Сол – каква: кафява, морска, йодирана или заместител на сол?

• 28 143
  • 73
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Морска, хималайска, йодирана, но се върнах на йодираната за готвене, защото с другата прекалявам.Като не мога да преценя количеството, прекалявам с кристалите и взех да готвя много солено.

# 61
Морска, хималайска, йодирана, но се върнах на йодираната за готвене, защото с другата прекалявам.Като не мога да преценя количеството, прекалявам с кристалите и взех да готвя много солено.

Има морска ситна. Или може да я разбиеш някак си.
Но доколкото знам дори морската я йодират изкуствено. Такъв бил законът. Така четох де.

# 62
  • Sofia
За салати ползвам хималайска, за готвене - морска. Обикновена сол отдавна ползвам само за размразяване на леда пред входа зимата.  Mr. Green

# 63
Ние почти от година сме единствено на хималайска сол.

# 64
Ползвам хималайска за салати от около две години, има по мек вкус определено. Има я в Кауфланд, Фантастико, Лидл- последно я взех от там - 2лв за 500гр. фино смляна. За готвене ползваме обикновена сол.

# 65
Ползвам от скоро хималайска, но понякога слагам и йодирана във гозбите, зависи коя първо ми попадне под ръка. Нещо с хималайската не улучвам количеството, имам чувството, че е малко по-солена от йодираната.  Grinning Rolling Eyes

# 66
За салати -обикновена сол.Морската я ползваме за готвене и за осоляване на риба и месо....понякога и за размразяване на стъпалата пред къщата Wink

# 67
От няколко години използвам само хималайска сол. И аз имам чувството че соли по - малко от обикновената, но разчитам на това, че не е толкова вредна.

# 68
И аз от няколко години използвам за салати хималайска, а за готвене морска. Обаче ми направи впечатление, че ситната хималайска ми е по-солена и малко по-странна от тази на по-едри кристали, имам чувството, че слагат някаква добавка в ситната  Thinking

# 69
И аз от няколко години използвам за салати хималайска, а за готвене морска. Обаче ми направи впечатление, че ситната хималайска ми е по-солена и малко по-странна от тази на по-едри кристали, имам чувството, че слагат някаква добавка в ситната  Thinking

И аз съм забелязала, че има разлика, а мъжа ми само повтаря, че си внушавам.  Crossing Arms Най-накрая някой да е на същото мнение.

# 70
Ми в къщи всички сме на това мнение. Реших проблема като взех една хубава мелничка и си купувам от по-едрите кристали.

# 71
Ползвах хималайска, но е бедна на йод. Сега ползвам морска сол.

Не знам кой пуска тази дезинфромация колко вредна е солта. Вредна е ако се прекалява, но е нужна.

Преди години се взема решението, за да се компенсира йодния дефицит у населението, да се йодира солта, тъй като на практика всеки консумира сол.

В момента в световен мащаб има огромен проблем с броя на заболелите поради йодна недостатъчност. Почти половината от световното население живее някъде около границата на йоден дефицит.

На базата на тези цифри ми изглежда като световна конспирация да се говори как солта е едва ли не отрова. То не беше млякото, то не беше солта, какво ли не. Не знам обаче защо не се говори за йодната недостатъчност и ГМО - неща, които докарват какви ли не болести, включително редки и тежки. А ГМО може би ще се окаже водеща причина за лавинообразно растящотото безплодие.

Та, в общи линии, консумирайте си сол спокойно, до 2.5 гр на ден (вкл и сол в готови продукти) ако сте си в нормално здраве. По възможност йодирана.

# 72
Обикновено хималайска но за готвене морска.

# 73
Търсих българска морска сол в три вериги супермаркети и не намерих, или внос от Тунис, или от Израел....е нямам думи просто.... Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт