Защо никой не иска на работа майки с малки деца?

• 11 295
  • 62
  •   1
Отговори
# 45
По време на бременността бях попаднала в нета на статия, че нямат право да ме понижават и се опитвам да я намеря...но не ми се получава. Имах и едно счетоводно списание по тази тема...ако го намеря ще подам информация, за да са запознати всички.

# 46
  • София
Angel&Demon, не само, че нямат право да те пониват, а и са длъжни да ти пазят мястото. Ако е назначен човек там по заместване, то щом ти кажеш, че се връщаш, то този човек трява да си ходи.  Peace

На прима виста се сещам за следното: 1/Длъжни са да те върнат на същата позиция. 2/Законът те пази и нямат право да те съкращават и уволняват (освен дисциплинарно) без съгласието на ИТ до навършване на 3 г възраст на детето. 3/Единственото, което е ограничение е, че докато си по майчинство, то нямат право да ти вдигат и понижават заплатата, ако е имало такава офанзива във фирмата.

Сега, сещам се, че преди време, в голяма фирма пак, изработиха познати така: трансформираха позицията, уж направиха вътрешен конкурс и избраха другия човек. Дано да не те прецакат, но задължително намери време днес да отидеш при адвокат.  Peace

# 47
Момичета, и аз съм в положение да проверявам правата си при адвокат, въпреки, че до скоро смятах, че няма да имам проблем.
Моля ви, ако някоя от вас се свърже с авдокат в София и е доволен от консултацията с него, да ми прати координати на адвоката на ЛС  Hug Моля

# 48
slanchezara, благодаря за коментара. Цяла вечер рових нета, без очи останах. Навсякъде само за уволнението пише...направо станах спец. А за понижаването в длъжност има някаква бегла информация, но и моите спомени са такива, че нямат право да го правят без мое съгласие. ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ НЕ СЪМ СЪГЛАСНА! #2gunfire  И им го заявих по телефона. По реакцията на HR-а
разбрах, че ме пробват доколко съм запозната с правата си.
А колежката, която наеха на мое място ме съмнява, че не е "по заместване". Явно са си мислели, че няма да се върна на работа без да им давам повод за подобни изводи.

# 49
Момичета, и аз съм в положение да проверявам правата си при адвокат, въпреки, че до скоро смятах, че няма да имам проблем.
Моля ви, ако някоя от вас се свърже с авдокат в София и е доволен от консултацията с него, да ми прати координати на адвоката на ЛС  Hug Моля

Мога да ти препоръчам адвокат Арнаудов.
http://www.advokatarnaudov.com/
Много добре се справи с дело за издръжка. Има си хора за всякакви въпроси. Бяхме в офиса му миналата седмица за да ни консултират по подаването на жалба за побой. Надявам се да ти свършат работа. Ако се наложи мисля да ползвам тази кантора за дело срещу фирмата Simple Smile

# 50
 Simple Smile Благодаря

# 51
# 52
Здравейте момичета,

Само да кажа, че ми се размина понижаването в длъжност  newsm44.
Явно като им скръцнеш със зъби  tantrum и им кажеш, че ще си защитаваш правата ги хваща шубето   Wink

# 53
Така е - просто трябва човек наистина да покаже, че знае правата си и ще ги отстоява, ако трябва в съда.  Peace

# 54
Ох, тази тема ми е много болна.
Като забременях с първото дете, шефката лично ми се обади по телефона да изкаже разочарованието си и как мислела, че поне още няколко години нямало да раждам, а ще се фокусирам върху работата. С беснеещите ми хормони представете си в каква депресия изпаднах.

Като дойде време да се връщам, шефката ме извика и ми каза, че място за мен в нейния екип няма. След час и половина разговор и триене на сол ми предложи позиция, която изисква над 40% от времето ми да прекарвам в пътуване из страната (междувременно моята щатна позиция беше съкратена). Като родител на малко дете не можех да си го позволя. Добре, че шефката на един друг отдел си търсеше човек, защото една колежка излизаше по майчинство, и ме взе по заместване, без гаранция, че като се върне, ще ме запазят във фирмата. Наложи ми се да изляза в болничен няколко пъти и тя ме повика да ми обяснява как това не може да продължава така и да ми дава примери с разни нейни познати, женени за дипломати и с 2 гледачки, които не работят - те как се били справяли.  #Crazy

След този случай започнах да си търся работа... и така 2 години. Ходих на няколко интервюта, но като чуят за малко дете и... няма обаждане после. След втората бременност пак ме чака същото. Дано тогава да имам повече късмет.

