Помощ в търсенето на работа - 11

• 53 764
  • 750
  •   1
Отговори
# 240
Не е лошо да се учи, но да се работи е по-полезно Simple Smile

# 241
Рокси, нищо и няма на специалността.
Но докато не видиш истински проект и как точно се "управлява", на книга не могат много, много да те научат.
А и никой няма да си повери проекта на случаен човек, само защото дошъл с една диплома за това.

# 242
Сигурно говорим за различни неща. Project management поне в този му вид, в който съшествува в големите организации няма как да се поеме от някой от оперативно ниво, защото просто е нужен поглед отгоре. Обикновено нуждата от проекта се определя от някой шеф на много високо ниво в бизнеса, или от норамтивна промяна. Оттам поема проджект менджъра, организира необходимите специалисти-мениджъри от оперативната дейност, които на свой ред включват специалисти в конкретните области, които са засегнати. Той координира задачите, приоритизира, определя майлстоунс, подрежда и преподрежда целите- такива неща.
При нас например един от проджект мениджърите дойде от фармацевтичния бранш. Използва се не толкова специфични знания, колкото чисто мениджърски умения. В този ред на мисли образованието ми се струва съвсем ок, друг е въпросът колко са големите организации, които се занимават с това, има ли търсене и т.н. ( на тези въпроси не знам отговора, просто ги споменавам).
Изобщо много рядко за таква работа се избира някой, който е изкачил стълбичката, защото е прекалено обременен със своята си област.

# 243
Изобщо много рядко за таква работа се избира някой, който е изкачил стълбичката, защото е прекалено обременен със своята си област.

Аз имам точно обратното наблюдение. Проджект мениджърите имат доста добър бекграунд в областта, в която работят.

# 244
Че кой е завършил образованието си и веднага е почнал работа на висока позиция. Съвсем наясно съм какви знания и колко опит най-вече са необходими, за да си т.н. проджект мениджър. Но трябва да се тръгне отнякъде все пак. И естествено, че е най-добре да се види как се управлява един истински проект. Но за да стане това и за да станеш дори част от екипа на някой проект, трябва да разполагаш с някаква база знания, които все пак първоначално получаваш на книга. И най-добрия специалист първо е минал през някакво обучение. Не е задължително също така под проект да се разбира нещо супер мащабно. За да искате пари от общината например, за да си облагородите градинката пред блока, пак ви е необходим проект. Всички фондации, организации и т.н. работят главно с проекти. Програмите за финансиране, вкл. и тези на ЕС работят на проектен принцип. Тази специалност има бъдеще, а времето ще покаже дали съм била права за себе си. Wink

Ама сериозно ли записалите я мислят, че ще ги научат как се управляват проекти?. ))))

По тази логика се чудя за какво му е на един студент по медицина  да чете дебелите учебници, като в крайна сметка ще се научи когато отиде в болницата и започне да реално да преглежда пациенти.  newsm78

Пък и мисля, че първо трябва да се мине през стъпалото на създаването, пък после идва ред на управлението. )))))
Ами ако намеря специалност "създаване на проекти" ще взема да я запиша първо нея  Peace

Момичета, извинете за дългия пост. Искрено пожелавам на всички да намерят работа и най-вече тя да им е на сърце.  Hug

Последна редакция: пт, 20 май 2011, 00:40 от aleni_cvetya

# 245
aleni_cvetya, едно е да се работи в голяма компания, съвсем друго е да се работи по проект към някоя фондация, НПО и т.н.

# 246
aleni_cvetya, едно е да се работи в голяма компания, съвсем друго е да се работи по проект към някоя фондация, НПО и т.н.

Е много ясно. То две еднакви работи няма.

# 247
Какво странно има в управлението на проекти като специалност? Аз имам поне двама колеги, които имат такава МБА в чужбина при това.

Съгласна съм с Рокси и с Алени цветя.
Абсолютно съм на мнение, че докато не започне да се учи Project Management, няма да имаме управление на проекти. Аз в момента се занимавам със Сикс Сигма, но ми предстои дълъг път докато стигна до същинското управление.
Не може да се започне да се управлява проект без знания...Това е доста специфична материя, която не е само да вземеш едни хора и едни пари и да направиш там едно нещо.

# 248
Мирама, добре че си ти да ме светнеш  за разликите Laughing

Мисля, че темата се пълни  с излишни спорове, анализи и т.н. 

Последна редакция: пт, 20 май 2011, 10:10 от aleni_cvetya

# 249
  • София
Аз като участник в проект и като човек, който се е занимавал с писане на проект към НПО мога със сигурност да кажа, че някой от екипа ако имаше познания, дори и теоретични, върху разискваната специалност нещата биха могли да се случат много по - лесно. Не, че без такъв човек не печелим проекти, но за тези, които го мислим проекта е много по - трудно.
алени цветя, поздравявам те! Аз също съм в период на избор на магистратура...

# 250
Благодаря ти Vanya_I   Hug
Успех и на теб   bouquet

# 251
aleni_cvetya, лично теб за нищо не съм те "светвала", но ако се чувстваш така, това е друго нещо.

Работя по проекти от 2005г. В началото като участник, докато към днешен момент по някой от тях съм координатор, а други директно ръководя.
Преди 2г също смятах да запиша тази специалност като магистратура. Но след като видях учебният план, видях и учебниците, с които работеха в избраният от мен университет, просто се отказах да си губя времето.
А и начина на преподаване в БГ е основно представянето на суха теория и почти нищо практическо. А това всеки, който има интерес може да си го прочете и сам.

# 252
  • София
То всичко може човек сам да си прочете. И аз като историк се чудя защо съм била 6 години в университета при положение, че мога сама всичко да си прочета!

# 253
И аз се чудя вече що съм си губила времето, а и толкова пари съм насипаза за образование и курсове сега....Трагедия човешка направо...

# 254
Ами те в университетите не ти наливат уменията в главата. Там само те насочват. Всичко се учи с практика и четене и на всичко можеш сам да се научиш, но пък си е плюс като имаш диплома.

Общи условия

Активация на акаунт