Помощ в търсенето на работа - 11

• 53 748
  • 750
  •   1
Отговори
# 180
И в провинцията може без връзки, всичко е много относително. И в София може с връзки Simple Smile
Аз като имам някаква спешна позиция, първо гледам познати преди да пускам обяви...

# 181
  • Пловдив / София
Не, не са много ясно. Аз точно това казвам. Много хора искат в София....

Как да стане?

Искат, защото всичко е в София. Всякакви институции, всякакви фирми. Съответно хората отиват там, за да работят.
Ако в др. градове има място за развитие, мисля, че мн. хора бихе се изнесли от София.

Напр., Пловдив. Познавам маса пловдивчани, които живеят и работят в София. На по-голямата част не им харесва града - блъсканица, мръсотия, лоша инфраструктура, големи разстояния. Ама стоят, щото тука няма какво да правят. И това е в Пловдив, вторият град в държавата. Не ми се и мисли какво е например във Видин. Само разгледайте обявите за Пловдив, Варна и Бургас и вижте за какво става въпрос.

Давам личен пример: и аз не искам да ходя в София. Не ми се живее там, ама се налага. Мъжът ми е авиационен инженер. Работи там в чужда, голяма фирма с добро заплащане. Тук къде ще работи, ако останем. И изобщо не може да работи това, за което е учил. И така, аз като хиляди др. хора ще трябва да се натъпча в някаква квартира, в някакъв квартал, да плащам наем при условие, че в Пловдив имаме жилища. Ами това е положението.

Съжалявам нищо лично към теб нямам, ама темата за централизацията на цялата държава само в София ми е мн. болна.  Tired

Що се отнася до връзкарството, не съм мн. съгласна. Досега в трудовия ми стаж аз лично винаги сама съм си търсила работа.
С връзкарство може да ти се даде шанс да започнеш някъде, но да се докажеш, да видят, че ставаш за тази работа, просто връзките не могат да ти помогнат.

А това, което ти си написала, че понякога преди да пуснеш обява се обръщаш за дадена позиция към свои познати, за мен не е връзкарство. Ако човекът става, защо да не започне.

Последна редакция: вт, 17 май 2011, 20:47 от fam

# 182

Що се отнася до връзкарството, не съм мн. съгласна. Досега в трудовия ми стаж аз лично винаги сама съм си търсила работа.

Аз също винаги сама съм си търсила и съм започвала работа, но са ме питали как съм се била уредила (когато съм работила в малък град), а и имам познати, които са започнали работа с връзки (извън София).
Пловдив е голям град, може там да не е така, но в по-малките градове основно за този начин на намиране на работа се говори.

# 183
Въртим сучем и пак повдигаме въпроса за "връзките"  Laughing
Аз пък смятам, че България е държавата на връзките. Е, вярно, че има и хора, започнали работа без такива, но все пак за хубавите позиции си трябват.  Peace

# 184
Аз пък смятам, че България е държавата на връзките. Е, вярно, че има и хора, започнали работа без такива, но все пак за хубавите позиции си трябват.  Peace

преди да заявя категоричното си несъгласие с теб Wink, дай да дефинираме "хубави позиции"

Според мен отговорните, високи и добре заплатени позиции в частния бизнес се заемат или потомствено, или от изключително добре подготвени кадри, т.к. никой от собствениците/ус/ борд на директорите/акционерите няма интерес от некадърен връзкар, т.к. това се отразява директно на собствения им джоб. последната категория съществува предимно в държавната администрация и на нисък до среден мениджмънт, където отговорностите са размити, а щетите по правило лесно се отстраняват и преглъщат.

# 185
  • София
Въртим сучем и пак повдигаме въпроса за "връзките"  Laughing
Аз пък смятам, че България е държавата на връзките. Е, вярно, че има и хора, започнали работа без такива, но все пак за хубавите позиции си трябват.  Peace

преди да заявя категоричното си несъгласие с теб Wink, дай да дефинираме "хубави позиции"

Според мен отговорните, високи и добре заплатени позиции в частния бизнес се заемат или потомствено, или от изключително добре подготвени кадри, т.к. никой от собствениците/ус/ борд на директорите/акционерите няма интерес от некадърен връзкар, т.к. това се отразява директно на собствения им джоб. последната категория съществува предимно в държавната администрация и на нисък до среден мениджмънт, където отговорностите са размити, а щетите по правило лесно се отстраняват и преглъщат.
Peace
Взе ми думите от устата. На абсолютно същото мнение съм.

# 186
Здравейте момичета, отдавна не съм ви " чувала "  wavey. Доживях да не отида на интервю, по собствена воля и решение. След като ми отказаха елементарна информация като какво е работното време и къде, в кой район поне ще трябва да ходя на работа, и аз отказах да прекося цяла София, както много пъти съм правила за да науча, че очакват от мен да работя по 12-15 часа на ден, с 1 почивен ден седмично. Помолих една много близка приятелка да се обади и да попита почти същите неща, без заплащането, тъй като е донякъде разбираемо да не го казват по телефона, те едва ли не я нахокали, че си има обява ( в която не пише почти нищо, освен, че търсят хора Simple Smile ). Утре пак съм на интервю, стискайте ми палци. Това ходене по интервюта вече ми стана като хоби, всеки път се чудя какво ли ще ми кажат, как ще мине, душевен спорт " Радини вълнения " Simple Smile Само дето започвам да се чудя дали след толкова интервюта и несподелена любов с евентуалните ми бъдещи работодатели ще си намеря работа някога hahaha
Успех на всички желая !  bouquet

# 187
Въртим сучем и пак повдигаме въпроса за "връзките"  Laughing
Аз пък смятам, че България е държавата на връзките. Е, вярно, че има и хора, започнали работа без такива, но все пак за хубавите позиции си трябват.  Peace

Ааа, на мен ми е за пръв път Simple Smile

Аз пък до скоро не знаех и не вярвах, че връзките все още са важни, докато не започнах да си търся работа в друг град. Бях го забравила това. Мислех, че е отживелица от 80-те и че вече живеем в нов свят.

