Сол – каква: кафява, морска, йодирана или заместител на сол?

• 28 168
  • 73
  •   1
Отговори
# 45
А морската дали е йодирана, ако е чиста преработена сигурно не май  newsm78

В морската естествено се съдържат йодни съединения  Sunglasses

# 46
  • Linz
Ели, ми то Гръцкото море е по-близо до нас (в София) от нашето Черноморие.
Причината навремето хората да са били по-здрави е комплексна, сега трябва да търсим здравословни продукти за да ограничим отровите, които приемаме.
Ще се повторя, но виждам механични примеси (прах, песъчинки) в кристалната морска сол. Ползвала съм различна сол, сега сме на хималайска, доволна съм от нея.

# 47
  • Пловдив
Аз преди малко се връщам от МОЛ-а и там в Био-магазина имаше най-различни видове сол. Купих Хималайска-4лв. в солница за 200грама. Имаше и най-различни други-като например каменна, морска и морска йодирана. Искам да купя и някаква морска сол, тази йодираната каква ли е  newsm78 . Сигурно допълнително йодирана или ?

# 48
Всякаква използвам.Освен обикновената сол....
В момента, хималайска , смляна с водорасли.Морска, хавайска-черна и червена, аюрведична-смес от хималайска с подправки, гомашио....

# 49
  • Пловдив
_Ели_, може ли да споделиш коя е фирмата с трапезната сол, произведена в Бургаските солници?

Аз също се опитвам да въведа употребата на хималайска сол вкъщи, поне за салататите, но мъжа ми ръсва малко от нея, казва, че не му се солена и посяга пак към нормалната сол...
Вашата хималайска сол соли ли добре?

# 50
Аз също се опитвам да въведа употребата на хималайска сол вкъщи, поне за салататите, но мъжа ми ръсва малко от нея, казва, че не му се солена и посяга пак към нормалната сол...
Вашата хималайска сол соли ли добре?

Не, определено по-малко соли.Но ние по принцип ядем почти безсолно...
Мисля,че соли по-малко, защото не е преработена като обикновената сол.Обикновената е доста концентрирана.Което за мен си е минус.
У дома няма обикновена сол. Laughing  Който иска да му е солено, ползва наличната....   

# 51
  • Пловдив
Нашата си соли или поне такова впечатление имам за сега Simple Smile

# 52
  • София
Днес, по програма „Христо Ботев“ на БНР, попаднах на интервю с проф. Стефка Петрова /диетолог/ и на въпрос относно солта, тя отговори, че се преекспонира въпросът с полезността на хималайската сол. Обясни, че минералите и микроелементите, които тя съдържа, са в пренебрежимо малко количество. Препоръча да се приема българска йодирана сол, тъй като почвата в БГ е изключително бедна на йод, съответно в плодове, зеленчуци, вода, месо и т.н. също почти няма и съществува риск в населението да се получи йоден дефицит, който пък може да отключи редица заболявания. Затова и още преди десетилетия било уредено в българското законодателство солта да се йодира с калиев йодат.
Извинявам се, ако е коментирано тук или в други теми. Надявам се да е полезно на тези като мен, които до момента не са се интересували по-задълбочено и са купували само хималайска сол.

# 53
  • Пловдив
Аз мисля, че такъв дефицит може да се получи единствено в случай, че не се купува нищо от магазина, там в 99,9% от нещата си използват йодирана сол.

# 54
  • София
Аз мисля, че такъв дефицит може да се получи единствено в случай, че не се купува нищо от магазина, там в 99,9% от нещата си използват йодирана сол.

И в това има логика yes

# 55
  • Sofia
Коя сол е по-полезна...,морската или хималайската?
Каква морска купувате?Богата ли е много на йод?
Коя сол съдържа по-малко количество йод?

# 56
  • Бургас
Хималайска сол  Peace

# 57
Аз използвам хималайска и ситна морска сол.

# 58
Ние сме много доволни от хималайската сол. Няма значение коя хванеш, четох, че тя е доста по- полезна от останалите видове обикновена сол.

# 59
  • Sofia
Ние сме на хималайска, но като цяло не използваме много сол. Купувам я от Аквасорс, някой био магазин, например Зоя...Като цяло човек си набавя достатъчно сол от всички други неща, които консумира, затова гледам да не прекалявам с използването й:))

Общи условия

Активация на акаунт