Как да се устроим в чужбина?

• 30 446
  • 374
  •   1
Отговори
# 345
интересно ми стана какви са тея данъчни облекчения, с които се ползват норвежците? и не връщат ли прекалено малко след тея облекчения (само 1-2 заплати... тук май връщат повече, но зависи и от разходите де)  Thinking

а и как така ще си знаеш по средата на годината, че си си платила данъците? това, което ти връщат не е ли свързано с това, какви разходи имаш? т.е. по-големи разходи => повече върнати пари....

тук от 2 години насам парите за здравни застраховки и някои други здравни разходи не се облагат... това са данъците на 2000 + €/година, които получаваш обратно...  т.е. почивката в турция ти е платена  Wink

Последна редакция: пт, 17 юни 2011, 23:26 от Azalee

# 346
В България също парите за здравни и осиг, вноски не се облагат ( до 2 хил лв данъчна основа), а тези с доброволен характер в размер до 10% от дохода се приспадат от облагаемия доход и върху тях не се плащат данъци, т.е. данъчно облекчение са. На практика си плащаш данъка обикновено цяла година и накрая на годината подаваш данъчна декларация и ти го връщат.

На мен обаче друго ми стана интересно, имам чувство, че пишете съвсем различни неща.
Една съвсем теоретична постановка- заплата/доход 1000 евро, данък 15%.
Всеки месец плащаш 150 евро данък, за годината-1800.
Казвате, че ви връшат поне 2 заплати данък, т.е. 2000 евро. Е как е възможно това?
Искате да кажете, че ви връщат данъка върху две заплати или ?

Хайде, и Тереза ме нахока, че съм й вадела думите от контекста, но тя сама е написала
, защото тук и да платиш много, в повечето случаи ти връщат съществена част от данъците заради облекченията.

Последна редакция: пт, 17 юни 2011, 23:45 от Рокси

# 347
не бе, казват, че им връщат 2 заплати, далаверско е Simple Smile

# 348
Една съвсем теоретична постановка- заплата/доход 1000 евро, данък 15%.
Всеки месец плащаш 150 евро данък, за годината-1800.
Казвате, че ви връшат поне 2 заплати данък, т.е. 2000 евро. Е как е възможно това?
естествено, че не могат да ти върнат повече пари, отколкото ти си платил като данъци.

# 349
Рокси, данък 15%? С такъв данък и аз не виждам как ще стане  Joy Може би не ти излизат сметките, защото предполагаш с много грешен/нисък %?  Joy Пък ако много държиш да обобщаваш там, където аз не съм обобщавала, прави го, ама не като моя позиция, а като твоя  Peace

Азалее, изброила съм някои от тях по-назад в темата. На сайта на данъчните има калкулатор да си пресметнеш данъка. Доста е подробен, попълват се много неща и накрая ти излиза една цифра, която е размера на данъците ти въз основа на подадената информация. Та според този калкулатор така излизат моите сметки, но ще видим догодина през април дали са били точни  Wink Така или иначе не губя нищо от това да плащам по-високи данъци тази година, след като догодина ще си получа дължимото обратно, така както сега ще получа надплатеното от миналата година (+ малки лихви за добавка) Laughing По-кофти е, ако се плащат по-ниски данъци, отколкото трябва (и не си си прецизирал данъка като дадеш допълнителна информация на данъчните), защото следващата година си плащаш дължимото с лихвите, а точно лятото това не е много приятно  Laughing

10 c's и Рокси, къде прочетохте 2 заплати?  Shocked Сигурни ли сте, че четете написаното или си пишете само това, което ви изнася?  Laughing

# 350
10 c's и Рокси, къде прочетохте 2 заплати?  Shocked Сигурни ли сте, че четете написаното или си пишете само това, което ви изнася?  Laughing
интересно ми стана какви са тея данъчни облекчения, с които се ползват норвежците? и не връщат ли прекалено малко след тея облекчения (само 1-2 заплати... тук май връщат повече, но зависи и от разходите де)  Thinking

Рокси, данък 15%? С такъв данък и аз не виждам как ще стане  Joy Може би не ти излизат сметките, защото предполагаш с много грешен/нисък %?  Joy Пък ако много държиш да обобщаваш там, където аз не съм обобщавала, прави го, ама не като моя позиция, а като твоя

Не обобщавам, а цитирам. Освен това на мен сметките обикновено ми излизат, но и обикновено не твърдя революционни неща като за ниските скандинавски данъци  Grinning
Ще се оттегля от данъчната дискусия, че току виж някой пак ме обвини в нещо.
Ето тук има подробна таблица за всички страни, има и линк на всеки ред с детайла информация за данъчната система, вкл. deductions и т.н. http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_around_the_world

