Kak да продължа да кърмя?

• 3 369
  • 60
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  Здравей,
доколкото разбирам, не си от България, след като си наела помпа от аптеката Simple Smile Има ли възможност да повикаш консултант във вас, който да ти помогне с поставянето на бебето на гърда?
  Има варианти за системи за дохранване на гърда, така че лесно да му тече докато суче и д а се дохранва на гърда, за да му е приятно и да не отказва да суче, може да попиташ за тях в аптеките, но преди това трябва да решим временният проблем със сукането от гърда Simple Smile
   Опитвала ли си да го кърмиш от гърда със силиконови зърна? Те са един удачен вариант при преход от шише към гърда.
  Може да опиташ следното дръпваш малко с помпата за да потече, слагаш силиконките, по посоченият тук начин, след което слагаш бебето да суче  и веднага леко притискаш гърдата с ръка, тоест прилагаш компресия, така че млякото да потече.
  Ако и по този начин бебето не иска може да го гушнеш близо до теб, да му дадеш малко мляко с шише около 20-30 мл и много бързо да махнеш биберона и да го сложиш на гърда със силиконки. Всички тези техники се използват, за да се подмами бебчо първите няколко пъти просто да засуче, след това става много по-лесно.

# 16
Значи цедя се около 7 пъти през деня и 2 пъти през ноща, започвам сутрин към 6 часа .Всяко цедене продължава към 10-12мин . На един път изцеждам около 60мл от двете гърди , рядко малко повече. цедя се с електрическа помпа ,която наех от аптеката , не знам точно каква марка е , но цеди едновременно и 2те гърди. Както вече казах цедя се така от около месец и половина, но не ми се увеличава млякото.
Опитах и силиконовите зърна , но нямаше ефект . Моето бебче иска да му тече мляко като от чешма,ама мама няма толкова .Ще опитам пак със силиконовите зърна , по начина по който сте ме посъветвали - първо ще се цедя малко с машината и като тръгне млякото ще го пробвам .
Като имам време пак ще ви пиша , засега лека нощ от мен и кураж на всички в моето положение!!! baby_neutral

# 17
  • София
   Броят изцеждания е много добър, но макар и с електрическа помпа, която цеди едновременно и двете гърди времето, което изцеждате ми се струва малко. Може да опитате след като потече и слезе първата порция мляко, да махнете помпата, леко да масажирате гърдите и пак да цедите, като накрая да цедите поне 2-3 минутки след като е спряво да тече и да има поне 2-3 слизания на кърмата, всяко слизане от едната гърда е около 20-30 мл, като следващото е по-малко като количество. Нужно е да има поне  2-3 слизания, за да се стимулира по-добре производството. Вариант е и доизцеждане на ръка след изцеждане с помпата.
  Повече за цеденето може да прочетете тук - http://xedra.wordpress.com/2009/11/14/premie/
  Както и тук има клипчета и показване на изцеждане - http://newborns.stanford.edu/Breastfeeding/MaxProduction.html
 Помага докато цедите с помпата също така да прилагате компресията за която писах по-горе
   Вариант е да обмислите и приема на сминдух, повече за него тук - http://atwins.wordpress.com/2010/01/18/fenugreek/

# 18
и мен ме интересува тази тема
 аз преминах на 4 цедения и май , май намаляваме

# 19
Здравейте и от мен Simple Smile
Моя проблем с кърменето се появи преди около 10тина дни, бебко сучеше спокойно около 5 мин. и следваше неистов рев. Това ме наведе на мисълта, че остава гладен. Започнах цедене (което свързвам с много негативни емоции още от родилния дом Simple Smile и се оказа че от двете гърди изцеждам около 80 грама. Направо се шокирах защото ден преди това изцедих в шише 150мл. , тъй като имах ангажимен и го оставих при майка ми. Започнах да го взимам при мен вечер и от 3ч. сутринта до около 6ч. го държа близо до мен и при всяко примърдване го слагам на гърдата (четох и аз че в този часови диапазон се отделя пролактина Wink, но ефект никакъв 10 дена по-късно продължавам да изцеждам по 80 мл, слагам го да суче през час, два малкото започна да връща мляко... общо взето цирк. Принудих се и започнах да дохранвам, защото детето почна да мокри пелените по-малко.
Въпроса ми е: има ли още надежда да си възвърна лактацията или да се примиря и да дохранвам?

# 20
  • София
Мамасита, виждам, че си прочела доста и си действала адекватно, предполагам знаеш, че изцеждането не е показателно за това, колко мляко имаш - бебето може да изсуче доста повече. Simple Smile
Може ли малко повече информация за пелените - колко точно напишкани пелени има за 24 ч., как ака също?
Как се кърмите сега - може ли накратко по часове, от двете гърди ли даваш, кога и колко точно дохранваш? Колко е наддало засега по месеци?
Пишеш, че си оставяла преди това бебето без теб с шише с кърма, това често ли се случва? След 3тия месец има един хормонален спад, който при неправилна организация на кърменето - по-рядко кърмене, отсъствие на майката, липса на кърмене нощем - може да доведе до известен спад в лактацията, но това е поправимо.

