Машина за хляб -41част

• 85 102
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
Момичета, сега пробвах да направя ръжен хляб, но въобще не успя да се замеси топка от продуктите Shocked, като видях накъде отива работата спрях машината и изхвърлих "тестото", което беше супер лепкаво, ама много. Ще ви постна рецептата да кажете според вас къде е грешката, според мен е много водата и да не би става трудно за машината да меси, знам ли и аз, а толкова добре ми изглеждаше рецептата. Rolling Eyes Ето я и нея:

400 гр. ръжено брашно
100 гр. бяло брашно
1 суха мая
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 с.л. олио
400 мл. вода
1 с.л. кориандър на зърна
1 ч.л. кимион
2 с.л пшенични трици
Приготовление
На програма Пълнозърнест хляб, за 750 гр.

Аз на толкова брашно слагам 300мл вода. И съотношението между брашната при мен е в полза на бялото, но това е въпрос на вкус. А маята колко грама е? Аз слагам 3.5г, пускам на базова програма и нямам издънки. Преди го правех на програмата за пълнозърнест хляб, но наистина превтасваше и все я спирах и пусках ръчно да се пече.
И да попитам - подправките не са ли множко като количество? Кимионът е с доста остра миризма...
П.П. Ей така правя аз хляб с ръжено брашно: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=561024.msg17941698#msg17941698

Последна редакция: пт, 13 май 2011, 16:32 от tortoise

# 616
А защо я изхвърли, трябваше просто да добавиш още малко бяло брашно докато стане на топка. И понеже е с повечко ръжено брашно, аз бих я оставила да лепне малко , но да е топка, да не маже под бъркалките

# 617
  • Варна
mama Tin, ами незнам как да го обясня, трябваше да го снимам Mr. Green, то стана като лепкаво тесто за кекс, беше покрило бъркалката и никакъв шанс нямаше  да се получи топка, слагах още бяло брашно, но то си стоеше отгоре върху ръженото, не можеше да се разбърка, понеже всичко беше доста лепкаво.

tortoise, маята беше едно пакетче на Д-р Йоткер(7гр), за подправките незнам как щеше да е на вкус, защото отиде в кофата. Laughing

# 618
Добре де и как няма да се разбърка, нали бъркалките се въртят? А ти колко брашно добави, за тази вода е трябвало да добавиш поне 140-150 грама брашно

# 619
Гануша, много добре те разбирам за какво говориш.
   Проблемите при месенето на ръжено брашно в машина са големи, особено ако е 100% ръж или близо до този процент.
   Понеже често правя точно такива хлябове, да споделя моя опит:
  - не меря брашно никога, гледам топката. Но при ръжта става топка и след 5-6 минути, пак е разпльокано под перките. Тоест, трябва да се следи и да се добавя брашно при нужда.
  - понякога не може да ми превърти топката, тя остава някакси над перките, помагам с лопатка или ръка.

Успех  Simple Smile Поняксога си мисля, че ще ми е по-лесно направо на ръка да го бях направила  Laughing

# 620
И аз често меся ръжени хлебчета с машината, но никога не съм имала проблеми. Мноого рядко, ако съм сложила повечко брашно използвам силиконовата лопатка за да помогна, но това се е случвало най много 2-3 пъти

# 621
  • Варна
mama Tin, моята машина е с една бъркалка, получи се така, че тестото беше над бъркалката(незнам дали ще ме разбереш, все едно бъркалката е в нещо като дупка и там си бърка, но не взема тестото отгоре и не може да направи топка). Малко брашно прибавих защото видях че остават 10 минути от месенето и прецених че няма да стане. Досега никога не ми се е получавало такова нещо, нали ръженото брашно си се слага директно както бялото, не се третира по някакъв начин предварително.

Кливия, при мен се получи точно това, остана над перките, с тази разлика, че то не беше топка, ами някакво разплуто нещо. Mr. Green Joy

# 622
  • Varna
Хиляди благодарности на всички които ми препоръчаха да направя хляба с айран на Полина!
Стана разкошен! За да стане по- мека коричката като го изкарах го намазах и с масло.Сега чакам домочадието да се върне и да го нападнем.

# 623
Хиляди благодарности на всички които ми препоръчаха да направя хляба с айран на Полина!
Стана разкошен! За да стане по- мека коричката като го изкарах го намазах и с масло.Сега чакам домочадието да се върне и да го нападнем.

И на нас това ни е любимия хляб. Дайте някаква друга сполучлива рецепта да пробваме, че след вчерашния ми неуспех с картофения хляб, ще ми забранят вкъщи да правя друг освен този с айрян Blush

# 624
  • София/Варна
Кливия, при мен се получи точно това, остана над перките, с тази разлика, че то не беше топка, ами някакво разплуто нещо. Mr. Green Joy
[/color]
Ако перката си направи гнездо, в което се движи и не се размесва добре тестото, според мен брашното е в повече.

# 625
Днес направих много вкусен хляб с бяло и царевично брашно
500 гр бяло и 180 гр царевично
3сл олио
по 1чл сол и захар
380 гр айрян, но не много гъст
1сл лимонов сок
слънчогледови семки, сушен лук и чубрица на око
маята ми беше 9 гр
Супер вкусен стана Peace

# 626
Здравейте , на път съм да се възползвам от офертата на Carrefour за хлебопекарна Carrefour HOME HBM810-10
Ако има някой с мнение относно този модел ще се радвам да сподели  Hug

Преди няколко дни и аз питах същият въпрос!

Моля някой да ни отговори ако има отзиви! Ако не е тук мястото за този въпрос, моля да ни насочите къде може да получим отговор!

Предварително благодаря за отговорите/ако има такива/!   bouquet

# 627
Аз също чакам някой да изкаже мнение за карфурската машинка, двоумя се между нея или промото в Метро - Moulinex ow 3101.

# 628
В "Интермаркет" продават такава хлебопекарна на цена 139 лв.
http://www.kolko.bg/bg/bomann-avtomatichna-hlebopekarna-cb594-bg/p/1283837
Ако някой има отзиви за нея моля да ги сподели.

# 629
  • Географският център на България-Габрово
В "Интермаркет" продават такава хлебопекарна на цена 139 лв.
http://www.kolko.bg/bg/bomann-avtomatichna-hlebopekarna-cb594-bg/p/1283837
Ако някой има отзиви за нея моля да ги сподели.

По дизайн и вид изглежда същата като моята Клатроник.Само имената са различни.Но щом е с 2 бъркалки и хоризонтален контейнер горещо я препоръчвам.И най вече капацитета на приготвяне на тестото е до 1300 гр.При приготвяне на по тежки теста и в по големи количества,машинката няма да се мъчи

Общи условия

Активация на акаунт