Kak да продължа да кърмя?

• 3 368
  • 60
  •   1
Отговори
Здравейте,
Бих искала малко помощ. Имам бебче на 2 месеца . От самото начало го кърмех, но се разболях и се наложи да му давам изкуствено мляко за около 24 часа. След това обаче , Мартинчо (така се казва бебето ми ) не искаше да сучи. И мисля , че затова ми намаля кърмата и сега сме на смесено хранене. За да не ми спре нацяло кърмата, наех от аптеката автоматичен апарат за да се истисквам.
Мартинчо все повече се мръщи и дърпа като го слагам на гърдите ми . Помогнете ми , как да го накарам да суче? Нямам много мляко , но все си мисля , че ако той суче по - често от мен , нещата ще се нормализират. Аз имам голямо желание да кърмя поне още няколко месеца !!!
На всичко отгоре от изкуствената храна Марти не е добре - от GALLIA digest го хвана запек , след това взех GALLIA tranzit, за да му спре запека , но пък много му се увеличиха коликите и сега сме на GALLIA relais, за която ми казаха , че се препоръчва при смесено хранене . Всички тези храни ми ги препоръчва детския лекар (ние живеем във Франция ).Но Мартинчо все още е запекан и не знам какво да правя . Докато си го кърмех нормално нямахме проблеми и за мен кърменето е голямо удоволствие и бих искала да продължа , но се притеснявам , че ми намалява млякото.
Помогнете ми , дайте някакви съвети .
Благодаря ви .    baby_neutral

# 1
Здравей, Мая,
съжалявам за неприятностите, които са ви сполетели, но все още нищо не е загубено.
На първо място, за да запазиш количествата кърма, е нужно да се изцеждаш редовно - примерно 8 пъти на денонощие, от двете гърди. При това положение можеш да съхраняваш изцедената кърма и да даваш нея вместо адаптирано мляко. Ако се храни предимно с кърма (дори да се наложи малко добавка от изкуствено мляко), ще изчезне и запекът му. Кърмата е естествен лаксатив, а много често АМ запичат дечицата.
Мартин вероятно е харесал лесния начин на хранене от шишето и затова сега не иска да се върне на гърдата - още повече, че млякото е намаляло и не тече толкова добре от нея. Мерките за увеличаване чрез цедене ще помогнат да се върне интересът му. В същото време има и други неща, които би могла да направиш. Например да предлагаш на Марти гърдата, докато е сънен - при събуждане или пък заспиване. Обикновено тогава сучат по-охотно. Да му я предложиш не когато е озверял от глад, а когато е полугладен, примерно по средата между две хранения с шише. Важно е да не го насилваш да се връща на гърдата, а да действаш внимателно и нежно. Много помага в такива случаи контактът "кожа в кожа" - да се гушкате с бебето голи дълго време и да го оставиш само да се насочи към гърдата. Дори се практикува такова нещо като "кърмаческа ваканция" - стига да има кой да ти помага с домакинската работа - да легнеш с бебето и в продължение на 1-2 дни гърдите ти да са непрекъснато на негово разположение, пък той да се възползва когато и както иска.
Това са накратко основните неща, насреща съм, ако имаш някакви други въпроси.

# 2
Благодаря за отговора! Казваш да се изцеждам осем пъти на денонощие - аз се изцеждам 4 пъти от около 15 дни и вече доста ме болят зърната , но няма да спра! Мажа ги с малко мляко от кърмата и после един спецялен за целта крем . На всяко изцеждане събирам от 100 да 120 ml мляко . И да опитам да се изцеждам по-често , няма смисъл ,нямам толкова мляко и много ме болят и ми парят зърната. Ще опитам да мудавам да суче когато е сънен . А иначе нямам време да го държа 2 дни на гърдите ми , защото живеем сами ( тате работи от тъмно до тъмно Heart Eyes) Помагачите са на 3 000км  CryМоята мама дойде да ми помага , остана 2 месеца и си отиде , сега сме сами . А Мартинчо все повече не иска да суче от мен . Засега се изцеждам и после му го давам , но си мисля , че ми намалява млякото . В събота (7 май) сме на лекар и ще видим как е с килограмите .
Много се надявах да просуче наново от мен , но вече губя кураж . Обаче няма да спра до тук , в крайна сметка ще се изцеждам докато имам мляко , надявам се да ми стигне поне до захранването с пюрета.Знаете ли колко време може да се изцежда една кърмачка и вреди ли на здравето , променят ли се качествата на изцеденото мляко?

