Отговори
# 660
Аз ако бях на мястото на самурайката, вместо да самурайствам по форумите, бих си събрала парцалките и бих напуснала Япония докато мога.

Но не си!!!
Айде оставете хората сами да решават за себе си  Peace

Хмммм, надявам се ние като страна да отвърнем подобаващо на апела на японците и вместо да пращаме ненужда помощ, да пратим вода, храна...защото явно от това имате нужда. Чудя се дали нашият БЧК е предприел нещо по въпроса  newsm78

За Българския Чрвен Кръст не знам, но в сайта на Британския пише това

# 661

Аз не го отварям, нямам Facebook регистрация.
За какво става въпрос?

# 662
# 663
  • София

Аз не го отварям, нямам Facebook регистрация.
За какво става въпрос?

#657 има копирана информацията от еден човек, който е в Япония. Обяснява за земетресението, цунамито и АЕЦ.

п.с. ааа, дали са и линк  Peace

# 664
Става въпрос за следното:

Ситуацията в Япония - факти и паника, наблюдения
от Alexander Kotchev на 14 март 2011 г. в 10:28

Скъпи приятели,
Благодаря за загрижеността. Много хора ми писаха и ми се обадиха - чувствам се обичан (както винаги!) и ви благодаря много.

Аз съм ОК (= доста добре). Аз съм на най-северния остров, Хоккайдо, гр. Саппоро. Тук много друса, но няма разрушения и жертви. Въпреки че внимателно следя ситуацията и активно общувам с българите тук, не съм чул за пострадал българин.

Поради многото невярна и сензационна информация, която тече по блогове и от устите на "коментатори" и "анализатори", без да съм специалист по никой от въпросите ми позволете да ви запозная със ситуацията около 14 март, 2011, 16:00 JST (японско време, 9:00 сутринта в БГ)

1. Земетресение и цунами

Земетресение с магнитуд 9.0 (11 март) и безброй вторични трусове, продължаващи до днес донесоха невиждани досега разрушения в Япония. Земетресенията предизвикаха най-силните цунами регистрирани до сега, а те отсвоя страна увеличиха степента на разрушенията и жертвите десетки пъти.

Най-силно засегната е северната част на остров Хоншу, т.е. всичко на север от Токио, без най-северния остров (Хоккайдо). Всички апокалиптични картини, които гледате по телевизията са от тези райони, разположени близо до епицентъра. Цунами вече няма, продължават вторичните трусове и ще продължават в близката една седмица.

2. АЕЦ Фукушима (Това вторият Чернобил ли е?)
Не е вторият Чернобил. НЕ Е.
Чернобил е избухнал като работещ реактор, АЕЦ Фукушима е спрял преди три дни (в петък, 3 следобед).

Поради повреда на вторичните охладителни системи, за да се охлаждат урановите пръчки в реакторите се налива морска вода с борова киселина от външна помпа. Тази вода се изпарява при съприкосновение с урановите пръчки (горивото на централата), които са все още нагряти до няколко хиляди градуса. Тази пара се сгъстява и предизвиква експлозиите, за които чувате. ТОВА НЕ СА ЯДРЕНИ ЕКСПЛОЗИИ.

От експлозиите се изхвърля известно количество радиоактивни материали, които са в размер не влияещ на човешкото здраве, освен ако не отидете директно да ги вдишате. Даже хората, които живеят на няколко километра и не са се евакуирали, ще получат облъчване в размер на няколко рентгенови снимки.

Това обяснение съм получил не не от японското правителство, а от доктор по ядрена физика, живеещ в Токио със семейството си, украинец по произход (нали се сещате за какво говоря). Той не се запасява с продукти и не си е купил маска. За мен това е трезв глас в пустинята на паниката и аз също съм доста спокоен. За сега нямам намерение да се евакуирам, или пък да ходя където и да било. Освен ако някой не ми предложи много примамлива оферта за Пукет или за о-в Санта Роза във Филипините.

3. Жертви и икономика
Жертвите тепърва ще бъдат преброявани. Това Е трагедия и загиналите ще са няколко десетки хиляди. Жертвите са основно в засегнатите райони около епицентъра, в Токио са около 10 души, главно поради падащи предмети и затиснати от нещо тежко. Отнесени от вълните има само в районите около епицентъра.

Страната е в траур. Много хора се опитват да помогнат с каквото могат.

