Тази музика, дето никъде я няма, обясниха ми, че понеже не се търсела...
Част от песните са за непривикналото ухо като модерното изкуство - несмилаеми, друго си е родната чалгичка; какъв е бил народа ни и какъв е станал - банална фраза, а ми е така мъчно, че... не искам да споделям.
За обработения фолклор не ми се говори, не ми се слуша, само развалят песните и гласовете на изпълнителите; мое мнение, но мисля, че е част от причините да бъде буквално намразена народната музика. Уж да я направят по-приемлива за съвременните ни уши, а всъщност...
Тези изпълнители малко по малко измират, тази музика умира, не я искаме, не я познаваме, няма откъде.
Скобичка - на фестивала в Копривщица гледах как след изпълнението си бабите събличат носиите и си обличат всекидневните рокли, Боже, колко тъжна гледка; а имаше и един, запомнила съм го, с шапка с голяма периферия, от така нареченото "жури", дето грозняшки обяви по микрофона да си прекъсва изпълнението една група, че закъснявали с дневната програма, ако не прекъснели веднага щял да им изключи тока; обидените хора си говореха после - за това ли изминахме 300 км...
Въпрос към тези, които слушат и я търсят - откъде си набавяте такава музика? Аз имам само от прехвърлени няколко стари плочи на касети, после от касетите с някаква си техника на диск, но сега я нямам въпросната техника вече, а искам още неща; знам, че в радиото имат, но дали имат практика да записват на желаещи?
До къде стигнахме - да не може да се намери в България старата българска музика.