А за запека тази сутрин  сварих овесени ядки и мислех да му давам от водата , в която вряха, но пък преди малко прочетох , че не е хубаво да се дава такава вода , защото в нея имало глютен , които не се приемал добре от бебешкия стомах. Вече не знам какво да правя с тоя запек  newsm78 Пия сок от сини сливи , ям круши и други плодове , разтривам му коремчето ... Давах му едно прахче , което се разтваря в млякото 1 път на ден , казва се IMPORTAL, не му помогна .
Ще питам лекаря и за запека та да видим . При нас има една минерална вода богата на магнезий  и я препоръчват при запек , но на нас не ни помогна .
Ако някой има още съвети как да накараме бебчо да суче , моля ви пишете .
Приятен ден   baby_neutral

# 3
  • София
Мая, Параход е дала добри съвети, само да добавя:
По-добре е да цедиш 8 пъти, пък дори и по-малко кърма за 1 път от цитираните от теб, отколкото изцеждаш в момента, отколкото само 4 пъти х 100-120. Т.е., добре е да се изцежда максимално, разбира се, но ключово за да се повиши лактацията по-скоро е честото сукане/цедене в твоя случай, отколкото рядкото. Именно рядкото /4 пъти/ цедене е довело до намаляване на кърмата, бебето нормално се храни 8-12 пъти на денонощие, и това стимулира повече гърдите да произвеждат повече. Хубаво е да имаш поне едно нощно сукане/цедене, опитай през нощта сънен да го сложиш на гърдата, без да го разбуждаш, само колкото да засуче - тогава интуитивно може да засуче добре, ако не успееш - хубаво е да изцедиш, заради по-високите нива на пролактин през нощта. Знам, че това е голямо предизвикателство - 8 пъти цедене /едно от което нощно/, заедно с усилията да слагаш бебчето на гърда отнема ужасно много време, но вие сте в началото и може да обърнеш ситуацията по този начин.
Водата от овесени ядки при толкова малко бебе може да предизвика алергия, хубаво е, че си прочела, на тази възраст е добре да приема само кърма или АМ, дори и чиста вода не, би могла да пробваш по-скоро някакви капки от рода на био-гайя против запичането. Кърмата си остава най-добрия лаксатив, колкото повече - толкова по-голяма е вероятността да се регулира стомахчето.

# 4
Благодаря ви много за съветите ! Ще опитам и ще видим какво ще стане . А по въпроса за кърменето през ноща сте прави , защото понякога през ноща успявам да го накарам да суче , макар и за малко .
Исках да попитам обаче , как да се цедя осем пъти в денонощието , као искам и на него да се опитвам да давам да суче . Искам да кажа кога да му давам да суче и кога да се цедя ?

# 5
  • София
Мога да предложа следната организация:
Слагаш го първо на гърда, ако не е много озверял от глад - затова следи за ранни признаци на глад - въртене на главичка, отваря и затваря уста като рибка на сухо, опитва се да лапа/суче всичко, до което се допре...Ревът е много късен признак на глад, тогава вече трудно ще го накараш да засуче.
Ако си изпуснала момента и е нервен - даваш малко от шише, както е предложила Параход, най-добре да си стоплиш кърма, която си изцедила преди това, и като се успокои малко, пробваш на гърдата. Опитай на тъмно, тихо място, трябва ти да си спокойна, за да е спокоен и той, и двамата да сте голички, както е писала Параход, този контакт изключително помага.
После може да предложиш пак кърма или ам, ако кърмата е недостатъчно, за да се дохрани, и след като приключиш с храненето, да изцедиш и двете гърди. Общо взето на 2-3 ч. повтаряш процедурата, много изтощително звучи, но трябва да даде резултат за 1-2 седмици, ще усетиш напълване на гърдите. Браво за нощното кърмене, много е важно, продължавай така!
Пиши как върви, желая ти успех и търпение! Hug

# 6
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Когато аз имах проблеми с кърмата първо давах на бебето да суче и после се цедях още 15мин. Аз цедях по-често, събираха ми се 11-12 пъти, но си е затормозяващо. Най-трудно беше нощем, но пък си струва, сега ми е мнооооогооо по-лесно - няма шишета, няма биберони, вадя гърдата и сме готови!
 За да те окуража ще ти кажа, че в началото едва успявах да изцедя 10-15мл кърма, а бебето беше болно и отказваше да яде, само няколко седмици по-късно всичко си дойде на мястото! Успех!  Peace Hug

# 7
Благодаря ви за ценните съвети и за куража - имах доста голяма нужда  Hug .  За сега продължавам да се изстисквам , но незнам колко още ще издържа така  SadНе се отказвам , но ми е доста трудно . Мартинчо не ще и не ще да суче , много рядко успявам да го прелъжа. А той като засуче и заспива преди да се е понасукал и май си заспива гладен Sad baby_neutralТрудно ми е да намеря момента когато не е много изгладнял и да не спи , той миличкия на мама яде и спи до следващото ядене  baby_neutralЩе продължавам в същия дух и ще видим до къде ще стигна.