Икономиката, макар и доста затруднена не е колабирала и не се очакват дълготрайни ефекти, освен за фирмите разположени в силно засегнатите райони, които може да са изгубили много инфраструктура. Все още не знам подробности и не искам да спекулирам, но силно засегнатите райони не са централни за Япония от икономическа гледна точка, така че едва ли цялата държава ще потъне в разруха и забвение (както се опитаха да обяснят по някои американски телевизии). Ако имате инвестиции в Япония, това не е доброто време да продавате - силно бих препоръчал да изчакате поне месец (акционерите в строителния сектор ще черпят през април, според мен).

Това е за сега, надявам се да съм разсял поне малко от акумулиралата се паника!

Целувки от Япония:

АК

alexander.kotchev

# 665
Може ли да сте толкова късогледи? Визирам тия, които коментират високопарно светогледа на японците. Като не разбираме нещо, дай да го оплюваме.
Освен това според мен Япония е една от най-сигурните за живеене страни. Точно защото се сблъскват ежедневно с трусове и си знаят цената на всяка една тухла и дървена греда, която ползват.
Те ще се вдигнат и ще възстановят всичко много по-бързо от всички останали страни по света точно, защото светогледа им е такъв.
И освен това ще си извадят достатъчно поуки със случките с АЕЦите си и ще повдигнат много нивото на сигурност при тях, ще ги оправят или ще построят нови. Просто, защото не сме достатъчно зрели, за да използваме вятър, вода и слънце за електричество, че да ни покрие разходите.

Самурайка, благодаря ти за всяка "вътрешна" информация. Големите агенции могат да си пеят каквото си искат, друго е като пиеш вода от извора. Аз лично на агенциите не вярвам - гледат само да всяват паника и да стресират хората с ужасяващи кадри.

А най-много съм ядосана на местните политици, че се възползват яко от случката и печелят дивиденти за близките избори, особено зелените. Крещят паникьосани и стряскат целия народ тук, че Фукушима била навсякъде, че и тук реакторите били стари, обаче да извадят пари да инвестират в нови технологии - нъц.

# 666
Но не си!!!
Айде оставете хората сами да решават за себе си  Peace
Да, не съм в Япония и всеки решава сам за себе си.
Аз съм написала това, което бих направила аз.
ТЕPCO първо казва едно, после друго. Гаранция за това, че няма да има повече силни земетресения няма и аз не бих изложи на такъв риск детето си. Неговото присъствие в Япония по никакъв начин не би помогнало на японците.
Няма нищо лошо да се възхищавате на японците, но не е нужно да се правите на по-голями японци от самите японци.

Освен това според мен Япония е една от най-сигурните за живеене страни. Точно защото се сблъскват ежедневно с трусове и си знаят цената на всяка една тухла и дървена греда, която ползват.
Стресът май ти е дошъл малко в повечко ми се струва.
Ако Япония е една от най-сигурните страни, то представям си какво е по другите страни  Crazy  ooooh!   Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 14 мар 2011, 15:49 от B & C

# 667
# 668
Ако си бяхте направили труда да попрочетете разказите на Самурайка за Япония, може би щяхте да разберете за каква сигурност говоря.

# 669
Вечернице - не се напъвай = няма смисъл. Едва ли и една трета от специалистите в Клюкарника са стъпили някога в темата започната преди много време от Самурайка. Иначе са наясно с живота в Япония.....спор няма  Tired Tired Tired

# 670
Ако си бяхте направили труда да попрочетете разказите на Самурайка за Япония, може би щяхте да разберете за каква сигурност говоря.

Аз прочетох темата.
И въпреки, че прочетох темата съм на мнение, че е смешно да се твърди, че Япония била една от най-сигурните страни за живеене.

Ето я въпросната тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=519522.0

# 671

Аз прочетох темата.
И въпреки, че прочетох темата съм на мнение, че е смешно да се твърди, че Япония била една от най-сигурните страни за живеене.

Че в колко страни по света си живяла, та си такъв специалист?  Joy hahaha

# 672
  • Бургас
В интерес на истината, точно в деня на страшното земетресение всички по света единодушно признаха, че това бедствие е станало в най-добре подготвената страна за земетресения. При тях да има земетресение е, все едно при нас да има вятър, че даже и по-често. Като си се родил на неспокойна земя, няма как да не си най-подготвен да посрещнеш бедствията и да реагираш по-нормално от всички други на тях. Друг е въпросът, че имаха лошия късмет да е с най-тежката степен, придружено от цунами с невиждана сила и т.н. последствия, да не навлизам в ядрената тематика....

# 673
  • На земята, която е всъщност звезда.

Аз прочетох темата.

А на база на какво е чак смешно? И къде не е смешно? Thinking

# 674
Че в колко страни по света си живяла, та си такъв специалист?  Joy hahaha
Това истеричен смях ли е? Какво е?  newsm78
Стресът явно ти действа зле.

Общи условия

Активация на акаунт