Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 175
  • 512
  •   1
Отговори
# 90
Значи, белгийските ни карти са Е карти ,с право на пребиваване и работа, не знам кое е толкова учудващото, при положение, че по горе описах начинът по който стигнахме до получаването им. Съпругът ми писах, че стана зелфстаних ,надявам се, правилно я пиша тая дума,  което в превод значи съдружник във фирмата.Това, което знам е , че всички турци и цигани така са се сдобили навремето с карти. И  понеже съпругът ми първо работеше в строителна фирма като общ работник, обектите естествено могат всеки един момент да се проверят, защото примерно в събота и неделя като работиш навън, мине полицай и поиска документи и като нямаш глобите са солени за фирмата.Всъщност не само събота и неделя, а по принцип. И така направиха всички работници такива, друг е въпросът, че след това ги отписаха без никой да знае и понеже повечето бяха турци, да не обиждам но направо неграмотни, бачкатори хора,те така и не разбрали, че трябва да носят в общината документи и че имат право на карти.Разбраха когато им дойде писмо от секуреск за осигуровките които трябва да платят- 630 евро. Така , че нищо не е толкова учудващо.Подадохме си документите ,предварително от Бг имах заверени с апостил всички актове за раждане и брак и така. Тези карти се подновяват на 5 години, друг е въпросът,че нямам националитет, тоест пише че съм Бг . Когато след 3 години пребиваване тук, подадем документи за националитет, тогава надявам се ще получим и гражданство.
Животът ни никак не е бил лек от идването до сега, но съм доволна от резултата. Ако някой още нещо го чуди , питайте -ще отговоря, няма проблем.

MissNellie- Благодаря ти , да позитивна съм много, и се надявам и вярвам, че ще си остана такава. Ще ти кажа и защо, загубихме много пари в Бг ,дойдохме и работим като луди, не гледам другите,гледам себе си, имам цел, искам да правя бизнес и тук и си чакам момента. Но съм се отчая от самозабравили се българи в чужбина, ужасно е вярвайте. Познавам такива, които дойдоха и си тръгнаха, не издържаха на работата. Всичко ,поне за мен де, опира до това какъв си, колко силно си мотивиран и до кога. Последната книга която от Бг ми пратиха в електронен вариант ми беше много полезна, препоръчвам я на приятели редовно. Тя доста ми даде и от тогава виждам нещата по различен начин.Между другото ще бъда откровена и ще ви кажа, че така както тук са ме унижавали, само един разбира се човек при когото работех ,само заради това ,че като дойдохме бях с наднормено тегло, никой не ме е унижавал,но и това издържах. Та ако решите прочетете я- Не пипай тази книга се казва.

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 17:47 от kris 71

# 91
kris 71  объркването стана от това, че каза паспорти - паспорти се издават само на хора, придобили гражданство, което е различно от постоянно легално пребиваващ. Вие имате там както се водят съответните идентификационни карти за страната Peace

# 92
Олеее, простете наистина.

# 93
Интересно ми е какво точно разбирате под тези статистики за средна заплата, която цитирате?

В Щатите почти всички браншови организации публикуват официални статистики за заетост и заплащане със средни стойности за страната или за отделните щати. Отделно в много райони съответната администрация публикува икономически профил на различните райони - среден доход на домакинство, средни цени на имотите, расов профил, рейтинг на училища и прочие. Това в допълнение към купищата безплатни калкулатори по интернет, например http://www.salary.com/salary/index.asp или http://www.payscale.com/research/US/All_People_in_All_Surveys/Salary/by_State

Минималната заплата се определя от всеки щат и се публикува на видни места. Във всеки ресторант тук виси разпечатка на наредбата за минимално почасово заплащане. Няма начин да не забележи човек  Laughing

# 94
 ianajar пробвала съм да използвам тези калкулатори за заплати (не само тези де) - ами поне за това което аз търся даваха че е въпрос на договаряне.

Наистина за новодошъл е мн трудно да се ориентира в обстановката. От личен опит много ми помогнаха рекруитърите, естественно ако наистина разбират естеството на работата ти и ако имат достатъчно "връзки" в бранша.

Горещо препоръчвам също така "постването " на резюметата в сайтовете за търсене на работа. Това за Щатите и Канада.

# 95
Титина, не знам каква ти е професията  newsm78. За моите винаги съм получавала точни данни.  Провери директно професионалната ви организация, техните статистики са най-точни.

Рекрутъри в моята професия се използват само за най-високите административни постове. Никой не се хАби да рекрутва учители.

# 96
И там не дават такава информация. От 5 години съм член на професионалната организация в Канада, от 3 на тукашната - никъде и никой не  ме е питал каква ми е заплатата.
В началото като се чудех дали да работя същото като в БГ или да сменям попрището, се опитах да намеря такава информация - отговориха ми, че организацията не притежава такава. ( По съвет на много "преуспели" българи единственното с което можем да се занимаваме е продавачи или в хоум съпорта. Нарочно съм сложила преуспели в кавички, защото според тях си мн преуспял ако миеш задниците на хората). На всичко отгоре не е прието въобще да се коментира заплата.
Обикновенно обявите за работа са в някакъв ранж ( например от 50-100) или е дадено, че са въпрос на договаряне.

