Отговори
# 645
Никой няма против ядрената енергетика като цяло, но да строиш ядрени централи в най-земетръсната зона на света, е безумие просто, граничещо с ядрен тероризъм към съседите на Япония. Че японците са си самоубийци е ясно още от Втората световна война, ама защо трябва да страдат другите хора около тях не ми е ясно.

# 646
# 647
Аз ако бях на мястото на самурайката, вместо да самурайствам по форумите, бих си събрала парцалките и бих напуснала Япония докато мога.
Ситуацията около централите не се е подобрила въобще и все по-лошо става.

Прави ми впечатление, че тук се води диалог на тема ядрена енергетика и се правят изводи. А аз си мисля, че в света хората, които могат да кажат нещо КОМПЕТЕТНО по тези теми са единици и точно те твърде предпазливо се изказват по аварията на ядрената централа в Япония. Така че е излишно, както да се всява паника, така и да се правят глобални изводи за ядрената енергетика като цяло, само по изнесени новини в медиите.
Изказват се предпазливо, защото не знаят какви поражения е нанесло земетресението на самата централа. Дори и японците не са много наясно със ситуацията. В момента се гадае и предполага, какво в действителност става.

Последна редакция: пн, 14 мар 2011, 15:05 от B & C

# 648
Във 2ри реактор водата е спаднала драстично и горивните пръчки (?) са били оголени. Но май са успяли да инжектират достатъчно вода. Нивото на радиация не се е покачило. Не разбрах с точност какво става....

# 649
Възможно най-лошият сценарий: Един от ядрените реактори е пред разтапяне!
Разчитат на стените да спасят региона от радиация
Разтапянето на горивните пръчки в един от реакторите на АЕЦ "Фукушима-1" не може да бъде изключено като вероятност. Признанието бе направено в официално изявление на енергийния оператор ТЕПКО, който отговаря за атомната централа.

# 650
  • София
samuraika, благодаря много за актуалната информация   bouquet
Радвам се, че роднините и приятелите ви са добре, съжалявам за семейството на твоя близък  Sad
Хмммм, надявам се ние като страна да отвърнем подобаващо на апела на японците и вместо да пращаме ненужда помощ, да пратим вода, храна...защото явно от това имате нужда. Чудя се дали нашият БЧК е предприел нещо по въпроса  newsm78 Ще потърся тел. и ще звънна  newsm78

Цитат
Аз ако бях на мястото на самурайката, вместо да самурайствам по форумите, бих си събрала парцалките и бих напуснала Япония докато мога.

в момента това е най-глупавото нещо, което тя може да направи (според мен). Очакват се нови трусове и има опасност от цунами (по инфо от медиите) и ще е лудост да хукне по влакове и самолети.
Къде прочете, че става по-лоша ситуацията. Аз последно четох, че НИКОЙ неможе да каже каква е ситуацията на 100%. Всичко е в сферата на предположенията. Да изчакаме експертите да се произнесат и тогава  Peace Аз твърдо вярвам, че ще се справят, макар и със сетни сили  Praynig

# 651
http://www.facebook.com/notes/alexander-kotchev/%D0%A1%D0%B8%D1% … 10150162217627363

Моля прочетете го, който успее да го отвори

# 652
  • Бургас

Прави ми впечатление, че тук се води диалог на тема ядрена енергетика и се правят изводи. А аз си мисля, че в света хората, които могат да кажат нещо КОМПЕТЕТНО по тези теми са единици и точно те твърде предпазливо се изказват по аварията на ядрената централа в Япония. Така че е излишно, както да се всява паника, така и да се правят глобални изводи за ядрената енергетика като цяло, само по изнесени новини в медиите.
Изказват се предпазливо, защото не знаят какви поражения е нанесло земетресението на самата централа. Дори и японците не са много наясно със ситуацията. В момента се гадае и предполага, какво в действителност става.

На мен ми е ясно защо го правят експертите, исках да кажа само, че тук много "специалисти" по ядрените реактори има, които съвсем непредпазливо си коментират. В което няма лошо, стига изводите да са базирани на факти и знания, а не на прочетено от новини и форуми.

# 653
# 654
На мен ми е ясно защо го правят експертите, исках да кажа само, че тук много "специалисти" по ядрените реактори има, които съвсем непредпазливо си коментират. В което няма лошо, стига изводите да са базирани на факти и знания, а не на прочетено от новини и форуми.
Ти не разбра ли, че един от кометниращите работи в нашия АЕЦ?
Ако коментарите или информацията ти е излишна не я чети просто.

# 655
Тръпки ме побиха докато  гледах това видео  Confused Зловещо   земетресение ...
http://www.youtube.com/watch?v=j3fUqdGXLbM&feature=player_embedded

# 656
Благодаря на vivaldi за информацията отвътре. Нека я прочетат повече хора и да спрем да се зомбираме от апокалиптичните кадри, с които ни заливат по новините.
Да са живи и здрави оцелелите, животът продължава.

# 657
  • София
Coralie, ще си позволя да постна най-важното според мен:

Цитат
2. АЕЦ Фукушима (Това вторият Чернобил ли е?)

Не е вторият Чернобил. НЕ Е.

Чернобил е избухнал като работещ реактор, АЕЦ Фукушима е спрял преди три дни (в петък, 3 следобед).

Поради повреда на вторичните охладителни системи, за да се охлаждат урановите пръчки в реакторите се налива морска вода с борова киселина от външна помпа. Тази вода се изпарява при съприкосновение с урановите пръчки (горивото на централата), които са все още нагряти до няколко хиляди градуса. Тази пара се сгъстява и предизвиква експлозиите, за които чувате. ТОВА НЕ СА ЯДРЕНИ ЕКСПЛОЗИИ.
От експлозиите се изхвърля известно количество радиоактивни материали, които са в размер не влияещ на човешкото здраве, освен ако не отидете директно да ги вдишате. Даже хората, които живеят на няколко километра и не са се евакуирали, ще получат облъчване в размер на няколко рентгенови снимки.

Това обяснение съм получил не не от японското правителство, а от доктор по ядрена физика, живеещ в Токио със семейството си, украинец по произход (нали се сещате за какво говоря). Той не се запасява с продукти и не си е купил маска. За мен това е трезв глас в пустинята на паниката и аз също съм доста спокоен. За сега нямам намерение да се евакуирам, или пък да ходя където и да било. Освен ако някой не ми предложи много примамлива оферта за Пукет или за о-в Санта Роза във Филипините.

# 658
Никой няма против ядрената енергетика като цяло, но да строиш ядрени централи в най-земетръсната зона на света, е безумие просто, граничещо с ядрен тероризъм към съседите на Япония. Че японците са си самоубийци е ясно още от Втората световна война, ама защо трябва да страдат другите хора около тях не ми е ясно.

Както видяхме, проблем със земетресението нямат.
Проблемът е цунами. Произходът на думата, между другото, е от японски. newsm78

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8

Дано пък тази катастрофа доведе до преосмисляне на строителството и защитата на подобни съоръжения и от това природно бедствие.
То е ясно, че ще има АЕЦ, няма да си носим тока с кофи,я.
Все пак в Япония ток потребяват около 120 млн.души.

ПП. За германците ще споменеш ли нещо в тоя дух?  Mr. Green

# 659

Общи условия

Активация на акаунт