за готвенето и устойчивостта на брачните/семейните/ отношения

• 39 281
  • 1 141
  •   1
Отговори
# 1 050
...
Ти сериозно ли!?!?!  ooooh!
Мъжът ми е дипломат и единственото, което "готви", е сандвичи....

Съвсем сериозно - познавам много дипломати (повечето българи), всички, с изключение на двама (чиято храна е предимно течна) готвят доста добре. Това си го обяснявам с дългото им следване, далече от маминия дом, а също и с това, че доскоро (до преди новия ЗДС) издръжката на втори член от семейството в чуждата страна беше скъпо нещо, оставено на бюджета на първия човек - така малко от тях бяха със семействата си и си готвеха сами, чистеха си сами и изобщо гледаха се доста успешно сами.

# 1 051
Ами аз пък събирам чорапи от пода. Както и колички, и трохички и каквото има. Като има за оправяне - оправям си, без особено да обръщам внимание. Защо така нищите, вживявате се в приоритети, идеали и теории?

# 1 052
Абе вие тотално изтрещехте пак... Shocked

Естествено ,че любовта няма да се изпари/ако я има/, заради битовизмите в семейството. Но е нормално да ти охлади ентусиазма, когато само единият опъва, а другият съзнателно клинчи. Едното обаче не говори за любов и грижа, а за правилно поделени отговорности. Да простре вместо теб или да си изглади сам ризата не е любов, а просто поемане на част от семейните дела, които не са изначално поверени на единият. Семейството е 2 души , значи и двамата дерзаят.
Затова Краси.мира битовизмите са вид взаимопомощ, която не изисква обаче някаква влюбеност. Грижата по семейните дела не предполага непременно обич към половинката. Ти или бъркаш основни неща или не даваш удачни примери и после сама се оплиташ. Имам чувството обаче, че не точно това мислиш, което пишеш. Защо ти се получава така не ми е ясно
?!?

Склонна съм да се съглася с това. Досега не се бях замисляла, че ако не бяхме двойка с моя мъж, а примерно вместо с него живеех със съквартирантка/съквартирант, щяхме да делим задълженията, вероятно щяхме да се редуваме да готвим или ако единия готви, другия ще поеме чистенето и така.
Тук няма кво да кажа, така си е. Не е нужно да блика любов от теб, за да помогнеш на другия и да си поделите задълженията, просто трябва да си отговорен.
Обаче в такъв случай ако един мъж /или една жена/ оставя другия до него да се гърби с всичко, дали означава, че не изпитва любов към половинката или пак няма общо с любовта, а с поделяне на отговорностите Thinking

# 1 053
Роси, по-скоро означава, че този, който клинчи така му е по-лесно. Особенно , ако клинчещият е мъж, защото за тях битовизмите не са удачният начин да изразят въпросната лИбоФ. Laughing  По-скоро клинчещият бяга от отговорност, защото така му е по-лесно, едва ли свързва мързела си с проявата на любов. Бита си е отговорност, не е любов, а е проява на загриженост към семейството като вид клетка/брака, а въобще семейният начин на живот/това е отговорност към начина на живота който въпросният човек сам е избрал да живее. А когато сами правим избор би трябвало да си го следваме, ако ли не сменяме посоката... да речем. Laughing

# 1 054
Абсолютно  Peace
Понякога и аз искам да не съм женена. Да мога една цигара да изпуша насаме  Joy

# 1 055
   Бита си е една досада. То и на мен ми е досадно, не само на мъжа ми, но все пак детето трябва да живее в домашен уют... така че се старем, ама когато на човек идеала му е рум сървиз, а трябва да стои до печката и да яде питателни супи...

# 1 056
Цитат
Затова Краси.мира битовизмите са вид взаимопомощ, която не изисква обаче някаква влюбеност. Грижата по семейните дела не предполага непременно обич към половинката. Ти или бъркаш основни неща или не даваш удачни примери ...............
Ами ,виж тук не съм съгласна.   Laughing
Точно битовизмите са били причина за разпадането на не един брак...
И точно затова смятам,че мъж,който отменя жена си в битовизмите я обича повече ,от мъж ,който се прибира и очаква да е обслужван като на хотел.Колкото и да ми се кълне мъж от втория тип ,че е луд по мен .... Mr. Green  ами,сори.
Няма как да повярвам,че ме обича,след като му е все едно дали съм изморена,дали съм имала време да напазарувам,или да гледам децата...
Мъж,който обича жена си,държи на нея и на това,тя да се чувства добре,няма да клинчи от битовизмите.

# 1 057
Изключително съм съсгласна с последният пост на краси.мира.

Точно така е.

# 1 058
Пристъпвам в темата с благоговение,
да споделя за свойто кулинарно творение.
Банани, шоколад и захар във захлас
си смесвах аз. Ще се пече за час.

