Да преправим старите мебели - 7

• 97 093
  • 754
  •   1
Отговори
# 495
Момичета, зная че не ви вълнува моята мозайка, но понеже имам опит с поддържането й - реших да споделя. Нали това се питаше  Rolling Eyes
Иначе поставянето на балатум/линолеум е съвсем елементарно, слагаш го, като в краищата го прищипваш с лаисни. Но имай предвид, че щом е офис и се ходи с обувки - тези тънките балатуми лесно се нараняват и дерат от обувки и особено токчета.
За ламперия - не виждам как в офис ще сложиш върху нея плат...Най-логично ми звучи просто да я лакирате и позачистите.

Сега да попитам - махали ли сте боя от дърво и как точно? Става въпрос за една дървена масивна врата, която сега е бяла, а ми се иска да й върна първоначалния естествен цвят.  Thinking

# 496
  • София
Сега да попитам - махали ли сте боя от дърво и как точно? Става въпрос за една дървена масивна врата, която сега е бяла, а ми се иска да й върна първоначалния естествен цвят.  Thinking

Вариант 1 - мажеш с Ремовал или Терминатор и остъргваш с шпатула (според мен не е много практично за много големи повърхности)
Вариант 2 - с шлайф машина започваш с по-едра шкурка например 80 и после с минаваш с по-фина да кажем 120

Миналата седмица се борих с една масичка от майка ми полско производство от 80-те години. Голям зор видях, въпреки че е малка. С годините всичките неизброими слоеве грунд и боя така се бяха спекли, че въпреки мацотенето 4 пъти с терминатор после пак ми се наложи да използвам машината за да постигна желания ефект.  Peace

# 497
Нашият паркет го махнахме. За нищо не ставаше. Отдолу се подаде едно черно дюшеме /това е терминът - представлява надлъжно наредени дървени летви с разстояние между тях от около 2 см., върху тях се кове паркетът, а под тях е сгурията/. Нашият майстор запълни фугите със счукани отломки от тухли и бетон, поливаше няколко дни с вода, валираше, после пак поливаше, после пак валираше и накрая направи една нова замазка върху всичко това с дебелина 3-4 см. Ако бяхме изгребали всичко до плочата, щеше да зейне една яма с дълбочина над 20 см. и да се чудим с какво да я запълваме /не е препоръчително да се прави толкова дебела замазка, защото утежнява конструкцията на сградата и тежи върху плочата повече, отколкото е предвидено/. Сгурта, освен че е лека като материал, но и има чудесни топлоизолиращи свойства. Новата замазка се направи на нивото на мозайката в антрето и най-отгоре сложихме ламинат - на едно ниво в целия апартамент, без преходни лайсни.
Vennie, ако смятате да оставите паркета и отгоре да редите друга подова настилка, най-добре е преди това да се обърнете към някоя фирма за обезпаразитяване. Идват хората, пръскат, след известен период отново се пръска и така до пълното унищожаване на вредителите. Не е скъпа услугата, а вече професионалистите в тази област разполагат с много ефективни препарати.

# 498

Иначе поставянето на балатум/линолеум е съвсем елементарно, слагаш го, като в краищата го прищипваш с лаисни. Но имай предвид, че щом е офис и се ходи с обувки - тези тънките балатуми лесно се нараняват и дерат от обувки и особено токчета.
За ламперия - не виждам как в офис ще сложиш върху нея плат...Най-логично ми звучи просто да я лакирате и позачистите.

Няма да е офис  Grinning
Ще е фотоателие, с минимално присъствие на външни лица, но все пак ще ги има, и трябва да е прилично, но и артси в същото време  Grinning точно затова идеята за текстил върху ламперията ми харесва.

# 499
Lois, да, това съм го пропуснала   Peace

Niandre - вариант две отпада, защото нямаме такава машина. Но с вариант 1 се чудя ще стане ли, защото вратата е стара и е боядисвана поне  5 слоя...А да започна, да не стане - какво ще правя  Thinking

Да добавя - ние махахме дюшеме, елементарно е - просто режете с флекс/май се казваше/ на релси, после изхвърляте, отдолу вярно има талаш и тн - но не е кой знае колко.

