Приветствайте и нас в РОДЕНИ, МАРТенки с бебчета засмени! - тема1

• 34 707
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
Привет и от мен. Тук е циганско лято - топло и слънчево. По цял ден сме навън.
Четейки майчетата, които дават различни капки против колики, все повече се убеждавам в правотата на моята теория. Капките действат върху психиката на майките, а не върху бебетата. Ena4, Penmar, и аз действам като вас - с подръчни материали Laughing Прахосмукачка, носене на ръце, възглавничка от черешови костилки, вибриращ шезлонг и люлка. Знам, че скоро ще свърши и хич не се впрягам.
Относно лексикона
1. Кой ви помага с детето и в къщи? - Мъжът ми ми помага със София, доколкото може. Работи по цял ден, имаме огромен двор, куче, кокошки, градина и както се вижда в подписа ми - един младеж все още ненавършил две години. Но сменя памперси без проблем, къпе я, преоблича я, носи я на ръце, изобщо само май цица не и предлага Laughing
2. Помагат ли мъжете ви, какво най-добре правят и какво не могат?  - Да си кажа, няма по-добър от моя мъж. Занимава се с Александър, къпе го вечер, приспива го. Май най-много ми помага с отношението си - никога не очаква нещо да е свършено, нито ще ме пита защо не е наготвено, изчистено, изпрано. Ако няма какво да се яде - готви, ако е супер разхвърляно - подрежда, пуска прахосмукачка, ако няма чиста риза - пуска пералня. Отделно както казах - двор, градина, куче и кокошки. Само не може да глади - или глади, но само където според него е важно - ризата, отпред на гърдите и панталоните до коляното. Затова гледам винаги да съм му изгладила риза и панталон за следващия ден.
3. Към кърмещите на поискване, излизате ли по свои дела навън и как решавате проблема с храненето ако се случи да не сте си в къщи? - може би защото тук е навсякъде нормално да се кърми, дори не съм се замисляла по този въпрос. Водя И ДВЕТЕ ДЕЦА винаги с мен. Няма къде и на кого да ги оставя, пък и тук си е съвсем в реда на нещата (то и бюрократичните процедури са сведени до минимум, всичко става с формуляри от интернет и по пощата). Виж, на фризьор все още не съм ходила де. Мисля тази събота да отида - таткото с количката навън и с децата. Ще издържи без мен 1 час.
Да ви попитам вие мажете ли личицето с нещо след банята и евентуално с какво?  - с нищо не мажа, аз все още и само с вода я къпя, нито с олио я мажа, нито с лосион. Няма и да я мажа.
Мама Барба-интересен подпис Simple Smile Simple SmileКак се справяш с две кърмачета на различна възраст? Това беше един от най-големите ми страхове. Понеже не исках да отбивам Александър по някакъв травмиращ за него и за мен начин, все не се решавах да спра да го кърмя. Той сучеше по-скоро за кеф, отколкото за наяждане, по 1-максимум 2 пъти на ден, като бяхме премахнали сукането за заспиване. Добре, че ми е добро дете и сам се отказа напълно 5 седмици преди София да се роди.
Както казах и преди - тук витамин Д не предписват, а ставите на детето ги проверява сестрата, при която ходим на консултации.
Маринелс, ти не се вкарвай във филми заради това, че не кърмиш. Колко деца са израстнали на АМ, важното е ти да си спокойна. Така или иначе още 5 месеца и ще почнем да захранваме, не си го слагай толкова. Аз така гледам на нещата. Ако се случи нещо, и не мога да кърмя София, няма да имам и капка угризение. Сега не ме изяждайте с парцалите, но аз така разсъждавам, може да е егоистично, но някакси не мога да си представя, че цял ден ще си мисля само за това, колко кърма ще събера, за да я нахраня. Ако не става - давам и шише и толкова. Точка по въпроса.
В събота имахме гости. Едната ми приятелка има бебе, с 8 седмици по-голямо от София. Та тя от нямане на кърма и дохранване, на последната консултация Лили (така се казва детето) чукна завидните 8.200 грама. Като се има напредвид, че се е родила 3.560 гр, направете сметка за какво наддаване става на въпрос. За три месеца - 5 килограма  Shocked Сега и казват, че била със супер наднормено тегло, да минела на диета. Е как става това?
Както и да е - отнесох се.
г-жа Стихийно бедствие да се появи на отчет.
Лек ден

# 286
katilias, не питай! Wink Голяма веселба е. Първия път като усети, че бебето цока и взе да го бута и да вика: "Не!" Та от време на време му давам да си цокне да не се травмира и да не намразва брат си, но ще се мъчим да се отбиваме. Исках да се отбие е стествено, но нямам подкрепата на таткото. Общо взето я караме на принципа опит-грешка, пък каквото сабя покаже.