# 55
Като забременях с първото дете, шефката лично ми се обади по телефона да изкаже разочарованието си и как мислела, че поне още няколко години нямало да раждам, а ще се фокусирам върху работата.

Моята шефка ме попита като се омъжвах дали мисля да забременявам. Аз я излъгах, че не защото не знаех дали ще стане, а и го мислех този вариант, че забременея ли вече ще мога да изляза в болничен. Ако  й бях казала по-рано можеше да ме уволни преди да забременея и да не мога дори майчинството да си взема, да нямам осигуровки и т.н. Абе сложна работа, много са скапани тези работодатели. Важното е, че поне с бременността и раждането всичко мина наред, че в началото  имах проблеми - опасност от аборт. Лежах в болница и след като свършиха дните на престоя ми, шефката ми звъни и пита "Направи ли аборт?". Е, не, направо печели конкурса по тактичност.  Laughing Трябваше да й кажа "Ами за твое съжаление не".  Laughing Сега обаче много се притеснявам каква работа ще намеря и занапред като гледам как се затяга тази криза.  Sad Между другото като че ли жените шефки са по-гадни от мъжете шефове, с такова впечатление оставам, а уж би трябвало да влезнат в положение.  Thinking

# 56
  • Варна
Здравейте, скоро ми предстои връщане на работа. Малко в страни от темата да питам:
Работодателят може ли да откаже да ми даде платения отпуск, след прекратяване на майчинството.
 И ако откаже какво се случва с натрупания отпуск? До кога трябва да се изчисти?

# 57
  • Пловдив
Здравейте, скоро ми предстои връщане на работа. Малко в страни от темата да питам:
Работодателят може ли да откаже да ми даде платения отпуск, след прекратяване на майчинството.
 И ако откаже какво се случва с натрупания отпуск? До кога трябва да се изчисти?

Какво направих аз Mr. GreenМоя работодател ми отказа да се върна на работа след двете години на детето и не пожела да ми изплати полагащия се годишен отпуск за три години .Хванах си адвокат, който отиде вместо мен , поговориха си  Wink и си взех парите, след което напуснах по собствено желание.Уж закона ни пази  #Cussing out

# 58
Като забременях с първото дете, шефката лично ми се обади по телефона да изкаже разочарованието си и как мислела, че поне още няколко години нямало да раждам, а ще се фокусирам върху работата.

Моята шефка ме попита като се омъжвах дали мисля да забременявам. Аз я излъгах, че не защото не знаех дали ще стане, а и го мислех този вариант, че забременея ли вече ще мога да изляза в болничен. Ако  й бях казала по-рано можеше да ме уволни преди да забременея и да не мога дори майчинството да си взема, да нямам осигуровки и т.н. Абе сложна работа, много са скапани тези работодатели. Важното е, че поне с бременността и раждането всичко мина наред, че в началото  имах проблеми - опасност от аборт. Лежах в болница и след като свършиха дните на престоя ми, шефката ми звъни и пита "Направи ли аборт?". Е, не, направо печели конкурса по тактичност.  Laughing Трябваше да й кажа "Ами за твое съжаление не".  Laughing Сега обаче много се притеснявам каква работа ще намеря и занапред като гледам как се затяга тази криза.  Sad Между другото като че ли жените шефки са по-гадни от мъжете шефове, с такова впечатление оставам, а уж би трябвало да влезнат в положение.  Thinking
за последното и аз с такова впечатление оставам от моите наблюдения...
дано си намерите работа, че моя приятелка вече половин година не може да си намери, точно заради това, че е с малко дете и като я питат, ами ако се разболее кой ще я гледа, и тя казва - аз. и те.. после не се обаждат. каза ми, че вече ще вземе да си измисли да казва баба че има да я гледа и така.
не зная в каква област сте специалист, но каналът бтв лейди търси водещ, ще има кастинг.
мисля, че е подходящо за лейди с малко дете Simple Smile и късмет!

# 59
  • Варна
Лъжата няма да помогне за работа. Казвам ти го и като работодател и като майка на 3 годишно. Тоест може да се каже че съм и от двете страни.  При мене има много майки, които си работят и рядко ползват болнични, но съм имала една майка, която за два месеца се появи само три дни на работа. През това време аз трябваше да й платя осигуровките разбира се, трябваше да й плащам и болничните, защото първите три дни се плащат от работодателя, а тя си взимаше и подновяваше болнични всяка седмица. В края на краищата на мене ми трябваше човек който да работи, защото имахме много работа , и искам или не, трябваше да я освободя. Ако вие излъжете че бабите ще гледат детето, както направи и служителката ми, а после я видях само три пъти, полза няма да имате. 

Общи условия

Активация на акаунт