Kak да продължа да кърмя?

• 3 377
  • 60
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте,

и аз имах подобен проблем и го реших по следния начин: (Благодаря на ЛЛЛ Варна Ива за ценната помощ и съвети в този труден период)

1. Започнах да слагам бебчо а гърда през 1 час, дори и да няма какво да изсуче. В тези моменти прилагах компресия, когато суче на празни обороти
2. Изцеждах се поне 8 пъти (2 пъти през нощта в интервала 3-8 ч сутринта)
3. Задължително спим заедно в едно легло.
4. наливам се с течности (това много помогна, защото по принцип забравям да пия вода)
5. Махнах биберона (оказа се, че бебето се дърпаше от гърдата, защото я бъркаше с биберона и си искаше него)

За околоседмица нещата се нормализираха и гърдите ми отново се пълнеха бързо и обилно.

Сега имам нов проблем: След като кърмата ми се регулира, намалих изцежданията (до 2-3 на денонощие). Мисля си, че щом нещата се регулират, изцеждането не е нужно.
НО...от вчера забелязвам, че кърмата ми е намаляла, гърдите не се пълнят бързо и изцеждам малко - по 70 от гърда. От днес пак започнах с изцеждането.

Имам няколко върпоса:
1. След като се регулира кърмата, пак ли трябва да се изцеждам за да я поддържам? или бебчо ще започне сам да си я регулира?? и кога?
2. Аз му давам да изпразни едната гърда преди да предложа втората. В повечето случаи едната гърда му стига (около 130мг) и втората остава пълна. Как да постъпя - всеки път ли да я изцеждам> Забелязвам, че ако не го правя и гърдата остане пълна до следващото хранене, постепенно кърмата намалява.
3. Бебчо се храни точно на 3ч. (понякога 3,5ч). Трябва ли да му предлагам гърдата по-често? В тези случаи той простопо връща кърмата....Много внимавам да не го прехранвам, защотот е с много силни колики и прехранването ги засилва.

Забравих да кажа - на 2 месеца точно сме; кърмя 6 пъти през деня и 2 пъти през нощта.

Ще се радвам да ми отговорите!

Янина

# 31
Здравейте,
Аз се уморих психически, не мога повече и реших да спра истискванията . Мартинчо не иска да суче и след като го няма удоволствието от физическия контакт не виждам смисъл. От 4 дни разредих истискванията . Като ви пиша това плача:( Аз дадох всичко от себе си , за да продължа да кърмя ,но без успех . Последните пъти като се опитвах да му давам да суче дори му се гадеше . Иначе си наддава добре , последно за един месец беше качил 1кг и 100гр и 1см . Съветите на Янина ми се виждат перфектни
Здравейте,

и аз имах подобен проблем и го реших по следния начин: (Благодаря на ЛЛЛ Варна Ива за ценната помощ и съвети в този труден период)

1. Започнах да слагам бебчо а гърда през 1 час, дори и да няма какво да изсуче. В тези моменти прилагах компресия, когато суче на празни обороти
2. Изцеждах се поне 8 пъти (2 пъти през нощта в интервала 3-8 ч сутринта)
3. Задължително спим заедно в едно легло.
4. наливам се с течности (това много помогна, защото по принцип забравям да пия вода)
5. Махнах биберона (оказа се, че бебето се дърпаше от гърдата, защото я бъркаше с биберона и си искаше него)

За околоседмица нещата се нормализираха и гърдите ми отново се пълнеха бързо и обилно.

Чак ми се иска да опитам пак , докато всичко не е свършило , но мисля , че нямам шанс , след като  Марти вече два месеца не е сукал . Пожелавам кураж и успех на всички мами които кърмят !!!

# 32
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Мая, не се обвинявай, а прави това, което ти е по силите, което не те изтощава психически и физически и което е най-доброто за твоето дете! Независимо какво стане, дали Мартинчо все пак захапе или минете на мляко за кърмачета, най-важното е детето да има една спокойна и щастлива мама. Успех и не се обвинявай за това, че не си успяла, ти правиш най-доброто за твоето бебе!  Hug

# 33
Мая,

разбирам те за изцеждането и липсата на физически контакт...
от два дни и аз захвърлих помпата (ползвам я малко само като се напрегнат гърдите). Реших, че не мога да завъртя целия си живот около това изцеждане, което ме изнервя и после не мога да се радвам спокойно на бебето,м защото идва ново хранене и тн.... Ще го слагам по-често на гърда и се надявам той да ми е помпата....

Относно засукването, моят Калоян от време на време пак не иска гърдата и дори му се гади (затова не му я бутам, а се опитвам да го прилъжа). Вчера успях така: той много обича да стои гол, по голо дупе и крачета. Събляках го и той се размаза от удоволствие. Точно в този момент го привляках към мен и го излъгах да засуче...и така си сука 20ина минути.

Днес пак ми прави номера, но ще го излъжа някак си. Все си мисля, че не трябва да се насилва, когато упорито отказва. Най доброто което може да се направи, е да го излъжеш, когато е на кеф...аз така правя...мисля, че това е период, който ще мине...той вече гука, заглежда си ръчичките и всичко му е интересно и май затова се мръщи (има други приоритети:)). Дали и при теб не е така?

И все пак ако с еоткажешот кърменето, приеми, че го правиш, за да сте по-щастливи и двамата...И аз си мисля, че съм лоша майка като спирам да се изцеждам и пробвам други начини да увелича кърмата... НО не, не съм лоша майка, защото така ще съм по-спокойна и щастлива и положителна...а това може да помогне повече и от помпата, знае ли човек! 