# 188
Аз съм на хубава позиция БЕЗ ГРАМ връзки. И мъжът ми и той без връзки. Ако бях останала в малкия град, от който съм, пак щях да започна без връзки, викали са ме на работа.
Колкото повече говорим за връзки, толкова повече се убеждавам, че българите обичат да мрънкат, а не да излезят от затворената кутия, в която се намират.

И само да вметна--аз също не искам всичко да е в София, но колкото и да говорим на компании, които искат да отварят, те пак остават в София. И то защото в ругите градове като пуснем обява за това, което ни трябва, никой не кандидатства. Не си мислете, че решенията се вземат импулсивно. Преди това са минали месеци на комплексно проучване. Аз лично съм правила такива и продължавам да правя.

# 189
Аз съм на хубава позиция БЕЗ ГРАМ връзки. И мъжът ми и той без връзки. Ако бях останала в малкия град, от който съм, пак щях да започна без връзки, викали са ме на работа.

И аз имах работа без връзки в малкия град, ама скучна.

Колкото повече говорим за връзки, толкова повече се убеждавам, че българите обичат да мрънкат, а не да излезят от затворената кутия, в която се намират.

Не че го приемам лично, просто искам да разясня моето положение, защото аз не мрънкам. Simple Smile Всъщност аз ти писах на лични за какво става въпрос преди време.
Аз все още си мисля "стига бе, в кой свят живеете", когато някой ми спомене, че ще ми трябват връзки, обаче факт е, че там, където искам, работа каквато искам няма. А предполагам, че ако например шефа на голяма фирма ми беше например чичо, работа все щеше да се намери.

# 190
Връзки може и да вървят, но не навсякъде и не за всичко.
Преди много години моя позната решава да напусне малкия град. Образование счетоводно. явява се на конкурс за счетоводител тук, в София, при това - главен. Заплата за ония години, 2001-ва - много добра. Единствена решава задачата, викат само нея. Преди да влезе за интервюто с шефа, секретарката му я дръпва и казва "Момиче, внимавай как ще се пласираш ". Познатата ми казва каква сума се е приготвила да си поиска, естествено, водена от аргумента какво е нивото на заплащане в родния и град. Секретарката се изсмяла и казала "Цели се МНОГО по-нагоре".

И до ден днешен си е уважавам и ценен кадър, вече май финансов мендижър се води или не знам точно какво. Но тогава пък далеч нямаше такова изобилие от обяви, дори и в София.

# 191
Връзки може и да вървят, но не навсякъде и не за всичко.
Еми да де. И ние това казваме. Досега не сме използвали такива.

Преди много години моя позната решава да напусне малкия град. Образование счетоводно. явява се на конкурс за счетоводител тук, в София, при това - главен. Заплата за ония години, 2001-ва - много добра. Единствена решава задачата, викат само нея. Преди да влезе за интервюто с шефа, секретарката му я дръпва и казва "Момиче, внимавай как ще се пласираш ". Познатата ми казва каква сума се е приготвила да си поиска, естествено, водена от аргумента какво е нивото на заплащане в родния и град. Секретарката се изсмяла и казала "Цели се МНОГО по-нагоре".

И до ден днешен си е уважавам и ценен кадър, вече май финансов мендижър се води или не знам точно какво. Но тогава пък далеч нямаше такова изобилие от обяви, дори и в София.

И на мен са ми се смели на заплата, която съм искала в София, може би около или малко след 2001.
Казаха ми "Ти с тая заплата само квартирата не можеш да си платиш", а аз исках доста повече, отколкото вземах тогава.

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 08:42 от celika

# 192
  • Точно където трябва

Тук не мога да се съглася. Собствениците, за които споменавате обикновено са толкова високо, че не познават пряко дори средния си мениджмънт. Който пък от своя страна гледа да се обгради със близки хора. Пък и изискване е първо да се търят кадри сред познати, за да са сигурни, проверени...Имам преки наблюдения в добре известна холдингова структура.

# 193
Айде стига с тези връзки! Преди години, като започнах работата си, шефа дойде в университета, събра ни целия курс и обяви, че има позиция и който иска да иде да се пробва. От 50 човека отидохме 4-5 (+ други разбрали от други места). Имаше си интервю, гледаха ми проекти и т.н. Взеха мен и още една колежка, малко след това тя се издъни и я освободиха, аз съм тук вече 3-та година! И всичките тези 50 човека ревнаха, че съм с връзки (оказа се, че съм от един град с шефката, ама нито сме го знаели, нито сме се познавали).

# 194
Да, вече и на мен взе да ми писва тоя спор за връзките Simple Smile
Искам да ви кажа, че навсякъде е различно. Който не е работил в повече от 2 града и 2 фирми, той не знае.

Общи условия

Активация на акаунт