# 97
Титина, много ми е странно, че браншовата ви организация няма данни за заплащането.  newsm78
В моята ежегодно при подновяване на членството всеки попълва анонимен въпросник с данни за позиция, стаж, квалификации и рамки на дохода (не пишеш точно колко получаваш, а примерно отбелязваш, че доходът ти е в границите 40-50 хиляди). Отделно веднъж на пет години се прави голямо проучване с въпросници до работодателите, местните администрации и представителна извадка от членската маса, и резултатите се публикуват в официален бюлетин. Естествено, че никъде за позиция не се обявява точно колко ще ти плащат и естествено, че навсякъде се договаря точното заплащане, но статистиката е ориентир и за работодателите, и за кандидатите. В организацията на мъжа ми е същото.

Федералното и щатските правителства и организациите, финансирани от данъкоплатците, пък са задължени да публикуват на сайтовете си официални рамки за доходите на администраторите, включително поименен списък със заплатите на висшите чинове. Ето от местния ми университет как изглежда - може да се погледне по колежи, по катедри и така нататък: http://hr.osu.edu/statistics/

Та информация за областите, в които аз съм търсила - бол.  Peace

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 19:01 от ianajar

# 98
Зависи според мен за какъв сектор става въпрос. Учителската професия ( извинете ме, ако бъркам) ми се струва как да кажа, по малко даваща възможност за йерархия, респ. за разлики в заплащането.
Аз и мъжът ми сме в банковия сектор, където има сто и едно нива, и всички те са с различно, ама много различно заплащане. В добавка има търговски и нетърговски позиции, като заплащането на първите се формира И в зависимост от конкретни резултати, т.е. дори двама човека в един и същи град могат да имат  двойна разлика.
За лекарите например ми прави впечатление, че си има точни данни според специалността и позицията ( ако има административна длъжност в болница).
Но средното заплащане, това, което е обект на статистиката- всички хора в град Х, или държава Х, макар и неточно съотнесено към индивидуалните нужди, си е безспорен индикатор.  Надникът за наемен труд на черно също.
В Европа ми се струва, че заради по силната регулация като цяло, браншовите организации и статистики не са толкова популярни. Може и да греша  newsm78.

# 99
  • На остров
Kris 71 поздравления вашия път наистина е трудния  / на емигранта започнал от нищо..пожелавам Ви да реализирате целите си..Моя много близка приятелка измина по този път в Гърция заминаха преди 11г.  с малко дете и минаха през всякаква тежка работа..в момента и двамата работят по специалностите си от няколко години, уважавани и търсени кадри..не са богати, но са доволни от постигнатото.

# 100
във всяка професия има йерархия и възможност за развитие.
Когато дойдох тук, не знаех езика, забременях преди да съм работила нещо в страната и бях леко отчаяна дали ще мога да си намеря работа различна от камериерка. Но бременността и майчинството ми дадоха необходимото време, за да овладея езика, а по отношението на работата, стигнах до извода, че ако аз не съм уверена в способностите си, няма как да убедя потенциален работодател. Няма смисъл да мрънкам и да се оплаквам от произхода си, напрoтив- използвах го като най-големия ми актив и сега работя точно това, което съм следвала в България

# 101
Тази тема е малко абсурдна.
Разходите на хората са различни в зависимост от това къде живеят/ като населено място/, какво разстояние минава всеки ден, с какво се отоплява и т.н.
Бейби по горе ви е дала примерни цифри за Ирландия. Ами и аз живея там ,но при нас е по ефтно. Ако някой се вклЮчи пък от Дъблин още по различно в зависимост в коя част на Дъблин живеят хората.
И ако темата е направена да се даде информация на хората, то тя е много субективна информация. Някой ще прочете тук, че жилище в страната Х струва по наема една сума, пък като отиде там ще се окаже друга.
за Австрия, чаках 3-4 месеца докато ми одобрят молбата за гражданство. Голямото чакане падна, докато България трябваше да ме освободи от бг гражданството ми ( Австрия не приема двойно)
- повече от година ходене по мъките
Ние чакаме 26 месеца, ти за 4 се оплакваш. Получихме писмо ,че сега разглеждат документите подадени 2008 година. Да си направим сметката нашито гражданство кога ще стане Laughing

# 102
Момичета, добре ,че не се отказах от темата и това е само и благодарени е на BABY, ето писах, чета ви , виждам, че това през което съм минала се приема нормално и се убеждавам, че само в Бг  има много мисъл и срамна работа, гледа се кой какво и защо ,за да се изкоментира, а тук наистина не е така.Няма да пиша повече, защото синът ми пострада днес и не ми е това, просто намирам утеха във форума преди лягане. Пожелавам на всички ви късмет и ще следя темата, интересна е, и най вече не е обречена на .... не помня как я бяха предрекли  вече в началото.

# 103
Guilty- точно заради такива изцепки казах в началото, че няма да пиша по темата. Като ти е абсурдна не се вписвай бе жена, някой насила да те кара? Повече от ясно е, че навсякъде е различно, само в една белгия всяка община си е автономна, та какво остава за различните държави. Не видях да се жалват ,че са чакали 4 месеца, тук се споделя опит, друг е въпросът , че ти трябва да чакаш по дълго време. Изобщо на такива като теб, които нямат какво ад кажат полезно по темата се чудя защо изобщо пишат? Някой като прочете по темата колко струва тук и таме наемът ,може си отвори от нета и да прегледа обяви ,никой не е казал, че трябва да тръгне на сляпо.Защо четете между редовете  и просто си пишете?

# 104
kris 71 моля те не се хващай с мен на дребно.

Общи условия

Активация на акаунт