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 10:15 от viliko

# 500
Оле, Байбиби, много е 20 см наистина,  явно това е имал предвид
майсторът като каза, че е голяма хамалогия. Но много скърца и е невъзможно
да го оставим, дори и след обезпаразитяване. Ще кажа на мъжа ми как сте го
правили у вас.

# 501
Ако не е напукана и наронена защо ще я махаш? Има вече бои за бетон и камък, може да си поиграеш и да я направиш цветна, а после да финишираш всичко с безцветен лак за къмък. Виждала съм такова нещо и наистина е красиво- като витраж на пода Peace Аз си признавам, че ме мързи, а и сме го пуснали за продажба, та няма смисъл вече.

Защото е грозна и стара, а и не знаех, че е възможно да бъде оцветена (благодаря ти, че ме информира, СедеФка Crazy). Този вариант много ме обнадежди, защото изциклянето и лакирането някак не ме вдъхновяваше Tired Имаш ли налични някакви картинки/снимки на оцветена такава мозайка?

# 502
Ако бяхме изгребали всичко до плочата, щеше да зейне една яма с дълбочина над 20 см. и да се чудим с какво да я запълваме

Eх, мечтая си за една такава пропаст, за да я запълня с паркет и екологично подово, при което "тръбичките" се поставят в пясък...
Не мога да опиша в технически подробности системата, но от няколко години я разглеждам в екологичните павилиони "Ecoabitare" на панаира в Милано.

# 503
Със сигурност има по евтини и практични начини  от замазката. Чувала съм за скара, за разните му изолационни плоскости. Кусурът на майсторите е, че едно си знаят, едно си баят  Close

# 504
  • София и там където не се пуши
За запълване на дупки в пода, перлит цимент - става здраво и топлоизолация. но ако има сгур под дюшемето, най-добре направо върху него да се прави изливането, а не като мен да го махна и после  #Crazy - ама като се правим на майстори  Joy .

# 505
Видях тези неща в Продавалника, може да събудят интерес:

http://prodavalnik.com/prodavam-4-broya-stolove-i1799326

http://prodavalnik.com/koshnica-za-piknik-i1799217

http://prodavalnik.com/spalen-komplekt-i1797379 - това изглежда разкошно!

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 14:17 от qcka

# 506
Махали сме паркет в една стая, беше много лесно, но под него имаше само асфалт. Закарахме го на село и там го наредихме. В друга стая сложихме върху паркета ламинат. Но беше здрав и не скърцаше.
А върху мозайка в коридора сме наредили плочки. Само преди това леко я надраха.

# 507
Сега да попитам - махали ли сте боя от дърво и как точно? Става въпрос за една дървена масивна врата, която сега е бяла, а ми се иска да й върна първоначалния естествен цвят.  Thinking

Пробвай с пистолет с горещ въздух. Само внимавай да не обгориш дървото. Аз лично от този метод съм най-доволна при многонапластена блажна боя.  Peace

И върху мозайката, и върху паркета сложихме ламинат. Vennie, и аз бих те посъветвала като baibibi първо да пробвате да изтрепете гадинките, пък като не става, винаги може да го махнете.

Момичета, колко са стари тези блокове с такива дюшемета и т.н. 20 см ями под паркета? Нашият е 50 годишен, ама май под паркета има циментова замаска. Довечера ще питам мъжа ми, че той преди години като купихме апартамента, пренареди паркета. Някои от стените ни са с 25-30 сантиметрови зидове, което адски много ме дразни, защото точно те ми пречат.  Laughing

Леле как оспамихме темата. Дали да не я прекръстим на "Да преправим старите мебели и жилища"?  newsm78

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 15:11 от ♥rumichka♥

# 508
Може ли точно да ми обясниш как процедираш с пистолета, мъжът ми е на тоя вариант готов в момента, ама ма лко ме притеснява, да не се нарани дървото...

# 509
Лесно е - все едно издухваш вратата със сушоар и същевременно със шпатула събаряш обгорената боята. Ако продължително на едно и също място духаш, може да обгори дървото и леко почернява, затова е хубаво постоянно да движиш пистолета. Дори и да обгориш на места, после като шкуриш черното пада. Пази си и ръцете от горещия въздух!

Общи условия

Активация на акаунт