# 8
  • Пловдив
...... сега ми е мнооооогооо по-лесно - няма шишета, няма биберони, вадя гърдата и сме готови!
 За да те окуража ще ти кажа, че в началото едва успявах да изцедя 10-15мл кърма, а бебето беше болно и отказваше да яде, само няколко седмици по-късно всичко си дойде на мястото! Успех!  Peace Hug

Как се постига това ??? Възможно ли е наистина така да си увеличиш кърмата, че от гърда да пуска необходимото количество (100-200 г), за да не се дохранва, и после пак да се събира млякото в нея ?
11-12 изцеждания ? Sad Звучи абсурдно и адски трудно, трябва да не спиш, а ако не спиш, е фактор за намаляване лактацията, нали.

# 9
  • София
Мая, как ти се струват количествата, вдигнаха ли се? Сега колко успяваш да изцедиш, на колко часа изцеждаш. Опита ли контакт "кожа в кожа"?

Светла, разбира се, че е възможно, доста майки хранят децата си само с изцедена кърма, някои повече от година, като до 6 м. децата са изключително на кърма. Гърдата произвежда толкова мляко, колкото се изсуква/изцежда, тя е на принципа търсене-предлагане. Рядкото и неефективно сучене/изцеждане намалява гърдата. Не е лесно, наистина, но е въпрос на мотивация и организация. Simple Smile Хубаво е цеденето да е на 2-2,5 ч. през деня, с едно нощно цедене, което не е съвем като да не спиш.

# 10
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Светла, разбира се, че е възможно, доста майки хранят децата си само с изцедена кърма, някои повече от година, като до 6 м. децата са изключително на кърма. Гърдата произвежда толкова мляко, колкото се изсуква/изцежда, тя е на принципа търсене-предлагане. Рядкото и неефективно сучене/изцеждане намалява гърдата. Не е лесно, наистина, но е въпрос на мотивация и организация. Simple Smile Хубаво е цеденето да е на 2-2,5 ч. през деня, с едно нощно цедене, което не е съвем като да не спиш.
Peace Мерси, че си отговорила вместо мен, а и по-добре от мен!  Peace
Само дето аз цедях 2 пъти през нощта в 1 и в 4. И Светла, аз след първите няколко дни се сдобих с 2на ел. помпа, което значително улесни нещата. Просто трябва да си ужасно упорит и да не се отказваш след първите няколко, най-трудни дни!  Peace

# 11
  • София
намалява кърмата, не гърдата, глупост съм написала... Grinning
Не съм, да, 2 е по-добре от 1, разбира се.  Peace

# 12
Мая, много добри съвети са ти дали консултантките. Само да споделя, с моята щерка се храним докато спи, ама тотално да е заспала, иначе се усеща какво става и почва да се мръщи. Аз я храних от шише 3 месеца и малко и сега е само на гърда в редки случай от шише, но за шишето имам Медела Калма, тя много ми помогна. Така че упорствай, бъди много търпелива и ще стане   Peace

# 13
Ето ме и мен  ShockedПокрай цеденето , опитите за кърмене и опитите да подремна през деня , не ми остава много свободно време  FlutterДа ви кажа , че при нас е все една и съща - Мартинчо не иска да суче , аз се опитвам да му дам , но безуспешно  Sad Не ще и не ще ! Продължавам да се цедя , вече втори месец . При нас проблема не е ,че не иска да засмуче гърдата , а че тя пуска малко и той се нервира и се дърпа . Вече месец и половина от както се истисквам , но млякото ми не се е увеличило или поне не достатъчно. Ям овесени ядки ,жито,пия течности и какво ли още не , но нямам много кърма. И аз не знам вече , чувствам се объркана и уморена . За сега продължавам с опитите за сучене .цеденето . Благодаря ви за съветите !
ПП : Иначе Мартинчо е добре  baby_neutral , оправи му се запека  Peace Може би от бифидуса в изкуственото мляко . Но пък се върнаха коликите от няколко дни и не се храни с голям апетит .
Лека и спокойна нощ от мен .

# 14
  • София
Мая, кърменето не трябва да е на всяка цена, ако се чувстваш зле от всичко това, детето ще има уморена и нервна майка, вместо спокойна и нежна такава. Дори и малкото количество кърма е по-добре от нищо. Ако все пак искаш да продължиш с цеденето, моля те, напиши колко пъти цедиш за 24 ч. в момента - в кои часове, и колко приблизително изцеждаш на един път, за да измислим някаква по-добра организация. С какво цедиш?

Общи условия

Активация на акаунт