Автентичен фолклор?

• 4 976
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
  • Кацнала на едно дърво.
Не БНР, а БНТ!
Не знам как стои въпросът с тези архиви и въобще с архиви на телевизията.
Все си мислех, че като наследник на жената, за която са правили филма, бих могла да си закупя копие на филма от тях, не искам да ми подарят оригиналния си архив.

Не знам дали въобще е възможно. Да не говорим колко услужливи хора са.  Laughing
А архивите им заминаха заради престъпна небрежност, не просто ей тъй, случайно.  Confused

# 16
  • Варна
  Не, не харесвам. Съжалявам. Трябва да се запази, разбира се. Но за мен е неслушаем. Нито родопското пеене ми харесва, нито бистришките баби, нито нищо. Не понасям нито гайди, нито гъдулки, нито кавали... жалко.

+1
Не харесвам при мен е меката форма на това, което чувствам.

# 17

П.П. Много харесвам Гюрга Пинджурова, но никъде не мога да намеря нищичко, искам да си купя диск, ама няма.

http://www.elit-bg.com/index.php?page=torrent-download&id=39 … a41615f0eccd5d892

# 18

Нямам никакви предположения защо един човек може да не харесва автентична фолклорна музика.
Да не е сред предпочитаната му музика - да. Но чак пък да не я понася?
Има народни песни още от времето на първото българско царство.

# 19
  • Варна
Аз и Рамщайн не харесвам /не знам какъв точно стил музика е/ И к'во?
Длъжна ли съм?

# 20
Не знам дали въобще е възможно. Да не говорим колко услужливи хора са.  Laughing
Joy

А архивите им заминаха заради престъпна небрежност, не просто ей тъй, случайно.  Confused
Смътно си спомням, че имаше някакъв пожар и там изгоряха доста неща, но какво, как и защо - нямам идея...  Tired

# 21
До преди 2 години майка ми ръководеше група за автентичен фолклор за т.нар.пеене -на високо.Сега все още си я ръководи,но няма вече група-основния състав от жени с които е пяла 40 години  вече си отидоха.Сега пеят с няколко по -млади ,но няма интерес,не им се пее на младите ,а и не е лесно да се научи това пеене.Пеят основно за чужденци и фолклористи или за други ,които правят проучваия.Аз самата съм пяла това пеене и на мен ми харесва,идвали са американки и японки с желанието да се учат да пеят и постигаха добри резултати.Идват и разни певици,които записват песните и след това ги представят за свои,авторски.Имам плоча издадена преди 22 години и касета издадена в щатите.Самото пеене е без съпровод и се изпълнява от 2 групи,които са разположени на известно разстояние -много интересно звучи на открито

# 22

Нямам никакви предположения защо един човек може да не харесва автентична фолклорна музика.
Да не е сред предпочитаната му музика - да. Но чак пък да не я понася?
Има народни песни още от времето на първото българско царство.

Въпрос на вкус. Аз не харесвам и предкласика и я отбягвам. А воя на гайда ме кара да си запуша ушите, независимо дали е българска, или шотландска. Родопското пеене също ми е неслушаемо.

Това е без значение, обаче, по отношение на темата. Фолклора, всеки, се запазва, за да служи на изследователи - фолклористи. И в музикално и в текстово отношение може да служи за безброй изследвания -  в Института за фолклор има много интересни неща.

# 23
Така като се замисля - не знам дали въобще съм слушала автентичен.
Иначе имаме много дискове и касети вкъщи, не е като да не се пуска съвсем никакъв фолклор.
И колкото и да не е предпочитана музика, трепва ми сърцето, знам кои са любимите на дядо, обичам да го слушам как пее Grinning С музиката съм най-зле от всички изкуства и не мога да преценя дали пее правилно, но е много хубаво да го слуша човек.

# 24
   Добре де, защо да не е автентичен? Всяка година се провеждат по няколко фестивала и събора за автентичен фолклор, има фолклорни състави към читалища, непрекъснато някой ходи и записва разни бабички, защо го погребахте така преждевременно?

# 25
От така наречения развой на темата съдя, че положението е много по-отчайващо, отколкото съм си го представяла.

# 26
  • Варна
А ти какво очакваше? Че ще има луди фенове на автентичния фолклор.
Така или иначе не се даде дефиниция на това "що е автентичен фолклор".
Иначе, ако някъде случайно хвана по радио или тв какъвто и да било фолклор, веднага превключвам.

# 27
  • Тра-ла-ла
Преди време по телевизията гледах едни дядовци да пеят българска народна песен в стил "византийско антихорно пеене". Потърсих в интернет информация какво представлява този стил и евентуално да чуя други песни, но нет-ът мълчеше по темата.

# 28
И аз изрових нета за една такава - как татарите са водили в плен цар Гергя (Георги Тертер)
ама нъцки
И песента се пееше от хора от североизточна България, твърде възможно е да е автентична от време оно

# 29
От така наречения развой на темата съдя, че положението е много по-отчайващо, отколкото съм си го представяла.

В какъв смисъл е отчайващо? Мисля, че нашия фолклор е запазен доста добре - и в текстово и в музикално отношение. Непрекъснато има събори за изворни песни, има певици събрали по 7-800... представят си ги хората, има и групи, читалища...
  Какъв всъщност е проблема? Ако се ядосваш, че не се слуша масово - въпрос на вкус.

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 13:26 от Iris04

Общи условия

Активация на акаунт