Има ли вдовици/вдовци сред вас? 2

• 425 051
  • 3 478
  •   1
Отговори
# 3 240
  • София
В случая доход за детски надбавки  не се взема предвид за полусираци.
За тях подавате вероятно.

# 3 241
  • ВАРНА
В случая доход за детски надбавки  не се взема предвид за полусираци.
За тях подавате вероятно.

Това е заявлението, към което прилагам само бележка от лл за имунизациите - ЗАЯВЛЕНИЕ–ДЕКЛАРАЦИЯ

ЗА ОТПУСКАНЕ НА МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ПО ЧЛ. 7 ОТ ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА

Не съм си поставяла за цел да го разучавам изобщо Simple Smile . На инат го подавам.

# 3 242
  • София
Да, детски надбавки са.

# 3 243
И на мен ми направи впечатление преди години, че в закона никъде не са посочени тези детски надбавки без изискване на доход за децата с починал родител. Една колежка, която е работила преди в социални грижи ми каза, иначе изобщо нямаше да знам. Между другото погледнах правилника на училището за стипендиите и изрично си пише, че социалните стипендии не се спират лятото. За миналото лято вече е късно, но за това ако не ги преведат ще се поинтересувам по-настоятелно.

# 3 244
  • у дома
Ох,аз съм същата като прасунчо-много се дразня на дребнавости....
Една приятелка са в София и детето й взима цяла социална/целогодишно/ и половин за успех.Пусна ми къде е регламентирано и се оказа,че училището трябва да го е гласувало на ПС и само моето дете отг на условията за една цяла и половин от др стипендия и за едно дете няма да си нарушават спокойствието да го гласуват-да не решите,че става въпрос за милиони -10 мес по 15 лв са 150 лв.Та така-разправях се и в един момент ми писна и детето подаде първия срок за успех/по-висока е малко/,а втория социална/малко по-малко е,но се взима и летните месеци и им отваря работа/-сигурно са много възмутени от мен,но не ми пука изобщо...

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 12:10 от svetlaem

# 3 245
  • София
А тези стипендии от кой клас се получават?
Може и линк за да прочета.

# 3 246
Вземам всичко каквото ми/й се полага и не ми дреме кой какво мисли и за каква сума се боря. Детето ми е достатъчно наказано в живота. Не че парите нещо биха променили.... И аз се интересувам от кога, но мисля, че стипендиите са в гимназията, след 7 клас?

# 3 247
  • у дома
И аз се интересувам от кога, но мисля, че стипендиите са в гимназията, след 7 клас?
Да,от началото на 8 клас са.

# 3 248
Стипендиите са от първи срок на 8 клас. На училищно ниво се разписват правила за вземане на стипендии.

Надбавките за без родител, както и помощите за ученици за 1-4 и 8 клас ги подавам онлайн през egov с ПИК на НАП.

# 3 249
  • София
Благодаря.
И столовото хранене е безплатно  и при двамата , в различни училища са.

# 3 250
Благодаря.
И столовото хранене е безплатно  и при двамата , в различни училища са.

Това по каква линия е, знаете ли? Предполагам зависи от вътрешни правила на училището и то само ако столът си принадлежи на учебното заведение. При нас е отдаден на външна фирма  и ме съмнява да дават някакви преференции.

# 3 251
  • София
Пак се гласува на ПС и класните ръководители подават децата.
И при двсмата има външни фирми, писах им, но те нямат отношение.Отговориха ми да се свържа с ръководството на училището.

# 3 252
Ох,аз съм същата като прасунчо-много се дразня на дребнавости....
Една приятелка са в София и детето й взима цяла социална/целогодишно/ и половин за успех.Пусна ми къде е регламентирано и се оказа,че училището трябва да го е гласувало на ПС и само моето дете отг на условията за една цяла и половин от др стипендия и за едно дете няма да си нарушават спокойствието да го гласуват-да не решите,че става въпрос за милиони -10 мес по 15 лв са 150 лв.Та така-разправях се и в един момент ми писна и детето подаде първия срок за успех/по-висока е малко/,а втория социална/малко по-малко е,но се взима и летните месеци и им отваря работа/-сигурно са много възмутени от мен,но не ми пука изобщо...

Принципно стипендиите след завършване на основно образование са няколко вида - за отличен успех, социална, за трайни увреждания и за сираци и полусираци. Първата е за успех 5.50 и над него, втората е за социално слаби семейства с представяне на декларации от родителите за трудов доход или липса на такъв, третата е за трайни увреждания с ТЕЛК на детето/примерно диабетно болни деца/ и  четвъртата е за сираци и полусираци, сиреч за деца като нашите. Пиша го това, за да няма объркване. Социалната не е равносилна на тази за сираци и полусираци. Със сигурност за сираци и полусираци се получава и през лятната ваканция, поне в нашето училище е така. За отличен успех се получава в рамките на учебната година, а за социалната се изисква и минимум успех 4.50 при нас. Явно в различните училища са различни критериите за получаване на стипендии, защото в нашето училище имаше казус, при който детето хем е отличник, хем е полусирак. В такъв случай трябваше да си избере коя от двете стипендии да получава, защото не се разрешаваше по правилник да получава повече от една стипендия. Стипендията за успех е най-висока като сума, но пък другата за сираци и полусираци се получава цяла година. Моят съвет е да помолите класния ръководител да ви изпрати критериите за различните видове стипендии, за които се попълват и различни  като бланка декларации. И да прецените за коя от стипендиите да се кандидатства.

# 3 253
Щерката взима и двете стипендии- за успех и за полусирак. Сега я питах- взима цяла стипендия за полусирак и половин- за успех. Т.е получава една и половина. Нямаше право на избор, регламентът на училището бил такъв.
От темата тук разбрах за 50-те лв от социалните /благодаря ви!/ - ходя и подавам. Щом има механизъм, по който да ги получавам, ще ги получавам. Не са голяма сума, не е голям зор да се подаде, колкото- толкова.

# 3 254
  • у дома
Не знам как да ви обясня,че в нашето училище стипендия за сираци и полусираци не дават-две години се борих като Дон Кихот с вятърни мелници,започна да рефлектира и върху детето и се отказах...Завърши вече-дано съм жива и здрава и да го изуча-др не искам...

Общи условия

Активация на акаунт