# 21
Наддаваме много добре първия месец 1.100 кг; втория 900г,; третия 700г. Според мен проблемите с лактацията може да са започнали още през третия месец, защото точно тогава бебко спря да ака, като казвам спря имам предвид че акаше на 4тия ден и то с помощ, минах през различни методи: термометър, лактулоза та чак мушкато  Grinning Мокрим пеленките редовно 8-9 пъти за денонощие.
Кърмя го на поискване (през 2-3 часа), а вечер спи при мен и както вече казах при всяко примърдване го слагам на гърдата и така до окончателното ни ставане към 8ч. Общо взето като изключим нощните кърмения го кърмя по 6-7 пъти през деня.
Започнах да давам Нутрилон от около седмица, приготвям по 60мл и дохранвам само в интервала от 9 до 18 ч., първите дни с мръщене и плюене приемаше по 20-30 грама от шишето, но сега си изцоква 60мл без проблем, което ме подттиква да увелича дозата с още 30мл. Важно е да отбележа, че откакто дохранвам ака по два пъти дневно.
А за трите месеца откакто се е родил, сме се разделяли броени пъти и то кърмя, изцеждам кърма и съм се прибрала за следващото хранене.
Имах трудно начало с кърменето, понеже Александър е роден със секцио (проблемна бременност), кърмата ми тръгна още на втория ден, дадоха ми бебето на четвъртия, то не бяха бучки, то не беше температура... 10тина дни след раждането всичко се нареди, имах прекрасно балансирано кърмене като по учебник през 3ч, задължително кърмех и в 3ч сутринта ... а сега все едно някой спря кранчето  Laughing

# 22
  • София
Добре е наддавало наистина, а акането на тази възраст не е показател, трябва да имаш около 6 добре напишкани памперса, но не е страшно, ако детето ака по-рядко, на 4 дни е ок, въпреки че, повечето акат всеки ден.
Цитат
...10тина дни след раждането всичко се нареди, имах прекрасно балансирано кърмене като по учебник през 3ч, задължително кърмех и в 3ч сутринта ... а сега все едно някой спря кранчето
Ето това, струва ми се, може да е причината за твоите проблеми - по учебник на 3 ч. е, ако бебето е на мляко за кърмачета, но повечето кърмачета си искат хранене по-честичко - на 2-2,5 ч. Обикновено до 3тия месец нещата вървят добре, независимо от храненето на режим от 3 ч., защото лактацията е хормонално зависима, но като поспаднат хормоните, е въпрос на добра организация на кърменето.
Освен акането и изцеждането има ли друго, което да те навежда на мисълта, че трябва да дохранваш? Как се държи бебето - неспокойно, нервно след кърмене, заспива ли, някакви други проблеми? Ти най-добре би могла да усетиш, ако има проблем.

# 23
Смятам, че детето остава гладно. Неспокойно е още по време на кърменето, върти си главичката, бута ме с ръчички, няма мляко в ъгълчетата на устичката му ...

# 24
  • София
Мамасита, единствено по-често кърмене/изцеждане може да увеличи лактацията, добре е да даваш и от двете гърди, преди да дадеш добавка. Аз не разбрах - след всяко кърмене ли даваш добавка, или само веднъж дневно, и колко даваш - 90 мл.?

# 25
Приготвям АМ след всяко кърмене в интервала от 9 до 18 ч. След вчерашния ни разговор ми се повиши увереността и от 21ч нататък го държах изцяло на кърма. И отново съм разтревожена сутринта нощната му пелена беше почти суха. Това не се е случвало досега. Искам да си кърмя още детето, но се обезкуражавам от страх, че остава гладно.

# 26
  • София
Mamassita, писах ти на лични.

# 27
Моят бебок отказа да суче когато беше на седмица. Оттогава цедя и го храня с шише. Правих многобройни опити да се върнем към сукането но нищо не се получи. И така до този момент. Захраних го - вече на обед му давам освен кърмата и около 50-60гр пюре. И така. Но е много трудно с това цедене постоянно; на разходка спокойно не може да излезем; цедя на 3ч като вечер цедя само ако усетя, че кърмата ми намалява (Това се случи на два пъти за по 2-3 дни). Иначе кърма има много и сега му давам пюре само да не забрави да отваря устичката по няколко лъжички. Няма да замествам хранене докато има кърма. Ще цедя и това е.

Mamassita, успех с кърменето и не се отказвай. И на мен в третия месец ми намаля кърмата и дохранвах с ХА АМ по около 50мл само вечер. Но тогава ми дойде цикъла. След като се увеличи кърмата после цикъл не ми е идвал. При мен беше хормонално.

# 28
  • Пловдив
Например да предлагаш на Марти гърдата, докато е сънен - при събуждане или пък заспиване. Обикновено тогава сучат по-охотно. Да му я предложиш не когато е озверял от глад, а когато е полугладен, примерно по средата между две хранения с шише.

Това ме заинтригува newsm78  А защо е така ? Забелязвам, че само през нощта малкият ми е съгласен да суче единствено от гърда, и понякога в 6-7 часа, иначе през деня си иска и шишето.

# 29
  • София
Защото бебетата инстинктивно сучат по-добре в сънено състояние, тогава естествените им рефлекси и инстинкти не са нарушени, както когато са в будно състояние и нещо преди това ги е отблъснало от гърдата.
Може да прочетеш малко за кърмаческата стачка и начини за справяне с нея - всички съвети са детето да се постави в среда, близка до тази през нощта - тъмно, тихо, без дразнители, да се дава гърда в сънено състояние.

Общи условия

Активация на акаунт