Какво стана с лозето? Мъжът ми е разпален лозар, та ще следя. Simple Smile

# 287

КЪМ ЛЛЛ: от известно време като сложа Дари на гърдата и започва да суче, но в един момент започва да се нерви...да дърпа зърното. Мислех, че не поема достатъчно мляко така, но пък си пълнеше памперсите Wink Това какво би трябвало да означава?  newsm78
А пък днес.....направо от нерви ли от какво не знам....но не може да нацели зърното и като го захапе...суче суче и пуска Sad и пак така. Вдигам я, за да я успокоя, но тя се разплаква и пак я слагам и пак същото. Не знам колики ли я хващат?! Не е в настроение ли?! Помислих си, дали пък не ми е намаляла кърмата, но като пробвам с ръка...излиза мляко.
[/b]

Не съм консултант, но и при нас имаше същия проблем докато не схванах какво иска. При нас Дани се нервира така, когато иска да го вдигна да оригне. Оригне ли, се нормализират неща и продължаваме да се кърмим.

# 288
redreny2000, аз си продължих една седмица след раждането с поливитамините, които си пиех - Прегнакеър+ и понеже ми свършват сега, мисля пак да си взема, че пролетната умора си ни гази и без да сме бременни, пък сега съвсем. Аз поне мисля, че си имам нужда  Peace
mama_vessy, аз до кръв не съм стигала, ама едното зърно бая ме наболява, особено ако суче по-дълго от него Sad и гледам да се мажа с Лансинох-а от време на време, но повече от веднъж дневно не успявам..  Tired и след баня са ми адски чувствителни, и като си махна сутиена.. абе гадна работа  Tired
Anduli, това за къпането не знам - не мога да изкажа мнение. За водата обаче аз също не давам, в болницата ме "излъгаха" 2-3 пъти да дам, още ошашавена след раждането, ама като се осеферих, че е подсладена и им връчих шишето. Даже ме е яд, че прибегнах до чайче от копър няколко пъти, че само му пълня тумбака на бебето, после като реве ще се чудя от колики или от глад ми реве  Grinning кърмата си му е достатъчна, така че ако не възнамеряваш, съвсем не му давай вода, бебо и така си е добре  Peace
1. Кой ви помага с детето и в къщи?  засега майка ми, но само вечер, иначе през деня и нощем съм аз на пангара  Mr. Green  приятелят ми се връща след дълго отсъствие другата седмица и ще помага и той  Heart Eyes
2. Помагат ли мъжете ви, какво най-добре правят и какво не могат? - тепърва ще разбера какво най-много ще помага, освен, че е горд тати  Crazy
3. Към кърмещите на поискване, излизате ли по свои дела навън и как решавате проблема с храненето ако се случи да не сте си в къщи? - още не съм излизала самостоятелно навън, да не кажа, че само 2 пъти съм излизала Sad и честно казано не знам, май с бебо ще излизам навсякъде, ако не - ще се цедя, то няма друг вариант Simple Smile

bsisi, при нас коликите някой път са почти денонощни, някой път привечер и после от 2-3 през нощта до 6-7-8 сутринта........ Whistling тъкмо се "похваля", че се справяме и .. айде пак цяла нощ на ръце почти и аз изнервена сутринта от умора.. луда работа  Mr. Green

# 289
Добра новина  newsm44пуснали са Вигантол в аптечната мрежа,току що се обадих в кварталната аптека и ми потвърдиха,че има newsm44 2.80лв е цената

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 17:56 от migeio78

# 290
Eeee щом са пуснали сменям. Ние сме от 4 дни на деавит, но набързо ще го сменя.

Маринелс, не се притеснявай за кърменето. Каквото ви е писано в крайна сметка. Днес АМ са много добра алтернатива на майчината кърма. А и си помисли колко пък позитиви има храненето с АМ. Важното е да сте здрави и щастливи.

