Отговори
# 105
Земетресението в Япония измести оста на Земята с 10 см 11 март 2011,

Рим, Италия
 Днешното земетресение в Япония, което предизвика разрушителни 10-метрови вълни и причини смъртта на стотици хора, има и друго, не по-малко страховито измерение: изместило е остта на Земята с почти 10 сантиметра, съобщава Националният институт по геофизика и вулканология на Италия.
Според експертите „въздействието на това явление над оста на Земята се оказа много по-съществено, отколкото земетресението през 2004 година в Суматра".

Тогава трусът доведе до изместване на остта на Земята с 6 сантиметра.

Но според италианските учени, за да се направи пълна картина на последствието на земния трус върху земната ос, ще трябват по-точни измервания.

„Днешното земетресение е по- слабо от онова в Суматра, но то стана на такава ширина, че бе постигнат най- голям ефект", обясни директорът на центъра Джузепе Биянко.

# 106
  • Beyond the Frontiers
А максимумът 10 какво точно означва ...
Пълно унищожение...доколкото съм информирана.

Кадрите са потресаващи, цял ден следя от офиса. От самото земетресение щетите и жертвите са направо невероятно малко, но цунамито май ще бъде ужасяващо...

# 107
  • Русе

Не е документирано в историята.

# 108
  • при Arctic Monkeys
да ни пази Господ от подобно нещо. цялото скапано строителство от 2000-та насам ще се срути яко дим. имам чувството, че в Б-я не се спазват никакви стандарти. и на никого не му пука от това.

# 109
Сори, че вкарвам лична нотка, но много се притеснявах за нея.

Няма причина да се извиняваш! Колкото и далеч по света да е едно събитие, ако имаш дори само един близък там, за теб това е светът!  Hug

djily, дръж се, щом те уверяват, че са добре, значи е така. Кураж!

Боже... Когато преди около година избраха Румяна Желева за еврокомисар, отговарящ за хуманитарна помощ и реакция при кризи, много хора останахме разочаровани от 'невзрачния' пост. /вкл. и аз/. Откакто Кристалина Георгиева застъпи на пост обаче, съдбата сякаш реши да си отмъсти за присмеха - то не бяха мощни земетресения, наводнения, вътрешни конфликти, заплашващи да прераснат в международни.... Работата на г-жа Георгиева се оказа изключително важна и трудна.  Sad Желая й успешна работа и много, много находчивост в справянето с тежките проблеми!

# 110
  • София
възхищавам се на тази нация, на начина им на мислене, на дисциплината им.
Цитат
".....никъде не се забелязва масова паника сред населението, което стриктно изпълнява инструкциите на властите.
Затова са и една от най-развитите държави в света.

Предполагам до часове ще се вземе решение за хуманитарни мисии там.

# 111
Последствието от това изместване на оста ще е, че деня ще се намали с една милионна част от секундата

# 112
Пълно унищожение...доколкото съм информирана.

Кадрите са потресаващи, цял ден следя от офиса. От самото земетресение щетите и жертвите са направо невероятно малко, но цунамито май ще бъде ужасяващо...
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0_%D0% … D1%82%D0%B5%D1%80
Най-долу в таблицата. При промяна на релефа ще е без значение, че сградата е противоземетръсна. Достатъчно е да се наклони 10 градуса и ще стане необитаема.

# 113
# 114
# 115
Разгледах снимките от линковете, дадени по-горе. И едно видео изгледах. Sad
Много е страшно. Ужасна трагедия.  Cry Мъчно ми е много. Къса ми се сърцето. Наистина е като един страшен филм.  cry Господ да дава сили на хората там.

# 116
Тръпки ме побиват само като ви чета.Вечер пуша на балкона и ми направи впечатление луната,но не се замислих толкова.И сега тази дата 19 март,когато луната ще е близо до земята.Бррррррр Sick
Да ни пази Господ.

# 117
  • Пазете Гор
Япония нямаше да е познатата и непозната ни Япония, ако не беше нейната изключително сурова природа.

Един от нейните символи е вулкан.

Името на приливната вълна "цунами" е японско. Означава "вълна, която удря"...

Има някакъв парадокс в това, че в момента хората там страдат толкова заради това, което ги е направило такива, каквито са.

# 118
  • Beyond the Frontiers
http://www.manager.bg/news/nad-1000-zhertvi-na-apokalipsisa-v-ya … ane-na-radiatsiya

http://www.emsc-csem.org/Earthquake/index.php?view=3
Ужас, то си ги тресе на всеки 5 минути и то значително над 5 по Рихтер

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 22:23 от Galactic Voyager

# 119
Тук е ранна сутрин, а аз не мога да спя, чета и рева...
Не искам да пускам да гледам,че ептен щесе ошашкам...
10 'с ама земетресението Е на Хоншу - къде точно е приятелката ти? Усети се чак до Оскака (но леко, аз си мислех, че не съм затворила прозорците горе и става силно течение).
Heltah не се тревожи! В Токио е било страшно, сигурно са се уплашили, но няма жертви. Не се притеснявай за бебчето - ако се появи сега ще бъде посрещнато както трябва- с грижовна медицинска помощ и прочее. Всички са на работа, че даже и денонощно. Особенно пък лекарите.
През нощтта е имало нов трус, който се е усетил силно в Нагано.
Аз още не мога да се свържа с всички в Сендай и ми е толкова криво...
Ето едно филмче, за това как японците се подготвят за земетресения :
http://www.youtube.com/watch?v=q6ye4__1cto
А относно това какво ще остане в България при такова земетресение и как се строяло сега и преди-спокойно , НИЩО няма да остане.

Имоля, не спекулирайте така наедро - 88 000, 110 000 ...колко му е! Дотук потвърдените жертви са 388, има 700 изчезнали. Имате ли представа изобщо какво значи 110 000 жертви  Confused

Общи условия

Активация на акаунт