Сол – каква: кафява, морска, йодирана или заместител на сол?

• 28 146
  • 73
  •   1
Отговори
# 15
  • Linz
Ползвам само хималайска сол, купувам я от био-магазините.

Чувала съм, че не става за хранителни цели, защото не е чиста.

# 16
Ползвам само хималайска сол, купувам я от био-магазините.

Чувала съм, че не става за хранителни цели, защото не е чиста.
РЕНИ, аз доста рових,  преди да започна да я ползвам и не можах да намеря доводи против. Ако под "чиста" се има предвид "пречистена" в смисъла, който се влага за пречистване на захар, брашно, ориз, Sick нямам нищо против "непречистената". Отначало я миех, суших и тогава я смилах, но сега не си играя толкова.
Мисля, че ако не става за хранителни цели, нямаше да се продава при хранителните стоки. Макар че в България не знам дали се спазва тази близка до акъла логика. Знаем какво ни е положението в търговията.
Знам много хора, които ползват морска едра сол за приготвяне на кисело зеле, туршии и т.н. Какъв е смисълът да слагат такава? newsm78

Иначе знам, че келтската сол е много добра, с чудесни детоксикиращи свойства, но не се внася май. Може би хималайската е подобна. Аз все се каня да я пробвам, но стига съм се канила. Laughing

# 17
  • Linz
Ами това съм чувала, не знам дали е вярно. Не чиста, в смисъл от хигиенична гледна точка.
Може и да не съм права, но съм предубедена към евтините алтернативи. Кристалната морска сол струва 40 ст./килото срещу 7 лв./0,5 кг. за хималайската сол. Може и само да се набутвам, знам ли  33uu

# 18
  • София
Аз използвам само розова хималайска от около година. Да, по-скъпа е но аз за 1 година съм използвала не повече от 0,5 кг (не ядем много солено). Купувам я от био магазина срещу Карфур в мола на цариградско, 0,5 кг е към 10 лв, виждала съм и по-големи разфасовки, които излизат по-евтино

# 19
Ами това съм чувала, не знам дали е вярно. Не чиста, в смисъл от хигиенична гледна точка.
Може и да не съм права, но съм предубедена към евтините алтернативи. Кристалната морска сол струва 40 ст./килото срещу 7 лв./0,5 кг. за хималайската сол. Може и само да се набутвам, знам ли  33uu

И аз не знам, но с течение на времето все повече се убеждавам, че истински действащите неща или струват малко или са безплатни. Например билките и разните треволяци, които са истинска природна аптека, с пълен набор от всички нужни за организма витамини, минерали, микроелементи... а кой им обръща внимание.   ooooh! Повечето прибягват до услугите на фармацията, а трябва само да се наведат и да си наберат това, което тъпчат.  Надявам се, че и за моята сол важи същото.

Последна редакция: нд, 17 апр 2011, 17:54 от Госпожа Емилия Спиролинова

# 20
Морска сол само. Но ще пробваме хималайската, май не съм я срещала тук  Thinking

# 21
  • България
Ние отчаяно се опитваме всячески да намаляваме солта в къщи. Използвам калиева от години (предимно Lo-Salt), но се научих да не готвя с този вид - нещо ми се губи при висока температура и все е безсолно. Ако прегледате внимателно етикетите, на тези на калиевите видове никога не пишат, че е подходяща за готвене. Така че те са само за салати при нас.
Хималайската много ни допадна, но честно казано, и нея не използвам навсякъде - струва ми се доста по-солена, и давам внимателно с нея (особено за сладкиши, вече  Wink).
За паста, супи и навсякъде, където ми трябва подсолена вода - морска на кристали (изобщо не ми се занимава вече да я меля - много е влажна, а се стопява доста бързо в течност).

# 22

За паста, супи и навсякъде, където ми трябва подсолена вода - морска на кристали (изобщо не ми се занимава вече да я меля - много е влажна, а се стопява доста бързо в течност).

Да, в тези случаи и аз я ползвам на кристали.

# 23
Аз искам да питам тези които ползват хималайската сол-каква е като "соленост"-като обикновената,по-малко ,по-вече?Едн съфорумка каза че е по-солена..това означава че ще е доста икономична bowuuНещо специално има ли при готвененто,или се ползва както обикновената?

Аз калиевата също само за салати ползвам,не съм съвсем сигурна дали е подходяща за термична обработка? Rolling Eyes

А за морската имам един спомен от детството Embarassed,когато майка ни правеше топла вода с морска сол за крачетата,та някак си не мога да си представя да готвя с морска сол Embarassed

А хималайската предполагам ще я има по Био магазините Peace
. Кристалната морска сол струва 40 ст./килото срещу 7 лв./0,5 кг. за хималайската сол. Може и само да се набутвам, знам ли  33uu
според мен цената е напълно обоснована,и не мисля че е "набутване".Тази сол първо идва от доста далече/Пакистан поне на някои видове сол е  от там/,има я само на едно място в целия свят,в ограничени количества е и е нормално такава суровина да е с по-висока цена PeaceИма много богат набор от минерали,докато обикновената какво е-Na i Cl.

А за каменната сол какво ще кажете?Днес видях изключително ранообразие в един голям хипермаркет Thinking

Последна редакция: пн, 18 апр 2011, 12:28 от Звезди в очите

# 24
  • София
В момента сме с Алпийска каменна сол- не знам, като че ли соля повече.

# 25
  • Linz
В момента и вкъщи има хималайска и алпийска каменна сол и морска сол- на кристали и финна (преди купувах и кафява на Булдара, но се отказах от нея). Всички посягаме само към солницата с хималайската сол, не знам защо.
Хималайската я купувам от Зоя (на ул. Аксаков)- там е най-евтина.

# 26
  • в колонките
У дома единственно и само се употребява едра морска йодирана сол на ΚΑΛΑΣ. Мелям я в момента на готвене.Но ние не употребяваме много сол.
P.S. Аз не зная да същестува морска сол НЕ йодирана.А вие?

# 27
# 28
  • София
А кафявата каква е?Вчера я гледах в Била,но така или иначе първо ще пробвам хималайската.

# 29
  • Пловдив
за кафявата разбрах, че не е подходяща за готвене..за посоляване става

Общи условия

Активация на акаунт