на "тестото" - изхаби всички хранителни бои, капеше от различни цветова в едно бурканче е бъркаше...     

# 321
  • BG
Здравейте! Не съм сигурна, но мисля, че трябва да се използва царевично нишесте, а не брашно

. Не съм правила тези бои, но направих пластелин по тази рецепта от Крокотак и съм много доволна от резултата.

Последна редакция: вт, 08 ное 2011, 11:56 от elmyra duff

# 322
  • Варна
Аз съм правила бои от бяло пшенично брашно с вода и Сол. Иначе мухлясват. Имам запазени рисунки с тези бои. След време започват леко да се ронят. Ще издиря рецептата, че съм забравила. Моите вече не ядат боите и рисуват с акварели.

# 323
Alerina, боите все още не съм изпробвала, но пробвах пластелина от брашно, сол и вода. Той се получи много добре. После го изпекохме. Ако намеря време тези дни, ще пробваме и боичките и ще споделя  Wink

# 324
  • FRANCE
Много благодаря за идеите. Сию благодаря за линкчето, обещах на каката утре да го пробваме Simple Smile  Жалко че се развали времето мислех да изкарам девойките на двора да се мажат  Twisted Evil

Пластелина на Крокотак и аз съм го правила Simple Smile Спряхме защотото каката има едни формички на ПлейДо и за тях много залепва. Но за дребосъци е супер.

madame, а защо просто не я слагаш да спи в 19.30ч.? Мойто става сутрин в 7.15-7.30 ч. за градина, не спи следобед, вечер ляга в 19.30 ч.

Слагам я и тя се събужда към 21ч30-22 готова за купон

# 325

Не мога да нарека свобода на избора, работата с 3 или 4 възможни предмета. Както и работата с точно определени предмети (одобрени от Монтесори)

Досадна ставаш вече. Къде ги видя тези 3-4 предмета  ooooh!???
Ще помоля да не ме обиждаш. Аз не си позволявам да го правя независимо дали съм съгласна или не с нечие мнение. Очаквам насреща си да имам достатъчно културни хора да не си позволяват и те да го правят И т.к. си мислиш, че си много наясно с метода ще помоля да обясниш как предметите за "работа" ( пак какзвам одобрени от Монтесори) са разпределени по възрасти. Ще останеш изненадана от броя им.
Не ми харесва думата работа, но това е използваната от Монтесори. За мен децата играят, но т.к. метода е създаден за проблемни деца може би в случая е удачно използването на термина"работа"

По отнощение на тишината, въобще не бъркам играта "тришина". Между другото Мария Монтесори е използвала новородено за да покаже разликата между тишина и шум ( това е примера даден от нея който се използва в уроците за развитие на усещанията и възприятията). Из Монтесори метод от Мария Монтесори - второ издание NY 1912
Това за играта на мълчание си е жива интерпретация на някого

# 326
  • FRANCE
Здравейте,
Аз пак с питания  Embarassed Дали няма някой метод тип монтесори за да се обясни на 4-5г дете какво е слънчева система, защо зимата дните са по-къси и подобни?

Благодаря

# 327
madame има прекрасни модели на слънчевата система ( http://www.amazon.com/Inflatable-SCIENCE-PLANETS-Educational-INF … &sr=1-3-spell) , но си мисля, че ще е интересно на детето да отидете до обсерваторията.
Другия вариант е да направиш сама модел на слънчевата система, топки с различна големина.

Иначе за деня и нощта ми се налагаше да обяснявам на племеника ми ( все въпроси дето възникваха като кажа, че при нас е ден, а в България нощ). Та използвах една топка и я осветих с лампа. става много интересно,а разбрах,че после той обяснявал и на децата в детската. Но това е дидактически материал от физиката.

# 328

Ще помоля да не ме обиждаш. ....

Ами спри да се закачаш за всеки мой пост, защото вече става тенденциозно и досадно. Темата е само за споделяне на опит кой какво прави вкъщи. Мненията си за метода и с какво не си съгласна можеш да ги изказваш в нарочната тема - това не го казвам за първи път конкретно за теб.

А за тишината сама си даде примера с играта и после сама си го обори  ooooh!

# 329
И това казано от човек, на който постовете му започват с цитати от мои постове newsm78

Май имаш някакъв проблем, но за съжаление вината не е в мен.

Общи условия

Активация на акаунт