Аз се притеснявам, че май ме наляга депресията. То май и времето днес доста допринася за това. Sad
От понеделник оставам сама с малката ( таткото тръгва на работа, майка ми се прибира, че и тя е на работа) и изпитвам панически ужас. Много ме здухва тая мисъл  Cry

Но както и да е. Вчера си купихме количка - голямо щастие за мама и тати  Laughing Ходихме и на преглед - пораснали сме с 3 см и 600гр. Simple Smile Това да си призная си ме успокои, че все пак се справяме добре Simple Smile И инстинкта върши работа ( защото определено при нас нещата не са както по книгите).

Обаче имам въпрос към майките, които вече излизат навън. Как си обзавеждате количкта?  Аз вчера доста мислех над този въпрос. Нашата е комбинирана ( нямаме зимен кош). Просто седалката има пълно легнало положение. Та какво слагате - чаршафчета ли отдолу, пеленки ли, ......? И тези колани, които са, върху тях ли поставяте бебето, защото те май са за по - нататък като почне да седи?
 newsm78 #Crazy  Много съм объркана, изобщо не знам как да го направим това с количката.

Моля за съвет?

# 291
Добра новина  newsm44пуснали са Вигантол в аптечната мрежа,току що се обадих в кварталната аптека и ми потвърдиха,че има newsm44 2.80лв е цената
Витамин Д има в аптечната мрежа отново от 10.03!

# 292
  • до моите любими хора
Radostani, при д-р Хазбун с направление ли ходихте или на частно. Бях се настроила да си платим, но  личната изяви желание да даде направление, като станем на 1 месец, та няма да ни е излишно да спестим 30-40 лв. А д-р Хазбун ни го препоръчаха и други хора Simple Smile

Останалите мами от Пловдив, при кой ортопед ходихте? Впечатления?
Платихме си мила. Взима 30 лева за прегледа и обяснява доста подробно. Аз лично съм доволна. Личната само спомена, че трябва да отидем и тъй като още с баткото ми бяха казали, че за ехограф не дават направление, а само за ренгенова снимка ако искам въобще, не я питах за направление.
katilias да ти кажа, че направо ти завиждам благородно за това мислене(относно кърменето пък и за другите неща). Знам, че си много права и това е правилният начин да разсъждаваш, но пусто като не ми идва отвътре... Само се шашкам и си мисля, че ако не се справя да си я кърмя, защото това е най-доброто за нея, ще се проваля по някакъв начин и ще се чувствам виновна.

# 293
Към ЛЛЛ:
Skrech, като продължение на нашия разговор имам следния въпрос и ще съм ти много благодарна, да ми споделиш твоето мнение.

В резултат на всичките ми усилия, включващи пиенето на една камара чайове и яденето на всякакви жита, булгури, ядки и пр., както и пиенето на ricinus communism 5 CH (сама си го предписах, съзнавайки че хомеопатията не действа еднакво при всеки човек, но от безпомощност и желание да си увелича кърмата правя какво ли не) имам усещането, че кърмата ми се е увеличила. Усещам си гърдите доста по-пълни, беба суче с повече ентусиазъм и по-ефективно и успявам да изцедя по около 30 мл след кърмене от двете гърди, което съхранявам и давам при следващото кърмене. Относно АМ, все още давам по 90 мл, като от утре би трябвало да давам вече по 120 мл АМ като добавка. Та въпросът ми е, критично ли ще е ако продължа да давам все още по 90 мл, с идеята че Дали ще се постарае да изсуква повече от гърдите, и съответно да се увеличи кърмата и да не се налага да увеличавам АМ, защото моята цел е да го намаля?

# 294
Amorevole, благодаря ти за бързите отговори за коликите и за запушването  Hug
За радост вчера май успях да се справя със запушеното каналче. След като го забелязах следобеда слагах малкия да суче до вечерта 4-5 пъти , отделно цедих с помпата и слагах топъл компрес. При поредното кърмене бебчо заспа на гърдата, дръпна се и забелязах, че продължава да тече мляко на струйка и то само една, а не както обикновено при цедене по няколко. Поизцедих още малко и подутината изчезна. Сега гърдата е мека и спокойна.

