За храните- митове и легенди

• 48 275
  • 790
  •   1
Отговори
# 510
  • Paradise
Този довод по никакъв начин не оборва твърдението на баба, Лурдес. Grinning

Факт е, че хранителните навици на поколенията се променят, което се дължи и на глобализацията.

Полезността на доста плодове и зеленчуци в днешно време също вече поставям под съмнение, защото не знам с какво са третирани, докато стигнат в магазина - тук слагам авокадо, банани, портокали, мандарини, разните там гигантски чушки, които все по-често са на родния пазар, домати, краставици, т.н.

Много въпроси ме тормозят на темата "здравословна храна".

тити, много съм съгласна с теб!

# 511
Към горните съображения се добавят и вредите за околната среда при транспортирането на далечни разстояния.

# 512
Оо, ако ще говорим за вреди за околната среда, естествено че е най-добре да се ходи до близкото село на пазара в сряда сутрин примерно. Това никой не го оспорва!

Ставаше дума за полезността на храните. Хората по цялата планета сме едни и същи - визирам усвояване на полезността от дадена храна, може би да има регионални различия, но не вярвам че са големи. Същото е и за плодове/зеленчуци. Каквото съдържат доматите в Чили, такива са и в Китай.
За съхранението - Тити, съгласна съм и тук.

Но какво да се прави, световна икономика... При вас там от цял свят товарят и разтоварват.  Simple Smile

Пипинс и мен така, много въпроси имам, и колкото повече отговори получавам, толкова повече въпроси ми изникват. Laughing

# 513
Към горните съображения се добавят и вредите за околната среда при транспортирането на далечни разстояния.

Всъщност като се замисля, така и така като свърши петрола до 30-40 години, няма начин, ще се набляга на регионалните. Wink

# 514
  • Paradise
Оо, ако ще говорим за вреди за околната среда, естествено че е най-добре да се ходи до близкото село на пазара в сряда сутрин примерно. Това никой не го оспорва!

значи пак стигаме до заключенията на баба за 100те километра Laughing

# 515
 Laughing важното е да има консенсус накрая Simple Smile

# 516
и в друго вярвам - ако не можеш да избегнеш вредните продукти, сменяй ги. Тук няма нормално кисело мляко. Откакто спряхме да си квасим/защото си е трудно да поддържаш хубава закваска повече от 3-4 месеца/, купувам от магазина - е няма истинско кисело мляко. Всичко е обогатено с желязо или нещо друго; всичко съдържа няколко вида култури, само една марка посочва, че използва прясно мляко от собствени крави. Понеже не мога да спра млякото, остава ми единствено да сменям марките, за да няма натрупвания на едни и същи вредности.
брашното е обогатено, яйцата също, яйцата имат трайност по 3 месеца....нормално ли е това?
спрях месото преди близо два месеца, но преди това взимах пиле халал - останалото просто се разпада, докато го режа....
и марката масло сменям регулярно, понеже не съм сигурна в него.

# 517
брашното е обогатено, яйцата също, яйцата имат трайност по 3 месеца....нормално ли е това?

Shocked Wow,не ях чувала за такъв срок за яйца!

# 518
  • Пловдив
Нали темата е "митове и легенди за храните".

За себе си не мога да определя дали е мит или не това твърдение, защото няма как да го докажа/отхвърля.

За вас/мен мит, но за моята баба си беше чистата истина и тя го спазваше, доколкото можеше (умря на 95 години).

Янтра, яж, но не прекалявай (прекаленият светец и Богу не е драг) Simple Smile

По тази логика, на баба ми вуйчо и умря на 98. Беше злобен, проклет инат, пиеше по бутилка на ден и пушеше по кутия цигари без филтър (може и с филтър). И ядеше каквото му падне Simple Smile Аз го помня, бях на 16-17 като почина, то такова зло не се забравя.

# 519
  • Варна
Сигурно, ако пиеш много вода, ще те хване воднянка Simple Smile Знаех си аз, че няма безвредни неща.
Не искам да споря с теб,но сигурно ако пиеш много вода,за воднянка незнам,но бъбреците си със сигурност ще увредиш,както и ще отмиеш доста полезни минерали и соли от организма си

За някои бъбречни заболявания или вродени бъбречни аномалии е изключително вредно много пиене на вода, от лекар го зная

За изключителното вглеждаане в здравословна храна- има опасност от заболяването орторексия.
Ако имаш алергия към ягоди, консумацията им е опасна за теб. Дали обаче е така за всички останали здрави индивиди?
Предполагам, че в темата говорим именно за втория тип, а не за аномалиите?

Откога нежеланието да се тровиш с конвенционални храни е обявено за болестно състояние? В ненормален свят живеем, в ненормален.
Аз съм Богиня и съм орторексичка. И се гордея с това.

# 520
  • Paradise
Е, то и Чърчил е умрял на 91; пиел е уиски и е пушил пури, което веднага ме навежда на мисълта е или не е мит, че алкохолът и цигарите са вредни Laughing

# 521
  • София
Богиня не вярвам да си орторексичка. Орторексията е доста неприятно състояние. разликата с анорексията е почти никаква- нервози са и двете (не неврози, а нервози), много неприятни и смъртоносни.

# 522
Богиня не вярвам да си орторексичка. Орторексията е доста неприятно състояние. разликата с анорексията е почти никаква- нервози са и двете (не неврози, а нервози), много неприятни и смъртоносни.
Определено е така,но надали тя е била серизона като го каза.

# 523
  • Варна
Защо не вярваш? Недостатъчно неврозна ли се показвам Simple Smile

Ако не съм сигурна в произхода на нещо, просто не го ям. Така за доста време бях изключила кис.мляко. Много го обичам, но не мога да ям нещо, което не се разваля 2 месеца на слънце. После се появи органичното на Хармоника и настана мир.
Така съм с повечето продукти. Храня се по ресторанти, но си избирам сезонни продукти и понеже познавам пазара, мога да предположа откъде са купени. Познавам и готвачите в повечето ресторанти във Варна, та поне малко си гарантирам спокойствието.
Ако не мога да ям нормална според моите критерии храна, стоя гладна. Невротичка съм, нали? Simple Smile

# 524
Като се заговорихте за връзката между нервната система и храната, как точно се нарича проблемът, когато отслабваш с невероятна скорост под стрес, колкото и калорична храна да приемаш и как се контролира подобен проблем?
Питам абсолютно сериозно и притеснено.

Общи условия

Активация на акаунт