# 34
Благодаря ви за топлите думи , имах огромна нужда да чуя от други хора , че нямам вина . Просто аз имах огромно желание да кърмя , доставяше ми неуписуемо удоволствие виждайки доволната физиономия на бебчо като сучеше, стопляше ми се душата , но вие знаете какво е усещането и затова ме боли толкова ,че трябва да спра , не бях готова психически . Но както и да е , живота продължава. Мартинчо е здрав и това е най - важното !!! Аз доста съм се изнервила , но смятам , че всичко ще си влезне в нормите.
Искам да питам има ли някакъв начин да запазя кърменето само сутрин и вечер ? Няма ли много да ми намалее кърмата ? Дали изобщо да опитвам , след като Марти не иска да суче ? И колко време след тотално прекратяване на кърменето спира кърмата?

# 35
  • София
Мая, по-добре щастлива майка, отколкото нещастна изцеждаща/кърмеща с цената на всичко. Hug
Абсолютно подкрепям мнението на Не съм - прави колкото и каквото можеш, което е физически и емоционално приемливо за теб и за бебето, независимо от резултата.
Можеш да изчеждаш сутрин и вечер, но вероятно по този начин по-бързо ще намалее кърмата, въпреки това за него ще е полезно дори и малкото кърма, можеш да му я даваш с биберон. Дори до 6 м. и повече може да има капчици кърма, това не е притеснително.

edonna, нещо, което много помага, е да се разсъблечете - и ти, и бебето, и да го поставиш по коремче върху твоя корем, с напълно открити и достъпни за него гърди, главичка между гърдите, просто да го поставиш така, без да го насилваш да суче, да изчакаш то само засуче. Не го прави, когато бебето е гладно/неспокойно, трябва да е леееко гладно, но не прегладняло и да реве вече за мляко.

# 36
Здравейте отново . както писах по рано , не бях готова психически да спра с кърменето. Затова реших да опитам пак . За целта купих спецялното шише на MEDELA CALMA . Напълних го с кърма и дадох на Мартинчо да пие , но беше доста поогладнял . Като изпи около 50мл го сложих веднага на гърдата и той започна да суче  Hug baby_neutral Grinning През ноща го кърмих още 2 пъти . До тук добре , но сутринта като се опитах да го накърмя почти не искаше и от шишето пи малко и после заспа . Знам , че нама да се върнем към кърменето за 1 ден , но съм решила да опитам известно време , а пък ще видим какво ще стане .
Ако имате някакви съвети ги очаквам с нетърпение !

# 37
  • София
Мая, браво! Grinning
Леко и без насилие може и да се получи, опитвай основно когато е сънен, на тихо и по-тъмно място, идете на спалнята например и пусни завесите преди кърмене. Виж съвета ми по-горе към edonna, намерих и сайта за това, за което говоря - биологичното кърмене, пробвай някоя от позите на снимките там, има и видео в раздела за майки:
http://www.biologicalnurturing.com/

# 38
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Мая, съвет вече са ти дали, аз минавам само да ти пратя една прегръдка  Hug, да ти дам малко кураж и да ти кажа, че искрено ти се възхищавам за упоритостта, желанието и борбеността! Браво, независимо от резултата, ти си майка-герой!   bouquet

# 39
Браво, Мая!
Продължавай с опитите...Почти бях сигурна, че ще пробваш пак!

# 40
Мая, как се цедиш? С помпа, на ръце? Опитай и с двете, първо си се изцеди с помпата, но след това изцеждай на ръка.

# 41
Цедя се с електрическа помпа за двете гърди едновременно . Имам и ръчна . Но след като МартинЧо е сукнал криво ляво baby_neutralи след помпата , вече зърната стават много чувствителни и много ще ме боли и с ръчната . Изцеждам се около 15 мин след кърменето .

# 42
  • София
На ръка е най-щадящо, виж това описание:
http://xedra.wordpress.com/2009/05/09/handexpression/

# 43
Здравейте, моето бебе вече е на почти 7 месеца. В началото си ядеше и наддаваше супер. Даже винаги на горната граница, че и отгоре.
От петия месец имаме голям проблем с кърменето. Той не иска да суче през деня. До навършване на 6тия месец сучеше поне нощем - по един-два пъти, но сега и нощем не иска. Рядко успявам да го накарам денем поне от шише да яде - по около 100 мл. Вече видимо се забелязва, че е отслабнал. На мен кърмата ми драстично намаля. Опитвам се да поддържам колкото мога с помпата, но е все по-трудно.
Предполагам, че го мъчат венците, защото още нямаме зъбки, а венеца е доста набъбнал. Захранихме се на 5.5 месеца, но и пюрето, което му давам на обяд е около 80 мл. и то с голям зор.
Иначе всеки памперс е нацапан - малко или много. Но не иска да яде и това е.
Вече незнам какво да правя. И гол го пробвах, и сънен. Гладен, негладен ,не мога да го накарам да яде. Моля, ако някой може да помогне със съвет! Ще бъда благодарна!  Peace Бих искала да продължа да кърмя възможно най-дълго. Сигурно, ако избие поне едно зъбче, ще се оправят нещата, но дотогава дали ще удържа?... И как да процедирам?

# 44
  • София
Интересно, обикновено при зъбоникнене даже зачествяват сученията, а не обратното. А би ли свързала отказа от сучене със захранването, как се държи към храненето с лъжичка, 80 мл. на хранене за 7 м. бебе не е чак толкова малко всъщност. Защо премина към хранене с шише през деня - заради отказ да суче от гърдата ли?

Общи условия

Активация на акаунт