Commelina, чудесно сте се справили двамата! Тодор ти е оказал страхотна помощ, работите в един успешен тандем с малкия мъж! Peace

Много благодаря на ЛЛЛ и специално на Amorevole за бързия отговор! Добре, че сте вие и винаги когато имаме нужда ни помагате! Ще следвам съветите и искам да питам само нещо друго за едно хомеопатично лекарство за увеличаване на кърмата Ricinus communis 5CH мислите ли, че то има ефект? Знам, че лекарствата не се пият без консултация с лекар и не трябва да си ги назначаваме сами, но ако имате наблюдения и впечатления моля споделете. За сега през ноща се справихме и сука спокойно, но вчера вечерта 2 последни хранения бяха кошмарни с ревове и дърпане и не мога да я успокоя и върна на гърдата да се нахрани. Знам, че вечерта кърмата намалява и явно трябва повече време от обикновенно да се нахрани, но тя няма никакво търпение да изчака да слезне пак по-силна струя.

Да се похваля вчера бяхме на консултация и сме наддали 1 кг. и пораснали с 3 см...

Radostani, много се радвам за чудесното наддаване на Ивет!  Flutter Звучиш доста по-спокойна, все по-добре усещаш какви може да са причините за нейното поведение и как можеш да реагираш. Случва се да има и по-нервни и плачливи моменти, но с повече гушкане, спокойствие и търпение, и те биха могли да се преодолеят. Ако тя се дразни, че млякото започва да тече по-слабо, би могла да опиташ компресията, за която ти писах в предишния си отговор, както и с кърмене „накуп” и после почивка; възможно е Ивет да минава и през скок на растежа.

Резултатът от консултация показва, че Ивет расте много добре и тъй като е само на кърма, това по-скоро е сигнал, че мама има достатъчно мляко, за да задоволи потребностите и. Ако все пак мислиш, че имаш нужда и от някакво хомеопатично лекарство, което би оказало влияние на лактацията, е желателно да се консултираш със специалист-хомеопат (както и самата ти пишеш). Ricinus communis се препоръчва при някои жени за увеличаване на лактацията, но ако се приема неподходящо, може точно обратното - да я намали, освен това на някои помага, а на други - не, зависи дали е „тяхното” хомеопатично. Хомеопатичните лекарства трябва да бъдат предписвани индивидуално, точно за конкретния човек.

Приятна вечер и спокойна нощ ви желая.
  Grinning

Бишкота
, Скреч няма в момента възможност да пише. Ще си позволя да отговоря по-късно, надявам се няма да имаш нищо против.

# 295
Как си обзавеждате количката?  Аз вчера доста мислех над този въпрос.
- ми аз лично съм постелила хубаво коша отдолу, понеже глупавите колани не се махат  Shocked  #Cussing out а има и едни други връзки, които много дразнят. Та постелила съм с едно като одеалце, но точно с размерите за кош за количка и съм дръпнала встрани всичко дразнещо - колани и т.н.  и го слагам директно бебока облечен и (увит повечето пъти) с одеалцето, което съм определила за количката. Аз обаче имам друг проблем - моята свеки ми купи количка без въобще да ме пита какво съм гледала, какво харесала и какво ще ми е удобно, та съм оборудвана с един танк, на който не му се въртят предните колела, а те са 4 огромни гуми с много стабилна стойка долу и широка.. на всичкото отгоре и супер тежка.. и кошчето е малоумно - малко е и е много недоизмислено.. просто няма такава малоумна количка. То верно, че на харизан кон не се гледат зъбите, ама то това на нищо не мяза  Whistling  тааааа.. до седмица ще си купувам друга количка, с тоя танк никъде не мога да мръдна  #Cussing out

# 296
1. Кой ви помага с детето и в къщи? - като цяло никой не ми помага.Майка ми идва от време на време за по няколко часа и пазарува за вкъщи когато може.
2. Помагат ли мъжете ви, какво най-добре правят и какво не могат? - -не ми помага защото го няма по цял ден.Иначе ако си е вкъщи се включва предимно в носенето.Радвам се поне,че не се сърди ако няма ядене,не е изпрано или изчистено.
3. Към кърмещите на поискване, излизате ли по свои дела навън и как решавате проблема с храненето ако се случи да не сте си в къщи?- Нося си Ивана на всякъде с мен.Тук не мога да свърша нищо за по-малко от един час-разстоянията са големи.Само до магазина,но там ходя с количката
Пиете ли някакви витамини за възстановяване и подсилване на организма след бременността? нищо не пия,а ме изписаха с нисък хемоглобин Rolling Eyes И на месото не съм фен.Знам,че задължителния минимум за една кърмачка е 60 гр протеин.Понякога нямам сили за нищо и то е разбираемо де-хич ме няма с яденето.Да речеш иначе да съм заслабнала-не съм ooooh!
коликите-идват и си отиват по различно време.Един ден не си прилича с друг.Справям се с подръчни средства,капки давам само при голям зор и те са хомеопатични.Под подръчни средства разбирам сешоар,топло на коремчето,гушкане,повиване ш ш-ткане и цица естествено.
за конците-даже не съм усетила,че имам конци
за лохиите-почти спряха
за ортопед --в болницата и правиха някакъв тест,после и педи при първия преглед
за болката в зърната --чувствителни са и двете,но едното си ме боли.Трябва да започна пак мазането с кремче и въздушните бани.Преди два дни забелязах,че съм се обзавела с няколко стрий около зърната.Въпреки това си ходя само с потници за кърмачки.
Единият е да държа бебето 30 мин във водата вечер за да прави по 6 часа сън. Няма да го направя, но все пак да се допитам и до вас. как пък я изчисли тази зависимост не мога да разбера  newsm78 За моето дете знам,че няма да издържи толкова.
Моя колежка кърмила детето си на 3 часа както с АМ. Възможно ли е това?-според мен е възможно само при няколко условия:-ако само си е създало този режим(обикновено се случва при по-големи бебета) или пък ако е много малко и не се буди само по някаква причина и майката трябва да го прави на 3 часа.
КАк така не давам вода?-ей така.Тя като яде диня или краставица вода пие ли?Някой виждал ли е примерно майка котка да води малките си на водопой?Аз разбирам и уважавам избора на майките решили да дават вода,но е факт,че кърмачетата нямат нужда от това.

# 297
Amorevole, разбира си че нямам нищо против и ще чакам твоето мнение  Hug

# 298
Ох, цял ден не мога да ви изчета-тъкмо седна и ревящото човече ме привиква. Crazy
Маринелс, подкрепа и от мен! Hug Станалото-станало, не се чувствай виновна.Радвай се на съкровището си. Не е лесно да си на 100 места , а ти успяваш да съчетаваш толкова много дейности-трябва да си горда със себе си. Peace
Коммелина, Хазбун е много приятен човек, а и добър специалист, но не работи със здравна каса.Водила съм Емо при него-много съм доволна. Сега беба ще я водя при друг, защото сме записани в една частна клиника и от там ни се полага преглед, та не знам кой ще я гледа. Ако нещо не съм доволна пак ще ходя при Хазбун.
Bsisi, коликите са ни почти постоянни, но през деня с люшкане се успокоява. Вечер настава голям рев-от 6-7 до 11 -12 вечерта е голям зор.Много ни помага танцуването на музика. Харесва и и когато и пея. А за това хомеопатично лекарство би ли споделила как го приемаш и какъв е ефекта му?
Lilirose, лицето не мажа с нищо, за да не навредя допълнително на обрива, който има беба.
Андули, 30 мин.къпане ?Не съм чувала никога банята на новородените да продължава толкова дълго. И кой ти гарантира, че после ще спи малкото? newsm78
На въпросите:За детето/децата /ми помагат майка ми и съпругът ми. Свекървата идва тези дни за няколко часа, че е свободна. По принцип помощта им се изразява в това да вземат баткото и да мога аз да се оправям само с бебето. И това е нещо, че с двамата е по-трудно.
Мъжо помага най-много в гледането на беба. Като си дойде той му я връчвам и започвам да готвя.Може да прави всичко, що се отнася до децата. В домакинската работа се включва с чистене.Успява да играе и с баткото, а вечер спи при беба и ме вика да  кърмя. Heart EyesСменяме се, разбира се, и двамата имаме дежурства. Много ми е интересно като кажат мамите, че тати трябва да си почива, че работи. Ами нашата 24-часова работа ?На другия ден да не би да си почивам аз?! NaughtyПо цял ден се люшкаме , а и баткото не ме оставя на спокойствие.
Бебето ми е на режим на поискване и не съм мърдала от нас за повече от 1 час. Peace

