Автентичен фолклор?

• 4 973
  • 35
  •   1
Отговори
По случай един от завойчетата на темата за покривките и целосутрешния ми музикален фон реших да попитам - слушате ли автентичен фолклор?

Тази музика, дето никъде я няма, обясниха ми, че понеже не се търсела...
Част от песните са за непривикналото ухо като модерното изкуство - несмилаеми, друго си е родната чалгичка; какъв е бил народа ни и какъв е станал - банална фраза, а ми е така мъчно, че... не искам да споделям.

За обработения фолклор не ми се говори, не ми се слуша, само развалят песните и гласовете на изпълнителите; мое мнение, но мисля, че е част от причините да бъде буквално намразена народната музика. Уж да я направят по-приемлива за съвременните ни уши, а всъщност...

Тези изпълнители малко по малко измират, тази музика умира, не я искаме, не я познаваме, няма откъде.
Скобичка - на фестивала в Копривщица гледах как след изпълнението си бабите събличат носиите и си обличат всекидневните рокли, Боже, колко тъжна гледка; а имаше и един, запомнила съм го, с шапка с голяма периферия, от така нареченото "жури", дето грозняшки обяви по микрофона да си прекъсва изпълнението една група, че закъснявали с дневната програма, ако не прекъснели веднага щял да им изключи тока; обидените хора си говореха после - за това ли изминахме 300 км...

Въпрос към тези, които слушат и я търсят - откъде си набавяте такава музика? Аз имам само от прехвърлени няколко стари плочи на касети, после от касетите с някаква си техника на диск, но сега я нямам въпросната техника вече, а искам още неща; знам, че в радиото имат, но дали имат практика да записват на желаещи?
До къде стигнахме - да не може да се намери в България старата българска музика.

# 1
Ако откриеш, напиши в темата, моля те.
Аз също не харесвам обработените народни песни. Не мога да повярвам, че не се издава и автентичен фолклор.  Confused
Имам една книжка с български народни приказки. Дадени са в съвременен вариант и така, както ги е разказала някоя баба на автентичния си диалект. Уникални са!

# 2
За автентичния фолклор знам много малко, т.е. чувала съм много, много малко песни - от тук, от там...
Преди много години, БНТ е правила предаване за моя прабаба, която е пяла подобни песни и е знаела страхотен брой такива.
Така и не намерих време да им пиша или говоря с тях за някакъв начин да получа копие от архива им.
Но до колкото помня, в БНТ имаше и някакъв инцидент, където изгоря доволно количество от архива им и не се знае дали и въпросният запис е оцелял...

# 3
За автентичния фолклор знам много малко, т.е. чувала съм много, много малко песни - от тук, от там...

P.S. На времето имало споразумение - програма "Хоризонт" да излъчва само обработен фолклор, а автентичния - само по "Хр. Ботев"; нали се сещате - само в специални предавания. Как да го чуват хората този така наречен "автентичен фолклор"...

# 4
  • Galaxy 13197853088
последно едни мечкадарски песни слушах,
харесаха ми.

# 5
  • Кацнала на едно дърво.
Никъде не го намирам, само ако случа някъде изпълнения наживо.
Намразила съм преработените песни и приказки.
А като чуя да вие акордеон (този стар, български инструмент), ау! Laughing

П.П. Много харесвам Гюрга Пинджурова, но никъде не мога да намеря нищичко, искам да си купя диск, ама няма.

# 6
Автентичен фолклор само от бабите по селата. И от самодейните фолклорни състави, макар че и там вероятно е навлязла модерната обработка. Зная, че онези напеви действат на всички сетива, но за съжаление водата тече, и всичко се променя.
Не вярвам БНР да върши услуга с презаписи, пазят архивите си ревностно, и така трябва да бъде.
Ако чуя, че издават нещо подобно, ще дам знак.

# 7
  Не, не харесвам. Съжалявам. Трябва да се запази, разбира се. Но за мен е неслушаем. Нито родопското пеене ми харесва, нито бистришките баби, нито нищо. Не понасям нито гайди, нито гъдулки, нито кавали... жалко.
  Обожавам Дико Илиев, обаче.

# 8
Баба ми навремето пееше такива песни. За жалост така и не можахме да ги запишем и си заминаха заедно с нея... Sad

# 9
Слушам, к'во да правя?! На живо, почти всеки ден. Имам си музикант у дома и въпреки, че не си падам по фолклор ми харесва когато той свири.

# 10
Съвсем, съвсем необработен май нямам на запис. Имам обработки в стила на Кауфман, МБГ и разни такива (записи на БНР), но на мен те също много ми харесват. Иначе имаме и стари плочи, но там също е обработвано по един или друг начин.
Ненавиждам фолклор като този, който пробутват покрай чалгата, тип бяла роза, червена чушка и пр. с електрическите пиана-оркестър и ел. ударни, бррррр.
Много от песните, които обичам си ги пея сама или понякога с майка ми, но се виждаме изключително рядко и съответно не пеем.

# 11
  пазят архивите си ревностно, и така трябва да бъде.

И за кого ги пазят? И докога? Докато съвсем се забрави дори спомена за тази музика?
Да припечелят нещичко? Или не могат да го организират ...

# 12
Не организират нищо, защото масата хора не харесва такава музика. И ги разбирам. И аз не харесвам. Повечето от вас пишат: "трябва да се запази бла бла бла бла...". Що да се пази? Да не мислите, че децата ни или техните деца ще слушат такава музика?! След 50-70 години, като всички от това поколение умрат, фолклорната музика ще си отиде.

# 13
  пазят архивите си ревностно, и така трябва да бъде.

И за кого ги пазят? И докога? Докато съвсем се забрави дори спомена за тази музика?
Да припечелят нещичко? Или не могат да го организират ...

Не е въпрос на печалба а на съхраняване на нещо свързано с корените и традициите. Виждаме какво правят някои хора с фолклорната музика. Има и много добри гласове от модерните изпълнители от т.нар. поп-фолк. На мен лично ми доставя удоволствие да слушам фолклор в изпълнение на Нелина, например. Спомена за тази музика няма да изтлее, защото самобитността я има в някои кътчета на България.

# 14
Не БНР, а БНТ!
Не знам как стои въпросът с тези архиви и въобще с архиви на телевизията.
Все си мислех, че като наследник на жената, за която са правили филма, бих могла да си закупя копие на филма от тях, не искам да ми подарят оригиналния си архив.

Общи условия

Активация на акаунт