Последна редакция: сб, 18 юни 2011, 00:59 от Рокси

# 351
тоест, ти си доволна, че плащаш високи данъци, защото догодина ще ти върнат част от тях
аз предпочитам ниски данъци и нищо да не ми връщат и надбавят.  тая материя не е моята, но ако давам на държавата 50 евро повече и ако всички дават, за 1г. лихвите сигурно ще са големи,т.е тва дето ти го връщат, те го компенсират в някакъв процент, обаче ти твоите 50 надбавени евро не ги харчиш тази година, а догодина, когато не са 50 евро, а обикновено инфлацията ги е поразяла малко или много, а к'фтетата са по-скъпи
Рокси не знам какво ще каже, ама моята посока на мисли е, че аз предпочитам да си харча реалните пари и да плащаме реални данъци, а не да си разменяме някакви пари, от които те печелят, а аз губя

# 352
Мда, добре правиш, че се оттегляш, Рокси, че прочетох доста щуротии, които уж съм била написала или имала предвид  Laughing

10 c's, как така ще съм доволна, че плащам високи данъци? Я, виж какво написах в пост номер 324 в темата на стр. 22 Laughing Точно обратното  Laughing

Явно аз трябва да се оттегля от данъчната дискусия, че се чудя кое ли ще е следващото, което уж твърдя и чувствам  ooooh! Joy Написала съм го ясно, който иска да дискутира, моля да чете преди да коментира  Laughing  Stop

# 353
Така или иначе не губя нищо от това да плащам по-високи данъци тази година, след като догодина ще си получа дължимото обратно, така както сега ще получа надплатеното от миналата година (+ малки лихви за добавка) Laughing

в/у този цитат разсъждавах, Тереза.
Как нищо не губиш, като губиш. Губиш едни Х крони, които  ще ти  върнат догодина, когато с тях ще можеш да си купиш едно кюфте по-малко. А за тази 1г. в които ще ги дадеш за съхранение на  държавата, тя  ще реализира печалба в/у тях. Така ли е?

# 354
Връщат ги и то с малки лихви. Но това не значи, че съм доволна или ми харесва положението. Просто такава е системата. Щеше да е друго, ако не ги връщаха изобщо  Laughing
Разсъжденията ти са правилни по принцип и със сигурност биха имали голямо значение за човек, който си брои кроните и едва връзва двата края, та всяко кюфте му е от значение. Но не обръщам такова внимание, защото дори със сегашното положение имаме достатъчно  Grinning А и според всички статистики и експерти покупателната способност расте, заплатите също, хората хем харчат луди пари, хем спестяват много. Не на всички им е лесно, но имаш ли добър стандарт на живот, подробностите не ти правят такова впечатление.
А и нали сме социална държава, как ще се поддържа безплатно образование и здравеопазване (условно казано) без да има парички?  Laughing
Най-веселото е като започнат да се оправдават, че нямало пари за това или за онова  Crazy Колко пътища имат нужда от ремонт, железопътната мрежа е стара и има нужда от подмяна, и още, и още ... ама все нямало пари. То ако тук няма пари, къде има?  Laughing Въпрос на (грешни) приоритети според мен  Wink Задават се местни избори наесен, да видим какви ще ги къдрят пак  Laughing

# 355
  • The QC to be!!!
Въпрос на (грешни) приоритети според мен  Wink
По добре това от колкото корумпирано правителство и служителите му да крадат кой както от където може.  Wink

# 356
А и според всички статистики и експерти покупателната способност расте, заплатите също, хората хем харчат луди пари, хем спестяват много.

На Норвегия или не й влияе световната икономика, или наистина ти липсва слънце:)
Ако кажеш че и безработицата е под 3 процента идваме! Аз съм си заплюла Берген

# 357
Norway Unemployment Rate

The unemployment rate in Norway was last reported at 3.3 percent in March of 2011. From 1989 until 2010, Norway's Unemployment Rate averaged 4.33 percent reaching an historical high of 6.90 percent in December of 1991 and a record low of 2.40 percent in July of 2007.

http://www.tradingeconomics.com/norway/unemployment-rate

Тюх,за малко не се класира пустата му Норге   bouquet

smile3525

Последна редакция: сб, 18 юни 2011, 11:32 от Фитилчо

# 358
А и според всички статистики и експерти покупателната способност расте, заплатите също, хората хем харчат луди пари, хем спестяват много.

На Норвегия или не й влияе световната икономика, или наистина ти липсва слънце:)
Ако кажеш че и безработицата е под 3 процента идваме! Аз съм си заплюла Берген

3,3 е. Значи няма да дойдеш  Laughing Ами Норвегия си има голям буфер с пари (Пенсионният фонд/парите от нефта), от който винаги могат да се черпят при нужда (както например правителството е дръпнало малко парички предния път), та финансовата криза не се усети много тук.

# 359
Въпрос на (грешни) приоритети според мен  Wink
По добре това от колкото корумпирано правителство и служителите му да крадат кой както от където може.  Wink

Определено е по-добре. Макар че е интересно дали и тук е разпространена корупцията по високите етажи  Thinking Според мен е в някаква степен, но става по начин, недостъпен за публиката и без да има потресаващ ефект върху населението и икономиката Grinning Това, което се прави тук, е да се дадат пари на некомпетентни лица, които да ги похарчат по некомпетентен начин така, че ефектът да е нулев (или дори влошаване на положението). Последен пример - сливането на няколко болници в Осло в една.

Общи условия

Активация на акаунт