# 299
Имам един въпрос - може би към ЛЛЛ - спрях си кърмата - една седмица се стягах, а две седмици пих хапчета. от няколко дни не пия нищо и снощи имах болка под едната мишница и от едната гърда имаше кърма - това нормално ли е или да се консултирам с лекар и какъв да е той? newsm78

Iliqna, съжалявам че ти се е наложило така болезнено да си спираш кърмата.
За да облекчиш болката, може да си направиш компрес от охладено зелево листо (махаш дебелите жили, надупчваш го с вилица или намачкваш с точилка/шише и обгръщаш гърдата, без зърното и ареолата). Ако усещаш напрежение, би помогнало леко да изцедиш - лекото изцеждане не би стимулирало млякото, а по-скоро би извело излишното задържало се мляко, което може да ти създава дискомфорт. Нагревки също обичайно помагат.
Може да внимаваш тази гърда да не се притиска или удря – да избягваш да спиш върху нея, както и стегнатите дрехи, сутиен с банели, колан на кола, дръжка на чанта и др.; да се пазиш от удар (дори и бебешкото ритниче може да бъде доста силно).
Ако имаш притеснения, би могла да се консултираш с лекар – може би с този, който ти е предписал хапчетата.
Пожелавам ти скоро да се оправиш.
  Hug

Цитат на: Bub555 link=topic=573992.msg18341364#msg18341364 [color=red
КЪМ ЛЛЛ: от известно време като сложа Дари на гърдата и започва да суче, но в един момент започва да се нерви...да дърпа зърното. Мислех, че не поема достатъчно мляко така, но пък си пълнеше памперсите Wink Това какво би трябвало да означава?  newsm78
А пък днес.....направо от нерви ли от какво не знам....но не може да нацели зърното и като го захапе...суче суче и пуска Sad и пак така. Вдигам я, за да я успокоя, но тя се разплаква и пак я слагам и пак същото. Не знам колики ли я хващат?! Не е в настроение ли?! Помислих си, дали пък не ми е намаляла кърмата, но като пробвам с ръка...излиза мляко.[/color] [/b]

Bub555, разбирам, че си притеснена и объркана от тази „нервност” на Дари. Удобно ли е да попитам някои подробности за детето, за да мога по-добре да се ориентирам? Колко хранения за денонощие имате? Пишеш, че пълни памперсите – колко напишкани и наакани има за денонощие? Ако вече сте минали първата консултация – как е наддала/пораснала Дари? Приема ли друго освен кърма (например вода, чай, сок, глюкоза и др.) и ако да - в какви количества за денонощие? Ползвате ли залъгалка? Това поведение, което описваш, само при едната гърда ли го наблюдаваш, или и при двете? Забелязваш ли да е в определена част на деня, или да го свързваш с нещо (промяна в температурата на стаята, нов човек у дома, нов аромат, пълен памперс и т.н.). Да е поставяна скоро ваксина?
Възможно е тя да се нерви като отслабне струята на млякото, за да я улесниш да достигне до следващата „порция”, може да опиташ да приложиш компресия, , ето и клипче. С компресията ще и помогнеш и да поеме повече „задно” мляко. Може да е благоприятно да и предлагаш гърда при ранни признаци на глад: неспокойно въртене, ръмжащи звуци, поднасяне на ръцете към устата, „търсене” с отворена уста, плезене на езика и въртене настрани на главата. Плачът е късен признак - ако ранните признаци за глад се пропуснат и бебето започне да плаче от глад, то често вече е твърде нервно и раздразнено, за да засуче добре и спокойно. Кърмене кожа-до-кожа, в по-сънено състояние, в по-затъмнена стая, също биха могли да ви помогнат.
Очаквам твоя отговор, за да помислим върху още варианти, които могат да са подходящи за вас.
Peace

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 23:24 от Amorevole

Общи условия

Активация на акаунт