А после и чинии ще измия,
зер срамното петно от виртуалния си образ да затрия.
И кат' се опече - отново в откровение,
ще споделя тук за мойто произведение.
Crazy Crazy

(така е, който преминава от Уиндъус 7-ца към печката и от иксчейндж сървър - към мивката)

# 1 059
Ее, как след това поетично вдъхновение аз да ви занимавам с моята проза. А именно, че съм зверски болна и милото ми прави пилешка супа. Скука.
Аз не ям пилешко, де, но ще си изсърбам бульона с медицинска цел.

# 1 060
  • Най-сетне у дома
...
Ти сериозно ли!?!?!  ooooh!
Мъжът ми е дипломат и единственото, което "готви", е сандвичи....

Съвсем сериозно - познавам много дипломати (повечето българи), всички, с изключение на двама (чиято храна е предимно течна) готвят доста добре. Това си го обяснявам с дългото им следване, далече от маминия дом, а също и с това, че доскоро (до преди новия ЗДС) издръжката на втори член от семейството в чуждата страна беше скъпо нещо, оставено на бюджета на първия човек - така малко от тях бяха със семействата си и си готвеха сами, чистеха си сами и изобщо гледаха се доста успешно сами.

То същото се отнася и за дипломати от повечето соц-страни. На тях им плаща държавата, не е както с еврокомисарите например - живот на мнооого широко. Справят се момчетата с домакинството, факт. Но аз исках да кажа, че когато стават сбирки между колеги в рамките на една работна група или постоянно представителство, последното, около което се върти събитието, е храна.

И за да не съм съвсем офф, в подкрепа на последния пост на Краси, ще препратя към една съседна тема - за какво са ежедневните семейни кавги. Резултатът от анкетата е много показателен  Wink

# 1 061
Сладкишът стана уникален, просто, баси вдъхновението от тая тема почерпих. Laughing

# 1 062
Абе, Вили, кой не обича ресторанти  Laughing
Аз!    Mr. Green
Още не съм открила такъв ,който да ми хареса...
Не знам в Сф и другите градове какви има,но ...Аз искам като отида в китайски ресторант ,да ми сервират традиционна китайска храна,в мексикански -мексиканска,в турски-турска храна...ама няма!   Laughing
Преди около 3-4 месеца бяхме в един рибен ресторант по повод...на входа ,хладилна витрина с охладена риба-няколко вида,октоподи...не съм сигурна,май и омар имаше...
Е,поръчах си октопод.Ами ,кофти беше приготвен...а аз по принцип обичам морска храна.

Красе, проблемът е в подбора на ресторантите. Как искаш да ядеш "традиционна" китайска храна? Та това е кучешко алангле, сурови патешки зародиши и прочие...

За рибения ресторант - добрият такъв си доставя рибата собствено и ежедневно, не ти я демонстрират в хладилна витрина, а ако е пО така - има аквариум, от който посочваш менюто. 

Има много добри ресторанти (за София говоря), където можеш да ядеш млечно агнешко през октомври, френско телешко, сочен пъдпъдък .... или просто свински шашлик за 5 лева, който да  помниш със седмици.

# 1 063
Сладкишът стана уникален, просто, баси вдъхновението от тая тема почерпих. Laughing
Ами да беше почерпила поне...   Laughing

silviti ,подбирам заведения според това,което не бих могла да приготвя в къщи.
Аз съм експериментатор и ми се иска да опитам всичко...
Нямам претенции да готвя като готвачите в класни ресторанти,но мога да си приготвя агнешко, шашлик ...и други леснодостъпни продукти.
Колкото до китайска,японска,мексиканска кухня,има продукти и подправки,които един човек трудно би си доставил,но ресторант,който държи да сервира що-годе оригинална национална кухня,може да си достави.
Защото китайската кухня например не е само соев сос и джинджифил...
Или японската само суши и сашими...

# 1 064
Краси.Мира вадиш ми думите от контекста и ги тълкуваш самостоятелно. С риск да досадя , ще повторя за теб пак /дано този е по-ясно/: да, битовизмите са част от семейният живот и затова, когато 2 души държат един на друг е редно да си помагат. Но тази взаимопомощ Краси.мира не е гаранция за любов, разбираш ли ме какво точно искам да кажа - може да няма такава и хората пак да си помагат и да са отговорни един към друг. Някак си бита допринася за грижата към другият, когато има любов между двамата, но този бит не обуславя любовта в една двойка. Дано съм била по-ясна. Tired Laughing

Жоз, гледам кулинарна муза те е завладяла и в поезия си ти пропяла. Mr. Green

Saule, във връзка с наблюденията ви с Аргун относно дипломатическеят живот, имате преки наблюдения ли или просто единични примери?!? Питам, защото съм склонна да не се съглася с твърденията. Имам преки и трайни впечатления от този начин на живот и съвсем не е точно така, както го дебатирате. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт