Отговори
# 600
  • España (Плевен)
Да ви питам и аз, че се чудя и колебая. Кога спирате на кърмачетата нощното хранене? С каката втория месец започнах да я отбивам като и давах водичка. Вие как мислите?  newsm78

# 601
Да ви почерпя с една бебешка торта.Днес имам рожден ден.За първа година получих най-хубавият си подарък.Моят малък син Найден:)  newsm59

Честити   бебчета на Калина на мама Петя , Даниел на мама Васка,
Дара на мама Ли2011,Одисеас на мама Нелинка20,Мария на мама Диди
Даниел на мама женка-бс,Калина на мама Щък,Андрей на мама Съни-в
Момченце на мама тути-фрути ,Габриела на мама Христис
smile3504

# 602
Да са живи и здрави Боян и Косара!
Реферименте Честит рожден ден! Дано подаръка ти носи само радост, а ти да си жива и здрава да си дочакаш правнуци от него Simple Smile

Моето бебе още не се е изакало. Вчера педиатъра ни успокои, че до 5 дни не е страшно. Иначе пръцка активно, яде и повръща.Дано днес свърши работата.

# 603
Въпрос към ЛЛЛ и всички мами, разбита се Simple Smile
При бебетата които са само на кърма има ли някакво минимално време, което трябва да мине между кърменията?

Elli, съставът на кърмата предполага бързо усвояване, което обикновено се осъществява за около 60-90 минути. Това бързо храносмилане е такова, за да осигури на детето чест  близък контакт с майката и съответното голямо количество мляко.

Хубаво е новороденото бебе да суче често, на интервал от 2-3 часа и до около 6 седмична възраст е препоръчително да има около 8, а често и повече хранения за денонощие. Добре е също така, ако и докато бебето е още сънливо, майката да го буди за кърмене, така че да има немного една 4 часова пауза в денонощие. След месец, месец и половина, бебетата обичайно стават доста  и сигналите им са поясни, изграждат си собствен ритъм. Повечето майки предпочитат да се доверят на бебетата си като ги оставят да показват кога да хапват, будуват и спят.  Бебетата са различни, нуждите им са различни. Има бебета, които чудесно се справят като сучат на три часа, има такива, които спират да се будят нощем сами, но плочесто бебетата търсят да сучат на богатски интервали и плочесто. Стига бебето да хапва добре, да изсмуква ефективно гърдите, не е причина за притеснение, че иска да суче често. Възможно е това да е период на скок в растежа, възможно е ритъмът на сукане да се промени.

Elli, имаш ли някакви притеснения относно кърменето и честотата на сученето на бебето ти? Ако имаш още въпроси, заповядай Hug

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 13:03 от Atrakcia

# 604
Мерси Simple Smile

нищо конкретно не ме притеснява... по-скоро се чудех дали е възможно да "преяде" или да си претовари стомахчето...

като цяло ядем на около 3 часа, но понякога и 2 не издържа и се чудех дали се дължи на кърмата или на т.нар. скокове в растежа.

# 605
Здравейте момичета!Вчера ни изписаха и все още се адаптираме към домашната обстановка.Не мога да се нарадвам на Калина!Кърма имам много,за сега.Гърдите са ми като на Саманта Фокс на младини  Mr. GreenКалинчето се е родила с висше  Grinning и нямаше нужда да я уча как се суче-ипълнява ролята на Делонги мултивак  baby_neutral .Смучим и биба преди заспиване-за разлика от кака и на нейната възраст.И да ви кажа -одрала ми е кожата-дори и тръпчинките,за което много се радвам.Но разбира се нослето е на тати,но това го знаех от 3дто.Косичката е тъмна.Днес ще вземем сниките от изписването и когато имам възможност ще се изфукам.
 За раждането също ще разказвам-мина възможно най-естествено,за което съм мноооого щастлива!
 С Li2011 бяхме заедно в стая още в патологията,после в родилно -съседки!Ей,много е хубаво така!Тях ще ги изпишат може би днес.И за протокола тя роди секцио.
 А повечето жени ме питаха ти ли си Петя,съседката на Натлия-хихихи.
Честито на всички родили от както съм влязла в болницата до днес!

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 12:53 от petia47

# 606
Честити бебчета на Трюфел и Фиши-фиши. Да са здравички и да ви радват цял живот!
Елил, и при нас се получава това. През нощта прави по-дълги паузи от 4-5 часа, но преди обед ме прави луда. Тази сутрин например се хранихме в 7:30, след това 9:30 и после едвам я издържах до 11:30. Скъса се от рев, но мисля, че беше от коликите. Заспа в 12:20 блажено, но общо взето през деня почти не спи. Аз си обяснявам, че това будуване и реване й хабят голяма част от енергията и затова огладнява по-често. Иначе ака и шора редовно.
А за спиране на нощното хранене дори не съм помисляла. Това значи и дондуркане през нощта. Сега ми е по-добре. Давам и да цока и тя заспива веднага след като се нахрани. А вода хич не обича, така че не е вариант...
Ох, днес е мн кофти време  Sad Ставам, Петра се разцърка  Twisted Evil

# 607
А сега въпрос към ЛЛЛ: бебчето ми е на 1седмица,хапва доста,но и аз имам много кърма. Дaвам на поискване,всичко с бебо е ок. Въпросът ми: между кърменията,особено, ако са минали повече от 3 часа, гърдите ми стават на бучки. Цедя с помпата,изчезват и след 3-4 часа пак се появяват. Пак цедя и така. С изцеденото храня бебето, не му давам да суче от 2дни,защото са ми много разранени зърната. Та нормално ли е образуването на тези бучки. И още 1 въпрос: колко време след като е изцедена кърмата,е годна за пиене,ако стои на стайна температура?

VelislavaCH, честито бебче, живо и здраво да ви е!   bouquet Препълването и разраняването на гърдите в първите дни е наизтина неприятен момент, но за жалост не малко майки преминават през подобни проблеми.

Препълването и напрежението на гърдите са често срещани в първите седмици след раждането. Обичайно, около шестата седмица постепенно лактацията се регулира и организмът на майката се нагажда да произвежда мляко според нуждите на бебето. Не е необходимо да изчакваш  до следващото хранене/цедене. Добре е пауза между кърменията/цеденето да  не повече от 2 - 3ч., защото както сама си забелязала, е възможно препълване на гърдите.

Пишеш, че имаш много кърма, но и след цедене усещаш препълване и дискомфорт. Ако бебето не желае да суче в този момент, не е лоша идея да поизцедиш леко гърдите си. Пълното изцеждане може да доведе до образуване на нова порция мляко, на още и още кърма на  принципа "търсене-предлагане". Постепенно млякото ти ще се регулира и гърдите ти няма да се пълнят без нужда.

Удобно ли е да ми отговориш на няколко въпроса Simple Smile В каква поза кърмиш? Забелязала ли си облекчение при определени пози?Гърдите ти имат ли някаква специфика, например  плоски зърна? Кога усещаш болката в зърната - при засукването, при самото сукане или в края?

Някои майки споделят, че като поизценят леко гърдата, преди кърмене, за да омекне ареолата и бебето вероятно ще засуче по-лесно. Препълнената гърда е твърда и на повечето бебета им е трудно да я засучат.

При много майки сработва да предлагат гърда на бебетата си, малко преди те да са се разплакали от глад или при т. нар ранни признаци на глад: неспокойно въртене, ръмжащи звуци, поднасяне на ръцете към устата, „търсене” с отворена уста, плезене на езика и въртене настрани на главата. Плачът е късен признак - ако ранните признаци за глад се пропуснат и бебето започне да плаче от глад, то често вече е твърде нервно и раздразнено, за да засуче добре и спокойно. Когато бебето  не е толкова гладно, то има повече търпение да засуче правилно, а и не засуква така стръвно. Това, плюс добрата позиция на засукване, може да помогне на гърдите да се възстановят и да не се разраняват повече.

Разраняването на зърната най-често се получава при не добра позиция на засукване. Важно е както начинът по който бебето засуква зърното (да отвори хубаво широко уста и да поеме както зърното, така и голяма част от ареолата, асиметрично), важна е и позицията на тялото на бебето към твоето тяло, а също и позата в която си седнала ти. За да засуче правилно бебето трябва да отвори широко устичка, за да поеме добре освен зърното и по-голямата част от ареолата, а устничките са обърнати леко навън. Във видеото е показано правилното поставяне на бебето на гърда.  Важна е и позицията на тялото на бебето към твоето тяло, коремчето да е добре обърнато към твоя корем, а също и позата в която си седнала ти да ти е удобна.

Ако правилно те разбирам храниш бебето с изцедена кърма. От шише ли я предлагаш? Вариант ли е да обмислиш алтернативен начин на хранене  от шише – препоръчва се когато зърната са силно травмирани и имат нужда от няколко дни за възстановяване, бебето да бъде хранено от чашка, лъжичка или дозаторче да речем – ако прилагаш този вариант на хранене е важно да се отбележе, че млякото трябва да се подава настрани между бузката и венеца, да се внимава да не се „изстрелва” към гърлото на бебето. Идеята е да се избегне евентуално и риска от допълнителни усложнения заради разликата от засукването на биберон и гърда. Тази статия може да ти е от полза
За по-бързото заздравяване на разранените зърна, би могла да опиташ максимално да държиш гърдите си на въздух , сега времето е хубаво, можеш да се възползваш от слънцето и да правиш въздушни и слънчеви бани. На много майки помага след кърмене/цедене да оставят зърната да изсъхнат на въздух с няколко капчици кърма върху тях, тъй като кърмата има и антибактериални свойства. Кремовете от пречистен ланолин също може да помогнат, те не изискват отмиване преди кърмене/цедене.

Много майки се справят с препълнени гърди и бучки по следния начин:  за по-лесно „слизане” на кърмата -  преди кърмене топъл компрес с кърпа/пелена или пък с топъл мокър памперс (задържа по-дълго топлината). А ако усещаш гърдите си напрегнати и топли, преди кърмене/цедене може да ти помогне вместо топъл, хладък компрес - всичко е индивидуално, някои майки се чувстват по-добре от топли компреси, други - от охлаждащи. След кърмене, може да те облекчи  компрес от изстудени зелеви листа -зелев лист от хладилника се набожда  с вилица или се намачква/ претрива и се слага между сутиена и гърдата, без да покрива ареолата. Когато свехне се маха.  Хубаво  е прилагането на  този компрес  да е с една идея внимание, защото  зелевите компреси биха могли да имат леко намаляващ кърмата ефект, ако се ползват продължително време. И още една идея - изцеждането може да е по-лесно ако се съчетае с топъл душ и лек, щадящ и нежен масаж с върха на пръстите от подмишниците към зърното

Ако имаш много бучки, запушвания, би могла да се консултираш с лекаря си дали за теб е удачно да приемаш лецитин . Той е хранителна добавка, който пречи на мазнините да се слепват и натрупват и по този начин да запушват каналите в гърдите. Смята се, че е безопасен за употреба от кърмачки и се препоръчва при чести запушвания, след консултация с лекар.

Прясно изцедена кърма може да бъде държана на стайна температура до над 10 часа (коластрата, или млякото което се образува до 6 дни от раждането, може да се съхранява 12 часа на стайна температура).
В статията СЪХРАНЕНИЕ И ТРЕТИРАНЕ НА КЪРМА, подробно е описано как се съхранява и замразява изцеденото мляко.

Ще се радвам да пишеш и занапред как се развиват нещата  Peace

# 608
Ехааа освен всички новоридени бебенца има и още едно-новозаченато!
Мониииии,честито миличка!Желая ти безпроблемна  и сладка бременност!Фен съм тиии!

# 609
Хей, здарвейте и от нас  Peace
Ние днес сме относително добре, Жорето не е плакал потресаващо от два дни и мама е много хепи, за което. Обаче нашата голяма драма е акането  ooooh!
Е не можем да се преборим с липсата на изхождане. От седмица редуваме АМ - Фризолак и Нутрилон, освен това продължавам и да го кърмя поне по 2 пъти на ден. но не се изхожда. Дори с термометъра не успявам да помогна от 2 дни насам. Вече се чудя какво да правя - хич не ми се иска да давам Дуфалак, другият вариант дето ми препоръча педи е да му дам малко сок от круша - е много рано ми се струва да му давам друго освен мляко.

Моля, някои ако има идеи да сподели, Моля, че вече се виждам в приключение!

За храненето и къпането/смяната на памперс - старая се първо да се преобуваме/къпем, но ако е много гладен няма шанс да се случи - толкова е нервен и ревлив, че е нетърпимо положението, та напоследък се пробвам,но ако ревне, първо го храня и тогава го събличам - не мога да кажа, че е повръщал по време на преобличане. Иначе за къпането гледам да го кърмя преди това и така леко му измествам часа  за основното хапване за след банята.
Нощното хранене вече го спряхме и по 2 часа бодуваме ,но няма как трябва да свиква ,че сме на АМ и стомахчето трябва да почива .Ако беше на кърма е друго  Wink
Това ме притесни - при нас няма такъв филм - абсурд е да не му дам да хапне нощем  #Crazy Наистина ли е по - добре да се маха толкова рано нощното хранене, особено ако сме приоритетно на АМ?

ЧЕСТИТИ ДА СА ВСИЧКИ НОВИ БЕБОЦИ НА СЕМЕЙСТВАТА ИМ И ДА ДОНЕСАТ НАЙ - ГОЛЯМАТА РАДОСТ НА СВЕТА!

Май вече не останаха кореми, само за Нели Д не знам нищо - хайде отчети се Нели с един малък сладък бебок!  Hug

# 610
Здравейте момичета!
Да са честити бебета на мама Фиши и мама Трюфел!   bouquet
Хайде всички мами,където не си показаха децата да се изфукат.От кога чакам снимки.
Цитат
А повечето жени ме питаха ти ли си Петя,съседката на Натлия-хихихи.
 hahaha Аз очите си изгледах за тебе и легло ти бях запазила,а който ме питаше няма ли да си ходя скоро,аз виках,че чакам комшийката. Joy
Петенце и Калинчето с тез тръпчинки като и Кристофър издъниха работата.Няма как да отречем ,че не сме правили кекс по време на бременност. hahaha
За протокола,пъпчето ни падна а с какви усмивки ме дарява Криско от днес не истина. Heart Eyes Heart Eyes   Heart Eyes
Честито на Мони,браво за смелоста и силата!   bouquet  bouquet  bouquet

# 611
e.damyanova -  Йоана също има проблем с изхождането последните 3 дни, хем е на кърма. Пробвай с водичка, в която са варени овесени ядки. Малката днес най- накрая свърши работата, без чужда помощ, но съм си взела ядки за всеки случай. Нашият педиатър препоръча масаж по посока на часовниковата стрелка около пъпчето и категорично се противопостави на даването на лекарства. В краен случай ни каза да раздразним дупето с върха на термометър, но пак го каза с резерви.

# 612
  • Червено знаме 11:)
Здравейте мацки и бебоци...вчера станахме на 40 дни и бяхме на чиста молитва,бебчо му беше интересно и не плака изобщо,даже гледаше ококорено отчето Laughing
Кжете,ще правите ли пита на вашите бебоци,тази дето се канят само жени,и какво точно се прави?Аз съм поканила за събота яколко дами..
 newsm59
Mwpo  четох за тази Лактана Био,потърсих но тук в Свиленград не я намирам,пак ще потърся...
vania_svet и Божидар е така,като го гушна заспива и в момента в който го надвеся над кошарата започва да ръмжи и се буди...  
За оригването и на нас ни е проблем,неще и това е.. newsm78,слагам го на страни,но той се извърта по гръм,силен е и бута облегалката която стои на гръбчето за да го придържа..
За пъпчето,още си стой в чекмеджето  Laughing ,ММ искал да го хвърли на някое специално място newsm78
jenq007 първо чипкането,после папкането,защото ако се нахрани първо и после го мачкаш и стискаш,ще повърне...
e.damyanova и при нас е голям проблем акането,оправяме го само с Фризовом,от него си ака,но не го наяжда млякото,води се нещо като диетично,педито ни го изписа..

# 613
Здравейте, мамчета! Кореми останаха ли?  newsm78
Скоро не съм писала, успях да попрочета.

Честито на всички мами гушнали рожбичките си! Живи и здрави!   bouquet
Честито и на Мони! Лека бременност ти желая!  Hug

# 614
  • Варна
Мони, прочетох случайно преди няколко дена, но си траех Blush Честито мила, една прекрасна лека бременност ти желая и само усмивки и хубави емоции. Радвам се за теб, възхищавам се на силата ти. Hug
Честито на всички нови бебенца и мами!
Биг мама-айде У Фейса, снимките са ежедневие:)
За къпането-последвах съвета на Дели. Чудех се защо пищи така преди баня. Но сега го храня,оригвам, занимаваме се малко и час-час и половина след храната го къпя. Така не ми пищи,че е гладен и имам време и за масаж и аерация. След банята ни идва време за храна и после си заспива. Но ги няма тези писъци. Дели,мерси  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт